Šta je novo?

AMD Phenom II X4 965 BE pregrejavanje

Napisah vec na prethodnoj strani da voltaza mog proca pri opterecenju nije 1.42v vec 1.37v, sto je velika razlika, slozices se. :) Elem, stavio sam voltazu manuelno na 1.33v i nije hteo ni da mi bootuje sistem. Sta sad?... :)

Nije hteo da bootuje jer je bio llc na auto, stavi napon 1.35v i menjaj llc pa probaj vidi dal ce da bootuje

Ne menjaj llc na toj ploci nikako! Ume da puca voltazu i na 1.6v! :D
Nek ti ostane na auto LLC a procesor probaj na 1.35v pa probaj opet da vidis da li ce da butuje, inace ta ploca ima vdrop, nekad i poprilican, sto se moze videti i u njegovom postu.
Regulacija napona je ocajna na toj ploci.

Nece da spali CPU moj drugar je drzao CPU neki AMD na 75-80C non-stop u opterecenju nekih godinu dana mozda i 18 meseci dok nisam dosao i video temperature(skinuo coler, ocistio, stavio NH-T1 i voila - posle toga CPU nije presao 40 i neki stepen u load-u pod Linx-om ;) )

Nece da spali CPU moj drugar je drzao CPU neki AMD na 75-80C non-stop u opterecenju nekih godinu dana mozda i 18 meseci dok nisam dosao i video temperature(skinuo coler, ocistio, stavio NH-T1 i voila - posle toga CPU nije presao 40 i neki stepen u load-u pod Linx-om ;) )

Da ga je držao na tim temperaturama, odavno bi bio rame uz rame sa Đenkom :D...Senzor mu nije dobro kalibrisan. Kakvih 80C u loadu...

To je bio Show ;) nego da sto LJanmi kaze, samo dobru pastu neku gurni, naravno pre toga lepo izglacaj i skini staru i bog da te vidi.

E da taj cpu sto LJanmi pominje je bio moj :D koji je terao tako posto me bolelo uvo jel tako :D, nekih godinu i po dana gde su temp bile i preko 80+ C sa nekom igrom a u idle recimo nekih 60 prosek hahah, dok nije video i gde smo skinuli nikad skinut cooler i videli stanje paste koja je bila sprzena i cementirana gde cpu pitaj boga kako je lezao na cooleru ..Tako da ziva istina :D

Da CPU je bio ludi athlon x2 7750+ BE :D

Poslednja izmena:
Mislis i dalje je :) Sad se postavlja pitanje degradacije. Posle toliko visokih temperatura toliko dugo vremena CPU bi morao da degradira(koliko se secam pod Linxom je isao i na skoro 90C). Momak ga je lepo klokovao(posle zamene paste i snizenih temperatura) za taj model a da je degradirao ne bi mogao da se tako lepo klokuje sigurno, mada se ne razumem u degradiranje uopste i koji su simptomi mislim nikada nisam video procesor koji je degradirao(mozda je to samo urbani mit tj ili radi ili ne radi a degradacija je samo stvar fikcije).

Neće ga spaliti ako pravilno undervolutje... pitanje je da li će mu nešto krenuti po zlu. :D Bolje da kupi neki hladnjak, svakako će mu trebati.

Kako si uspeo da ga spalis daj neke podatke :D

Iskreno nemam pojma. Samo sam podigao HT na 2600 i stego F10... E sad, podešavao sam i napon malo.... pa pošto je Gigabyte malo glup, sigurnije je da se restartuje komp posle svakog bitnog podešavanja... Tipa unlockovanje jezgra, podešavanje turba, itd.... To sam tek primetio na 960T da na primer ako podignem napon na 1.475... uradim F10, vratim se u bios, on kaže da je napon 1.475v i mogu podešavati napon. E sad, ako sam dobro skontao on će dodavati na tih 1.475v, a ne na stock napon. Moguće da sam tako nešto uradio sa 955BE. Nisam gledao da je već bio podešen neki napon i dodao sam još malo. Sve u svemu, stisno F10, restartovao se i ostao da visi na crnom ekranu.

Ljudi, ukljucen mi je Cool'n'Quiet, sto znaci da kad ne radim nista ozbiljno i napon i frekvencija su na malim vrednostima. :) Prilikom duzeg opterecenja, u trenutnim uslovima, ne prelazi 52c, sto je sasvim prihvatljiv temp. Kad bude bilo 35c napolju i pod uslovom da temp proca opet bude poceo da sizi, smanjicu voltazu, videti da stavim neku malo bolju pastu, ili na kraju krajeva, odvojiti pare za neki aftermarket cooler. Mada ne vidim poentu smanjivanja voltaze kad je, statisticki gledano, def voltaza za ovaj proc 1.42v. :)

Moždana previ pogled glupavo pitanje, ali je neverovatno koji procenat ljudi ovde pogreši: da li ti je ventilator prikopčan na onom konektoru gore, bližem memoriji ili možda na nekom drugum (gore iznad CPU lii možda na onom bliže izlazima sa ploče)?

Neće ga spaliti ako pravilno undervolutje... pitanje je da li će mu nešto krenuti po zlu. :D Bolje da kupi neki hladnjak, svakako će mu trebati.

Iskreno nemam pojma. Samo sam podigao HT na 2600 i stego F10... E sad, podešavao sam i napon malo.... pa pošto je Gigabyte malo glup, sigurnije je da se restartuje komp posle svakog bitnog podešavanja... Tipa unlockovanje jezgra, podešavanje turba, itd.... To sam tek primetio na 960T da na primer ako podignem napon na 1.475... uradim F10, vratim se u bios, on kaže da je napon 1.475v i mogu podešavati napon. E sad, ako sam dobro skontao on će dodavati na tih 1.475v, a ne na stock napon. Moguće da sam tako nešto uradio sa 955BE. Nisam gledao da je već bio podešen neki napon i dodao sam još malo. Sve u svemu, stisno F10, restartovao se i ostao da visi na crnom ekranu.

objasni nam šta je pravilno undervoltovanje. Prvi put u životu čujem da je smanjeni napon spalio procesor

Pa ono kada je menjas napon na gore, tj da bude manji, ima oni koji ne znaju pa biraju one vrednosti na dole u BIOS-u i onda spale procesor. :D

Da li ovaj CPU na def naponu može da se adekvatno hladi sa TX2 kolerom (u mašini iz siga)?

Koliko ja znam može bez ikakvih problema. Jer X3 CPU se ne greje puno, može.

Moj Phenom ll 960T sa TX3 na 4ghz voltaza 1.44-1.46 po ovom toplom vremenu u igricama max 48c linx max 53c prema tome TX2 ima da hladi odlicno

Evo rez kuciste je Fractal Design Arc Midi

Prilozi

• gfhfghghfg.PNG
    gfhfghghfg.PNG
    479.4 KB · Pregleda: 104
Pročitaš opet ono što sam napisao, pažljivo i videćeš da ja nigde nisam spominjao undervoltovanje.

"Neće ga spaliti ako pravilno undervoltuje" navodi na to da ipak moze da spali procesor ako "nepravilno" spusti napon. Sklop tvoje recenice upravo to govori. Ja sam dobro procitao, ali ti izgleda ne znas sta si napisao

Poslednja izmena:
Da li ovaj CPU na def naponu može da se adekvatno hladi sa TX2 kolerom (u mašini iz siga)?

izgleda da i ja nisam jasno formulisao pitanje:
pitam da li TX2 može da ohladi PII 965 BE? Trenutno ima PII X3 720, uskoro mi stiže 965, pa reko da li treba da nabavim bolji cooler, ili će i ovaj TX2 da radi posao?
Kućište je veliko i dobro provetreno, tako da dodatne ventilacije neće nedostajati....

Čisto kao info, cpu je stigao, temperature su 37 idle, 55 load...

Jesi li ga klokao ili je na default vidi koji napon ploca mu daje pa kazi
btw:nek ti je sa srecom novi proc.

Pozdrav svima jel moze malo upustvo kako da kloknem AMD 965BE na 4GHz ploca je Asus Sabertooth 99FX napajanje SSeasonic 620W 2X4 Ram hladjenje OCZ Vendeta 2...

Poslednja izmena:
960t moze lepo da bude ohladjen i sa tx2 iz iskustva pricam ,i to na 4GHz i 1,45v jer je 95w.

955 i ostali teze, leti. Zimi, bez problema.

...Kljubisa... imas ovde nesto podataka ja sam malo moj 965 kloknuo. Zasad je ovo plafon slab kuler (C,M.Huper Tx3).Sa vasim hladenjem trebali bi dobiti preko 4GHZ, stavicu kad nadem vremena Noctua sa dve dvanaestice pa cemo videti.Mozes probati i u Prime 95.

Phenom 965 prva.JPG, Phenom 965 druga.JPG, Phenom 965 3.9ghz.JPG

Poslednja izmena:
^ Previše je to napona za 3,92 MHz i temperature su ti previsoke. Može on da radi tako (X4 965), najverovatnije mu neće ništa biti ali bolje bi ti bilo da ga spustiš na 3,8 na nekih 1,37V ili 1,38V - 99% da može. Bar dok ne nabaviš bolji hladnjak.

^ Previše je to napona za 3,92 MHz i temperature su ti previsoke. Može on da radi tako (X4 965), najverovatnije mu neće ništa biti ali bolje bi ti bilo da ga spustiš na 3,8 na nekih 1,37V ili 1,38V - 99% da može. Bar dok ne nabaviš bolji hladnjak.

To sam vec sve napisao, da je lose hladenje, komentar nema svrhe imam i Noctua NH-U12P. Bila je na lga 2011 stoji vec 3 meseca upakovana. Hteo sam da dam primer "Kljubisi" ali on se ne javlja.
Mogao bi tvoj 955 da propustis kroz LinX da vidim tvoje rezultate, ako vec nisi.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno