Šta je novo?

AMD R9 280X zvanicna tema!

Počastih se danas msi r9280x twim froze gaming kartom, instalacija najsvezijeg drajvera i odmah malo igranja u msi afterburneru.Pokrenem gpu stres test u furmarku i grafa zakuca na 100% temperatura raste a brzina ventova i ne bas nesto, ubrzo temperatura dolazi do 75 sto mislim da je mnogo a ventovi na auto sa 23 na 37% tada grafika pocinje da obara sa 100% opterecena na 63% pa na 100% i tako svakih par sekundi.Zna li neko o cemu se radi?

Sam sam malo pikao wot sve na ultra temperatura 74.Vent maks 1600

Poslednja izmena:
Počastih se danas msi r9280x twim froze gaming kartom, instalacija najsvezijeg drajvera i odmah malo igranja u msi afterburneru.Pokrenem gpu stres test u furmarku i grafa zakuca na 100% temperatura raste a brzina ventova i ne bas nesto, ubrzo temperatura dolazi do 75 sto mislim da je mnogo a ventovi na auto sa 23 na 37% tada grafika pocinje da obara sa 100% opterecena na 63% pa na 100% i tako svakih par sekundi.Zna li neko o cemu se radi?

Sad sam malo pikao wot sve na ultra temperatura 74.Vent maks 1600

Koliko vidim na netu to je ok temp, meni se cini previse.

^ To su ok temperature za tu kartu. I kod mene je ista karta u Furmarku dostigla 79C nakon 10min i tu se zadržala.

Edit:
Coil whine - Koliko je uobičajen kod R9 280x? Jel ga sve R9 280x karte imaju? Čujem ga kada spustim glavu do kućišta kada je 300FPS, a nešto jače se čuje na većem broju FPS (1000+, 3DMark test).

Poslednja izmena:
a furmark vam,sem za pecenje,sluzi za?

heaven/valley na otpanj su sasvim dovoljni stres testeri,nema nikakve potrebe da prepecate karte sa tim.'ajde da hocete da je prodajete pa da pokazete kupcima da karta cak ni u tome nema problema,ali ovako samo mucite kartu bezveze.

a furmark vam,sem za pecenje,sluzi za?

heaven/valley na otpanj su sasvim dovoljni stres testeri,nema nikakve potrebe da prepecate karte sa tim.'ajde da hocete da je prodajete pa da pokazete kupcima da karta cak ni u tome nema problema,ali ovako samo mucite kartu bezveze.

Probao sam samo jednom na 10min da bih video da li mi je sistem 100% stabilan. To je sve. Slažem se da nema potrebe za tim.

Kao što si i naveo, za testiranje karte koristim Heaven.

Edit: Videh odgovor. Pretražih temu. :)

Poslednja izmena:
Probao sam samo jednom na 10min da bih video da li mi je sistem 100% stabilan. To je sve. Slažem se da nema potrebe za tim.

Kao što si i naveo, za testiranje karte koristim Heaven.

Coil whine - Koliko je uobičajen kod R9 280x? Jel ga sve R9 280x karte imaju? Čujem ga kada spustim glavu do kućišta kada je 300FPS, a nešto jače se čuje na većem broju FPS (1000+, 3DMark test).

I ja sam probao čisto radi testa da vidim kako se bori, podizao sam i rucno vent na 60% ali samo stepen dva nize, na prvi pogled mi se ucinilo da je to mnogo ali sam ubrzo video da je ok.U suštini u kući mi je pakao (zimogrozljiva zena, 25c+).

75c je skroz normalno za 280x dok se igraš. Sve do 125c je ok ;)

125C je limit za VRM sekciju, one vec na 82C obaraju klok, ali da ne ide preko 90-95C. Sapphire R9 280X Dual-X je imala u normalnom radu i u Furmarku temperature oko 62-68C na 40% fan i bila tiha. ASUS R9 280X DC II Top se mucila da ohladi kartu u Furmarku i Kombuster-u. Dostizala je oko 82C i onda obara klok sa 1100 na 850. Cak i kada je fan bio na 100%, slaba vajda, opet nabije do 82C i obara klok.

na mojim bivsim powercolorima jedna je u npr loading-u (vrv tad fps ode u nebesa,najcesce u tomb raider-u) jako malo cvicala (bukvalno,primetno samo bas kad nabijes uvo na nj') a druga ic.a nije da u npr vanilla stalkeru nije isla na boktepitaj koji fps.

Daleko od toga da svaka 280x ima coil whine....
Ove MSI 280x Gaming na akciju su odlične kartice, nažalost fan profil je isuviše opušten i to je jedina uslovno rečeno mana, mada se to lako rešava sa afterburnerom ili editom samog fan profila u biosu, radi čak i softwerska promena napona :) doduše malo je uprošćena tako da je najniža vrednost 1.05V što je po meni OK, oseti se razlika u temperaturi u odnosu kad radi na 1.2V....

U Afterburneru imaš da biraš od -100 do +100 za napon ali mislim da nisu upitanju milivolti, već neko njihovo interno označavanje.... Kako god stvarno radi i Afterburner lepo očitava napone, dok je u GPUz fiksirano na 1.2v, bitno da ima sitne promene u temperaturi doduše samo 1-2 stepena zbog hladnog vremena, staviću na merač da vidim kolika je razlika u potrošnji....
Na Sapphire 280x Vapor trix ništa nije pomoglo pa ni sam trix da se smanji napon softverski, tako da sam morao da editujem bios hex editorom :) MSI me je prijatno iznenadio....

evo i slike

TzBiBx8.png

Poslednja izmena:
Jesu milivolti.

Stavi Cyborg skin i označi ona dva parametra, jedan sam napomenuo Corvus Corax-u.

I još jednom, ako znaš šta radiš, možeš joj postaviti bilo koji napon između 0 V i 1,55 V (MSI 280X). Doduše, razlika između dva susedna napona bi bila 6,25 mV, baš kao što je to i u MSI AB.

Poslednja izmena:
Izgleda da jesu. Ja sam na svakoj cuo u manjoj ili vecoj meri.
Inace, kakav opusteniji fan profil na MSI? Pa karta je hladna i tiha pod punim opterecenjem.

Lepo. Kod mene, 1-1,025 V za igranje, 0,925-0,95 V za ETH.

Poslednja izmena:
Izgleda da jesu. Ja sam na svakoj cuo u manjoj ili vecoj meri.
Inace, kakav opusteniji fan profil na MSI? Pa karta je hladna i tiha pod punim opterecenjem.

Jeste malo opusteniji, gpu test to jasno pokazuje, mada ni rucno povecanje sa 40% na 70% ne spusta temperature drasticno.I ja sa ovom akcijasicom ne cujem nista @bombaš izgleda i ja ubo feler!:)

Nismo se razumeli tj. nisam ukapirao. Mislio sam da si rekao da dosta povecava obrtaje kako bi bila hladna.

nisu loshe MSI, ja zadovoljan, samo bih voleo ako moze josh da im se spusti napon... ako zna neko nachin...

probah VBE, ali svaka promena napona sa defaultnih 1.2v, rezultuje jednobojnim ekranom sa linijama, kao kad se pretera sa OC-om.
takodjer, proban cheat engine 6.4, koji uz pomoc HEX vrednosti "vara" afterburner, ali bez uspeha :(

Nazad
Vrh Dno