Šta je novo?

AMD R9 280X zvanicna tema!

Dokle god ne pukne drajver.

Mislim da nema potrebe za tim, tj. za fixed voltage.

Navodno, primerak GPU-a dosta zavisi od ASIC-a. Što je veći, to je bolje (veća mogućnost za niži radni napon). Pa, pogledaj koliki ti je ASIC.

Poslednja izmena:
Pa meni je def voltaza 1.10V na 280x to zavisi od modela do modela. Nemožeš pokvariti grafu ako spustiš napon samo možeš da dovedeš grafu da bude nestabilna a onda znaš do čega je.

Vsync pomaže dosta oko smanjivanje pištanja zavojnica. A nekada i sama kombinacija PSU a i grafe proizvodi to. Lično sam živeo sa MSi 5850 koji je pištao dok učitava igru ma Alien zvuci po ceo dan i odneo kod druga malo da vrtimo neki CF bench ono grafa tiha ma ni da zucne. Oma zamenio PSU ;)

@sam633
Asic je na 65.6%.

@B-ZIGER
Spustio do 1.075 i ne moze nize, nestabilno je. Stanje se dosta poboljsalo. Nazalost nemam kod koga da probam sa drugim napajanjem, tako da ostajem na ovome sto sam uspeo da nastelujem. Svi teraju kineza. :)

Karta ti na leru radi na manjim klokovima pa mozes vise da spustas, tako ti se cini, ali cim pokrenes igru, puca driver, zavisi od karte do karte, probaj sa 1.050 pa povecavaj, 1.080, 1.100...

Na 1.063v mi je prosao heaven. Medjutim ac unity (koji przi hardver kao lud) puca posle 2 min., na 1.069v pukao posle desetak minuta. 1.075v stabilan.

Mozda ti je to pametnije resenje, ja sam se cimao vise od 2 meseca, dok sam na kraju resio da mi vrate pare i zavrsio sa njima. Dodao para i kupio 290, nesto najbolje sto sam ucinio :) Probao bio MSI, ASUS, Sapphire i nikako da nadjem valjanu R9 280X, i onda batalio u uzeo 290.

ja sam se cimao vise od 2 meseca, dok sam na kraju resio da mi vrate pare
Pazi karta je placena 37.500, to je skoro ceo gtx 970 kod madjara :), medjutim dok bih ja isterao mak na konac, kostalo bi me zivaca, izasale bi 16nm karte :d, a i verovatnije bi pre pristali na zamenu. Mada opet ne verujem uopste da bi ista od toga proslo, ali ideja je dobra. :D

I oni su se bili vise smorili od mene, a kamo li ja :d I tako oni meni dali pare, i svi srecni :) Samo moras da budes uporan i da si dobro upoznat sa zakonom o zastiti potrosaca, da znas sta mozes da trazis i gde ne mogu da vrdaju.

I oni su se bili vise smorili od mene, a kamo li ja :d I tako oni meni dali pare, i svi srecni :) Samo moras da budes uporan i da si dobro upoznat sa zakonom o zastiti potrosaca, da znas sta mozes da trazis i gde ne mogu da vrdaju.

Eh da moja baguje tek tako, odma bi je menjao za 40 somica :D

Ma, bre,
ako kartica ima te probleme koje si opisao, deluje kao da na default ne moze da se izbori sa "naponi", pa onda nenormalno cvili,
pa, reklamiraj je, lepo i fino objasnis problem i budes uporan, mora da je pogledaju, samo, ponavljam, lepo objasni i analiziraj:rtfm: problem, da ne bi mogli da vrdaju,
pa, njihov cilj je i da vrdaju i da te zavlace, da bi odustao od reklamacije, pa, ne daj da te prevare za garanciju, na koju imas apsolutno pravo.

Poslednja izmena:
@Erik
Sad me kopkas da im se popnem na glavu i reklamiram kartu. :d

@Kasa
Ti si imao olaksavajucu okolnost da si tek kupio kartu i problem se javio. :) Ja em sam drugi vlasnik (karta je sad jos 6 meseci u garanciji), a sa zakonom nisam "mnogo" upoznat. U principu bih pristao na zamenu, ali videcemo. :)

Edit: @reviewsrb
I na 1.075v se cuje, na 1.2 v je najzesce.Videcu sad ovih dana da skoknem do Nisa pa da ih usrecim, ali opet sam sumnjicav zbog ovoga iznad sto sam napisao.

Poslednja izmena:
Ma problem je ako oni uzmu grafu i na njihovom test PSU ne pišti reći će ti momak ćao zdravo. Snimi ti za svaki slučaj klip telefonom postavi na Youtube pošalji im snimak (link) na mejl pa vidi šta će ti reći unapred.

@perapk
Nema veze sto si drugi vlasnik, to oni ne mogu da znaju.

Znaci da uzmem da snimim i narezem im na disk.
Na racunu su svi podaci prvog vlasnika, predstavim se kao on i dam svoj broj telefona?

Ma ne ulazi u paranoju garancija je garancija. Nema šta da lažeš ko si. Imaš prava na garanciju i ako si kupio grafu od Pere Djurasovića. Jel garancija validna jeste jel grafa neispravna, tako je i kraj.

Poslednja izmena:
Garancija se ostvaruje preko fiskalnog racuna, nebitno je ko donese graficku na reklamaciju dok god ima potrebna dokumenta za ostvarivanje iste.

Da, nemas ti njima sta da objasnjavas, sem vezano za problem. Problem je taj i taj, izvol`te garanciju i fiskalni, molim vas papir da ste graficku primili, hvala lepo i do vidjenja.

Odneo na servis, dobicu info za nedelju dana. Lik upisao da kartica zuji pri opterecenju i da zahtevam popravku ili zamenu. Snimio sam 4 klipa i narezao na disk i ubacio u kutiju sa ostalim stvarcicama. Videcemo .

Upravo mi je stigla poruka u vezi servisiranja r9 280x.
"Postovani,Vas uredjaj se nalazi u servisu.Kada se potvrdi neispravnost i nije fizicki ostecen Vas zahtev ce biti prihvacen i resen u zakonskom roku.Alti doo"
I mean wtf? Zar nisu trebalo do sad da ustanove sta je sa karticom? Po ovome ispade stigla je u nas servis, pa kad se nakanimo znaces da li ti prihvatamo reklamaciju???

Mozda je najbolje,
da im posaljes odgovor, i da lepo i opsirno, znaci, detaljno objasnis u cemu je problem, jer ko zna kako su im oni objasnili sustinu problema...

To je standardna poruka koja se salje, ali se nekad ceka dosta dugo dok karta dodje na red za testiranje. Cekas jos koji dan, pa nazoves da pitas dokle su :D

Fora je sto sam ja liku u servisu detaljno objasnio sta je problem, napravio cetiri snimka na kojima se vidi i cuje problem. Na onom papiru koji sam dobio od njih i potpisao pise samo da kartica zuji kada se optereti.
E sad, mene interesuje jedna stvar, ako nekome od vas nije tesko da ukljuci neku igru ili benchmark i da proprati na svojoj kartici u GPU-Z pod opcijom Sensors pa VDDC kretanje napona. Meni je napon fabricki bio podesen na 1.2v, a pri opterecenju je varirao izmedju 1.12-1.18. Ok postoji pad napona pa ne mogu da ocekujem 1.2v, ali na ovoj gts 450 sada, na gtx 660 koju sam imao i jos par karti, napon je bio konstantan pri opterecenju. Na ovo mislim:
GPU-Z napon.jpg

ne možeš da porediš babe i žabe . gtx450 je prepotopska low end kartica koja je sporija i od 9600gt, sa kojim deli grafički čip.

280x ugavnom koristi CHiL ili volterra digitalnu vrm regulaciju, i postoje 2d i 3d modovi . 0,8v 0.95v i 1,25v respektabilno, zavisno od opterećenja i 2d/3d moda.

ne možeš da porediš babe i žabe . gtx450 je prepotopska low end kartica koja je sporija i od 9600gt, sa kojim deli grafički čip.

280x ugavnom koristi CHiL ili volterra digitalnu vrm regulaciju, i postoje 2d i 3d modovi . 0,8v 0.95v i 1,25v respektabilno, zavisno od opterećenja i 2d/3d moda.

Napomenuo sam i gtx 660 koju sam posedovao. To valjda nijr low end. Znam za te modove, 0,85 u 2d, 1.2v u 3d-u. Problem je varijacija pod punim opterecenjem, a to nisam video ni na jednoj karti koju sam posedovao.

Epilog price: Kartica koju sam odneo na reklamaciju je izgleda defektna, tako je utvrdjeno. Nude mi drugu karticu koju hocu u vrednosti stare ili da uzmem novac. Kartica je oko 37.500 dinara placena i sad ne znam sta da radim. Podrazumeva se da mi ostane para makar za polovnu karticu i eventualno da nesto zamenim. Tipujem na neki monitor 23"-24" (trenutno imam 22" lg flatron) ili novo napajanje mada mi je i ovo super. Sta bi ste vi uradili u mojoj situaciji? Prodavnica Emmi je u pitanju.

Poslednja izmena:
Ok, resio sam, verovatno povracaj novca i mozda kupim kartu na severu ili cekam r9 380x.
R9 290 vs gtx 970 sa severa ili r9 380x kod nas kad se pojavi?

gtx 970 je prilično jača od svih AMD kartica (osim Fury derivata) , ALI u directX 12 (mantle, vulkan) nije .

tako da je pitanje koje si postavio prilično zaebano za odgovoriti.

ako si igrač, hoćeš up to date drajvere, igre specijalno optimizovane za tvoju grafiku , uzmi nVidiu 970 (od madžara naravno, nećeš valjda ove naše lopove da finansiraš)

ali, omasovljenjem dx12 i ostalih железо-api-ja, tas na vagi će da se prebaci na amd stranu . bar što se tiče pre-pascal grafika.

ps# na r9 380 zaboravi iz momenta, njena prava vrednost je bar dvostruko niža od cene koštanja.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno