Šta je novo?

AMD Phenom II X4 965 BE pregrejavanje

Vuk_

Slavan
Učlanjen(a)
01.07.2007
Poena
380
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700 X + Antec A400i
Matična ploča
Gigabyte Aorus Elite B550
RAM
2X16 GB Kingston Fury
GPU
Manli GeForce RTX 3070
Storage
2TB Kingston SSD
PSU
Thermaltake Smart SE 730W
Monitor
27' LG IPS 1920X1080
Miš & tastatura
Razer Naga + Sandberg FireStorm
Laptop
Lenovo T460S
Mobilni telefon
Xiaomi Mi 11 T Pro
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Procesor je kupljen u oktobru prosle godine i zimu i prolece je pregurao bez ikakvih problema. Nisam ga OC-ovao i nisam nista menjao u Biosu, dakle NB i voltaza su na stocku. Problemi su nastali danas, kada sam na oko 30c uhvatio da igram Mass Effect 3, igru koja je bazirana na sad vec matorom Unreal 3 engine-u i nije uopste zahtevna, ni procesorski, ni graficki. Posle oko 45 min igranja, primetio sam da cooler bukvalno pocinje da se napinje i proverio temp, koji je bio neverovatnih 69c!!!!! :zgran: Toliko ne bi smeo da ide ni da sam ga nekoliko sati drzao u prime-u. Ugasio sam ga, skinuo cooler (koji je stock, btw), dobro ga ocistio, kao uostalom i sve u kucistu, da bi ponovo, posle sat vremena igranja, temperatura krenula ludi. Nije mi jasno... zar moram da kupujem je*eni aftermarket cooler za proc koji uopste ne nameravam da overclockujem? :( :mad:

Pa 965BE bi trebalo da bude 125W procesor.... kombiju tu sa "letnjim" uslovima i eto ti.
Moja preporuka je da uzmeš LC POWER Cosmo Cool LC-CC-95 za 1k dinar i rešićeš probleme, naravno ako ne nameravaš raditi neki extremni overklok.

Јеси ли ти уопште прочитао шта је човек написао?

Није нормално да се процесор на stock клоку овако понаша. Пола форума би се на +30 јављало због овога...

Poslednja izmena:
Na kojem ti je naponu proc? Nadam se da nije auto...

^ Sve je na auto. Kao sto sam napomenuo, nisam nista dirao u biosu.

Pogledaj koje su voltaze - kod mene je gigabyte na auto voltazama stavljao 1.475V a def je 1.425V...
1.475V je kod mene za tezak OC....

^ CPU-Z kaze da je 1.376v.

Prilozi

• Untitled1.jpg
    Untitled1.jpg
    81.9 KB · Pregleda: 257
I moj urla, al nije na 69 vec na 59.... pa undervoltuj ga 1,30 posto je na def kloku i otvori se za neki kuler. Ako je napon na auto verovatno ga sam dize na 1,42 ako ne i vise u full load-u, plus visoka temp u sobi i lose provetreno kuciste i eto odkud ta temp.

Poslednja izmena:
^ 1.42v je de facto defaultna voltaza za ovaj proc, tako da taj napon nikako ne bi trebao da predstavlja problem. Kuciste je Thermaltake-ov V3 sa ubacenim coolerima, koje bi trebalo da ima dobro provetravanje, mada ga ja svejedno drzim otvorenim...

Videcu sutra da dobro izduvam celo kuciste, (prvenstveno metalni, rebrasti deo coolera), pa cu javiti da li su se tempovi normalizovali.

Јеси ли ти уопште прочитао шта је човек написао?

Није нормално да се процесор на stock клоку овако понаша. Пола форума би се на +30 јављало због овога...

Procesoru je toplo posle igranja a napolju je 30°C.... wow koja misterija! Ko zna kakvo hlađenje ima u kućištu.

Nego da ja tebe pitam da li si ti uopšte pročitao šta je napisao?
Ima 965BE sa box kulerom........ Pola foruma nema box kuler na 965BE, ju izvini!

Vuk, nema ti druge nego da poslušaš savete odavde, otvori se za neki dobar kuler koji će moći da ohladi tvoj procesor kako treba, i takođe kupi neku malo kvalitetniju termalnu pastu. To bi trebalo da ti reši problem.

Takođe, obrati pažnju i na ventilatore u kućištu, ako treba postavi još neki ili kupi nove koji će duvati na minimum 1450 obrtaja, govorim naravno o 120 mm ventilatorima za kućište. Sve to bi trebalo da ti reši problem, jeste da će da te košta ali iskreno, skoro niko ne koristi više BOX kulere na takvim procesorima, a i temperature napolju su sada 30 stepeni i verovatno nije ni čudo što se greje toliko.

Preporuka za ventilatore za kućište su ovi: Bequiet Silent Wings 2 - http://www.be-quiet.net/be-quiet.net/index.php?StoryID=30&ProductID=259&websiteLang=en

Kosta je kupoholik tako da , iskreno, ne bih njega poslusao na precac. Postavi napon u biosu na 1.33 npr (probaj i nize), ne na auto jer zna bios pod opterecenjem da automatski digne napon. Jedino sto bi trebao da kupis za pocetak je neka pasta. Kuler i proc dobro ocisti alkoholom, zrno paste po sred proca i sklapaj. Tek onda, ako ne valja, kupuj aftermarket kuler.

Pa dobro, može i tako, ali ko zna hoće li to doneti očekivane rezultate. Ako ne, kao što reče ppredrag, kupi neki malo bolji aftermarket kuler i to će srediti problem.

Što se tiče paste, ja imam Noctua NT-H1 i to je dosta solidna pasta, tako da kombinacija svih ovih saveta bi trebalo da ti donese pozitivan rezultat.

Pasta i nije toliko bitna.... šta čovek da kupuje pastu koja košta 1/2 ili 1/4 cene celog hladnjaka? Suludo. Nije high-end korisnik, ne kolokuje, želi da mu samo radi računar. Fabrički nanete paste na nekim kupljenim hladnjacima će biti sasvim dobri.

Moguce i da mu je MB malo "toplija" kao recimo kod mene sto je slucaj, kada mi je na 24C u sobi temp proca u idle 45C i to sa 212+ i 2 venta solidno brza. WoW Wotlk kad igram 52-53C posle 10 minuta. Kuleri polude, ali drze granicu. LinX necu ni da probam do zime :D . Inace 965-955 isto se vata. Kod ortaka na 890 Gigabyte, isti proc 30C idle, 45C WoW. Ima tu razlike. Mada istina da je taj box hladnjak kršina. Menjaj... i probaj hladiti naponsku ako je moguce...

Sta ja treba da kazem i da radim, imam takodje 965, u iddle mi je temperatura od 43c do 45c, vecinom 45c, a u full load, pod 100% opterecenje od 57c do 58c, procesor sam klokovao, i drzim ga na 3.8ghz, bez podizanja napona, ponekad i na 4.0ghz, cak i kad spustim na default, 3.4ghz, meni temperatura ne opada, komp ne gasim uopste, 24h mi radi, non stop.. stavio sam vodeno hladjenje, Corsair H50, pre njega sam imao Vendetu II, sa kojom sam imao par stepena vece temperature. u Kucistu imam 6 venta. Pokrenuo sam i temu, ploca mi iscitava temperaturu ploce od 30, do 34C, a kad pipnem chipset ja se izgorim koliko je vreo, przi!!!

http://forum.benchmark.rs/showthrea...eratura-za-Asus-M5A99X-Evo-i-Phenom-II-X4-965

danima mi je vec procesor na default, temperatura ispod 43 ne opada, 43, 44, 45

Zanimljiva je jedna stvar, kad opteretim procesor, voltaza procesora opadne na 1.284, 1.296V, 1.272, 1.30, a ovako kad je u iddle, 1.320, 1.308

Update: Uhvatio sam lepo kompresor i produvao ceo komp, izabcivsi, u procesu, gomilu prasine koja se bila skupljala zadnjih par meseci. Kao rezultat, proc raid na 40c u idlu, a prilikom opterecenja (2 sata igranja ME3 u kontinuitetu), ne prelazi 52c. E sad, posto se i temperatura napolju normalizovala (danas nije prelazila 26c), svakako da nije merodavno svaljivati svu krivicu na prasinu. Videcu kako ce se proc ponasati kad nam opet stignu tropske vreline, a u medjuvremenu ostavljam sve ovako kako jeste.

Covece ne drzi napon na auto, spusti na 1,33..

Rekoh mu ja vec, ali nece da slusa :)

Fiksiranje napona na 1,33V i najobicnija pasta bi mu 100% resila problem. Moje skromno misljenje...

Da, i moje mišljenje je da bi to rešilo problem. Vuk, ne budi tvrdoglav nego slušaj nas iskusne vuke ovde, napon se nikako ne drži na AUTO, stavi ga na pominjanih 1.33 V.

Ljudi, ukljucen mi je Cool'n'Quiet, sto znaci da kad ne radim nista ozbiljno i napon i frekvencija su na malim vrednostima. :) Prilikom duzeg opterecenja, u trenutnim uslovima, ne prelazi 52c, sto je sasvim prihvatljiv temp. Kad bude bilo 35c napolju i pod uslovom da temp proca opet bude poceo da sizi, smanjicu voltazu, videti da stavim neku malo bolju pastu, ili na kraju krajeva, odvojiti pare za neki aftermarket cooler. Mada ne vidim poentu smanjivanja voltaze kad je, statisticki gledano, def voltaza za ovaj proc 1.42v. :)

def voltaza za ovaj proc 1.42v. :)
Vuce, ne postoji striktna "def" voltaza, a sigurno nije 1.42V za taj procesor. Voltaza varira u zavisnosti od podesavanja koje korisnik izabere za svoj CPU, a ta voltaza od 1.42 bi trebala da bude maximalna voltaza za procesor sa njegovim AMD coolerom. Sve preko toga (sto se voltaze tice), a pogotovo sa fabrickom AMD hladjenjem, nije preporucljivo zbog visokih temperatura sa kojima fabricki cooler ne moze bas da izadje na kraj kako treba, i moze da dodje do ostecenja procesora.
Dakle, ako neces da overclockujes, spusti lepo voltazu, kupi neku finiju pastu, premazi lepo procesor, ceo, i vrati cooler nazad. Makar istestiraj komp na tih 1.33 volti za koje su te posavetovali drugari sa foruma i videces razliku sigurno, i bar ce glava da ti bude mirnija.
Evo baci pogled na link o specifikaciji tvog procesora i skroluj nadole da vidis deo sa voltazom:
http://www.cpu-world.com/CPUs/K10/A... Edition - HDZ965FBK4DGI (HDZ965FBGIBOX).html

P.S. Ja moj PII955 drzim na 3.9GHz i 1.4V uz H70, pa ti sam vidi koji je overkill voltaza od 1.42 sa "crappy" AMD-ovim coolerom.

Pozdrav ;)

Poslednja izmena:
Napisah vec na prethodnoj strani da voltaza mog proca pri opterecenju nije 1.42v vec 1.37v, sto je velika razlika, slozices se. :) Elem, stavio sam voltazu manuelno na 1.33v i nije hteo ni da mi bootuje sistem. Sta sad?... :)

Prosto. Povecavaj u malim koracima i ostavi na minimalnom stabilnom naponu. Niko ti nije rekao da ce na 1.33v biti stabilan vec da odatle krenes

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno