Šta je novo?

AMD Radeon 6990 Thread

Hebi ga,nVidia kuburi sa SLI skaliranjem..Otud i ta prednost a i ATI sad ima bolje skaliranje u CF-u.
P.S.Ovo na guru3d je totalno neozbiljno!
Odradili ceo test i to sa Nehalemom i na kraju napisali bili smo limitirani CPU-om!
Smesno.Pa ako test treba da predstavlja objektivnu sliku cemu su ga onda uopste i radili?Totalno neprecizno!

Poslednja izmena:
ja stvarno ne znam koji cpu treba da bi izgurao ovaj cf...Jedino neki 2600k na 4.5ghz,ili pak gulftown...Max 1000 ljudi na svetu ce imati ovu kombinaciju,tako da...
I jedna je vise nego dovoljna,cena kao gtx570SLI a malo bolja...

Pa recimo da bi bolji ucinak dao Sandybridge a sigurniji Gulftown.
A ko bude imao ovakav setup taj vec ima nekog Gulfa i neko brutalno napajanje od 1200w.
Zapad je takav,nije to Srbija.

Cene u Nemačkoj i dalje padaju iako neki ne veruju u to.

Club3D = 534,60 (za 3-5 dana)
PowerColor = 559,90 (za 2-3 dana)
Sapphire = 562,70 (na lageru)

Od devet različitih modela (vendora) za vikend koji je za nama njih tri su nudili HD 6990 ispod 600€.
Danas samo tri vendora drže cenu iznad 600€. Od kojih dva startuju na 607€.

Ja bih ipak rekao da je krenuo rat cenama.

Bravo AMD!

ako se ne varam, cena karte na domacem trzistu ce biti itekako konkurentna nemackim cenama a i karta bi trebalo da stigne uskoro. stay tuned.

Stiglo i kod nas.

6990s.png

Koga interesuje zna gde treba da pogleda.

Evo i u jednoj našoj maloprodaji cena HD 6990 po ceni manjoj čak i od najmanjih nemačkih cena 😉

Dopala mi je šaka jedna 6990 na par sati tokom jučerašnjeg poslepodneva, pa rekoh da počastim ploču sa njom. Provrteo sam standardni baraž testova i igara, čisto da vidim napredak u odnosu na moju 5850 i mogu reći da sam bio blago šokiran koliko traži procesorske snage. Ovaj [email protected] ne da je usko grlo nego je greota uparivati je sa procesorom ispod 4,5 Ghz. U većini igara razlika u odnosu na 5850 je bila patetičnih 20-30% (u korist 6990 naravno), sa natezanjem procesora na 3.8 Ghz dobio sam još cca 10% boost-a. Samo Crysis na max podešavanjima (rez 19x12 pri 8xAA) i Furmark pokazuju šta karta stvarno može.
Okačiću neku slikicu danas kada se vrnem sa posla.

Ajmo da napravimo peticiju: "Nalupati samare timu inzenjera koji su dizajnirali hladjenje" i da je posaljemo AMD-u, jer je katastrofalno uradjeno isto, ona turbinica je upola manja od ventilatora na GTX590...:wall::cuss:

Ovaj zaključak iz tog review-a mi je zapao za oko:

What is more shocking though is the full load Wattage produced by the GeForce GTX 580 at 510W. This is only 109 Watts shy of the AMD Radeon HD 6990. However, as we saw, the Radeon HD 6990 is producing about 70% more performance than the GeForce GTX 580. It seems a mere 109 Watts more of power will buy you a whopping performance boost when looking at the Radeon HD 6990 compared to the GeForce GTX 580. That is exceptional.

Otprilike ukratko, ATI 6990; ~ 70% brza od gtx 580, trosi ~110w vise i skuplja je 200$. Pa sad ko sta voli, hoce i moze.. dok ne izadje gtx 590.

Ja sam odusevljen ovim review-om. 6990 jaca od gtx590 (uglavnom jaca, negde je jaca i gtx590), manje trosi, manje kosta... Sta vise treba reci. Naravno, treba reci i da ce performanse gtx590 skociti pojavom novih drajvera, ali cena svakako nece biti niza od 6990. AMD ATI konacno ima najjacu kartu na trzistu. Svaka cast momci!

Pod kojim kamenom si se krio zanjih godinu i kusur? 🙂

Ja sam odusevljen ovim review-om. 6990 jaca od gtx590 (uglavnom jaca, negde je jaca i gtx590), manje trosi, manje kosta... Sta vise treba reci. Naravno, treba reci i da ce performanse gtx590 skociti pojavom novih drajvera, ali cena svakako nece biti niza od 6990. AMD ATI konacno ima najjacu kartu na trzistu. Svaka cast momci!
a sta je bila 5970? 😀

Ma ne kazem da nije najjaca bila 5970, ali mislim da nije bila isplativa u ono vreme. Tada je DX11 podrzavalo 5-6 igara i programa, cena je bila WOW, potrosnja takodje. Sada 6990 dolazi u vreme kada je DX11 postao veoma popularan, mnoge igre ga podrzavaju, a cena 6990 je sasvim lepo odmerena, i pobedjuje nVidia karticu bez vecih problema, uz manju cenu i potrosnju. Ovo je vrhunac ATI inzenjeringa!

Slazem se za cenu (grafike, ako ostane ovako bolje ona nego GTX590) ali DX11 jos uvek nije gde treba da bude (uglavnom igre podrzavaju DOF, a to je samo jedno veliko njesra sa par leyera ) Ocemo tesselation efekte kao u Unigin-u 😀 (po mogucstvu da bude RPG 😀 )

Ali DX11 je sada u mnogo boljem polozaju nego kada je izasla 5970.

DX11 u boljem polozaju, kazesh? Interesantno u kakvom je on to boljem polozaju? Mozda u tom polozaju gde developere boli uvo da prave neshto za DX11 kada se sve radi za konzole i ne podrzava chak ni DX10?

U boljem je polozaju zbog toga sto sada vise igara podrzava DX11 nego sto je to bio slucaj kada je izasla 5970. Zar nisam u pravu?

U boljem je polozaju zbog toga sto sada vise igara podrzava DX11 nego sto je to bio slucaj kada je izasla 5970. Zar nisam u pravu?
Na veliku zalost nisi, to sto igra trazi da imas instaliran DX11 ne znaci da su u nju implementirani DX11 efekti, pa cak i ako bolje radi na DX11 ne znaci da ces da vidis u njoj exluzivne DX11 efekte ( u najboljem slucaju imas DOF koji ja obicno iskljucim jer mi muti vid i oci me bole kao kad recimo igram Mass efect sa 3D naocarima).
Ovo sto se sad radi je cisto zezanje PC igraca, dobijamo portove koji su bolji od konzolnih kolega po znatno vecim teksturama (zato i traze jake grafike, zato je i AMD u 6000 seriju dodao vise teksturnih jedinica). One igre i demoi koji su na promociji AMD 5000 i GF 400 serije imali opipljive DX11 efekte (pomalo AVP, Unigine, Stone Giant....) i dalje su aktuelni jer je ocigledno da su obadve firme ( Nvidia i AMD ) u finansijskoj krizi i nije im za egzibiciju i ne znam kakvo podmazivanje razvojnih timova. Nekad su najjace igre unistavale i TOP hardver a sad smo u situaciji da "obican" GTX 460 gazi sve redom i ostaje dokon ( aka Low GPU usage😀) ovo isto vazi i za AMD 6800 seriju.
Evo da dodam da sam zevao u komp pola sata da vidim razliku u grafici na GTX460 i GTX280 na Metro 2033 u DX10 i DX11 i nista opipljivo nisam video, onda potraim po netu i nadjem objasnjenje "razlika u svetlosti" pogledam i ukapiram da mi se vise svidja svetlost u DX10 verziji, toliko od mene 😀

Poslednja izmena:
Na veliku zalost nisi, to sto igra trazi da imas instaliran DX11 ne znaci da su u nju implementirani DX11 efekti, pa cak i ako bolje radi na DX11 ne znaci da ces da vidis u njoj exluzivne DX11 efekte ( u najboljem slucaju imas DOF koji ja obicno iskljucim jer mi muti vid i oci me bole kao kad recimo igram Mass efect sa 3D naocarima).
Ovo sto se sad radi je cisto zezanje PC igraca, dobijamo portove koji su bolji od konzolnih kolega po znatno vecim teksturama (zato i traze jake grafike, zato je i AMD u 6000 seriju dodao vise teksturnih jedinica). One igre i demoi koji su na promociji AMD 5000 i GF 400 serije imali opipljive DX11 efekte (pomalo AVP, Unigine, Stone Giant....) i dalje su aktuelni jer je ocigledno da su obadve firme ( Nvidia i AMD ) u finansijskoj krizi i nije im za egzibiciju i ne znam kakvo podmazivanje razvojnih timova. Nekad su najjace igre unistavale i TOP hardver a sad smo u situaciji da "obican" GTX 460 gazi sve redom i ostaje dokon ( aka Low GPU usage😀) ovo isto vazi i za AMD 6800 seriju.
Evo da dodam da sam zevao u komp pola sata da vidim razliku u grafici na GTX460 i GTX280 na Metro 2033 u DX10 i DX11 i nista opipljivo nisam video, onda potraim po netu i nadjem objasnjenje "razlika u svetlosti" pogledam i ukapiram da mi se vise svidja svetlost u DX10 verziji, toliko od mene 😀
Apsolutno se slazem u danasnje vreme nema sta da se igra na atju 6990 i gtx 590.Karte su ispred ovog vremana mada kad covek pogleda potrosnju struje?????

Apsolutno se slazem u danasnje vreme nema sta da se igra na atju 6990 i gtx 590.Karte su ispred ovog vremana mada kad covek pogleda potrosnju struje?????

Za 2-3 godine komp ce da ima isti trofazni kabl kao TA peć od 4KW 😀

Prilozi

• pec.jpeg
    pec.jpeg
    6.5 KB · Pregleda: 22
Poslednja izmena:
to je tako uvek i bilo
kupio sam ovu kartu pre vise od godinu dana
platio polovnu(staru par meseci) 150e i dan danas mogu da teram 90% igrica na high detaljima u full hd a da mi fps ne padne ispod 30
ali dok je ovaca bice i vune ,tako da ce se uvek karte prodavati iako vecini smrtnika nije potreba njihova suva snaga

Moje karte u poslednjih godinu dana : HD 4870, HD 4730, 9800GT, GTX470, GTX460 😀 , kad se sve sabere i oduzme nisam mnogo izgubio love jer sam ih pristojno preprodao, svaka od njih je bila i vise nego brza. Sad ne mogu ni da mislim na nesto jace jer mi CPU i PSU nikako ne dozvoljavaju( napajanje bi i moglo ali CPU je previse slab tj jedva se drzi sa ovom 460 grafikom) Tu opet krece prica o potrebnih 300 i kusur evra za nadogradnju pa kupovina grafike ( a licno bih vise voleo da vidim plazmu od 52" na zidu ,) )

Nazad
Vrh Dno