Šta je novo?

AMD R9 280X zvanicna tema!

Malo je slabiji GTX770 od 280X, ali ne bi bilo lose da uzmes - verovatno ne bi imao te probleme. :d
A i prilicno je jeftiniji od 43k.

Za 43K imas R9 290.
Pa R9 290 sam i merkao :eyebrows: I znam da je 770 malo slabija i malo skuplja od 280X, pa mi se ona ne uzima. Raspitacu se u R9 290 temi koju bih mogao da nabavim.

vec toliko hvaljeni MSI.ako tebi ne bude valjao e onda pravac negotin da se skidaju madjije

Koju god da nabaviš. Biće problema. :D

Temu treba preimenovati u:

Kasa5033 AMD R9 280X zvanična tema! :)

Pa imas i onu asusovu 290 sa istim tim hladjenjem koje je imala 280x ali koliko sam citao, msi je stavio bolju memoriju (hynix) bolje se klokuje, voltaza otkljucana a to asusovo hladjenje je napravljeno za nvidije pa samo primenjeno i na atijeve graficke. Od r9 290 modela to ti je, msi, safirka ili asus a mozes i powercolor al sumnjiva je to cena za r9 290 od 43k. Sutra mi stize pa javljam utiske.

To sto se tice memorije na karti, ne zna se sta ces ubosti (elpida ili hynix). Vec mesecak dana imam msi 770 gaming i karta je na dodir sva nekako nezna, ali zato radi kao sat. Malo se cuje kad je bas pod opteracenjem, ali podnosljivo. Nista ne krcka, ne trese. I prethodna msi 660ti pe/oc je bila odlicna karta, ali svi znaju kakve probleme su ljudi imali sa njom. Sto se tice msi karti, ja sam zadovoljan. Svako kupuje za svoj novac sta zeli, tako da ne treba niko da shvati da nekoga navodim da kupi msi. Ovo je samo moje zapazanje, ali opet kad su promenjene 3 karte, treba dati sansu i nekoj iz msi tabora :d :p

Pa da, eto i ja posle izleta ponovo se vracam na msi. Na ovoj msi r9 290 4g gaming zna se tacno da je hynix memorija ;). Takodje kazu da lako moze da se klokne i da bude u rangu sa 290x. Mene msi nikada nije razocarao sto se tice nvidie a nadam se nece ni kod ati modela.

Posle malo kopanja nasao sam sliku gde se tacno vidi da samo 3 od 5 hetapipe-ova dodiruje jezgro. Eto razloga zasto DC II podjednako hladi kao Sapphire Dual-X koji ima cak i manje ventilatore. I vidi se da nije pokrivena memorija, ali se mora priznati da ASUS ima nabolje odradjen VRM sekciju karte.
25.jpg
Sad da uporedimo sliku Sapphire R9 280X Vapor-X Tri-X, gde se vidi da je rashladna povrsina u dodiru sa svim komponentama koje proizvode toplotu.
17.jpg

Poslednja izmena:
Pa jel radi taj Sapphire 280x Vapor-X kako treba? Sto ne uzmes njega ako ima OK hladjenje?

Tako je to kad Sapphire radi isključivo AMD.
ASUS se *****ava. Ne znam doduše kako je mojoj rađeno hlađenje. Nisam je OC još.

Pa jel radi taj Sapphire 280x Vapor-X kako treba? Sto ne uzmes njega ako ima OK hladjenje?
Njega ili R9 290. Razlika u performansama mi nekako ne opravdava razliku u ceni. I ovaj tip VaporX nudi samo PC Practic od koga pokusavam da pobegnem, i posle presabiranja raspolozivih sredstava necu biti u mogucnosti da pazarim bilo koji model R9 290. Jedino referentni, ali on urla kao zveri pakla :D I gledah i recenzije i ovaj tip VaporX-a je najbolje hladnjenje koje je napravljeno za njega i moze da se izvuce OC do 1170MHz, sto sam ja sinoc dobio sa ASUS, a mogao je i jos, ali kada zveci :(

Kasa:

a da pokusas da uzmes od nekog proverenog polovnu ili u oglasima sa domacom garancijom?taj covek moze lepo da iti kaze dokle ide klok,kako se ponasa,dal zveci i sl.ja inace npr RAM samo tako kupujem,i nikad nisam imao ni najmanje lose iskustvo,a vise nego jednom mi se desilo da donesem fresak set iz prodavnaje,stavim u plocu i ono corak.ovako se lepo sedne,istestira se i znas 1/1 sta je i kako je.

isto kao i ti sam se ja provodio sa maticnim plocama kad sam nabavio 8350 i domacim prodavnajama,da bi na kraju kupio sa oglasa sa domacom garancijom plojku za koju mi je prodavac garantovao da radi kako treba sa 8350,posto je jel' i testirao plocu sa njim.lepo sam dobio sve skrinsotove koji su me zanimali,i koristio je nekih 7-8 meseci bez ijednog problema dok se nisam ocepio za jacu najvise iz hira.

naravno ovo otpada ako uzimas na karticu za kredit na otplatu,kao jedan moj drug,pa druga ruka otpada,vec mora novo.ali ako ima kes na gomili,stvarno da sam na tvom mestu ne vidim sto ne bih pokusao,evo sve ostalo vec jesi i ne ide.

A pare na gomili imam. Ja sam prodao moju staru konfu na taj nacin i grafiku i ljudi su zadovoljni sa njima. Moram prvo monitor da obezbedim novi pa onda da razmisljam o pazarneju jace grafe, jer ovaj moj ima samo VGA konektor i max rez od 1280x1024 :d

ko sisa bre monitor,radice 290x i na vga i na tom monitoru,samo ga mozda sprzis frejmovima :d

Kada nije riknuo od 1500FPS u STALKERu nece ni sada, samo imam problem oko povezivanja. R9 290 ima samo DVI-D izlaze i HDMI. Preko HDMI na VGA adaptera slika izgleda kao dioptriju da imam, sva zamucena, a DVI-D na VGA ne znam gde da nadjem, i koliko to kosta jer mora da bude aktivan.
HDMI na VGA adapter je ovog tipa 1001027.jpg

Poslednja izmena:
YES ! Pare su mi vracene, sad samo da odlucim sta cu :D Do tada WoT sve na high standard grafika ide do 125FPS sa 9600GT (650/750MHz ) :D Da li uzeti Sapphire R9 280X VaporX TriX ili Sapphire R9 290 Trix. Obe karte deru. Sta ce mi se vise isplatiti na duze staze ?

Pa normalno da će se više isplatiti jača :)

ako ces igrati na 1080p onda 280x ako ides na nesto vise onda 290

1080p, ali to planiram da ne menjam jedno 4 godine, sto se tice monitora bar, pa me zanima da li ce ova karta biti dovoljan za 3-4 godine igranja na 1080p. Govorim za R9 290. R9 280X je dovoljna sad, ali posle ?

Niko ti to ne može reći zasigurno, ali kako stoje stvari neće biti dosta ni 290x...

Karta koja je dovoljna za 4 godine zove se R9 295X. Mislim da ti to bas i nije neophodno u ovom trenutku. Kupis neku R9 290 i teras je 2 godine. Onda je prodas i dodas malo para i kupis "R9 390" ako se tako bude zvao. Ako imas manje novca, onda kupis sada R9 280X i posle zamenis za R9 290X neku "turbo -GHz " ediciju koja tada vec bude aktuelna.

Kada se vratim iz Grcke 7. juna, onda cu da odlucim konacno, pa cu da vam javim :)

Ma uzmi R9 290, od 'jacine' ne boli glava.
PS: Od viska (sejdera i vram-a i svega ostalog) ne boli glava.

ako je verovati glasinama da vestac 3 na 780ti radi od 30 do 60 fps,nece se imati kud ispod 290 cf-a. :)

zato glasam da uzmes sad 290,pa kad usfali misica kupis jos jednu.verovatno cu i ja isto da uradim,nema krstenih nvidia za normalne pare. :)

meni je problem jer zapravo sam i fan na kraju nvidia igara (metro,betmen,vestac serijali) zadnja igra da je bila amd optimizovana da mi se svidela je bio deus ex hr,ali dzep diktira za sad lojalnost :) koliko vidim 770 nema sta da trazi pored 290,a tek kad se klokuje...jedan lep msi 290 pa da se ceka vestac :)

Nazad
Vrh Dno