Šta je novo?

AMD Radeon HD7000 (22. December 2011)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
:) Dobro je. Skapirao si na sta ciljam, a nisam stavio smajli :d

samo se vi nadajte.

ja iskreno misim da necemo videti ni sa zrelim drajveriama vishe od 15-20% ubrzanja.

Pa pazi nije daleko od istine ovo što si rekao ako je verovati specifikacijama za 7970 koji ima tih 2000 i kusur shejdera razlika će biti ko sad izmedju 6870>6970.

Ja sam i dalje razočaran što nema xdr2 memorije sve više verujem da ćemo dobiti performanse na kašičicu opet ali da će potrošnja i grejanje biti sjajno na novoj seriji.

1. NDA ends on December 22
2. Beats GTX580 by 20% on average, not 3DMark. Beats GTX580 by around 30% in Crysis. Expected goal has been reached. There has been no goal of doubling the performance of previous generation cards as speculated.
3. Two cards will be (paper) launched: PRO + XT

http://www.chiphell.com/thread-329802-1-1.html

ja ne znam sto ljudi ocekuju ne znam ni ja sta. sudeci po specifikacijama upravo toliko i moze da bude brz 7970: 30-40% vise od 6970 i 15-20% od GTX580 u proseku. sve preko sumljam da moze da bude.

Kada smo vec kod totalnih neproverenih spekulacija.... za koje kazu da su proverni FAKE na B3D-u.

slajd2rvkky.png

Po vama - jel se ovo odnosi na ukupan FPS u ovim igrama ili samo na FPS kad je teselacija u pitanju? Izgleda da je ovo drugo ;)

@DieH@rd: kako da otvorim slajdove sa tvog linka ?

Ako su to performanse, onda su one 'leaked' cijene mLogo, ali sa velikim M.

ja ne znam sto ljudi ocekuju ne znam ni ja sta. sudeci po specifikacijama upravo toliko i moze da bude brz 7970: 30-40% vise od 6970 i 15-20% od GTX580 u proseku. sve preko sumljam da moze da bude.

Onda ce gtx680 da ga oduva, ko zna mozda za pola godine izadje i HD8000 :D, ili pak idu na staru varijantu osrednja singl + jaka dvoglava.

40% brzi od 6970, 20% brzi od 580GTX, 2-3.5x brzi teselator, budimo realni, to je daleko od loseg. Meni se svakako vise svidja opcija na nabudze teselaciju a opste performanse podignu umereno, nego da napravo duplo brzu kartu od 6970 a da teselacija ostane usko grlo, pa da se ponavlja prica iz C2, cim nVidia napravi jedan od onih njoj svojstvenih dilova sa developerima, da se optimizacija isforsira za njihovu sejder arhitekturu, pa da se Radeon bez obzira na sirovu snagu zaglavi u dx11.
Ovako fino, da se poradi bas na onom na cemu treba da se poradi, a sto se ukupne snage tice, objektivno, da li iko moze da zamisli (posebno sa sa sadasnjim stanjem na gaming trzistu) da ce bilo sta moci uopste da oznoji graficku koja je 20% iznad jedne gtx580??
E sad, ono sto u celoj prici malo bode oci jeste cena, ako su izlikovane performanse takve(30-40% brze od 6970) onda je 500e malo prejako, ali opet-kako se uzme. I GTX580 je 15-20% brzi od 6970 a cena je bar kod nas, preko 400e i ne mrda.

Poslednja izmena:
40% brzi od 6970, 20% brzi od 580GTX, 2-3.5x brzi teselator, budimo realni, to je daleko od loseg. Meni se svakako vise svidja opcija na nabudze teselaciju a opste performanse podignu umereno, nego da napravo duplo brzu kartu od 6970 a da teselacija ostane usko grlo, pa da se ponavlja prica iz C2, cim nVidia napravi jedan od onih njoj svojstvenih dilova sa developerima, da se optimizacija isforsira za njihovu sejder arhitekturu, pa da se Radeon bez obzira na sirovu snagu zaglavi u dx11.
Ovako fino, da se poradi bas na onom na cemu treba da se poradi, a sto se ukupne snage tice, objektivno, da li iko moze da zamisli (posebno sa sa sadasnjim stanjem na gaming trzistu) da ce bilo sta moci uopste da oznoji graficku koja je 20% iznad jedne gtx580??
E sad, ono sto u celoj prici malo bode oci jeste cena, ako su izlikovane performanse takve(30-40% brze od 6970) onda je 500e malo prejako, ali opet-kako se uzme. I GTX580 je 15-20% brzi od 6970 a cena je bar kod nas, preko 400e i ne mrda.

Zaboravljas da ce dugo boraviti sami na trzistu sa 28nm serijom dx11.1 karti, sto im daje mogucnost da prodaju karte po vecoj ceni, kao ekskluzivu.

Elem, siguran sam da ce GCN aritektura doneti jednu bitnu stvar, a to je potpuna integracija sa CPU jezgrom u APU procesorima. Jer ce isto kao i CPU moci da izvrsava dosta operacija i da se ponasa kao dodatno jezgro. Tacnije kao FP jedinica :)

meni ovo izgleda lose. po najavljenim performansama - mnogo para za malo muzike. komotno moze da se preskoci i saceka kepler koji sasvim siguno nece biti svega 20% brzi od prethodne nvidia generacije. a da ce biti skuplji od najavljenih cena za 79xx, cisto sumnjam.

meni ovo izgleda lose. po najavljenim performansama - mnogo para za malo muzike. komotno moze da se preskoci i saceka kepler koji sasvim siguno nece biti svega 20% brzi od prethodne nvidia generacije. a da ce biti skuplji od najavljenih cena za 79xx, cisto sumnjam.
Niko nije ni spomenuo razliku od svega 20% u odnosu na prethodnu generaciju, već se spominje razlika od 30-40%.
Treba u svakom slučaju sačekati kepler (jedino ako se nekome žuri), kao što je Gorth spomenuo, AMD će sa novim kartama biti na tržištu oko 6 meseci bez ikakve konkurencije i sigurno da će cene biti visoke, tek kada Nvidia izbaci 6xxx seriju se mogu očekivati konkurentne cene obe firme.

Elem, siguran sam da ce GCN aritektura doneti jednu bitnu stvar, a to je potpuna integracija sa CPU jezgrom u APU procesorima. Jer ce isto kao i CPU moci da izvrsava dosta operacija i da se ponasa kao dodatno jezgro. Tacnije kao FP jedinica :)

Zapravo bi GCN preko IOMMU jedinice trebao biti u stanju direktno baratati podacima u x86_64 adresnom prostoru. GPU bi trebao imati vlastiti IOMMU, a takođe bi trebal biti podržana ECC fukcionalnost. AMD od ranije koristi EDC (Error Detection & Correction) za GDDR5. GPGPU priča je jedino štvo fali na ovim slajdovima, a zapravo će tu biti najveći pomaci :)

Taj 7970 ce biti 20% brzi od GTX580, a 7950 taman na nivou GTX580. Cene 79xx modela ce se tek saznati i daleko od toga da nece biti po starom pravilu "koliko para toliko muzike:

4890+10%=285+30%=5870
6970+20%=580+20%=7970

Poslednja izmena:
Niko nije ni spomenuo razliku od svega 20% u odnosu na prethodnu generaciju, već se spominje razlika od 30-40%.
Treba u svakom slučaju sačekati kepler (jedino ako se nekome žuri), kao što je Gorth spomenuo, AMD će sa novim kartama biti na tržištu oko 6 meseci bez ikakve konkurencije i sigurno da će cene biti visoke, tek kada Nvidia izbaci 6xxx seriju se mogu očekivati konkurentne cene obe firme.
Pa "prica se" da ce biti ~20% brza od gtx580, na to sam i mislio. 20% u odnosu na trenutno najbrzu single gpu kartu. to je po meni nedovoljno s obzirom da se preslo na 28nm.

Poslednja izmena:
Meni ovo vuče na situaciju pred pojavljivanje HD5800, dakle mogli bi imati asa u rukavu.
20% ... ne izgleda nešto mnogo, ali ni 9700pro nije bio ništa brži od GF4Ti ... sve dok nisi uključio AA :p.
Dosta toga ovisi i koje nove fičere će predstaviti, s HD5000 serijom je to bio DX11/teselacija i Eyefinity. S HD6900 je došao dual-bios i PowerTune.

Sad imaju DX11.1 3D Eyefinity, PCI-E 3.0... Uvek je tu neka novotarija, samo je pitanje kolika je korist od nje :)

E od PCI-E 3.0 i dx11.1 ce biti nemerljive koristi :d
Ajde 3D Eyefinity je vec fina i prava inovacija, makar licno i ne mirisao ni 3D ni Eyefinity.
Nego sto se tice dual BIOS-a, nadam se da je to neka naznaka da ce biti moguce ono sto smo mogli odraditi sa 6950, to bi im bio najbolji potez.:eyebrows: Ta varijanta u kombinaciji sa 2-3x boljom teselacijom i eto mene u radnji vrlo brzo.

Po sadasnjim nezvanicnim info-ima 7970 ce biti taman toliko brz kao sto sam i ocekivao, i potvdjuje se dosadasnja AMD politika jaka single karta i ultra brza dvoglava se ogromnom potrosnjom. Bice skupa (7970), ali to nije nikakvo iznenadjenje, da je 580gtx recimo 300$ :D onda bi kostala 350$, ovako koliko performansi takva cena.
Btw ja sam se davno prestao loziti na nove karte kao nekada, a bas je bilo uzbudljivo ;), jer kako stvari stoje u PC gejmingu ovakvo opasno parce hardvera (a tu mislim i na slabije karte) ostaje skoro totalno neiskorisceno zbog marginalizovanja igara za PC i konzolnih portova.. But what is here is :).

Treba biti strpljiv. Ja jos jedino racunam da ce nas iznenaditi sa cenom, mozda budu bas jeftine u odnosu na ono sto nude. E to bi bio apsolutni hit. Ima vremena da se predomisle, na nasu radost.

Kad sam pričao da će nova generacija doneti 30-35% u odnos na prošlu generaciju (bili ati ili nvidia), ovde sam najoštrije napadnuit i slušao bajke o 80-100%. Na kraju, će ispasti 20% u odnosu na najbržu kartu prošle generacije.

Dakle, konstatovali smo da od ultra boosta nema nista. Dajte da se sad nadamo da ce cene biti prihvatljive (jeftinije nego nvidia sa aktuelnim karticama) To je optimizam kome treba teziti u ovom momentu ;)

7950 moze lako da bude brzi od gtx580 po ceni gtx570

I ja ocekuje mda ce 7950 biti brzi od 580, al cenu nemogu da predvidim. Osecam da ce je AMD papreno naplatiti.

Ma sam da nas aemdeka casti otkljucavanjima te 7950 i ponudi umerenu cenu, eto nove hit karte. Mada ce i shrinkovi 7850/70 biti atraktivni, to slabo ko pominje a moguce da ce biti izvandredne kupovine, posebno ako u to vreme(februar-mart) i zeleni izadju sa onim hibridom Fermi-Keplera za koga se suska da ce biti "a bit faster than 580GTX".

Ma sam da nas aemdeka casti otkljucavanjima te 7950 i ponudi umerenu cenu, eto nove hit karte. Mada ce i shrinkovi 7850/70 biti atraktivni, to slabo ko pominje a moguce da ce biti izvandredne kupovine, posebno ako u to vreme(februar-mart) i zeleni izadju sa onim hibridom Fermi-Keplera za koga se suska da ce biti "a bit faster than 580GTX".

Po ovim specifikacijam, 7950 nece moci da se potpuno otkljuca, jer ce u startu imati uzu magistrali...
http://lenzfire.com/2011/12/amd-radeon-hd-7950-7970-dual-gpu-7990-price-specs-89652/

Cene su u istom rangu kao i sada-predjasnji 6970/50...

Nisu. Cene 6970/50 su bile 369/299$. A i ova vest je starija, tad se jos uvek pricalo o 1GHz kloku.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno