Šta je novo?

AMD Phenom II - zvanična tema

@Serveto
u poslednjih 10-ak postova su meni preporucili CM hyper 212+. uz dobar vent neces ga cuti uopste. sve zajedno oko 40-50e u zavisnosti od venta.

Vidim da su ti preporucili CM hyper 212+, ali vidim i da ima dva venta. Mada, mogu staviti samo jedan malo manje bucan i svi srecni (ja). :)

dolazi samo sa jednim, a bonus mogucnost je da zakacis i drugi.

Kao što sam ja nakačio - 2 x ScytheSlipstream PWM 120mm u push/pull :)

Dosta sam citao, gledao i razmisljao o coolerima i koji cooler da uzmem.

Naime,
Imam Phenom II X4 925 , i ovaj stock cooler me izludjuje, pogotovo kad krene da vrti na preko 4000 obrtaja, trenutne temperature su mi 38-43 u idle i oko 55 u loadu , ali cooler je jako bucan, sad evo stoji na 3000 i to je podnosljivo, a temperatura je 40C.

e sad mene zanima neki dobar cooler da hladi ovog phenoma, posto su 4 jezgra odbacio bih vendettu 2

citao sam dosta o CM 212+ i skoro sam resio da ga uzmem kad sam onda video Thermalright Ultima 90 , i pogledao par testova gde postize dosta dobre rezultate plus ima 6 heathpipeova , i interesuje me sta je bolje za phenoma od ova dva, koji ce bolje zavrsavati posao, ne nameravam neki extreman oc, mozda onako malo, cisto reda radi :)

i ako to bude ultima 90 , interesuje me za nju koji bi dobar 12cm fan bio, da dobro izvlaci vazduh iz nje jer sam citao da ima dosta gusta rebra.

i da li CM 212+ moze da stane u kuciste Chieftec DG-01WD-D

Poslednja izmena:
Dosta sam citao, gledao i razmisljao o coolerima i koji cooler da uzmem.

Naime,
Imam Phenom II X4 925 , i ovaj stock cooler me izludjuje, pogotovo kad krene da vrti na preko 4000 obrtaja, trenutne temperature su mi 38-43 u idle i oko 55 u loadu , ali cooler je jako bucan, sad evo stoji na 3000 i to je podnosljivo, a temperatura je 40C.

e sad mene zanima neki dobar cooler da hladi ovog phenoma, posto su 4 jezgra odbacio bih vendettu 2

citao sam dosta o CM 212+ i skoro sam resio da ga uzmem kad sam onda video Thermalright Ultima 90 , i pogledao par testova gde postize dosta dobre rezultate plus ima 6 heathpipeova , i interesuje me sta je bolje za phenoma od ova dva, koji ce bolje zavrsavati posao, ne nameravam neki extreman oc, mozda onako malo, cisto reda radi :)

i ako to bude ultima 90 , interesuje me za nju koji bi dobar 12cm fan bio, da dobro izvlaci vazduh iz nje jer sam citao da ima dosta gusta rebra.

i da li CM 212+ moze da stane u kuciste Chieftec DG-01WD-D

Ako neces o/c, dovoljan ti je i TX3.

Vendetta 2 vs Hyper 212+ vs Ultima 90 (imam je)-> Sada bi verovatno uzeo 212+ zbog mogucnosti izbora nacina montaze (prema gore ili prema nazad)

neces tj. ne bi trebalo da pogresis ako uzmes bilo koji od ta 3, prednost 212+ je montaza i mogucnost dodavanja jos jednog venta ali ti je mozda u vecim rpm malo glasniji od v2 pa sad ti vidi koji ces ali koji god. da uzmes neces pogresiti

@crossfire
kako ti hladi ultima? i kakvu kombinaciju fanova imas na njoj?

Hladi, ne zamaram se vise sa tim :D
Proslo me.

Imam negdje slike Ultima vs TX2. Trazicu sutra.
X4 620 (L3)@3GHz, razlika je 3-4 stepena u korist Ultima 90.

Razlika je uocljiva recimo na 3.6 GHz i tada je Ultima dosta bolja.
Trenutno koristim Noctua NF-B9 sa L.N.A. adapterom (~1300 rpm).

Zasto bi se sada odlucio za Hyper 212+?
Zato sto ne mogu okrenuti Ultimu da duva prema nazad jer su mi cevke tik uz mem. module i dodatno ih zagrijavaju.

Pitanje :
Nisam palio komp jedno vreme i sad primetim u HW monitoru da seta CPU VCORE sa 1.39V na 1.41V... pre je bio stalno na 1.39V. U biosu je podesen na 1.4V. Zna li neko u cemu je fora?
:wave:

koliko ovaj moj procesor zaostaje za nekim normalnim:D
noname.jpg

Da li je neko probao da svoj Phenom II ili bilo koji drugi proc undervoltuje, i koliko je uspeo da smanji voltazu a da mu ne izbacuje gresku? Na stock frekvenciji

Ja sam svoj sa fabrickih 1.45 smanjio na 1.25 i radio je bez problema. Jedino mesto gde sam video ogromno usporenje je VTM Bloodlines... Kad sam vratio voltazu, igra je ponovo proradila... :)

Da li je neko probao da svoj Phenom II ili bilo koji drugi proc undervoltuje, i koliko je uspeo da smanji voltazu a da mu ne izbacuje gresku? Na stock frekvenciji

Evo kod mene:

Sada je trenutno 12X250, DDR2@1000MHz, cl4-4-4-12; NB@9X250

Prilozi

Poslednja izmena:
Zar nije za tvoj athlon 245 voltaza 1.325V? Meni je 1.325V i smanjio sam na 1.168V i radi besprekorno, sledeci korak nanize, i pukne posle 40 min linx-a. Pa me je zanimalo koja je norma za tako nesto, koliko u proseku mogu da se spuste def voltaze
U cpuz mi pokazuje 1.13

@crossfire kolika ti je voltaza u biosu, 1.22v? Dobar rezultat. Samo ti je temperatura cpu previsoka

Poslednja izmena:
@crossfire kolika ti je voltaza u biosu, 1.22v? Dobar rezultat. Samo ti je temperatura cpu previsoka

U BIOS-u je podeseno 1.2V (mislim, ali provjericu).

BTW, nije to prava temperatura procesora.
To program vjerovatno baguje jer sam u BIOS-u podesio da se gasi na 60C, a jos nikad se nije ugasio :d

Evo isto to samo sa iskljucenim L3 da bi ocitavanje temp. bilo pravilno:

Prilozi

• Ultima 90_Noctua 9cm.jpg
    Ultima 90_Noctua 9cm.jpg
    369.3 KB · Pregleda: 64
Poslednja izmena:
Meni je oko 1.47 def voltaza (tolika je i mnogim vlasnicima 245 na netu) :S smanjicu isti na 1.3 pa ako VTM ne budu seckali neka tako ostane.... U everestu kao osnovni podatak mi pise da je osnovna voltaza, koja je fabricki definisana 1.425...
Cak sam procitao na netu da od jezgra do jezgra zna da varira def voltaza :)

Edit: Evo sad sam spustio na 1.39 i igra radi normalno :) videcemo koliko jos moze da ide :)

Poslednja izmena:
Meni je oko 1.47 def voltaza (tolika je i mnogim vlasnicima 245 na netu) :S smanjicu isti na 1.3 pa ako VTM ne budu seckali neka tako ostane.... U everestu kao osnovni podatak mi pise da je osnovna voltaza, koja je fabricki definisana 1.425...
Cak sam procitao na netu da od jezgra do jezgra zna da varira def voltaza :)

Edit: Evo sad sam spustio na 1.39 i igra radi normalno :) videcemo koliko jos moze da ide :)

Da, fabricka voltaza zna da varira, ali sam mislio da to vazi samo za phenom II 965 b.e. C2 revizija. Bilo je primeraka od 1.4v i 1.425v. Previse je to. Koji ti je maksimalni oc na tom procesoru?

Nisam jos probao isti, posto mi se doticna plocac bas greje :( (poznati su nv chipsetovi po tome..)
pa kad posle roka kupim neko hladjenje za istu...probacu :) Znam da je mnogo :( ali se procesor ne greje, jos sam mu smanjio max temp jer koristim phenom II box kuler sa cevkama :D
U svakom slucaju, videcu koliko jos moze da ide dole :)

Pozdrav svima.
Imam već 6 meseci PII x3 720 sa otključanim 4-tim jezgrom klokovan na 3.2GHz jednostavnim povećanjem množioca u biosu. Testirao sam ga na 3.4GHz i radi stabilno na auto voltaži, na 3.5GHz već dobijam restart. Zanima me dal je moguće nekako podići Bus Speed, odnosno HT Link bez neželjenih dejstava? Pokušao sam da podignem Bus Speed za 2 (na 202) i odmah sam dobio seckanje u igricama!?
Hvala na objašnjenju.

Prilozi

• cpuz.png
    cpuz.png
    60.9 KB · Pregleda: 50
Poslednja izmena:
sa tom plocom ja sam isao na fsb od 250(tj bus speed) i malo smanjio mnozilac i radio mi ladno cpu na 3,6ghz sa naponom od 1,39v(ovo zavisi od proca do proca)...treba da obratis paznju i na ht i na nb tj ht drzi na blizu 2000mhz dok nb moze najcesce(nije pravilo) oko 2500mhz na default naponu

Poslednja izmena:
sa tom plocom ja sam isao na fsb od 250(tj bus speed) i malo smanjio mnozilac i radio mi ladno cpu na 3,6ghz sa naponom od 1,39v(ovo zavisi od proca do proca)...treba da obratis paznju i na ht i na nb tj ht drzi na blizu 2000mhz dok nb moze najcesce(nije pravilo) oko 2500mhz na default naponu

Koja je svrha NB (north bridge) konkretno i kako ga dižem, u biosu mogu da pomeram množioc u rasponu od x5 do x20 a nije mi jasno koliki ja krajni zbir(kako ga staviti na 2500MHz)!? Takođe sam podigao fsb samo za 2 i odmah sam dobio seckanje u igricama!? I koliko ram memorija ima efekta u celoj situaciji (moja DDR2 radi na 800MHz)?
Hvala.

Poslednja izmena:
do cega to moze biti

ljudi desava mi se da u sred rada odjednom zazuji ventilator i to na kratko, ne mogu da desifrujem da li je graficka ili procesor. Bukvalno nema pravila kad ce se cuti, koji to moze biti u pitanju? sta mislite

Koja je svrha NB (north bridge) konkretno i kako ga dižem, u biosu mogu da pomeram množioc u rasponu od x5 do x20 a nije mi jasno koliki ja krajni zbir(kako ga staviti na 2500MHz)!? Takođe sam podigao fsb samo za 2 i odmah sam dobio seckanje u igricama!? I koliko ram memorija ima efekta u celoj situaciji (moja DDR2 radi na 800MHz)?
Hvala.

kad stavis bus speed na 250 onda ti je i nb na 2500mhz i ht na 2500mhz ali ht sa mnoziocem skini na 2000mhz i memoriju gledaj da drzis u fabrickoj brzini oko 800mhz...podizanje nb-a pozitivno deluje na ceo sistem i na brzinu

kad stavis bus speed na 250 onda ti je i nb na 2500mhz i ht na 2500mhz ali ht sa mnoziocem skini na 2000mhz i memoriju gledaj da drzis u fabrickoj brzini oko 800mhz...podizanje nb-a pozitivno deluje na ceo sistem i na brzinu

Preko AMD Overdrie-a sam probao u windowsu, stavio sam fsb na 250 i HT na x8, i dobio zamrznut ekran, probao sam i fsb na 230, isto se desilo?!
U biosu mi ne da da menjam FSB. Uspeo sam da NB stavim 2600MHz (x13) i za sada radi ok, FSB i HT su i dalje po defoltu (200 i 2000).

Preko AMD Overdrie-a sam probao u windowsu, stavio sam fsb na 250 i HT na x8, i dobio zamrznut ekran, probao sam i fsb na 230, isto se desilo?!
U biosu mi ne da da menjam FSB. Uspeo sam da NB stavim 2600MHz (x13) i za sada radi ok, FSB i HT su i dalje po defoltu (200 i 2000).

prebaci na "manual" i moci ces da menjas bus speed (fsb)

Probao sam, prebaci na manual ali se ne pomera.

stavi onda zadnji bios jer ja sam bas tu plocu imao do pre par dana i odlicno sam sa njom klokovao cpu(u mom slucaju "otkljucani"435)...nesto ne radis kako valja...
ps kako se ne menja kad si rekao da si prebacio sa 200 na 202 i da ti je comp kao usporio i nemoj da koristis amd overdrive jer ona dosta pravi problema

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno