Šta je novo?

AMD Radeon 7950 zvanična tema

dal stvarno treba da se crta :
imas dual bios na toj sapphire , kad pritisnes ono dugme na kome pise S (na samoj kartici) onda ukljucis prvi bios koji inace nije boost i tu imas napon od 1.169V, kada ponovo pritisnes ono dugmence ono se iskljuci i onda je ukljucen boost bios i napon je 1,25V.
ako i sad nisam bio jasan onda prestajem da se trudim da objasnjavam kad se niko ne trudi da shvati

P.S.
pre nego sto menjate bios morate ugasiti racunar ne moze na zivo !!!!!!

Jel možeš da nacrtaš dugme kako izgleda :d:D:d

pa mogo bi da slikam ali samo jedno dugme ima sapphire 7950 sa pomenutom oznakom 20G tako da i da hoce ne mogu da pogrese ....:d

Mogao si bar da kazes da je kvadratnog oblika, velicine 7x7mm (po secanju) sa Sapphire logom i verovatno svetli :D

tako je
SVETLI PLAVO AL TEK KAD GA PRITISNES , DOTLE NE SVETLI I UKLJUCEN JE BOOST!!!:d

Kakvo je stanje u maloprodajama ? Jel i dalje nestasica ?

Ne bi trebalo ja sam video saphir pre neki dan u vise radnji da ne reklamiram

dal stvarno treba da se crta :
imas dual bios na toj sapphire , kad pritisnes ono dugme na kome pise S (na samoj kartici) onda ukljucis prvi bios koji inace nije boost i tu imas napon od 1.169V, kada ponovo pritisnes ono dugmence ono se iskljuci i onda je ukljucen boost bios i napon je 1,25V.
ako i sad nisam bio jasan onda prestajem da se trudim da objasnjavam kad se niko ne trudi da shvati

P.S.
pre nego sto menjate bios morate ugasiti racunar ne moze na zivo !!!!!!

Koji ste likovi, pa dobro, jel' toliko komplikovano da se kaže 'prebaci karticu na drugi BIOS na kome je niži napon' ili nešto slično, makar 'proguglaj da vidiš kakva su im podešavanja BIOSa po defaultu' pa će ti biti jasnije? :trust:

Pa nisam retard, ***, da ne znam da promenim BIOS, samo mi ni u malom mozgu nije da im je default u stvari sekundarni koji je zakucan na 1.25, a da je primarni niži i u startu isključen... :S: Malo sam bacio oko da li ima nekog načina da im se snize naponi, nisam našao i nisam imao vremena dalje da tražim...

PS. Hvala na preporuci da ugasim računar, hteo sam baš da pitam jel' treba i bateriju da izvadim posle? :p A i za opis dugmeta isto hvala, zaista se može puno toga korisnog naučiti po forumima... :wall:

Evo imam i ja jednu takvu Safirku, i ukljucen je bios, svetli dugme ;), kazete da je to taj koji NIJE boost a opet u Afterburneru ne moze da se menja napon. Ako ste mislili na Trixxx onda ok. Ili je boost kad ne svetli nema druge, mada meni nesto nije ni bitno zbog jedne karte i ako je trenutno na 1,25V posto su temperature dobre.

@sunce
imam ja , karta ima nizak ASIC tako da joj je potreban malo veci napon, na biosu 1 radi na 1.169V i stabilna ja na 1050Hz sa power limitom -15.....

kad moram da citiram samog sebe da ne bude da nisam probao najrazgovetnije i najpristojnije ...

@chabeks
u ab ne moze da joj se menja napon ni u prvom biosu ali je nizi od onog 1.25V ali zato u trixx-u mozes da manjas napon mada i nije potrebno posto ne verujem da bi htela da radi na nizem naponu a na 1050Mhz jer joj je nizak ASIC i jos nesto o ovoj karti konkretno :
kuler joj je relativno neefikasan i ako je u nekom rigu treba je stavljati da bude uvek donja jer u suprotnom pocinje da se greje (cak i na prvom biosu)

Poslednja izmena:
Iznenadio sam se danas kada sam trazio stabilne klokove na asus 7950 dc2. Overklokujem kartu, prodje vantage,3dmark11, unigine heaven extreme preset glatko. Pokrenem wot max detalji i driver pukne u roku od 1min. Inace, moj primerak Asic quality 64.6, na def naponu ,1.094v, prolazi na samo 1030mhz, a rudarila je 7 dana na 1080mhz pri istom naponu. Da ne nabrajam medju klokove i napone, na 1200mhz trazi cak 1.263v, sve nize od toga i wot puca, dok je bench testove prolazila na 1.2v i to 3 kruga heaven na extreme. Sutra mi dolazi vaporX pa cu da ih uporedim. Ocekivao sam vise od Asusa, jeste da je karta izuzetno kvalitetno napravljena, odlicno hladjenje, ali chip je jednostavno gladan struje. Ako vec igrate wot, iskoristite njega za trazenje stabilnog overkloka i ne gubite vreme na druge testove.

Video sam na par slicica drugih korisnika da u gpu-z imaju i ocitavanje temp. naponske. Ja nemogu da vidim koje su temp na asusu, a voleo bih da vidim kako podizanje napona utice na temp. vrm-a.

Pa sta si ocekivao? Da ide na 1200 na def naponu?
Moras dodati napon ako hoces da igras na 1100 MHz, mnogo vise nego pri rudarenju.
Sto se tice naponske, ne brini za nju nista, odlicno je ohladjena.

Poslednja izmena:
Ne, ali kazem steta jer je karta fantasticno napravljena i onda malo pokvari utisak mali oc na stock naponu. Cemu takva negativnost kurajberu? Nisam je od tebe kupio, pa se licno tebi zalim da sam ovekivao vise. Samo konstatujem da su na ovakvu kartu stavili neki od boljih chipova, iz prvih serija, sa 85+ asic quality karta bi bila genijalna. Nisam rekao zaobidjite je ljudi, krs je.... daleko od toga.

Jednostavno ti se zalomio primerak sa losim asic kvalitetom i to je to. Moje neke imaju ~60% a neke i 90%. Cista sreca.

Meni se cip klokuje prosecno, ali zato memara rastura :D

Karta hladna i necujna, meni dovoljno.

Ljudi, ja sam zadovoljan kartom 7.5/10 utisak, gde je 10 savrsenstvo. Svaka cast asusu kako su je sklepali, stvarno impresivna zavrsna obrada. Bitno mi je da moze da rudari, a da pri tome nije glasna i da su temp. pod kontrolom, ona to ispunjava. Nisam je kupio zbog igara, za moj monitor 7950 je overkill. Igram samo wot, na kome nvidia radi mnogo bolje. 650ti boost daje 70% veci fps od 7950. Jednostavno rusi su napravili igru da favorizuje nvidia/intel kombo. Mada to za ovu temu uopste nije ni bitno...

Nisam negativan uopste vec samo pitam sta si ocekivao? Imao si prevelika ocekivanja priznao ti to ili ne. Trebao si da citas pocetke teme i imao bi realan uvid u situaciju.
Chip nije los ali nije vrhunski. Sapphire je imao vrhunske chipove i spucao ih je na raspalog Vapor-a kome se pregrejavala naponska. MSI je imao vrhunske chipove i napravio je obogaljenog TF3 koji bi bio strasna karta kad bi imao normalno hladjenje. Asus nije dobio te chipove i to je to. 64% je sasvim ok chip. Hladjenje je odlicno i karta je tiha, to je najbitnije. Da si probao ostale karte nebi joj dao nista ispod 9-ke. Prosek chip i sve ostalo vrhunski i ti joj das 7.5. Apsolutno nije realno ;)

Ja ti opet kazem, za stabilnost u igrama ti treba dosta veci napon od onoga na kojima se rudari. Ali dobra stvar u toj prici je ta sto onda mozes da odvrnes napon bez problema jer te bas briga za potrosnju dok igras.

Ljudi, ja sam zadovoljan kartom 7.5/10 utisak, gde je 10 savrsenstvo. Svaka cast asusu kako su je sklepali, stvarno impresivna zavrsna obrada. Bitno mi je da moze da rudari, a da pri tome nije glasna i da su temp. pod kontrolom, ona to ispunjava. Nisam je kupio zbog igara, za moj monitor 7950 je overkill. Igram samo wot, na kome nvidia radi mnogo bolje. 650ti boost daje 70% veci fps od 7950. Jednostavno rusi su napravili igru da favorizuje nvidia/intel kombo. Mada to za ovu temu uopste nije ni bitno...

vidi tebi tu nesto ne stima sto se tice WOT-a

i ja igram ali sa 7770 i Intelom G860 , prosecan FPS na max podesavanjima mi je ~40FPS tako da jedno pitanje koliki ti je FPS oonda sa tom NVIDIOM 120????

Nemam razloga da izmisljam, ali sa nv avg 90fps, na erlenbergu zna da se spusti oko 65fps, a i ide do 130-140 na pescanim mapama. 7950 avg fps, rekao bih oko 60, mada na mapama gde nv ima 120+ ati ima 75, i velika je razlika u min fps ati se spusti do 40fps. Jedina igra gde sam video prednost ove 7950, da opravdava razliku u ceni je deus ex, mada opet probao sam max 5 igara od kojih samo wot igram redovno. Wot sam igrao zadnje 2-3 na svemu i svacemu, procesori: dual core amd, quad core amd, hexa core amd, 2600k, celeron g530 i sada 3570. Graficke: gtx260, 6870, gtx 570, gtx 460, gtx 650ti boost,7950. Jedan zakljucak iz svega ovoga bio je nv+intel. Prosto je smesno koliko je igra optimizovana za tu kombinaciju.

Jel jos nekom driver 13.4 pravi problem da se monitor ne pali posle stand by-a? Jel dobro radi beta 13.5 b3?

Nemam razloga da izmisljam, ali sa nv avg 90fps, na erlenbergu zna da se spusti oko 65fps, a i ide do 130-140 na pescanim mapama. 7950 avg fps, rekao bih oko 60, mada na mapama gde nv ima 120+ ati ima 75, i velika je razlika u min fps ati se spusti do 40fps. Jedina igra gde sam video prednost ove 7950, da opravdava razliku u ceni je deus ex, mada opet probao sam max 5 igara od kojih samo wot igram redovno. Wot sam igrao zadnje 2-3 na svemu i svacemu, procesori: dual core amd, quad core amd, hexa core amd, 2600k, celeron g530 i sada 3570. Graficke: gtx260, 6870, gtx 570, gtx 460, gtx 650ti boost,7950. Jedan zakljucak iz svega ovoga bio je nv+intel. Prosto je smesno koliko je igra optimizovana za tu kombinaciju.

ma ne kazem ja da izmisljas vec da ti je to nesto nelogicno jer kad pogledas 7770 ima 640 stream shadera i 1gb rama pa tera na ~40FPS prosek... e sad imam ja i 7950ice ali one nikad nisu videle neko video igranje a kako stoje stvari verovatno i nece...

@acep
cemu to "jel jos nekom"

pa valjda ako se jednom to desava onda se desava svima , takva pojava ne bi trebalo da je selektivna pa kod nekog da se desava a kod drugog ne al eto da ti udovoljim znatizelji i kod mene na 13.4 drajveru posle reboota nece grafike da bace sliku niti da "kopaju" osim ako nemaju dummy plugin...

@Bojan.zex

dobro bre "member-u" ako se nisam lepo izrazio,nekoliko nih kaze da im dobro radi 13.4 ali naj verovatnije da cu da vratim na 13.1

Probaj 13.2 beta 7 , meni su se ti najbolje pokazali ;)

Sa njima nisam bio zadovoljan bar na 7970 kartici .

Ja cepam samo 13.1, a vec dva meseca kopam ltc

13.4 mi je pravio probleme.

Definitivno druga pa prva ako je v.1

Ajde ako mozhe neko da definitivan odgovor...kada je ukljucen "boost Bios" na Vapor-X HD7950 kartici...kada svetli plavo ili kada ne svetli...? I kako smanjiti mem na 300MHz ? Koristim Aferburner....

Vrh Dno