Šta je novo?

AMD Phenom

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zbunjen sam zasto bi obicna hosting kompanija imala K10 sisteme, dok HP/Dell jos uvek ne mogu da prodaju K10 sisteme.

Verovatno su to informacije koje su oni jos ranije dobili od AMD-a(znaci best case scen.). i nisu update-ovali svoj product portfolio u skladu sa poslednjim vestima.
Realnije je ocekivati Avgust,bas kao sto poslednje vesti ukazuju.
I cela prica oko "max 2Ghz" ne govori nista o tome na kom kloku ce Phenom da radi.Istina je da je AMD u prosloj godini isporucio daleko vecu kolicinu HE modela Opterona nego SE.I sa aspekta perf./watt ovo je logicno_Ovako ce se nastaviti tim putem uz povecanje ASP za serverske procesore.Polako ce da dizu klok i da uvode nove modele i obaraju cenu vec predstavljenim(low clock) verzijama.
Desktop verzija ima taman vremena za jos jednu reviziju koja bi trebala da poveca klok na vec ranije projektovanih 2.5GHz za QC Phenom.A kako ce se taj CPU nositi sa konkurencijom ostaje da se vidi :).

Kod servera je bitniji broj jezgara i disipacija nego frekvencija. To je logicno zbog specificnog workload-a pri kojem sljakaju serveri. Prema tome, ne cudi sto AMD prvo izbacuje "QC server parts", a taman za koji mesec kada se popravi yield i osvoji novi stepping, moci ce da stancuju desktop verzije na vecim frekvencijama.

Samo za strucnjake sa foruma:

"Sajt Digitimes prenosi da bi Phenom procesori kompanije AMD mogli biti odloženi za sledeću godinu. Originalni planovi su predviđali da isporuke semplova ovih procesora počnu krajem septembra i početkom oktobra, a da masovne isporuke počnu tokom novembra tekuće godine. Ipak, AMD bi mogao da odloži lansiranje Phenom procesora za prvi kvartal 2008. Digitimes je do ove informacije došao preko svojih izvora u krugovima proizvođača matičnih ploča. AMD namerava da modifikuje proizvodni proces sa ciljem ostvarivanja viših frekvencija, ali i sa željom da učini veći broj procesora dostupnim u startu. U AMD-u smatraju da je potrebno poboljšati nivo kompetitivnosti u odnosu na Intel Penryn procesore.

Znaci li ova zadnja recenica da Phenom sa svojom "fantasticnom arhitekturom" na bednih 2Gh ipak nece moci da se nosi sa Penrynom na 3.3Ghz ili mi se samo cini? Samo neka nastave sa odlaganjem, taman da izadje na megdan Nehalemu...

P.S. Jesu iz AMD-a demantovali ovo odlaganje ali nas narod kaze gde ima dima ima i vatre.

Znaci li ova zadnja recenica da Phenom sa svojom "fantasticnom arhitekturom" na bednih 2Gh ipak nece moci da se nosi sa Penrynom na 3.3Ghz ili mi se samo cini? Samo neka nastave sa odlaganjem, taman da izadje na megdan Nehalemu...
Nije mi jasno potenciranje tog negativnog stava ka Phenomu! Zar nam svima nije u koristi da AMD ima sto kompetitivniji proizvod, kako bi krajnji korisnici nastavili da dobijaju sve bolje proizvode za sto manje para?

Jel to bese isti onaj sajt koji je tvrdio da ce Penryn imati IMC ? :d

Ili da ce penryn biti monolithic QC :D.Stvarno informisani izvori,nema sta :D

Ne znam sta svi toliko "laprdaju" o kasnjenju AMD-ovih procesora, kada su oni jos pre godinu dana rekli da ce polovinom 2007. izbaciti Barcelonu i eto, zakasnice mesec i po dana, izbacice ih u Avgustu. Sad opet "laprdanje" kako ce Phenom da kasni pola godine, ako ne i vishe. Ocigledno da to odgovara "counter-u" na ovakvom i slicnim "laprdashkim" sajtovima i jos mozda nekome, npr. Oteliniju i njegovom kartelu! :d

Mislim da je AMD-u od vitalne vaznosti da pred bozicne praznike ponudi gamu K10 desktop procesora bez obzira na koliko Ghz oni budu radili, a najbrzi modeli sigurno nece raditi na 1.9 Ghz.

Poslednja izmena:
Evo da dodam na drfedjin post,quote sa Digibull** sajta :) :

With Phenom set to not appear in 2007, several motherboard makers have made plans to decrease shipments of socket AM2+ motherboards and to increase those of Intel's platform, added the sources.

Hehe,pitam se koji su to izvori koji plasiraju ove buve :)

Evo da dodam na drfedjin post,quote sa Digibull** sajta :) :

Hehe,pitam se koji su to izvori koji plasiraju ove buve :)

Pa toliko je providno da zaista samo onaj koj ne zeli da vidi nece videti.

Pretpostavimo da ce Phenom biti odlozen za 2008 (kao sto nece). Kakve veze odnos i proizvodnja ploca imaju sa tim? Prvo, ukoliko vec imaju chipset proizvodjaci nemaju razloga da ne prave SAM2+ ploce jer ce nanjima aktuelni K8 da radi. Drugo, obaranje cena K8 procesora koje ce se dogoditi za nedelju dana samo moze da doprinese povecanju prodaje te otuda nema logike u rezonu da odnos proizvodnje SocketAM2 ploca treba redukovati...

ma, kao sto si ti vec rekao, Digitimes je odavno pokazao koliko je relevantan i pouzdan sajt...

A FUD je toliko pouzdan;-)

Nije mi jasno potenciranje tog negativnog stava ka Phenomu!
<flame off>
Nije kriv Phentom, Barsa ili R600. Cela industrija kompjutera mnogo obecava a malo ispunjuje. Tako da svi koji prate trendove naravno da su skepticni, cim se IOLE nesto odlozi.
Da li se nadamo da ce Phenom/Barsa biti bolji nego sto i AMD kaze? Naravno (da, i ja, cisto da se zna). Ali niko nas ne moze kriviti sto smo skeptici.
(Makita malo dramatizuje, ali videcemo kako ce proci sezona)

Poslednja izmena od urednika:
Nije mi jasno potenciranje tog negativnog stava ka Phenomu! Zar nam svima nije u koristi da AMD ima sto kompetitivniji proizvod, kako bi krajnji korisnici nastavili da dobijaju sve bolje proizvode za sto manje para?

Mozda si me pogresno shvatio, nemam ja negativan stav prema Phenomu i slazem se tvojom konstatacijom da je svima u interesu da to bude dobar procesor. Moj negativni stav je prema AMD-u koji dugo nista novo nije ponudio trzistu a kada napokon treba da izbace dobar chip, ne mogu da dostignu radne frekvencije da bi se takmicili sa Intelom.

Moj negativni stav je prema AMD-u koji dugo nista novo nije ponudio trzistu a kada napokon treba da izbace dobar chip, ne mogu da dostignu radne frekvencije da bi se takmicili sa Intelom.
Mislim da je "problem" u definiciji dugo. AMD-ov ciklus od 4 godine izmedju jezgara je pokazatelj koji kaze da je kompanija apsolutno u okvirima tog ciklusa. Podseticu te da je izmedju P4 i C2D proteklo 6 godina. S druge strane, K10 dolazi godinu i nesto malo jace nakon C2D sto je mozda predugo, ali do sada ove dve kompanije nikada nisu imali sinhronizovana izbacivanja novih jezgara, tako da po meni tu nema osnova za "osudjivanje".

Bigger, better, more ? (dajmi, dajmi, dajmi, dajmi, dajmi,...) :) zar posle C2D da nas ostave toliko da cekamo ?... Stvarno zasluzuju da propadnu :)

Mozda si me pogresno shvatio, nemam ja negativan stav prema Phenomu i slazem se tvojom konstatacijom da je svima u interesu da to bude dobar procesor. Moj negativni stav je prema AMD-u koji dugo nista novo nije ponudio trzistu a kada napokon treba da izbace dobar chip, ne mogu da dostignu radne frekvencije da bi se takmicili sa Intelom.

???!?! Covece pa oni jos uvek pripremaju podlogu za lansiranje novih procesora, napravili su odlican cipset, graficke kartice rade sve bolje sa novim verzijama drajvera a i Septembar sa novom revizijom R600 ili kako ce se vec 65nm zvati nije daleko, platforma koju oni izbace sa Serverskim i desktop procesorima je tu da ostane minimum pola decenije, AMD nikada nije zurio sa takvim stvarima i krajnje domete nove tehnologije necemo znati dok ne krenu modovanja i klokovanja po HC forumima.

Bigger, better, more ? (dajmi, dajmi, dajmi, dajmi, dajmi,...) :) zar posle C2D da nas ostave toliko da cekamo ?... Stvarno zasluzuju da propadnu :)
Zar nisi cuo za onu staru poslovicu : " Bigger is better ! " :d :)

Nove Phenom vesti,koje su za razliku od prethodnih,prikladne za Phenom thread:

http://www.tcmagazine.com/comments.php?shownews=15452&catid=2
http://gizmodo.com/photogallery/AMDPhenomHandsOn/2207033
http://gizmodo.com/gadgets/gallery/...ming-system-in-the-flesh-and-blood-280245.php

BO primerci,nisu finalne verzije.
Sa prvog linka(greska je u tekstu,u pitanju je Agena,a ne Opteron):

The release of the first K10 CPUs, the Opteron 2300 line-up is closing in fast and although AMD has talked a lot about it they have been reluctant to show off too many K10 CPUs. This 'issue' has been 'fixed' by the guys at oc.com.tw who have posted a first quick photo shoot of two Agena (Phenom FX/X4) engineering samples. The pics can be contemplated just below. Enjoy and hope for the best.
AMD_K10_Barcelona_samples_01.jpg

AMD_K10_Barcelona_samples_02.jpg

AMD_K10_Barcelona_samples_03.jpg

Poslednja izmena:
konacno jedan konstruktivan post u tredu koji je lagano poceo da klizi ka kalausu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno