Šta je novo?

AMD Phenom

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Predstavljeni su oficijelni Phenom i Phenom FX logoi:

phenomlogorgbch9.png
phenomfxlogorgbqx5.png

Meni se bas dopada graficki element koji su ubacili u logo. Samo text ili AMD-ova zelena strela bi bili previse obicni.

Evo sta rece jedan citalac INQ:

Subject: Phenom Logo
Let´s hope the "paper dart" is not a symbol for paper launches ;)
Regards,
Clemens

Zanimljivo je da su "64" prilicno umanjili i samo ostavili tu kao podsecanje da je rec o 64bitnom procesoru...

Pa u skladu sa time koliko je funkcionalno i zastupljeno :d

Ako pogledas recimo Sandra cache & memory banchmark videces da je razlika izmedju brzine L1 i memorije toliko velika da je (barem meni) prosto nezamislivo da podaci iz RAM-a stalno pristizu direktno u L1.

Svi normalni (ne-prefetch) load-ovi svakako idu direktno u L1 kes. Nema tu nista nezamislivo.
Da li ce prefetch ici u L1 ili L2 uopste nije pitanje bandwidth-a, vec velicine kesa.
L1 prefetcheri dovlace samo najsigurnije podatke, da ne bi zagadjivali mali L1 kes. L2 prefecheri mogu da rizikuju i sa podacima koji mozda ni nece biti korisceni.

Cini mi se da ce bilo koji algoritam ciji dataset ispada iz L1 i koji nema linearan access pattern ili ima prevelik stride raditi ocajno na takvom procesoru.

Prefetcher svakako ne prati prevelik stride (tj. postoji threshold distance), a kamoli da ce se truditi da prati neki random access.
Konkretno u slucaju AMD-a, L1 prefetcher je unit-stride, dok je prefetcher na IMC-u non-unit-stride.

Inace (barem ranije je bilo tako) write-through cache upisuje podatke odmah u RAM. Hoces da kazes da ovde upisuje u L2? To bi mi bilo cudno, nekako ne vidim poentu takvog kesiranja. Takodje ne mislim da Netburst koristi obican write-through, vec neku slozeniju varijantu (npr. buffered write-through).

Da, hocu da kazem da write-through ide samo iz L1 do L2 kesa. Taj write-through odmah u RAM na koji ti mislis je vazio nekad davno kad su procesori imali samo jedan nivo kes memorije. Multi-level kes hijerarhija menja mnogo toga.

AMD AutoXpress

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=159969

AMD AutoXpress
We just got information that the new RD790, RD780 & RX780 chipsets will have a new option in BIOS that will allow to get a few extra performance. This is something like NVIDIA's LinkBoost feature but goes a step further in tweaking.

Feature Options: ON (default) / OFF / Custom
Upon selecting CUSTOM option - 3 options that have no submenus appear (the details listed below are hidden). These options only have two modes ON or OFF. Selecting ON selects ALL functions in that mode.

* o CPU (ON default /OFF)
* o XpressRoute (ON default/OFF)
* o MemBoost (ON default/OFF)

Sub Section Name: CPU (ON / OFF)

* Function 1: To Maximize CPU performance
* Detail: Change CPU ClkDivisor to “Divide-by-1” mode
* Limitation: For Phenom (K10) CPU only

Sub Section Name: XpressRoute (ON / OFF)

* Function 1: To accelerate transfers of data to and from graphics
* Detail: Increase PCIE clock for Graphic cards with certain device ids. Internal qualification has been done on R600 and R580+ cards and has shown stability at 150Mhz-160Mhz on the PCIE bus (Gen1). Corner lot testing has shown that 125Mhz should be the recommended default to cover worst case scenarios.
* Limitation: For RD780 and RD790 only.

* Function 2: To accelerate transfers of data b/w graphics (most notably in SW CrossFire)
* Detail: Enable BIOS setting to allow P2P transfers
* Limitation: For RD780 and RD790 only

* Function 3: To maximize transfer bandwidth of graphics data with a HT1 CPU
* Detail: Enable BIOS setting to double pump graphics data across HyperTransport
* Limitation: For RD780 and RD790 only. For HT1 CPUs only (disable for HT3 CPUs)

Sub Section Name: MemBoost (ON / OFF)

* Function 1: To accelerate memory bandwidth performance with DDR2-800 or higher DIMMs with K8 CPUs
* Detail: Alter memory timings for DDR2-800 or higher DIMMs
* Limitation: For RD780 and RD790 only. For DDR2-800 or higher DIMMS. For K8 CPUs only.

Fine tuning adjustments:
Trc, reduce by 2
Twr, reduce by 2
Trrd, reduce by 1
Tref, 7.8us instead of 3.9us
Twtr, reduce by 1
BankSwizzleMode, Enable
Queue Bypass Max. increase to 7

* Function 2: Disable DRAM PowerDown mode
* Detail: Change register to 0
* Limitation: For RD780 and RD790 only.

* Function 3: Read Enthusiast DIMMs with multiple SPDs
* Detail: Read Performance SPD that gives maximum performance
* Limitation: For RD790 only.

Stay tuned as i will have test to show performance gains

Gigabyte RD790 ploca koju sam ja probao je imala brdo opcija u BIOS-u - kao u najboljim danima nForce-a. Mislim da ce RD790 biti dobar cipset.

I to sve sa registered (!) cas 5 memorijom u single channel modu :d.BTW to su B1 K10ke koje su Steven-u pravile probleme sa beta bios-ima :)

Jedva cekam da vidim kako ce raditi Phenom K10 sa DDR2 1066 memarom na CL4 4-4-12 ili ostrijim tajminzima. :d
K10 sigurno zahteva brzu memoriju zbog brzeg kesha i 32 byte fetch-a. Interesantan je podatak da je interni datapath izmedju IMC-a i K10 prosiren na 128-bita za razliku od 64-bita na K8. Latency je mozda povecan zbog nizeg kloka IMC-a i spore registred DDR2 memorije, ali najbolje ce se videti razlike kada se konacno pojavi Phenom u AM2+ ploci.

3dmark lose skalira sa dodatnim jezgrima: (pogledaj samo 2x QC 3.4GHz Skulltrail Vs 1x QC 3GHz i sve ce ti se samo kazati-23% bolji rezultat klok za klok za 2x vise jezgara)

Iz ovog :2x QC 3.4GHz (1600FSB) : 6359 (unreleased part) imamo da V8 Penryn ima 233 poena po Ghz dok pomenuti "obogaljeni" K10 sistem(2 CPU takodje) ima 265 poena po Ghz.Penryn je sa intel-ovog IDF demo-a dok je K10 Steven-ov sistem sa pomenutom memorijskom konfiguracijom(regged cas 5 667 memorija u single channel-u,B1 procesori sa beta bios-om,mark06 ih detektuje kao unknown hardware :d)

PS Pripremi se za shok posto ce 30K u mark06 biti probijeno sa Phenomom QC i TriFire Radeonima za mesec i kusur dana :)

Poslednja izmena:
Sta da OCuju na 5.2Ghz??2P Barcelona sistem na Tyan serverskoj ploci?lol

procesor da OCuju. kao sto je OCovan taj intel. jeli sada jasnije?

Pa jesi li procitao moj prethodni post uopste??Jel ti znas sta je Tyan serverska ploca?Kako da je OCuju?Mislis da Tyan pravi ploce da bi ljudi mogli da uzmu serverski procesor i OCuju ga na 5.2Ghz?Uozbilji se.
Covek je jedva naterao procesore da rade na njoj(B1 revizija),trebalo mu je 4 biosa i 2 ploce da sve proradi.Jedva je "nagurao" 8800 kartu u kuciste za mark06 i nabudzio eksterno napajanje za nju.

Poslednja izmena:
lol znaci vrh... jeli ti vidis gde ti pises prvo?
pisi to onda ovde

a onda lepo poredi amd server sistem sa intel server sistemom.
ako vec poredite desktop intel sa amd-om poredite ga sa desktop procesorom na istom kloku pa stavite rezultate 3d mark-a

ja sam ozbiljan. a ti?

AMan covece,pogledaj ovde:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=1231410&postcount=366

Fedja je postovao CPU mark06 score da uporedimo sa Penryn/Clower rezultatima.To je jedini rezultat pored AT benchmarka isto Barcelone "hackovane" u desktop sistem(putem ubacivanja 8800 karte u servesku plocu).Ne postoji Phenom review ili Phenom koji je testiran do sada!Sve su rezultati Barcelona procesora(serverskih) na kojima su pustani desktop programi/testovi.
Nisi mi jasan ni malo.

ako vec poredite desktop intel sa amd-om poredite ga sa desktop procesorom na istom kloku pa stavite rezultate 3d mark-a

Zasto bi se poredjenje vrsilo na itom kloku?
AMD jos uvek nema quadcore desktop CPU
Intel jos uvek nema quadcore na 5 GHz

:trust:

a zasto ne ?
pa kakav je onda ono rezultat na 5.2GHz ? fake ?

zasto onda postujete rezultate server procesora u topicu o desktop procesoru?

On izgleda ne zna da Phenom jos nije izasao..Sve sto imamo do sada su Barcelone u pomalo musicavim server plocama.Zahvaljujuci ljudima poput Steve-a sa XS mozemo da vidimo kako se ponasa jedan K10 CPU sa poprilicno losim memorijskim podsistemom(reg. cas 5 667 memorija,single channel) u desktop programima i testovima kao sto je CPU test unutar 3D mark06.Ovo nam daje kakvu takvu predstavu o Phenomu koji je prakticno isti procesor,ali koji ce raditi u mnogo boljim(po desktop korisnika) plocama ,sa low latency brzim memorijama(800,1066),sa AutoXpress funkcijama na novim plocama,Trifire CF mogucnostima,velikim OC mogucnostima(split power planes,nezavisni clock pojedinacnih jezgara;nezavisni klok L3/IMC dela procesora) itd.Procesor je baza za sve ovo i zato su nam bitni ovi testovi Barcelone.

Poslednja izmena:
ma da nema rezultata... za conroe su se rezultati pojavili mnogo pre izlaska procesora, kao i za penryn. odakle rezultati, ako prodaja pocinje tek za mesec ipo?

a ti mozda ne znas da postoje ES procesori..

Ti ocigledno ne znas da AMD i intel ne funkcionisu isto.ESs AMD procesora su uvek bili i kako stvari stoje ,bice retkost(pre same pojave retail procesora).To nije nista novo(ista stvar je bila i sa K7,K8 itd.).BTW,oni K10 procesori koje si ti mislio da OCujes na 5Ghz na Tyan ploci(lol) su ES(B1),ne retail verzije(BA).Ocigledno ja znam mnogo vise o ovoj temi od tebe,ali ti nekako jos uvek postujes u ovom threadu i pametujes :d :)

@drfedja
Baci pogled ovde :):
http://www.xtremesystems.org/forums/showpost.php?p=2458145&postcount=769

s7e9h3n je napisao(la):
BUT I possibly have a solution to end all questions about the true performance of these cpu's - A WORKING BIOS WHICH SUPPORTS BARCELONA ON THE ASUS L1N64!

Prepare to see some damage done to the ORB

Bice uskoro oni B1 ES procesori na QuadFX ploci sa normalnim ramom a mozda cak i OCom :).Oce covek da da prebaci 2Ghz ,resio je :D

Poslednja izmena:
bili i bice retkost, znaci postoje... pa dajte rezultate kako gazi conroe/penryn bice nam lakse

ja niti sam mislio da ocujem na serverskoj ploci, niti me interesuje to. samo kazem da je malo glupo poredjivanje server i desktop procesora. lepo uzmes phenom (es), ocujes ga na 5GHz i postujes rezultate. kao onaj penryn koji isto tako jos nije izasao, ako ne znas to.

izvini nisam znao da ne smem da postujem u ovom tredu, tako da necu vise pisati ovde, a pametovanje prepustam tebi ;)

Opet ti ja kazem da nema Phenom ES koji su testirani a da su objavljeni rezultati,niti je to lako uciniti iz vise razloga..A ti opet po starom :).I opet ti kazem,AMD i intel ne rade stvari isto(da bi uradio to sa AMD procesorom treba da prekrsis debelo NDA,za intel to uopste nije slucaj kao sto se da videti).Da li ti znas kako ljudi dolaze do ES procesora(bez obzira na proizvodjaca)?Cisto radi poredjenja,kad je K8 bio u pitanju,jedino smo imali neki ubogi "test" ES-a na 800Mhz i jedan "obogaljen" 2800+ A64 na 1.6Ghz koji je davao relativno slabe rezultate(u odnosu na ocekivanja)

Slobodno postuj ovde,malo shale i smeha nije na odmet :),da razbijemo monotoniju ovih postova koji imaju konkretne informacije i linkove u sebi.

Info, ti si toliko stvari prognozirao, pricao za Barsu, etc. vec mesecima - pa sada mozhemo samo da zevamo sto se performansi Barse tiche.
Mani se toga ova/ona memorija, los BIOS, nova revizija chipa, jeste da ce biti ubrzanja, ali nece biti duplo.
Ako mozhe Trifire sa Phenomom 30K, Penryn ce moci 33K ;) Ali ipak to nije moc Phenoma/Penryna nego kartica.

Pa ja nisam ni rekao da je zasluga phenoma 30K.Ja nisam nista sam pricao niti napamet,vec iz vesti koje su svima poznate.U mom postu stoji lepo Phenom QC sa TriFire(ovo je rekao BTW Charlie D. @Ace forumu danas).Naravno da je moc kartica(30K).A da brzi ram donese i 10% u ovom konretnom testu(barcelona vs phenom),to ce staviti phenom nekih 10% ispred Penryn-a(klok/z klok u ovom testu).

PS ko je info?

Pa ja nisam ni rekao da je zasluga phenoma 30K.Ja nisam nista sam pricao niti napamet,vec iz vesti koje su svima poznate.U mom postu stoji lepo Phenom QC sa TriFire(ovo je rekao BTW Charlie D. @Ace forumu danas).Naravno da je moc kartica(30K).A da brzi ram donese i 10% u ovom konretnom testu(barcelona vs phenom),to ce staviti phenom nekih 10% ispred Penryn-a(klok/z klok u ovom testu).
Smesno i zalosno.

CItah tvoj post na XS-u pa se presaltovao..

Poslednja izmena:
alfaunits je napisao(la):
Smesno i zalosno.
Da da..Sta je to smesno i zalosno?Mozes li da obrazlozis?Mogu i ja dosta puta da napisem isto kao reply na neke postove,ali ne uradim tako.

Kao sto je Charlie napisao na Ace's,TriFire(sto je AMD eksluziva ,bar za sada) ce omoguciti 30K u mark06.

PS Koji moj post na XS?Ja sam dao link ka XS,nisam tamo postovao(odavno).

Da da..Sta je to smesno i zalosno?Mozes li da obrazlozis?Mogu i ja dosta puta da napisem isto kao reply na neke postove,ali ne uradim tako.
Kao sto je Charlie napisao na Ace's,TriFire(sto je AMD eksluziva ,bar za sada) ce omoguciti 30K u mark06.
"Ako mu dodate bolju memoriju, i bolji chipset, novu reviziju, med i mleko bice 10% brzhi"
Uzjedno ako se Skulltrail platformi stavi -FBDIMM +DDR2 +snoop +quadchannel, sta mislis da li ce biti samo +10%? Ja znam da samo +snoop dodaje 10-15% za 3DMark, +quadchannel daje do 10%, sta ce biti kada udje i +DDR2 -FBDIMM?
Mislim, volim ja competition, bla bla bla, ali kada AMD vec mesec dana nakon launch-a nema K10 u slobodnoj prodaji (ako ne racunas farsu na NewEgg-u), sa nikakvom indikacijom, osim gomile spekulacija/nade AMD fenboja, vreme je da se prizovete pameti - ako AMD posle pokazhe da je bolji, super, ako ne, necete biti razocarani.
A nista ne nagovestava da ce biti brzhi clock-for-clock - a da ne pricamo kada ce (moci ce ali pitanje je kada) dostici 3GHz, dok Penryn na 3GHz vec ima u 80W verziji.

Iskreno, sve mi ovo ne lichi na competition, vec "tu smo negde, i to je dovoljno.".

PS Koji moj post na XS?Ja sam dao link ka XS,nisam tamo postovao(odavno).
Pa ti mi licis na Informal-a 99%, ili kopiras njegove postove sa XS-a ovde ;) Isti nacin govora and stuff.

Poslednja izmena:
Mislim, volim ja competition, bla bla bla, ali kada AMD vec mesec dana nakon launch-a nema K10 u slobodnoj prodaji (ako ne racunas farsu na NewEgg-u), sa nikakvom indikacijom, osim gomile spekulacija/nade AMD fenboja, vreme je da se prizovete pameti - ako AMD posle pokazhe da je bolji, super, ako ne, necete biti razocarani.
AMD-ovi master distributeri imaju Barcelonu u ponudi i svaki oficijelni diler moze da je kupi!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno