Šta je novo?

AMD Phenom II - zvanična tema

Valjda će se onda moći prebaciti na drugu ploču, ako ne, neću ga više ni praviti...
Inače nisu loše brzine:
qu1-HD-Tun.jpg

Brzina je odlicna, kod raid 0 treba samo da se uradi delenje podataka (stripe), tako da nema uopste pada performansi zbog toga sto je softverski.

kad bi svaki od ovih procesora radio na recimo prosek 3.7ghz,da li bi bilo razlike u igrama izmedju njih ili su potpuno isti procesori na istom taktu i daju isti broj FPS-a?

-425@x4 sa otkljucanim L3
-620 sa otkljucanim L3
-550be@x4
-720be@x4
-925
-955be
-965be

kad bi svaki od ovih procesora radio na recimo prosek 3.7ghz,da li bi bilo razlike u igrama izmedju njih ili su potpuno isti procesori na istom taktu i daju isti broj FPS-a?

-425@x4 sa otkljucanim L3
-620 sa otkljucanim L3
-550be@x4
-720be@x4
-925
-955be
-965be

Svi imaju 6MB L3 i na 3.7 GHz bi bili prakticno istih performansi.

Mozda bi ovi sto nisu BE cak za nijansu (akademska razlika ;)) bili brzi jer se overklokuju podizanjem Bus Speed-a (FSB), mada nisam 100% siguran
Definitivno treba ici na najjeftiniju varijantu (ako je sigurica).

:wave:

I ja mislim da bi , samo sto za 965 c3 nije prosek 3.7GHz. Vidim drze ga na oko 4GHz.I 955 drze na 3.9GHz. Ako ova dva neko drzi na 3.7GHz bolje da ih zameni za jeftiniji amd ili za malo skuplji i5.
Ja svoj x4 B50 drzima na 3.8GHz ,1.42 i nb 2800 na 1.4v. Probao sam 3.9GHz na 1.49V i sve je lepo prosao linx i prime , ali mi je komp ugasio posle visecasovnog rada gta4 pa sam vratio na 3.8GHz. Mislim da mi je zbog napajanja jer sam morao par puta da ga upalim i ugasim , napajanje, da bi upalio komp. Bilo je i dosta toplo bas tu oko sklopke i uticnice. Probat cu da zamenim za jace. Danas sam probao gta4 na 3.5 i 3.9ghz i razlika je kod mene oko 5 fps-a(na nekim kofama je tu razlika samo pola frejma). Verovatno sto imam samo 2 gb memorije. Sa vise memorije bi bila manja razlika.

Poslednja izmena:
Svi imaju 6MB L3 i na 3.7 GHz bi bili prakticno istih performansi.

Mozda bi ovi sto nisu BE cak za nijansu (akademska razlika ;)) bili brzi jer se overklokuju podizanjem Bus Speed-a (FSB), mada nisam 100% siguran
Definitivno treba ici na najjeftiniju varijantu (ako je sigurica).

:wave:

To za BE nema veze jer mozes fsb da podignes i smanjis mnozilac ili .... kako hoces mozes. Sve stvar licnog izbora. Ja sam drzao fsb na 250 pa nema razlike u odnosu na 200 (pri istom kloku naravno). Onda je teze uskladiti ram da radi na max vrednostima, ali nije ni to neki problem. Sve se moze nastelovati.

Treba ici na najjeftiniju varijantu samo ako znas da mozes da otkljucas zakljucana jezgra, mada ni onda nisi siguran da su 100% funkcionalna. Sve je to lutrija.

To za BE nema veze jer mozes fsb da podignes i smanjis mnozilac ili .... kako hoces mozes. Sve stvar licnog izbora. Ja sam drzao fsb na 250 pa nema razlike u odnosu na 200 (pri istom kloku naravno). Onda je teze uskladiti ram da radi na max vrednostima, ali nije ni to neki problem. Sve se moze nastelovati.

Treba ici na najjeftiniju varijantu samo ako znas da mozes da otkljucas zakljucana jezgra, mada ni onda nisi siguran da su 100% funkcionalna. Sve je to lutrija.

OK, razumijemo se.
Pokusao sam da objasnim da nema bitne razlike.

P.S. Usudio bi se da tvrdim 99% korisnika BE procesora overklokuju preko mnozioca. ;)

OK, razumijemo se.

P.S. Usudio bi se da tvrdim 99% korisnika BE procesora overklokuju preko mnozioca. ;)

Pa zasto da ne kada mogu! :) Overklokujes preko mnozioca i onda podizanjem fsb-a za po 5mhz trazis apsolutno max stabilan oc i procesora i memorije.

OK, razumijemo se.

To sigurno, mene muka uhvati kad treba nastelujem sve u biosu, a moram...

koliko je zdravo za taj procesor (otkljucani 550be/555be) + oc dozvoliti CnQ!?

edit: nisam dobro pogledao ai nisam navikao da neko ima 555 :D

Poslednja izmena:
koliko je zdravo za taj procesor (otkljucani 550be/555be) + oc dozvoliti CnQ!?

Pa ako mu rucno podesis mnozilac (ono sto 99% ljudi radi kada OC-uje BE procesore), CnQ nece raditi. CnQ radi samo kada je mnozilac setovan na AUTO.

...znaci ko ima be moze drzat uklj, CnQ i kad mu je naklokovan?
Imam be , a iskljucio sam CnQ:wall:
...odo da ga uklj.
radi! mada je temp niza samo 3C

Poslednja izmena:
Naravno da radi. Ne odlikuje CNQ samo manja temperatura vec i mnogo niza potrosnja i naravno tisina coolera kad je idle :)

A to da li se moze ukljuciti i kad se menja mnozilac, zavisi od ploce.

@zevs: radio je na 3 ploce koje sam imao, biostar ta690g, ta790gx a2+ i sad na ovoj 785g3

Poslednja izmena:
Koliko mi je poznato, mora da se iskljuci najverovatnije c1e ili eventualno eist da ne bi obarao klok, vec sam zaboravio. Ako nekom treba, nek proba

Koliko mi je poznato, mora da se iskljuci najverovatnije c1e ili eventualno eist da ne bi obarao klok, vec sam zaboravio. Ako nekom treba, nek proba

Na AMD procesorima? :D

EIST je Intel only, a C1E niko zivi ne koristi, kad vec imamo CnQ ;)

aj da me neko prosvetli sta je c1e posto sam ga video u biosu i nisam znao sta je al nikako da pitam :D

Imao sam dosta velik pad performansi u igrama(u gta4 oko 10fps-a) od kad sam uklj. CnQ pa sam ga odma iskj. Ali zato sam instalirao PhenomMsrTweaker i moram reci da radi savrseno! Nisam namestio CnQ u njemu nego kad ne igram vec samo za torrent prebacim na P-state 1:wave: Hvala xper i od mene:wave:

Poslednja izmena:
aj da me neko prosvetli sta je c1e posto sam ga video u biosu i nisam znao sta je al nikako da pitam :D

C1E je jedna od tehnika da se smanji potrosnja energije kada procesori ne rade nista pametno. Procesor prelazi u C1 stanje kada sistem izda HLT komandu. Tada se obara takt i napon procesora. C1E je binarnog tipa - ili je aktivan ili nije.

EIST kod Intela je slicno sto i CnQ kod AMD-a. Daje mogucnost naprednije kontrole frekvencije i napona procesora, u nekoliko medjukoraka izmedju najnize i maksimalne frekvencije i napona.

Prednost EIST-a u odnosu na C1E je sto se promena stanja obavlja brze i u medjukoracima, ali mana je sto je EIST zavistan od podrske OS-a (ako koristis XP SP3 ili noviji, onda nema problema).

AMD je to digao na visi nivo, posto CnQ omogucava gasenje delova procesora kako bi se ustedela energija, kao i nezavisno klokovanje jezgara (intel je to uveo tek sa i serijom procesora). Vreme potrebno za prelazak izmedju stanja je 1 ms (ili oko milion ciklusa).

Poslednja izmena:
Pitanje: Da li postoji mogucnost da se podesi PhenomMsrTweaker tako da se pojavi u taskbaru tamo sa onim ikonicama pored sata, kada se upali komp?

Nazad
Vrh Dno