Šta je novo?

AMD Phenom

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo sad videh na vr-zonu da phenom izlazi 7. decembra. Sve se nadam da je taj lik lose preveo sa japanskog, mada tamo stvarno stoji 7 decembar.

Sad sam izvalio koja je fora sa onom slikom vezanom za Q4. To nije mapa sta ce da rade u naredna tri meseca, nego je to sa onog marketbuilda, da pomogne svojim partnerima pri odabiru komponenti, jer realno gledano, sve sto se nalazi na toj mapi se moze naci u regularnoj prodaji.

Sad sam izvalio koja je fora sa onom slikom vezanom za Q4. To nije mapa sta ce da rade u naredna tri meseca, nego je to sa onog marketbuilda, da pomogne svojim partnerima pri odabiru komponenti, jer realno gledano, sve sto se nalazi na toj mapi se moze naci u regularnoj prodaji.
dobro je da je neko uspeo da dokuci, kako se ispostavilo, malo komplikovaniji slajd.

Nije poenta partnerima preporuciti sta da kombinuju od onoga sto dolazi, vec im objasniti kakve kombinacije da pripreme pred highsales sezonu!

Shmeksi imas bonu za ovo otkrice :d

a koliko ono bese godisnje coca-cola utrosi na marketing aktivnosti, iako je najpopularniji brend na svetu? ;)

Pa, definitivno moras da utrosis brdo para na reklamu da bi prodao milijardama ljudi nesto sto je stetno za zdravlje i pravi na dupetu strije uz enormno uvecanje obima istog :)

pa smrt lece sve bolesti, a koka kola ti pomaze da umres :)

Protestujem :d FUGGER mi je nabavio CPU :)
:wave:
Secam se tog ES 6300 shto ti je Pljuger :d poslao. ;)
Jos uvek drzim njegove testove kao referencu. Interesantno, ali preko 3Ghz mu je trebalo naprziti malo napona. U svakom slucaju odlicno za ES CPU, koji se doduse nije bitno razlikovao od produkcijskih primeraka.

Naravno da se razlikovao... To su bili B0 steppinzi, a kasije su dogurali do B3... B1 i B2 su bili totalno druga prica u odnosu na B0 - dosta visa overklok margina i drasticno manje zagrevanje. Uglavnom, B0 stepping nije zvanicno bio u prodaji, samo ES, u mas produkciju su krenuli sa B1 steppingom, koji je mnogo bolji od B0...

Prve verzije Core 2 procesora koje smo bili dobili (E6700, E6600 i X6800) su bili sa B0 steppingom i zahtevali su 1.5V napona da bi radili na 3.2 GHz i vishe. Sada vecina radi na 3.0 - 3.2 bez dizanja napona, a sa vazduhom cak i kvadovi idu na 3.6 GHz (npr. G0 stepping).

Da li je ES nema veze sa steppingom... Imas ES i sa B0 i sa G0 steppingom.

Poslednja izmena:
Ja nisam ni povezivao stepping sa ES procesorom, samo sam naveo da se doticni E6300 klokovao na 3 Ghz sa podignutim naponom.
ES koji je Yoti uzeo od Fugger-a, je bio u vreme kada G0 stepping nije ni bio u najavi. U pitanju je verovatno bio predprodukcijski ES, baziran na B0 steppingu. U odnosu na kasnije high end modele se razlikovao, ali u odnosu na mid range i nije bitno, a ti sigurno neces moci da me ubedis u to kakav je primerak bio na mom stolu, osim ako bas doticni nisi probao. :d

Kasnije se pojavilo i dosta Allendale shkarta poput E4300/4400 koji su se jedva klokovali preko 3 G, a doticni procesori su i dalje u opticaju po magacinima.

Cinjenica je da svaki proizvodjac poluprovodnika, pa i Intel usavrsava tokom vremena proces proizvodnje, TDP, switching speed, leakage itd.... da bi dosli do "state of the art" primeraka baziranim na G0 steppingu. G0 je svakako prilicno bolji nego preprodukcijski B0 stepping.

Ista stvar je i sa AMD-om i K10, a tako je bilo i sa K8. Prvi Socket 754 CPU-ovi su jedva dostizali 2.2 Ghz, pa se situacija tokom vremena popravljala, a sto se Phenoma tice, verovatno ce se popravljati brze nego sto je to bio slucaj sa A64, jer su neke tehnike vec usavrsene.

Poslednja izmena:
Hmm,Phenom-u IMC radi u tzv. ganged modu(two DCTs ganged together in 128-bit
mode (DDR2) ),dok Barcelone koje smo do sada videli imaju u bios-u stalno single channel ili un-ganged mode(two DCTs unganged for two independent
64-bit DRAM controllers (DDR2) )
Ganged vs. Unganged Memory Channels
Ganged channels (DDR2)
– DCT channels A and B can be ganged as a single logical 128-bit DIMM
– Offers highest DDR2 bandwidth
– Requires both DIMMs in a logical pair to have identical size and timing
parameters, both DCTs programmed identically
Unganged channels
– DCT channels A and B operate as two completely independent 64-bit
channels (both channels operate at the same frequency)
– Reduce dram page conflicts – more concurrent open dram pages
15 July 30, 2007
– Better bus efficiency
Burst lengths supported
– 128-bit ganged operation supports burst length of four only with DDR2
128-bits x 4=64 bytes
– 64-bit (unganged) operation supports either burst of four or eight with
DDR2
64-bits x 4 = 32 bytes
64-bits x 8 = 64 bytes (provides highest bus utilization)

Koliko ovo moze da ima uticaj na desktop aplikacije ostaje da se vidi(verovatno ne veliki).Mozda u multithreaded aplikacijama i bude neka razlika.

Nigde ne piše frekfenca procesora. :trust: Loš znak???

Ma sigurno ce ostati ispod 2 Ghz ! :d LOL

Bre, Bogda, ti bas volis da sve posmatras najcrnje moguce.

K10 u mobilnim racunarima

Malo mator ali veoma zanimljiv komentar:
http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3359&Itemid=35
Ima puno logike u tome da se K10 fokusira na mobilno trziste: malo zagrevanje, dolican IPC, laka zamena u vec postojece laptopove, veca zarada po procesoru.
Ipak AMD se odlucio da u laptopove gura Griffin (aka Brisbane) koji apsolutno ne moze da se nosi ni sa aktuelnim C2D, da ne govorim o mobile Penryn-u.

Ovo bi moglo da znaci jednu od 3 stvari:

- Dell-ovi i hp-ovi su trazili desktop procesor i AMD je morao da se tome prilagodi
- Kuma nece skoro
- Hektor vise ne zna kuda udara

Poslednja izmena:
"I guess that AMD definitely need to wake up when it comes to notebooks as this is the company's big chance."

Moze li neko ovo da mi pojasni, nikako ne mogu da izracunam kako je isplativije praviti mobilni procesor koji sa svim ostalim delovima u laptopu kosta ~1000eur naspram serverskog procesora koji SAM kosta od 500eur pa navise ?

Pa i sam Intel prvo razvija serverske procesore, da bi posle kao derivat predstavio mobilne verzije. Jedini put kada su okrenuli proces je sa Yonah procesorima jer su silovali trziste sa netburstom...

Od raznih baba-kurana se mogu cuti svakakvi saveti :smash:

"I guess that AMD definitely need to wake up when it comes to notebooks as this is the company's big chance."

Moze li neko ovo da mi pojasni, nikako ne mogu da izracunam kako je isplativije praviti mobilni procesor koji sa svim ostalim delovima u laptopu kosta ~1000eur naspram serverskog procesora koji SAM kosta od 500eur pa navise ?

Pa i sam Intel prvo razvija serverske procesore, da bi posle kao derivat predstavio mobilne verzije. Jedini put kada su okrenuli proces je sa Yonah procesorima jer su silovali trziste sa netburstom...

Od raznih baba-kurana se mogu cuti svakakvi saveti :smash:

Milane iz Bajine Baste Phenom nije serverski procesor, vec desktop. Ova tema je o desktop procesoru. Baba nigde nije ni pomenula severe u svom postu.

AMD u najavi ima Phenom X2 i X4 koji su desktop procesori. U mobilnom segmenu za 2008 AMD pominje samo Griffin.
Zarada na mobilnim procesorima je veca od zarade od desktop procesora.

Pre nego sto pocnemo sa vredjanjima lepo bi bilo procitati post koji se kritikuje. :wc:

Nigde te nisam vredjao, tako da ne vidim razlog da ti mene vredjas. Daleko od toga da sam iz Bajine Baste, zato te fore slobodno zadrzi za prozivanje sa ruralnim ortacima. Mogao bi i da procitas na sta sam ja ostavio komentar a to je na Fudov super savet.

Phenom je desktop procesor koji je derivat serverskog procesora, iz kog ce proizaci procesori za mobilni segment. Zarada je serveri > mobilni > desktop. Ne znam sta tu nije jasno i sta sam ja to pogresno napisao?

Poslednja izmena:
Sorry, razumeo sam da je post bio upucen mom komentaru.
Medjutim poenta ostaje, AMD nema K10 u mobilnom roadmap-u za 2008, gurace desktop verzije Phenoma. Mozda bi im bilo pametnije da K10 procesore usmere na mobilno trziste pre nego na desktop.
Mada naucili smo da AMD-ovim slajdovima ne treba previse verovati, mozda se i promeni.

Malo mator ali veoma zanimljiv komentar:
http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3359&Itemid=35
Ima puno logike u tome da se K10 fokusira na mobilno trziste: malo zagrevanje, dolican IPC, laka zamena u vec postojece laptopove, veca zarada po procesoru.
Ipak AMD se odlucio da u laptopove gura Griffin (aka Brisbane) koji apsolutno ne moze da se nosi ni sa aktuelnim C2D, da ne govorim o mobile Penryn-u.

Ovo bi moglo da znaci jednu od 3 stvari:

- Dell-ovi i hp-ovi su trazili desktop procesor i AMD je morao da se tome prilagodi
- Kuma nece skoro
- Hektor vise ne zna kuda udara

Prvo Griffin nije isto sto i Brisbane..Ovo je vec odavno poznata cinjenica.Griffin ima neke kljucne promene koje su pozajmljene iz K10 uarh koji ga cine dovoljno razlicitim od K8 da zasluzuje sa pravom da se zove "from ground mobile design"(odvojeni pll-ovi za 2 jezgra kao i za IMC sto omogucava mogucnost nezavisnog kloka jednog jezgra znatno vise od drugog i odvojenog podesavanja za napone,IMC slican kao u K10 sa prefetch sposobnostima,2x veci L2 kes od sadasnjih Turiona X2,nove i naprednije power saving tehnologije koje ce doneti dosta bolji battery life itd).
Drugo AMD nije nigde iskljucivo rekao da nece biti derivata K10ke za mobile segment(u vidu DC procesora sa malim TDP-om ili cak mozda i quad core verzija sa malim taktom).Verovatno je da ce Griffin biti za "thin and light" notebook sektor dok ce K10 derivati biti za "power" deo mobile segmenta.Posto ce K10 raditi u sF i sAM2 plocama ,ne vidim razlog da ne radi i u mobilnoj verziji slota za Turion X2(sS1)

Poslednja izmena:
Prvo Griffin nije isto sto i Brisbane..Ovo je vec odavno poznata cinjenica.Griffin ima neke kljucne promene koje su pozajmljene iz K10 uarh koji ga cine dovoljno razlicitim od K8 da zasluzuje sa pravom da se zove "from ground mobile design"(odvojeni pll-ovi za 2 jezgra kao i za IMC sto omogucava mogucnost nezavisnog kloka jednog jezgra znatno vise od drugog i odvojenog podesavanja za napone,IMC slican kao u K10 sa prefetch sposobnostima,2x veci L2 kes od sadasnjih Turiona X2,nove i naprednije power saving tehnologije koje ce doneti dosta bolji battery life itd).
Drugo AMD nije nigde iskljucivo rekao da nece biti derivata K10ke za mobile segment(u vidu DC procesora sa malim TDP-om ili cak mozda i quad core verzija sa malim taktom).Verovatno je da ce Griffin biti za "thin and light" notebook sektor dok ce K10 derivati biti za "power" deo mobile segmenta.Posto ce K10 raditi u sF i sAM2 plocama ,ne vidim razlog da ne radi i u mobilnoj verziji slota za Turion X2(sS1)
Vecina poboljsanja Griffina su u vezi sa manjom potrosnjom. AMD se i danas dobro nosi sa Intelom kad je u pitanju potrosnja struje i zagrevanje. Problem je ozbiljno kaskanje u perfomansama.
Uvecanje cache-a nece previse pomoci vremesnoj K8 arhitekturi tako da ostaje poboljsani memorijski kontroler. Ne mislim da ce biti dovoljno za borbu sa mobilnim Penrynom.

Griffin ce doci tek negde posle Nove godine. K10 nigde jos nije pomenut u varijanti za mobilne racunare, sto mi mirise na debelo zakasnjenje.

Pa performanse nisu primarni "target point" za mobilni sektor...Potrosnja i zagrevanje zato jesu.I AMD ce verovatno ponuditi negde u 2008. god. i K10 za mobilni sektor pored Griffin resenja,dosta kasnije od Griffin-a.A sta bi ti licno uzeo: Penryn-a koji je brzi a recimo (ovo je cisto radi poredjenja) ima 30% nizi battery life ili Puma notebook koji je nesto sporiji clock/clock ali zato ima porpilicno bolji battery life i manje zagrevanje?

K10 sa druge strane ce imati slicne power saving opcije kao i Griffin pa ce stoga i biti solidan mobilni procesor ako uspeju da naprave verziju sa manjim TDP-om(recimo manji L3 kes ili bez njega),sa manjim core countom(Dual Core verzija).
L2 cache na Griffinu ce doneti nista manje od 5-7% ubrzanja koliko imaju K8 DC 2M verzije u odnosu na one sa 1MB L2.Takodje bolji/brzi IMC sa prefetch buffer-om moze doneti jos par procenata,dok nezavisno klokovanje jezgara moze da ubrza jedno jezgro znatno preko def.(slicno Merom-u),smanji klok IMC-a i drugog jezgra za manju potrosnju,split power planes i nove HT funkcije mogu da gase HT3.0 linkove u potpunosti i smanje I/O potrosnju itd.Griffin nije nimalo naivan dizajn i to ce se videti.
Ali ovim smo zagazili u OT.

Poslednja izmena:
Naravno da jie primarni "target point" nisu perfomanse ali Brisbane Turion trenutno kaska oko 25% za godinu dana starim Merom C2D na istoj frekfenci. Griffin ce kaskati jos vise za mobilnim Pneryn-om.
Sa druge strane ukupna potrosja Puma platforme tesko da ce biti znacajno manja od odgovarajuce intelova.

To znaci da ce najbrzi i najskuplji Griffini morati da se takmice sa najsporijim mobilnim Penrynom odnosno bice prodavani po vrlo niskim cenama. Za to vreme Intel ce mlatiti pare prodajuci svoje najbrze mPenryne po zestokoj ceni.

Phenom FX-82 will be clocked at 2.6GHz or higher while the faster FX-8x model could hit 3GHz.

Phenom 9600 and 9500 clocked at 2.4GHz and 2.2GHz respectively will be the first quad-core Phenom processors to hit the market in Nov.

Phenom 9700 clocked at 2.6GHz will come along slightly later in Dec.

http://www.vr-zone.com/?i=5331

Sta se desava sa Kumom?
Odjednom o Kumi nema ni reci vise. Sve mi vise lici da Kume nece biti makar do polovine 2008 ako ne bude potpuno otkazana.

Sta se desava sa Kumom?
Odjednom o Kumi nema ni reci vise. Sve mi vise lici da Kume nece biti makar do polovine 2008 ako ne bude potpuno otkazana.

E sad ga bas pretera..Otkazana..Ma da otkazace MPU sa ~40% manjim die-om od X4,koji ce biti mainstream cip i koji ce zameniti X2...

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno