Šta je novo?

AMD Phenom

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
Konkretna informacija :)

phenomferarribud5.jpg

Obzirom da je velika nagrada Kanade prekosutra, eto prilike da se sazna neka informacija vise ;)

Poslednja izmena:
Konkretna informacija :)

phenomferarribud5.jpg

Obzirom da je velika nagrada Kanade prekosutra, eto prilike da se sazna neka informacija vise ;)

:(

eh.....kao vatreni ferrarijevac........sad mi josh vishe nedostaje amd......ko me tero da kupim intela.......a da ja :D......kad sam hteo da i ja jednom imam intela.

Nadam se da ce performanse Phenom-a krenuti kao shto je i ferrari krenuo od proshle god, a to je uzlazna putanja :wave:

Poslednja izmena:
Montreal nije definitivno ni u kini a ni u brazilu :D

Nazalost nije(samo ne znam na ciju zalost):D:D ali njima je mesec na prvom mestu pa onda dani u mesecu.

Kako stoje stvari izgleda da ce izgubiti i server share u odnosu na Intel. AMD-u je definitivno krenulo nizbrdo od kada su pazarili ATi. Niti su izbacili konkurentan GPU, a CPU furaju jedan te isti od 2003. , da ne kazem od 1999. Za K10 se ne zna jos uvek kad ce da izadje, a po svemu sudeci, ovo sto sad imaju je teska beta revizija i ima jos dosta da se poradi na tom procesoru. Ako oni za mesec i po dana izbace K10 za server trziste, skidam im kapu, samo kakav ce to biti CPU.

Athlon je definitivno bio zlatna koka, ali nece moci zauvek tako.
Pa i Amiga je bila zlatna koka Commodore-u i nije ulagao nista godinama, pa su na kraju propali. Ne vidim zasto ne bi bila ista stvar i sa AMD-om.

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601103&sid=aHjF_r5DEuKs&refer=news

I sta je na kraju ispalo... Lazni screen shot-ovi i obican hype i donekle izdaja ljudi, koji su im verovali pa zasnovali kompove na njihovim procesorima(zbog lakseg upgrade-a). Na kraju ce biti zastava a ne ferrari.

@drfedja: Mislim da ti poredjenje sa C= i Amigom nije na mestu iz vise razloga, prvenstveno zato sto AMD ipak mnogo toga radi i ulaze. Podseticu da nije proslo ni devet meseci od kupovine ATI-ja i da smo u vrlo kratkom periodu dobili novi GPU (kakav-takav), novi cipset (690), i 'samo sto nije' novi procesor, da ne pricam o tehnoloskim tranzicijama (promena proizvodnog procesa) i sve to kroz restruktuiranje firme... pa malo li je ?

...

:trust:

Poslednja izmena:
Ne kazem da screenshotovi nisu lazni, t.j. mogu ali i ne moraju biti lazni. Nigde na screenshotu ne pise koji je procesor u pitanju. Ipak, ako je suditi po zvanicnom rezultatu u PovRAY programu, ovo lako moze da navede na misljenje da je K10 bulja.

Naravno, mislim da je tezak FUD to da ce AMD-ovi procesori raditi na 1.6 Ghz i da ce biti losiji od prethodne generacije u svemu. Poenta price je da sledeca generacija mora da bude bolja u svemu od prethodne, ili u nekim stvarima bar vrlo slicna da bi bila vredna paznje.
Mozda je Intel taj koji moze sebi da dozvili taj luxuz da izbaci losiji procesor od prethodnog.
Kod AMD-a se trend "tapkanja u mestu" prolongira. Prosle godine su izbacili AM2 i ubili 939, a dobitak u performansama je nepostojeci, cak stavise ima i gubitaka. Iskreno govoreci, ja do sada nisam video ni jedan AM2 sistem koji radi brze od moje masine iz potpisa, ni u jednoj jedinoj stvari, klok za klok naravno.
Njihova obecanja se svode na slajdove i pamflete gde obecavaju neverovatan odnos perf/WATT, sjajne RAS mogucnosti i 128-bit floating point. Pored svega toga nije izbacen nikakav test rezultat, niti bilo sta sto bi navelo njima verne korisnike da poveruju u pricu da ce K10 biti tako mocan i superioran CPU.
Ako malo premotamo film unazad i pogledamo K8, AMD je jos 2002. nekih 6 meseci pre izlaska prvih Opterona za S940 i nekih 12 meseci pre izlaska A64, predstavio inzenjerski primerak A64 sa 256K L2 na samo 800 Mhz, na cuvenoj SOLO ploci, koji je na tih 800Mhz kidao P4 @1.6 Ghz u ponekim igrama. Sta da kazemo sada, gde je taj K10 koji kida na 1.6 Ghz sadasnje A64 na 2.6 ?
Iza vela tajne cuvanja rezultata koje daje ovaj CPU, stoji verovatno gomila problema u proizvodnji i jos gomila stvari koje treba doterati.

@drfedja: Mislim da ti poredjenje sa C= i Amigom nije na mestu iz vise razloga, prvenstveno zato sto AMD ipak mnogo toga radi i ulaze. Podseticu da nije proslo ni devet meseci od kupovine ATI-ja i da smo u vrlo kratkom periodu dobili novi GPU (kakav-takav), novi cipset (690), i 'samo sto nije' novi procesor, da ne pricam o tehnoloskim tranzicijama (promena proizvodnog procesa) i sve to kroz restruktuiranje firme... pa malo li je ?

...

:trust:
Hehe, pa bas su nasli kad ce da restruktuiraju firmu, u vreme najzesceg napada od strane Intela do sada ! :d

Poslednja izmena od urednika:
A mozda je bas suprotno, krenuli su sa reorganizacijom pa ih je intel napao svom silinom i to neposustaje sudeci po novim penryn procesorima. Tuzno je sto se AMD kao nekad hvata za kompatibilnost sa starim socket-om(socket 7 i 7+) mislim na mainstream procesore. Kad pogledam kakva je situacija bila tad k6-2 je bio jaci od pentiuma pa se pojavio pentium2 pa tako u nedogled. Ovo mi sve izleda kao jedan veoma dobro osmisljen scenario koji se reprizira... Nadam se da ce neko nekako uspeti da upregne moc cell procesora i pomrsi konce i intelu i AMD-u ili je mozda bolje da ih zovem telenor i telekom.

Teško bulaženjenje IMHO .... AMD je izmjenio dva proizvodna procesa i nekolio revizija na s754/939 i nije trebalo novog čipseta/socketa/ploče, isti slučaj sa AM2/AM2+. To može biti loše samo u nekoj izvitaperenoj (Intelovskoj) stvarnosti gdje procesor ne radi ni na čipsetu/ploči na kojem deklarirano treba raditi (Pentium Extreme i i925).

Poslednja izmena:
Hehe, pa bas su nasli kad ce da restruktuiraju firmu, u vreme najzesceg napada od strane Intela do sada ! :d

Mislim da AMD nije predvideo da ce Intel da radi ovo sto radi... Ko je, realno, mogao da sanja da ce jedan Intel da prodaje procesore i to odlicne proceosre za ove pare i da se sam sa sobom utrkuje u obaranju cena?

Intel planira od jeseni da uvede quad-core u mainstream, a AMD jos nece ni imati quad-core u ponudi tada...

Ne znam, super je prica u teoriji, kao treba im duze vremena posto prave native-quad-core... Medjutim na kraju se postavlja pitanje, sta je tu ustvari "savrsenije"? Intel-ov quad-core CPU koji nije "native", ali ce se zato moci kupiti za 200 eura krajem godine i sasvim je po performansama konkurentan ili AMD-ov "native-quad" koji nikako da se pojavi...

Kljucna stvar su proizvodni kapaciteti i mogucnost da se cipovi proizvode sto savrsenijim proizvodnim postupkom.

A mozda je bas suprotno, krenuli su sa reorganizacijom pa ih je intel napao svom silinom i to neposustaje sudeci po novim penryn procesorima. Tuzno je sto se AMD kao nekad hvata za kompatibilnost sa starim socket-om(socket 7 i 7+) mislim na mainstream procesore. Kad pogledam kakva je situacija bila tad k6-2 je bio jaci od pentiuma pa se pojavio pentium2 pa tako u nedogled. Ovo mi sve izleda kao jedan veoma dobro osmisljen scenario koji se reprizira... Nadam se da ce neko nekako uspeti da upregne moc cell procesora i pomrsi konce i intelu i AMD-u ili je mozda bolje da ih zovem telenor i telekom.

AMD moze proci relativno dobro, ako se ispostavi da je nova arhitektura ipak bolja po pitanju IPC-ja u poredjenju sa Core 2. Penryn nije nista drugo do die-shrink Conroe/Kentsfield jezgra i nece biti skoro uopste brzi od postojecih Core 2 procesora, osim sto ce raditi na visim radnim taktovima i sa njime ce Intel probiti 3 GHz.

Ako AMD bude mogao da prati Intel po pitanju radnog takta i pri tome ima uporediv ili bolji IPC broj, onda ce moci da parira i Penryn-u.

Nakon, Penryn-a dolazi Nehalem koji ce biti znacajniji pomak po pitanju arhitekture.

Intel primenjuje, kako oni kazu, smenu arhitektura u dva koraka.

Trenutno su na snazi 65nm procesori. Prvo se radi die-shrink stare arhitekture, na njemu se uhodava proizvodni postupak i na tom postupku se nakon toga predstavlja nova arhitketura.

Npr. 65nm je usavrsen kroz Presler (die-shrink Smithfielda) i Cedar Mill (die-shrink Prescotta). Nakon sto su izvukli maksimum iz 65 nm predstavili su novu arhitekturu na 65 nm tj. Core 2 (Conroe i Kentsfield).

Penryn ce biti die-shrink postojece Core 2 arhitekture, koja je incijalno bila predstavljena u 65nm, i sluzice da se uhoda 45 nm, kako bi kasnije kada proces sazri bio predstavljen Nehalem takodje u 45 nm.

Nakon Nehalema dolazi njegov die-shrink u 32nm (Westmere) i nakon sto uhodaju i 32nm sledi "kompletno nova" arhitektura takodje u 32nm postupku (Gesher).

Dakle, svaki ciklus se sastoji od die-shrinka prethodne arhitetkure u novom postupku i nove arhitekture izradjene, prethodno uhodanim, novim postupkom. Svaki ciklus, po njihovim projekcijama, traje dve godine i na njima rade paralelni timovi sto treba da omoguci novu arhitekturu svake dve godine. Oni to zovu ”tick-tock“ smena arhitekture, pri cemu je ”tick” die-shrink, a ”tock” je nova arhitektura...

Jedan tim je zaduzen za tranziciju postojece arhitekture na novi proces, a paralelno sa time drugi razvojni timovi usavrsavaju postojecu arhitekturu i rade na njenom nasledniku. Zato uopste nije nerealno sto Intel ima sempl primerke nove arhitekture i do godinu dana pre njenog predstavljanja itd...

Poslednja izmena od urednika:
Pa mogao je da sanja neko ko ume dobro da proceni trzisnu situaciju i ono sto Intel nudi trzistu. Jos u martu 2006. se znalo da ce Conroe da kida. Da su ljudi u AMD-u bili toliko pametni pa da predvide moguc scenario, tesko da bi kupovali ATi vec bi ulozili lovu u razvoj dovoljno dobre mikroarhitekture.

Inace, jedna od kljucnih stvari zbog cega Core 2 ima brzi int. od K8 je core prefetcher i taj famozni disambiguation. Tu ne pomaze mnogo IMC. Ako si malo bolje analizirao rezultate, linearna latencija pri citanju podataka iz RAM-a kod K8 je veca nego kod Core 2 iako K8 poseduje IMC. Random latency je manji i dalje kod K8, bas zbog IMC-a.
S' obzirom na to da vecina softvera koristi podatke poredjane u nizove, linear latency je vrlo bitan. Mozda u nekim situacijama gde se memoriji pristupa po "random" principu, kojekakve dinamicke strukture, low latency IMC daje i dalje neku prednost K8 jezgru. Jedna od tih primena su i serverski/database workload-i.
Cinjenica je da prefetcher i cache arhitektura nije drasticno menjana jos od Thunderbird i Palomino jezgara.

Sto se tice yield-a, K10 je zaista ogroman chip i ne cudi sto AMD u buduce ne planira da na jedno parce kristala pakuje vise od cetiri jezgra. Veliki "die" veliki shkart, sto povlaci automatski velike troskove proizvodnje i visoku cenu. Ako procesor povrh toga jos ima i lose performanse, to je katastrofa za firmu.
Inace, sto se tice AMD-a, MCM uopste nije tako los izbor za njih, komunikacija se moze ostvariti direktno preko HTT linka unutar MCM modula, sto je mnogo bolja varijanta od FSB-a na Intelu. Po meni bi bilo bolje da naprave odlican dual core chip, pa zatim da se zezaju sa quad core naitive dizajnom.

Kod AMD-a trka tek pocinje, ostaje da se vidi sta su spremili za ovu sezonu. :)

Barselona od Septembra i brza nego ocekivano

Model Takt TDP Cena isporuka
2348 1,9 GHz 95 W $320 Septembar
2350 2,0 GHz 95 W $390 Septembar
2352 2,1 GHz 95 W $450 Oktobar
2354 2,2 GHz 95 W $610 Oktobar
2356 2,3 GHz 95 W $795 Oktobar
2358 2,4 GHz 120 W $1180 Oktobar
2360 2,5 GHz 120 W - -

Ovdje vec od Jula isporucuju Server-sisteme sa Barsom :)
http://www.softlayer.com/servers_dpmc_compare.html

poboljsani B1 stepping najavljen u Avgustu , unapredjenje kod radnih frikvencija

http://www.vr-zone.com/?i=5091

Nove cijene kod AMD'a od 9. Jula

amdcenejo6.gif

Poslednja izmena:
A cene za Barsu, otpadaju ushi. Nadam se da ce biti toliko brza koliko je i skoopa.

Cene nisu daleko od 5100 serije (dual). Da l' je brzhi, time will tell.

Monte, posto je ta firma tako "azhurna" (jer cak ni AMD ne kaze da ce Barsa biti dostupna u prodaji firmama/kupcima pre septembra), nesto mi se ne uzima paket kod njih :D

Cene su uši otpadaju, čak i ako su serverski procesori u pitanju.

Monte, posto je ta firma tako "azhurna" (jer cak ni AMD ne kaze da ce Barsa biti dostupna u prodaji firmama/kupcima pre septembra), nesto mi se ne uzima paket kod njih :D
Barsa je dostupna tier 1 partnerima!

Oces da kazes da je hosting kompanija bitnija od SI-a?
(necu da se mesham, ali stvarno mi ne bi bilo jasno!)

Kad kazem Tier 1 mislim na HP, IBM, DELL, SUN

OK, onda je ovo OT. Kakve to veze ima sa SoftLayer hosting firmom, koju je moneyboy pomenuoa a ja prokomentarisao? <confused>

Zasto si zbunjen?Pa sta mislis koliko sistema sa K10-kom ce oni biti u mogucnosti da ponude?Taj relativno mali broj K10-ki je tesko ne isporuciti.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno