Šta je novo?

AMD Phenom II - zvanična tema

Evo moj undervoltovani ATHLON II 245 na 2.9, trosi 65W

Prilozi

• temp.jpg
    temp.jpg
    185.3 KB · Pregleda: 93
Menjao sam pastu juce i sapisao serijski broj sa x550. Dal na naekom sajtu moze da se pogleda dal je moguce otklucati jezgra?

Menjao sam pastu juce i sapisao serijski broj sa x550. Dal na naekom sajtu moze da se pogleda dal je moguce otklucati jezgra?

Nisam isprva skontao sta mislis pod x550, ali sam onda pogledao u tvoja masina i bilo mi je jasno. :) Prvo pomislio da se serijski broj zavrsava na 550 :)
Taj procesor se ne zove x550 vec
Phenom II X2 550

Postoje vece i manje sanse za otkljucavanje, ali nema sigurne varijante.
Mozes da vidis iz koje nedelje je, pa da znas da li su te sanse vece ili manje.

Nisam isprva skontao sta mislis pod x550, ali sam onda pogledao u tvoja masina i bilo mi je jasno. :) Prvo pomislio da se serijski broj zavrsava na 550 :)
Taj procesor se ne zove x550 vec
Phenom II X2 550

Postoje vece i manje sanse za otkljucavanje, ali nema sigurne varijante.
Mozes da vidis iz koje nedelje je, pa da znas da li su te sanse vece ili manje.

Gde to da vidim. Inace ovo su brojevi sa njega
HDZ550WFK2DGI
CACYC AC 0921FPMW
9256692F90211

Ako imas plocu sa acc podrskom, samo u biosu upali acc, i ako radi kao quad, probaj linx i neke zahtevne programe i igrice da vidis da li je stabilan. Ako ne budes mogao da boot-ujes komp, ili i sa acc-om pokaze kao x2 550 (da je quad pisalo bi B50) onda nemoze da se otkljuca. Nema tu mnogo mudrosti, ili hoce ili nece.

Sad sam pogledao na biostarovom sajtu, ti imas SB710, tako da imas i ACC. Ukljuci i vidi da li se stabilno otkljucava, to ti je jedino sigurno.

Sad sam pogledao na biostarovom sajtu, ti imas SB710, tako da imas i ACC. Ukljuci i vidi da li se stabilno otkljucava, to ti je jedino sigurno.

Svo vreme mi stajalo u acc-u na "auto" ipak i dalje 2 jezgra imam. Core Leveling na auto takodje. Jos postoji opcija force singel core, force dual core. U ACC imam auto, per core, disabled, all cores. Bilo je na auto, stavio sam all cores........nista se nije desilo
Mozda ako bih stavio noviji bios, sta mislite?
Zanimljivo nemam opciju cool n quiet nigde u biosu, sto je steta jer mi je kuler postao bucan i okrece se na 4500 rpm u leru

Poslednja izmena:
@John Cena: Trebalo bi da se nalazi u "overclock navigator engine" delu bios-a...

koliko ja znam, biostar je u nekim serijama sklonio acc opciju tako da najverovatnije moras skinuti noviju verziju biosa

jel se nekom sa 550tkom desava da mu je u max load-u bez razloga, meni od pocetka npr. se ponekad desi da je procesor opterecen bez razloga znaci nista nije ukljuceno a i prvo i drugo jezgro(ali cini mi se vise drugo) je pod opterecenjem i onda mi komp losije radi msm sporije otvara sve, a posle restarta radi sve najnormalnije!
ovaj problem nisam primetio kad otkljucam sva 4 jezgra mada nisam puno ni vozio na 4 jedno par dana a i nisam puno ni obracao paznju!

zna li mozda neko sta bi mogao biti uzrok?

jel se nekom sa 550tkom desava da mu je u max load-u bez razloga, meni od pocetka npr. se ponekad desi da je procesor opterecen bez razloga znaci nista nije ukljuceno a i prvo i drugo jezgro(ali cini mi se vise drugo) je pod opterecenjem i onda mi komp losije radi msm sporije otvara sve, a posle restarta radi sve najnormalnije!
ovaj problem nisam primetio kad otkljucam sva 4 jezgra mada nisam puno ni vozio na 4 jedno par dana a i nisam puno ni obracao paznju!

zna li mozda neko sta bi mogao biti uzrok?

Softver;)

Cak cu se usuditi da tvrdim da je u pitanju neki trojanac... :D

pih mamu mu, nije nemoguce jer mi je ovo win od kad sam kupio ovu masinu, cim svrsim skolu mora novi. . .

nego, htedoh jos da pitam koja bi temp. procesora trebala da bude dok igram gta IV, danas mi se popela na 58, a pre cini mi se da je bila oko 50, da li je ova neka menhetn pasta koju su mi stavili toliko vnugo da je gora od one zvake sto ide na box cooler, pa nema punih 5 meseci da je stavljena, imam i vendetu 2 i ocz extreme i nmg uhvatiti vremena da to zamenim :(

Pa ***,ovih dana je i bilo dosta toplije nego pre mesec dana... :) Ima malo i toga... :D

Jedno pitanje u vezi stabilnosti otkljucanog phenoma 550. Kojim programom je moguce za najkraci vremenski period proveriti stabilnost otkljucanih jezgara? Posle otkljucavanja i ulazenja u windows pokrenuo sam lynx i on je pukao posle 5 minuta na 3.4ghz i 1.4v. Smanjim klok na def 3.1 a voltaza ostane ista a lynx pukne za 20 sekundi. Igre rade (mada nisam nesto dugo igrao) i u windowsu se ponasa normalno. Mozda treba nesto u biosu da se dotera?

A mozda ti procesor nije 100% stabilan sa otkljucanim jezgrima?
Vidi i sta se desava sa memorijom,NB-om...Ne puca LinX samo zbog procesora.
A da povecas jos malo voltazu? Ako se ne pregreva/greje jako i 1.44 je neka OK granica za svaki dan....

A da ga vratis na default frekvenciju i testiras sa 4 jezgra otkljucanim.. ako puca ne vredi tako da ga koristis

Jedno pitanje u vezi stabilnosti otkljucanog phenoma 550. Kojim programom je moguce za najkraci vremenski period proveriti stabilnost otkljucanih jezgara? Posle otkljucavanja i ulazenja u windows pokrenuo sam lynx i on je pukao posle 5 minuta na 3.4ghz i 1.4v. Smanjim klok na def 3.1 a voltaza ostane ista a lynx pukne za 20 sekundi. Igre rade (mada nisam nesto dugo igrao) i u windowsu se ponasa normalno. Mozda treba nesto u biosu da se dotera?

A cime hladis procesor? Meni sa box-om nije hteo da radi na default pa sam se uplasio da jezgro nije ispravno. Medjutim, bio je problem u pregrevanju (bez obzira sto pokazuje samo 45c, cim ih predje onda se gasi).

Stavio sam hyper TX2 i to je resilo problem na default i sve do ~3.2Ghz za svaki dan, dok danas nije legao TRUE i konacno ga posteno ohladio.

A da ga vratis na default frekvenciju i testiras sa 4 jezgra otkljucanim.. ako puca ne vredi tako da ga koristis

Ako sam ga ja lepo shvatio to je i uradio...

A cime hladis procesor? Meni sa box-om nije hteo da radi na default pa sam se uplasio da jezgro nije ispravno. Medjutim, bio je problem u pregrevanju (bez obzira sto pokazuje samo 45c, cim ih predje onda se gasi).

Stavio sam hyper TX2 i to je resilo problem na default i sve do ~3.2Ghz za svaki dan, dok danas nije legao TRUE i konacno ga posteno ohladio.

Ma box je sr@nje. On je projektovan sa idejom da prihvatljivo ohladi procesor,a da mu je cena sto je moguce niza. Ovi box kuleri za PII su smejurija. Svako ko bi da otkljucava/klokuje procesore treba da se otvori bar malo za neko normalno hladjenje. Mislim,***,ustedeo si (na primer) 50-tak i vise evritja tako sto si otkljucao procesor...otvoris se bar za pola te cifre za neko dobro hladjenje i milina... :)

Poslednja izmena:
overkind verovatno misli na razliku izmedju BOX kulera koji stizu uz Black Edition CPU i kulera koji stizu uz obicne procesore. Inace i uz obican Phenom II X6 dolazi taj bolji kuler sa toplotnim cevima.

Zanimljivo mi je bilo ovo merenje TDPa preko CPUID pa evo i mog shota:

PhenomII X6 [email protected] 1.475V , [email protected] 1.2V , DDR3-1666 CAS7 1.65V

Powers - 141W!!! Kuku lele.... :)

CPU napon je ostavljen na default u BIOSu jer kad sam poredio sa ostalima koji imaju ovaj CPU njima je uglavnom oko 1.4-1.45V na default, ali oni imaju novije ploce sa AMD8xx chispetovima dok je ova moja 790X. Zbog novina u vidu promenjenih C1E stanja i Turbo moda, na novim AMD 8xx chipsetovima uglavnom Thuban radi na manjem naponu i BIOSi su doteraniji.
U svakom slucaju procesor je pod Thor's Hammerom i max temp koju sam zabelezio je 43C sto je zaista odlicno s obzirom na velik TDP. Ako je to merenje uopste i tacno.
Generalno vazi da se Thuban sa svojom E0 revizijom chipa manje greje od prethodnih C2 i C3 Deneba i Propusa bez obzira na visak jezgara i tranzistora.

Poslednja izmena:
Box kuler je u pitanju, a bilo mi je cudno sto je na 3.4 pukao posle 5 minuta a na default frekvenciji posle 20-ak sekundi i to na istom naponu (sve ostalo je def. memorija itd.). Temperaturu sam merio prstom :) i nije bila visoka. E sad, kojim programom da najefikasnije testiram stabilnost cpu-a a da taj test ne traje ceo dan (ako je to lynx, koja podesavanja)? Pitam zato sto nemam odgovarajucu plocu nego test radim kod ortaka pa ne bih da smaram coveka ceo dan.

Box kuler je u pitanju, a bilo mi je cudno sto je na 3.4 pukao posle 5 minuta a na default frekvenciji posle 20-ak sekundi i to na istom naponu (sve ostalo je def. memorija itd.). Temperaturu sam merio prstom :) i nije bila visoka. E sad, kojim programom da najefikasnije testiram stabilnost cpu-a a da taj test ne traje ceo dan (ako je to lynx, koja podesavanja)? Pitam zato sto nemam odgovarajucu plocu nego test radim kod ortaka pa ne bih da smaram coveka ceo dan.

Linx u principu najbrze dovede do greske... inace nema tu neka podesavanja, stavis da koristi sto vise rama i to je to.. ako linx puca komp ti je nestabilan, nema tu sta da se prica ili steluje....

^Mada i ako pukne linx nije sigurno da će ti pući komp u normalnom radu jer je linx max opterećenje koje će procesor običnog korisnika ikada videti. Ali ako prodje, prošao je :)

Nazad
Vrh Dno