Šta je novo?

AMD Phenom II - zvanična tema

Ploca ima ACC opciju u BIOSu i normalno otkljucava Ph II procesore kao i sve druge BIOSTARke koje kruze na nasem trzistu!!!
Cijena joj je prava sitnica i uopste nema slabiju naponsku sekciju od TA790GXB varijante, uostalom u svakom slucaju treba stavici pasivac na MOSFETe sto po difoltu naglasavaju svi proizvodjaci maticnih cije ploce imaju delkleraciju cak i na 140W (GA, ASUS...)!

Sto je jos bolje, BIOS joj je iz meseca Februara kada je lepo radilo otkljucavanje i koliko vidim za sada je jedan i jedini ;).

TA770E + PhII X2 550 BE = DOBITNA KOMBINACIJA !

Greskom stisnuh dugme da mi otkaze pretplatu sa trejda pa moram opet da se vratim, vako :D.

sorry.

pa ako je moras hladiti tj staviti hladnjake na mosfet-e onda bas i nije jaka naponska jedinica...mada se slazem da je za te pare super varijanta,a i taj 550be ne trosi tih 125w sa 2 jezgra pa se nece tako ni grejati

pa ako je moras hladiti tj staviti hladnjake na mosfet-e onda bas i nije jaka naponska jedinica...mada se slazem da je za te pare super varijanta,a i taj 550be ne trosi tih 125w sa 2 jezgra pa se nece tako ni grejati

Nemoras ali je preporucljivo. To isto je preporucljvo za sve ploce koje imaju "gole" MOSFETe a dobro odradjuju svoj posao sto se o/c tice (GA-MA720D-US3, GA-MA770-UD3, TA790GX(B)..., sto ce reci cela plejada osnovnoh o/c ploca pati od iste boljke).

ako hoces da je ozbiljnije clock-ujes i jos ako uspes ta otkljucas 4 jezgra onda bi to bilo pod obavezno,mada i tu ne moras ako si spreman da rizikujes pregrevanje...mozda ja imam tu boljku da ne volim da mi se greje comp pa sve volim da hladim

Poslednja izmena:
ako hoces da je ozbiljnije clock-ujes i jos ako uspes ta otkljucas 4 jezgra onda bi to bilo pod obavezno,mada i tu ne moras ako si spreman da rizikujes pregrevanje...mozda ja imam tu boljku da ne volim da mi se greje comp pa sve voli da hladim

So do I :d.

Al' najvise volim da ladim PIVOOOOOOO!

bilo bi lepo da neko objasni sta je mosfet i gde se nalazi, ako moze i neka slika

joj, zorz, ispale su mi oci vec 3 dana spavam po manje od 3h, postavio sam slova na najvece i ne vidim nista... aj nesto ukratko... ne mora sta je vec gde je i sta postaviti da ga hladi...

edit: tak sad sam skontao na slici :D
a sta staviti da hladi?

Poslednja izmena:
MOSFETi su tranzistori (koje sam zaokruzio na slici) koji se nalaze izmedju Feritnih Zavojnica i zadnjeg kraja ploce i sluze da pojacavaju i kontrolisu struju kojom se snabdeva procesor licno!

Feritne Zavojnice sluze da neutralisu sumove kao sto su EMI i RFI koji nepovoljno uticu na rad procesora odnosno da filtriraju struju MOSFETa i kondenzatora koja dolazi do CPUa!

Poslednja izmena:
evo sad sam isprobao sa novim bios-om i procesor ima neispravno 4-to jezgro. svejedno ja sam prezadovoljan kako radi. izgleda je phenom 2 cripled core a ne triple.

jedina zamerka mi je za napajanje koje je extremno bučno (a čitao sam o tome) dok sa starim komponentama nije bilo toliko bučno. i pretpostavljam stock kuler (smejurija). mada ne mogu tačno da odredim šta pravi veću buku. šta bi bilo da kućište nije sileo 500 sa sve penom?

evo od jutros se smirilo, što se tiče buke. sve radi lepo i na nivou prethodnog kompa (naravno po buci, ne po performansama :) ). svidelo mi se što je odmah pokrenuo staru instalaciju windowsa (7) iako je onaj x2 skroz druga arhitektura. ali za svaki slučaj sam stavio noviju sedmicu. memorija fala bogu radi mada je downclock-ovana na 1066. kad nabavim jače napajanje igraću se i sa procesorom i sa memarom. ne bih da rizikujem sad da mi nešto rikne, kad ionako radi odlično za moje potrebe.

+ nađoh neke lepe sličice, šta se desi sa pločom kad se pretera u klokovanju TWKR 42 phenoma.

Destroyed-790FXT-UD5P.jpg

Destroyed-790FXT-UD5P-2.jpg

bar su ga napichili na 6583MHz-a
AMD-AM3-CPUz-6583.jpg

Poslednja izmena:
Ovi su ga razvalili, al' bukvalno. Koji sajt je u pitanju?

I sta sa tih 6583mhz?
Gdesu rekordi na tim klokovima? gdesu resultati za respekt osim cifre od 6583mhz?
Nema ih a nece ih ni biti.
Samo se vi lozite na 6.5ghz i kupujte PII koji realno na vazduhu nece da se klokuje ni na 3.8ghz kako valja, ma to je prava stvar.

Evo ko hoce da se lozi na extremne klokove koji ne sluze nicemu neka nabaci Pentium 4 631 ide na 8ghz ;)

kupujte PII koji realno na vazduhu nece da se klokuje ni na 3.8ghz kako valja, ma to je prava stvar.

nemoj tako čoveče pa TWKR može na vazduhu čak 100MHz-a više od ovog Phenoma za obične smrtnike :D. Ja isto ne kontam čemu tih 6,5 ili 7 GHz, da bi ti neko rekao "svaka čast". Baš će neko svaki dan da radi nešto sa procesorom kojeg hladi tečni helijum. I oni testovi, 3D markovi, bla bla isto ne vidim čemu služe. Kad kupim nešto hoću konkretno da vidim da li mi crysis radi na High ili Very high, da mi brže otpakuje neki custom made Blu-Ray rip od 15-ak giga (zato što sam manijak) itd...

Ja isto ne kontam čemu tih 6,5 ili 7 GHz, da bi ti neko rekao "svaka čast". Baš će neko svaki dan da radi nešto sa procesorom kojeg hladi tečni helijum. I oni testovi, 3D markovi, bla bla isto ne vidim čemu služe
Markovi su ok, ima ljudi koji vole da taj sport i to je to, tu nemam nikakvo misljnje niti predrasuda po tom pitanju. Ja isto tako volim odredjieni sport kojim se isti ti overklokeri nikad nebi bavili. Njihov negativan komentar na to bi samo cisto ne razumevanje kao i tvoj koji sam boldovao.
Problem je sad vec 7000ghz a nigde sampijonskih rezultata u HWbot takmicarskim kategorijama, znaci 1,2,3 mesto apsolutne kategorije u bilo cemu a ne samo za amd procesore. Toga prosto nema, tako da tih 7000ghz gubi svaki smisao.

Sto se tice prakticen primene i realnog rada, PII je veliki pomak u odnosu na stari Phenom, ali ipak nedovolja da bi ugrozio jedna Q9550, dok poredjenje sa i7 je vise nego smesno narocitio u oblasti 3D renderinga i takvim poslovima. Smesno je tek kada se te dve platforme klokuju na maximalen klokove za 24/7 PII 3.8ghz, i7 920 DO 4.2ghz HT off na vazduhu, na vodi 4400mhz sa ukljucenim HT. PII ne moze da radi na 4400mhz nikako sem kada je u minusu. Znam coveka koji ima i7 975 koji radi na 4.6ghz stabilno hladjen vodom, to je koristan klok i ima smisla, samo cena ovog 975 je malo prevelika, ali zato i7 920 DO 4.4ghz sa HT na vodi, idealna kupovina:) imam jedan takav tako da zna o cemu pricam.

Poslednja izmena:
I sta sa tih 6583mhz?
Gdesu rekordi na tim klokovima? gdesu resultati za respekt osim cifre od 6583mhz?
Nema ih a nece ih ni biti.
Samo se vi lozite na 6.5ghz i kupujte PII koji realno na vazduhu nece da se klokuje ni na 3.8ghz kako valja, ma to je prava stvar.

Evo ko hoce da se lozi na extremne klokove koji ne sluze nicemu neka nabaci Pentium 4 631 ide na 8ghz ;)

Dobro stoji da prvi Phenomi II nisu isle nesto preko 3.8 ghz na vazduhu.AMD_u nece trebati puno vremena da usavrsi svoj 45_nano proc.izrade pa da dobiju procesor koji ce stabilno raditi preko 4ghz na vazduhu.Tose vidi na Phenomu 955 koji vec ide na 3.9ghz stabilno na vazduhu.Vec sledeci hig-end Phenom ce ici na 4ghz i malo vise,mislim na vec najavljeni 965.

Phenomi II 965, ne vidi razlog da tako ne bude. Trebalo je tako da bude i u startu, malo je ne logicno da ih na LN2 voze preko 6ghz a da nece stabilno na 3.8ghz preko 4ghz uglavnom nece nikako ako nisu u minusu, mislim stvarno koja je to fora???

Mene generalno nerviraju polovicni proizvodi, ali to je nijihova poslovna politika, mada ne znam na cemu se zasniva kada je prvi utisak najvazniji. Sada su se udruzili sa ATI-jem pa je uzas jos veci, ovi prave karte koje po specifikacijama kidaju a u praksi truba, to jes dobre su ali tek nakon 6 meseci od pojavljavanja kada se neko nakani ili uspe da napise pristojen draijvere. Tako da kada sklopis onu njihovu "pauk" platformu dok ona proradi kako treba vec si na pola puta da kupujes novi komp :D

Dali je amd_u to poslovna politika dali nesto drugo j...ga.ATI je ponovo pokazao da moze da napravi odlicnu kartu,mislim na 4800 generaciju.To stoji da imje trebalo malo vremena da srede drajvere,napokon imaju konkuretan proizvod.To nisu imali maltene od serie 9800XT,tuje ati kidao nv.Stose tice procesora AMD je na dobrom putu dase vrati na scenu.Jeste dace biti podosta revizija i kojekakvih ispravki,bolje i tako nego se zaglaviti kao prosli put sa k10 kuma u 65 nm.proc.E tusu bili patos stose tice procesora,a znamo kako je intel u tom periodu dizao cene u nebesa svojim procesorima jer bukvalno nije imao konkurenciu.

HD4850, HD4870 i HD4870x2 su pretople i prebucne karte, narocito HD4870x2, to nikako nisu dobri proizvodi, pre svega mislim na referentni dizajn hladnjaka. Ovo mogu da kazem zato sto sam imao prilike da ih sve lepo uporedim sa Nvidia pandam kartama. 4890 je vec nesto drugo, hladan pcb dobar oc potencijal i dobre performanse posto nije trebalo mnogo da se radi na draijverima, 4870 manje vise ista stvar sa svim navedenim manam, tako da su draijveri bili zreli kada se pojavila 4890. CF performanse su jos uvek lose to jes nisu na nivou SLI kod Nvidie, iskoristivost druge karte na X58 platformi je 60-70% dok je kod Nvidie SLI 80-90% sto je zaista imresivno. Fali im resenje i odgovor na Nvidia fiziku koju podrzava sve vise igara i mnogi detalji se ne vide sa atijevim kartama iz tog razloga.

Sve u svemu prica se kotrlja na bolje, samo malo da ubrzaju :)

Stoji da skrtare na kulerima i dasu bucne preko 50%ubrzanja.Moja 4870 X2 neide preko 75 celziusa u ful opterecenju na 50%obrtaja venta stoje sasvim ok. A stose tice nv fizike,znamo dase svodi podrska na par naslova.NV radi bolje u Krizi i toje sve.Tako dase nemoze reci daje 4800 seria los proizvod.

^Ja kazem da je los i obrazlozio sam zbog cega. Turbina u kucistu mi ne treba a ni furna, tako da ne vidim sta je tu dobro. Tih 75c sa HD4870X2 mozes da okacis macku o rep, nemoj samog sebe da lazes. Pokreni HWMonitor u pozadini pa nakon 30min igranja pogledaj koje su temperature bile maksimalne ako ne znas neki drugi metod da to uradis ;)
Sada vidim sta ti je u potpisu, moguce je da taj ubogi phenom nije na visini zadatka tako da ne izvlaci mximum iz karte, ustvari siguran sam da nije, tako da se karta nikada ne optereti do realnog maximuma koji moze da izgura. Imao sma prilike to da probam bas u takvoj situaciji. Kod mene na 4400mhz E8500 100c kao od sale, vent na auto i urla oce da crkne :D
Sto se fizike tice, jeste para igara i neka je tako pa je dovoljan razlog se odlucim za GTX275 a ne za 4890 koju inace imam u masini. Bice ih jos i sve vise u tome je poenta, nije tesko optimizovati igru da koristi te resurse sam karte.

Phenomi II 965, ne vidi razlog da tako ne bude. Trebalo je tako da bude i u startu, malo je ne logicno da ih na LN2 voze preko Tako da kada sklopis onu njihovu "pauk" platformu dok ona proradi kako treba vec si na pola puta da kupujes novi komp :D

Koliko ja znam, "pauk" se zasniva na PhI procesoru, a "zmaj" je sa PhII, tako da je "pauk" vec matora platforma, i ne vidim ko bi sad sklapao tako neshto, sem ako je lagani upgrade u pitanju, ali to je vec zrela platforma bez bubica.

^Ja kazem da je los i obrazlozio sam zbog cega. Turbina u kucistu mi ne treba a ni furna, tako da ne vidim sta je tu dobro. Tih 75c sa HD4870X2 mozes da okacis macku o rep, nemoj samog sebe da lazes. Pokreni HWMonitor u pozadini pa nakon 30min igranja pogledaj koje su temperature bile maksimalne ako ne znas neki drugi metod da to uradis ;)
Sada vidim sta ti je u potpisu, moguce je da taj ubogi phenom nije na visini zadatka tako da ne izvlaci mximum iz karte, ustvari siguran sam da nije, tako da se karta nikada ne optereti do realnog maximuma koji moze da izgura. Imao sma prilike to da probam bas u takvoj situaciji. Kod mene na 4400mhz E8500 100c kao od sale, vent na auto i urla oce da crkne :D
Sto se fizike tice, jeste para igara i neka je tako pa je dovoljan razlog se odlucim za GTX275 a ne za 4890 koju inace imam u masini. Bice ih jos i sve vise u tome je poenta, nije tesko optimizovati igru da koristi te resurse sam karte.

Osim stosi video u potpisu "ubogi phenom"trebao si da vidis i kuciste,a verovatno znas o kakvom kucistu je rec i da ono ima na bocnoj strani vent od 200mm koji je direktno usmeren na graficku .Da nepricamo dalje kako je provretreno.U starom kucistu se 4870X2 verovao ti ili ne grejala nekih 15 stepeni vise u odnosu na cosmos S.Na leru sa 50% obr.ven. Graficka mije na oko 40 stepeni i nema neke buke,u ful loadu neide preko 75step.

Pokreni furmark u prozoru i setuj sve kao sto je na ovoj slici, slikaj nakon 15min pa da vidimo.
4.2ghz ceo sistem PODESAVANJE TESTOVA.jpg
Vazi?

Vrh Dno