Šta je novo?

AMD Radeon 7870/7850 zvanicna tema

Jos malo bolje..;)

Score 756 @1260/1470, 1.3v, max temp 64c, sa 85% fan

Do sada je hladjenje bilo na auto, a sad sam postavio fan na 85%, pa su temp bile manje (ali se cuju vetilatori).
Ono sto mi se bas dopada kod ove kartice je to sto je izuzetno tiha i na 70c.
Na auto se skoro ne cuje sa ovim klokom.
Probao sam mem na 1500 ali nece, takodje nece i gpu na 1270, puko na samom kraju testa kad je trebao da izbaci rez.:D
Medjutim daleko da su ovi klokovi stabilni u drugom benchu ili igrama. Ovo je samo za Heaven 4.0. (dok ne isprobam ;))

Da se su malo bolji cipovi bilo bi bolje ali ovako dobro je, meni je vise bitno da hladno radi i da je tiha nego da izvucem 50-100mhz vise iz nje. Sad kad su drajveri koliko toliko sredjeni jel razmisljas o nekom cf ili guras ovu single pa posle druga neka kartica?

Igrao sam se malo sa klokom, nista posebno. Imao malo viska vremena.
Tiha , hladna kartica koja ima sasvim zadovoljavajuci klok. Steta sto ne moze napon jos malo vise, ima mesta.

Za sada ostajem na jednoj, necu da pravim CF . Jedva sam odvojio pare i za ovu jednu :D.
U zadnje vreme nema cime da se uposli ni ova jedna kartica, a kamo li dve.

Mozda nije ovo mesto za poredjenje AMD vs NV ali me cisto interesuje jedno malo pojasnjenje. Gledam ovu graficku da pazarim zbog narednog gaming perioda od nove godine. Pa me zanimaju prednosti i nedostaci ove grafike sa 256bit magistralom u odnosu na NV ekvivalente koji imaju 192bit magistralu. Takodje me zanima kakva je podrska za drivere kod AMD, posto sam zadnji AMD (tadasnji ATI) kupio 2003 god :)
I da li je tacno da je osnovna razlika izmedju proizvodjaca karti sa istim GPU samo u hladjenju i garanciji (i naravno ceni) ili ima jos neka bitna razlika?

Nedostatak sirine magistrale najvise se primecuje kod jakih setovalja AA (8x MSAA recimo) ali to naravno ne mora da znaci, zavisi od same konstrukcije grafickog cipa (GTX 660 192 bit je jaca od 7850 i u rangu sa 7870 koje su 256 bitne. Takodje 660ti je osetno jaca od 78xx karti, u rangu sa 7950 non boost)

Sto se tice drajvera, nv je generalno stabilniji drajver, mada je to vec druga problematika.

Iste karte se osim po hladjenju razlikuju po kvaliteti ugradjenih komponenti, kvalitetu naponske jedinice koja napaja sam GPU, kvalitetu i proizvodjacu memorijskih cipova, neke karte dolaze sa zakljucanim naponom tako da je OC limitiran... Ima tu razlika,

Najbolje je da napises koliko love si spreman da izdvojis za kartu, a ja mogu samo da ti preporucim MSI GTX760 gaming ili HAWK i da se uz tvoj 2500k naigras posteno.

Ovo je samo moje razmisljanje jos uvek, posto planiram da oko nove godine menjam moju GT240. Najvise zbog novog GTA i AC4. Jedino ako se desi cudo pa mi GTA V bude na nekom mediumu fino radio (bez seckanja) na ovoj GT 240 onda necu ici u kupovinu :d
Pa sto se tice novaca, nekih 17K RSD bih dao na grafiku. Nisam neki gamer, odigram par meni zanimljivih naslova na kalup free world igre, a nisam ni lud za podesavanjima samo da mi izgleda lepo, bez seckanja, setanja senki, neke dobre distance gledanja itd.
Mozda sam promasio pdf, pa se unapred izvinjavam :)

7870xt (oslabljena 7950) se lepo nosi sa 660ti na testovima. Ok je overclocker.

Kako god bilo treba razmatrati sam grafike sa 2+ GB memorije jer ove 7850 1Gb idu vrlo brzo u penziju, vec sa novim naslovima u narednih par meseci jer ce isti biti prilagodjeni konzolama. Cak je i bila preporuka mnogih strucnjaka da se ne uzimaju grafike ispod 2-3 GB memorije bas iz tog razloga.

Imam problem sa drajverima na Sapphire 7870 ghz edition. Skinuo sam poslednju verziju drajvera sa ATI-jevog sajta 13.152 i u toku installacine kaze nesto "installation package error". Sve u svemu drajver sto sam skinuo nije adekvatan, da li neko moze da mi kaze koji drajver bih trebao da skinem za win 7 64 bita?

Kod mene taj 13.9 graficki prolazi bez problema, dok 13.9 chipset drajver mi ne prepoznaje SATA i AHCI ali kod mene je u pitanju windows 8.1 pro x64

Ne znam meni nece da radi sa tim drajverima, nece da mi pokrene ni jednu igru koju sam prethodno imao instaliranu, prijavljuje da fale drajveri i neke greske izbacuje. Prethodno sam instalirao drajvere od prethodne grafike 5770. Verovatno se nesto zakucao komp, morace nov windows da padne....

Sve sam resio instalacijom novog windowsa, drajveri pobrljavili.....

Kod mene poslednji driver zezao .MKV fajlove, black screen na svakom player-u kad pustim...

A da probate beta 13.10

Skoro sam uzeo novu mašinu i nije mi jasno zašto u nekim igrama GPU usage ne radi 100% dok je fps jako nizak oko 30-35 i u nekim trenucima pada ispod 10. Dok recimo BF3 radi na 100% i vuče 60fps-a na ultra podešavanjima i 1920x1080. Probao sam i Kombustor i Heaven Benchmark i oni okreću na 100%.
Probao sam najnovije stabilne i beta drajvere.

Evo šta kaže Afterburner za GTA IV i LoL.

Prilozi

• gtaIV.jpg
    gtaIV.jpg
    14.1 KB · Pregleda: 82
  • LoL.PNG
    LoL.PNG
    3.3 KB · Pregleda: 78
Poslednja izmena:
Privo Kombustor, Heaven i BF3(single player) nisu CPU zahtevni, redimo Crysis 2, Crysis 3, Far Cry 3, strategije, su CPU zahtevne igre.
Drugo, jesi u BIOS-u iskljucio APM Master Mode?
Trece, taj GTA IV je uzasno lose optimizovan, tako da uopste ne obracaj paznju na njega, nikad to nece raditi kako treba...
Kakva je situacija u ostalim igrama?

Prvi put čujem za APM Master Mode. Gde da pogledam to... nov je bios moja predhodna mašina stara 5 godina.

https://copy.com/iJEcI8sKUqtxaiZY

Podešavanja u AMD CCC su tu i trebalo bi da su ista iz stare driver-e i za nove ali mi nije jasno otkud toliki pad u ukupnom score-u sa novim driver-ima.
Stavio sam ova podešavanja u CCC i probao LoL. Pičio je na 20% sa preko 60 FPS bez seckanja. Da ne veruje čovek.:happy: :Klanjanje
Sad ću GTA IV da probam, pa javljam.

Inače nisam mnogo igara probao jer sam uzeo mašinu pre neki dan. GTA IV sam skinuo baš zato što je neoptimizovan.

EDIT: GTA isto dosta bolji sa blažim padovima, ali mi nije jasno zašto ne koristi 100% kad već pada toliko.

Poslednja izmena:
Slashdance007 ti je odgovorio, sama igra nije optimizovana da iskoristi grafiku do kraja zato i ne ide do 100% ili bottleneck-uje procesor. Proveri iskoriscenost procesora ako je on 100% onda je najverovatnije procesor problem a ako ne onda je problem do same igre.

GTA nikada nisam igrao tako da stvarno ne znam, ovo gore je nesto iz mog malog opsteg znanja.

Aj ako ima neko strucniji da mi kaze koja je razlika izmedju 7850 i R7 260X, kao i izmedju 7870 i R9 270X?
Sta je jace/bolje, a cene su priblizno slicne (posebno 7870 i R9 270X)?
I da li ici na nove serije grafickih ili drzati se sigurne 78xx serije?

Ja koliko sam ispratio prelazak, 260x ti je kao 7790, pa mislim da nemamo zamenu za 7850, a sto se realne jacine tice nisam upucen u tu komparaciju, sto se tice 7870 i r270x, kapiram da je bolje ici na novu seriju ako su cene iste jer ce duze imati podrsku u vidu drajvera itd...
sac ce neko da naleti da nam da neki konkretan link...

Ukratko , R9 270X je 7870 sa boljim performansama itd, bolje ici na R9 270X i tjt

Hvala za info, ocekuju li se neki drugi proizvodjaci, nesto tipa asusa? Vidjam samo saphire sa dve god garancije
A da li ce moci da se uparuju te nove karte u CF?

Hvala za info, ocekuju li se neki drugi proizvodjaci, nesto tipa asusa? Vidjam samo saphire sa dve god garancije
A da li ce moci da se uparuju te nove karte u CF?

Bice i asusa, tek su krenuli da isporucuju i moci ce da se upare cak i 7870 i R9 270X

Pošto je radio i crossfire između 7850 i 7870, verujem da će i 7850 moći sa 270X.

Hvala momci, ova informacija me bas raduje :D

veoma lep core clock ali je malo nizak memory clock

Pozdrav svima, pošto je tema jako velika ne znam da li je ovo pitanje već postavljeno, pa se unapred izvinjavam ako jeste.

Zanima me da li 7850 ok radi sa H61 pločama? Takođe da li je neko imao iskustvo sa ovom karticom:

MSI Radeon HD 7850 2GB 256bit - R7850-2GD5/OC

Ne znam koliko je dobro to hlađenje sa samo jednim ventilatorom, pošto vidim da većina drugih modela ima dual? Hvala unapred.

Poslednja izmena od urednika:
Vrh Dno