Šta je novo?

AMD R9 280X zvanicna tema!

moderne graficke imaju nekoliko profila klokova i napona zavisno od opterecenosti i rezima rada.on je sugerisao da sa bios editorom povecas napon za 2d klok rezim koja graficka koristi dok je u ajdlu i voznji po desktopu.fazon je,sem sto to nije bas za neupucene,veci je problem i mesto za zaHeb samo flesovanje nego kopiranje biosa i prckanje po njemu u editoru.ako si dobar sa engleskim imas odlicne tutorijale po netu i za flesovanje i editovanje,ali se predhodno dobro edukuj.ako nisi,opet bi izbegao i prvo odradio sve ostalo i opet bi nosio kartu nekom iskusnijem.

Pogledaj napon u 2D modu preko GPU-Z a (VODC), primecujem sve veci broj grafika AMD koji u idl imaju ogromne napone za idl
1.2 V a normalno je 1.120 i to 3D za moju 6950HD, to sam primetio kod mase AMD karata svih serija, mislim da je posledica cackanja BIOS a, treba staviti original BIOS a umart ti je dobro objasnio, gledaj tutorijale, srecno.

Ovako ljudi.Resili ste mi problem,monitor vise ne izbacuje ``no signal``.
Resenje je izgleda bilo do podesavanja u power opcijama win10.Stavio sam turn of monitor never.
Sto se tice graficke klokovao sam je na "suvo"na 1130/1700
Mozda sam ja lud ali dosta mi se popravio fps u dying light.Na mlsve max mi je sad od 35-63 fps.Vecinu vremena je oko 42-44.
E sad zanima me jel ima neki program za testiranje graficke koji odma izbacuje prekida test ako naidje na gresku.Nesto kao linx za cpu?

Poslednja izmena:
A da posto nikad nisam cackao volatazu na gpu.Otprilike koliko da nasviram da probam da jurim 1200 na core.I sta pomeram u msi afterburneru da bi povecao voltazu za core.
I naravno koliko mi to povecava potrosnju sa 250 pocetnih(sve pitam odokativno)

Ovako ljudi.Resili ste mi problem,monitor vise ne izbacuje ``no signal``.
Resenje je izgleda bilo do podesavanja u power opcijama win10.Stavio sam turn of monitor never.
Sto se tice graficke klokovao sam je na "suvo"na 1130/1700
Mozda sam ja lud ali dosta mi se popravio fps u dying light.Na mlsve max mi je sad od 35-63 fps.Vecinu vremena je oko 42-44.
E sad zanima me jel ima neki program za testiranje graficke koji odma izbacuje prekida test ako naidje na gresku.Nesto kao linx za cpu?
Kazem ti ja ;)
Sve ce to sad normala raditi ;)
Mislim da za grafiku nema takav test ja koristim heaven i ako mi treba na brzinu "stabilan OC" nadjem na nekom taktu gdje pukne i vratim 20mhz, to bi trebalo da je stabilno.
Mada potpuna stabilnost mora se provuci kroz dosta igri nekad zna da radi u 2-3 igre a pukne u nekoj glupoj igrici.

da,nema nista na brzinu.na brzaka meni se heaven najbolje pokazao,ako prodje scenu sa visecim mostom i zmaja bez stucanja i artefakata zagrejana,tu si nekih 80 posto.ali u sustini 1130mhz bez dizanja voltaze je sasvim okej,probaj 1150 pa ako se pokaze stabilno ne cackaj vise jer ni nema neke potrebe,neces dobiti fakticki nista.

Evo,sad upravo testiram.Prosao mi heaven na 1130/1700 ali mi konstantno dying light crashinguje na tome,pa sam spustio na 1125/1650 izgleda da je to to.Dying light mi sluzio i za testove moje stare 6850 ili mi pukne igra ili mi izbaci artefakte.
Sad cu ovde da trazim neki stailan klok.Htedoh da jurim na 1200 na core sa dizanjem voltaze,ali necu bas da silim srecu sa ovim napajanjem.Za sad je ovo super,samo da mi izdrzi na 1125/1650.
Neki bolji klokovi su rezervisani kad uzmem neko 850w+ apajanje pa pruzim malo noge:d.
Za sad sa zadnjim patchom na dying light dobijam od 44-65 fps u zgradama zna da skoci i na 100 sve na maximum,jedino sto sam view distance oborio na 0.

Opalis furmark 10-ak minuta i ako ne izbacuje artifakte klok je stabilan.

ne.

cimi: za 850w nema nikakve potrebe,ako ne planiras multiGPU setape.evga g2 550w je sasvim dovoljna a odlicno je napajanje.bilo koje kvalitetno sa 45-50a na +12v je i vise nego dovoljno za bilo kakvu singl kartu.

Poslednja izmena:
Aaaaa pa u sta da sad verujem,puca mi dying light ja vratim klok na start..Kad ono mi pukne opet.Znaci glupa igra meni puca,a ne klok.E bem ga bas.
Kad opalim heaven prodje sve bez artefakta,jedino na jednom dva mesta sekund laguje.Sad cu probam neku drugu igru da vidim sta bi.

Hvala umart na predlogu.Milslim jel si siguran da 550w ce izgura,moj cpu+gpu+3hdd+6-7 ventova+vodeno..Mislim da u buducnosti tesko da cu ici preko ove potrosnje.

Bez problema Cimi, ali ako je mala razlika u ceni, uzmi 650w isto to napajanje. Ne skodi imati viska :)

Ali nema nigde kod nas,ima samo kod madjara.Najmanje napajanje od 850w.Uzeo bi ja 650w cisto da budem miran,ali gde vi uzimate ovo napajanje?Jel moze se naruci direktno od evga?

Preko Madjara, vidi po kojoj ceni. Sigurno mogu da ga nabave iako ga nemaju u ponudi na KP.

ako je sitna razlika onda da,inace tih 10a razlike nije vredno jer ih neces ni koristiti.inace,drugar iz murice uzeo par b stock stvari sa njihovog sajta,kaze samo kozmetika je u pitanju,ne valjaju slomljena peraja,iskrivljene finove,pokidane kablove itd,dakle uvek je full funkcionalni proizvod,samo je skracena garancija i istumbano po transportu.verovatno im se ne isplati da salju za kinu pa davaju budzasto na sajtu.

Da poludis,prodje mi heaven,prodje mi valley,prodje i furmark,igram dying light 2-3h sve super prodje...I onda dobijem munje i gromove po ekranu dok igram cs go(i to posle 2h igranje):mad:...
Tako da sam sad spustio na 1120/1650 pa cu da oet testiram dok ne nadjem stabilno.

^Ima, dva. VRM1 je nešto hladniji od Core (barem koliko sam primetio), dok temperatura VRM2 varira vrlo malo (52-53C u skoro svim situacijama).

sad je trik da se ostavi upaljen,narikta klok,stavi da pamti max vrednosti,optereti i ceka pucanje.mala sansa da je do toga,verovatno cipu ipak treba vise voltaze,ali kad se vec ovoliko cima oko kloka kosta samo vremena.furmark izbacite iz upotrebe,ne zlostavljajte karte bezveze.

A sto je furmark bez veze? Jel' vama bitna stabilnost karte ili vambje bitno da prodje benchmark a onda da zabode npr nakon sat vremena igranja.
@cimi meni su se te munje desavale kad sam stavio kartu iz rudnika a zaboravio da vratim def napon. Tako da tebi vjerovatno treba fali napona za veci klok

zato sto sluzi nabijanju temperature i nicemu vise.jedina prakticna primena je da se nekom u sto kracem vremenskom periodu dokaze da hladjenje radi.jedini nacin da se klok proveri na duze staze je da se karta koristi u realnim uslovima duze vreme,nema brzih alternativa.

Po meni benchmark programi sluze samo za pokazivanje "ciji je veci" i nisu mjerilo stabilnosti karte. Slazem se da je najbolji test stabilnosti koristenje karte u realnim uslovima ali po meni je furmark i dalje najbolji za brzo provjeravanje stabilnosti karte.

Furmark nije merodavan zato sto przi samo gpu, a ne i memoriju. ;) Umart je objasnio cemu sluzi.

ja se ni ne secam kad sam upalio bench funkciju i u valley i u heaven-u,koristim ih jer su mali,realno opterecuju kartu (realne temperature) i pipljivi su.mnogo prakticnije nego paljenje neke igre,load-ovanje sejva ili koriscenje bench tool-a u samoj igri.a sto se tice "merenja ciji je veci",nalazimo se na benchmark forumu. :)

Da poludis,prodje mi heaven,prodje mi valley,prodje i furmark,igram dying light 2-3h sve super prodje...I onda dobijem munje i gromove po ekranu dok igram cs go(i to posle 2h igranje):mad:...
Tako da sam sad spustio na 1120/1650 pa cu da oet testiram dok ne nadjem stabilno.

100% stabilan klok,za sve,na def naponu za taj MSI je jedino 1100/1650,za sve ostalo mora drugi bios.

Furmark nije merodavan zato sto przi samo gpu, a ne i memoriju. ;) Umart je objasnio cemu sluzi.

Znam ja cemu sluzi. Koristim ga godinama ;)

ja se ni ne secam kad sam upalio bench funkciju i u valley i u heaven-u,koristim ih jer su mali,realno opterecuju kartu (realne temperature) i pipljivi su.mnogo prakticnije nego paljenje neke igre,load-ovanje sejva ili koriscenje bench tool-a u samoj igri.a sto se tice "merenja ciji je veci",nalazimo se na benchmark forumu. :)

Problem je sto nece svaka igra ili bench isto da optereti kartu sa furmarkom opteretis kartu do maximuma. Mada svako ima svoje nacine za testiranje bitno je da kranji rezultat bude zadovoljavajuci a to je stabilan klok :)

ne opteretis,jer kao sto ti je vec receno,ne dira memoriju,koristi samo openGL pa iz tih razloga nije uopste relevantan za realnu upotrebu karte sto se tice dx9,10 i 11.

Znam ja cemu sluzi. Koristim ga godinama ;)

Problem je sto nece svaka igra ili bench isto da optereti kartu sa furmarkom opteretis kartu do maximuma. Mada svako ima svoje nacine za testiranje bitno je da kranji rezultat bude zadovoljavajuci a to je stabilan klok :)

Furmark je glupost za stabilnost karte. Sto kazu to je kao da prodje proc prime small fft i kazes 100% je stabilan. Jes malo morgen. Sluzi nabijanju temperature i odokativno stabilnost/ispravnost karte.

Gaming benchmarci poput Valley/Heaven su mnogo bolji jer zapravo rade isto sto ce i bilo koja igra, zasnovana na pravom engine-u. Pojedinacne igre mogu da imaju svoje bagove i da crashuju nevezano za clock, tako da su gaming benchmarci najbolji jer im se ne desavaju bagovi uglavnom.

Primera radi meni dragon age: inq nije hteo na megaherc preko stock clocka, a sve ostale igre lagano teraju na 100+ mhz vise.

Poslednja izmena:
Vrh Dno