Šta je novo?

AMD Phenom 45nm

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hmmm mnogo toga si napisao, ali ne vidim ništa što već nije rečeno, sem nekoliko stvari koje ti nisu jasne. :) sa druge strane pokušaću da ti objasnim onaj deo koji ti nije bio jasan.
1. Da li sam generalizovao, svakako nisam jer gledam sve iz ugla dugodišnjeg iskustva ;) Kada kažem da su ploče mnogo bolje kod i7 mislim na opremljenost. Više SATA, više USB, više LAN portova, bolji kvalitet izrade, veća propratna oprema, CF/SLi itd...
2. Da se trči pred rudu sa zaključcima može da posvedoči i tvoja tvrdnja odnos cena- kvalitet. Mislim suludo je sad kako ti kažeš generalizovati neke stvari. Tržište će tu informaciju imati tek kad P2 bude bio u prodaji, jer tad će cene i kod jednih i kod drugih biti drugačije, a opet tek tad ćeš znati šta je isplativije. Znači ja mogu da drćim cenu klikera 10 din, čujem da ga ti praviš, ali tek za deset dana ćeš početi sa prodajom. Svaki iskusni prodavac, držaće svoju cenu, dok konkurencija ne izbaci svoju cenu. Isto tako svaki iskusan kupac, čeka da se slegne prašina i da oba proizvoda budu kako fizički, tako i cenovno prisutna.
3. Kako to da je 9550 bolji od P2, hmm ti si pobrkao lončiće :)
4. MB nije uvek presudan faktor, ako procesorska platforma u mnogome beži jedna od druge. Međutim u ovom slučaju nije tako.
5. Planirane cene kao za jedan tako za drugi tabor, još uvek ne znam.
6. Od revizije do revizije, od stepinga do stepinga dešavale su se neke promene. Kada kažem "boljom komunikacijom sa max FSB-om", kažem da će novi S modeli u globalu moći da izvuku veći FSB od starijih E1 derivata... Kolika će ta razlika biti to se ne zna, znaće se uskoro kad mi stignu na test... Ono što se šuška, ali opet ogradiću se od info-a, 4GHz će moći da se ostvari i sa BOX kulerom…
7. Mislim na P2 derivate koji će biti u ponudi, pobogu :d. Sa druge strane minus znači Sub Zero, ili ti nema CB-a što kaže monty ...

Poslednja izmena:
@CooLa:

ali c2 arhitekturi mem protok ne doprinosi ni blizu kolko amd-u, tj. ne utice toliko drasticno na rezultate tj. performanse u radu. i5 i i7 ce biti sasvim drugaciji po tom pitanju, ali q9550 sa recimo 30.000MB/s bandwidtha ne bi radio puno brze naspram 10.000MB/s. Neka sintetika bi to osetila, ali igre i vecina programa - jok. (tj ne bi radilo "osetno" bolje) Ovo ne vazi 5.000 vs 10.000MB/s...Ne znam da li sam jasan dovoljno?

Poslednja izmena:
Aj batali se tih provokacija i7 gaming i pominjanj mene u svemu tome:), pocecu da odgovama na to sto govoris sto neizbezno povlaci pominjanje i7 procesora tako da ce ova tema da ode u potpuno drugom pravcu kao stoje se dosada nekoliko puta desilo i sve zbog toga sto nemate mera u komentarima i ocenam vec bahato i pristasno pristupate celoj raspravi na temu PII procesora iznosite razne ne istine i insinuacija na stetu suparnickog tabora, samim tim ne zbog intela vec zbog stava i bezobrazluka provocirate pojedince da vam odgovaraju i pravite od ove teme vasar.

Ka sto rece covek "Jedini razlog sto se ja uopste upustam u ove price je sto mrzim kad ljudi kao ti tresu goru" nema potrebe za tim, ako hoces pretstavi ovaj proizvod u najboljem svetlu ali ne na ovaj nacin.

Bice predstavljen u najboljem svetlu to ti obecavam !

Ali ako si realan vrati se molim te nekoliko postova ranije i pogledaj alfaunitov post pa ces jasno videti ko je ponovo poceo sa uporedjivanjem Phenoma II i i7 ....

Nakon finalnog ukidanja NDA sinoc u ponoc ja sam postavio samo link na review i nikakav komentar od mene nije bio postavljen onda je lukija postovao nekoliko reviewa.

Hipe i uporedjivanje je doslo od tvog kolege alfaunitsa. Ako vec zeli da predstavi i7 kao allraound bolju platformu zasto onda ne smemo postaviti pitanje zbog cega ta hightec platforma podbacuje u igricama ?

To sto sam pomenuo tebe nije nista licno protiv tebe.
Samo mi je smesna bila tvoja ondasnja izjava "valjda je neki bug u pitanju" :)

@CooLa:

ali c2 arhitekturi mem protok ne doprinosi ni blizu kolko amd-u, tj. ne utice toliko drasticno na rezultate tj. performanse u radu. i5 i i7 ce biti sasvim drugaciji po tom pitanju, ali q9550 sa recimo 30.000MB/s bandwidtha ne bi radio puno brze naspram 10.000MB/s. Neka sintetika bi to osetila, ali igre i vecina programa - jok. (tj ne bi radilo "osetno" bolje) Ovo ne vazi 5.000 vs 10.000MB/s...Ne znam da li sam jasan dovoljno?

Zato ce i biti veoma interesantno kako ce AM3 Phenomi skalirati posebno u nekim sintetickim benchmark aplikacijama.

Poslednja izmena:
U pdf-u se nalaze uporedne tabele i prikazana je skalabilnost i razlika u performansama u brojevima i procentima.

Prilozi

• uporedni rezultati.pdf
    46.7 KB · Pregleda: 56
Poslednja izmena:
Uputio si komentar na pogresnu adresu, sto se mene tice samo napred:) vec sam ti reko mene ta igranka ne zanima, samo klokovi za 24/7 sto ne znaci da nevolim da vidim dobre rezultate.

Trebali su malo da ohlade ove karte, baram njima nije problem hladnoca:) i malo da ih kloknu. Jedino sto mogu da primetim je mali CPU scor i dosta dobar konacni rezultat, kada smo vec kod toga dali imas negde link sa najboljim 06 rezultatom, eto malo sime zainteresovao pa cisto da budem u toku.

1. Da li sam generalizovao, svakako nisam jer gledam sve iz ugla dugodišnjeg iskustva ;) Kada kažem da su ploče mnogo bolje kod i7 mislim na opremljenost. Više SATA, više USB, više LAN portova, bolji kvalitet izrade, veća propratna oprema, CF/SLi itd...
Uzmimo primer ASUS M3A79-T Deluxe, 6xSATA + 1eSATA pozadi, 6xUSB pozadi, FW i LAN pozadi. Izvini, normalnom korisniku je to i vise nego dovoljno. Da MSI Eclipse Plus izgleda, izgleda :)

Poslednja izmena:
Uzmimo primer ASUS M3A79-T Deluxe, 6xSATA + 1eSATA pozadi, 6xUSB pozadi, FW i LAN pozadi. Izvini, normalnom korisniku je to i vise nego dovoljno. Da MSI Eclipse Plus izgleda, izgleda :)

Ispraviću te prosečnom koriniku to je ok, i7 platforma je profi platforma, stoga i nije namenjena porsečnim neko profi korisnicima.

Nego ovo je PII thread, nemojmo u off, please!

Ako pljunem tolike novce za i7 valjda ocekujem bar da bude na nivou stare arhitekture a ne sporiji :) :D kad je gaming u pitanju :)
Ajde opet, sine...
Jel' ti primarno kupujes skup sistem da bi zaradio njime ili da bi se igrao? Ako je ovo prvo, pojesces i 20% manje brzine za gaming.
Ako je ovo drugo, i7 je van price, i nema sta da diskutujemo.
Tu se diskusija vraca na ono sto sam vec rekao:
- Ko nema konfu uopste (koju moze da upgraduje), taj ce verovatno ici na PII, ako mu je uopste u okviru mogucnosti.
- Ko ima Intel konfu, ili vec ima Q9xxx ili mu je i do tri puta jeftinije da samo dokupi njega a ne PII
- Ko ima AMD konfu - pa zar je lud da placa duplo da bi presao na Q9xxx? Naravno da ce uzeti PII cak i da je 20% sporiji, a kamoli kad je +/- statisticka greska.
Znaci, cena ovde znaci samo za one koji nemaju komp (ili toliko star da ne moze da primi quad CPU) a hoce da se igraju iskljucivo (tj. ne da koriste komp produktivno).
Ostali - vec gotova prica, i tu nije dobra slika za PII, bar ne kako ti zamisljas ;)

i5 stize kasno , prvi prelimenarni testovi i5etice koje sam video su razocaravajuci.
CPU Benchmark u 3dMark Vantagu je veoma veoma los.
Polako, polako, seti se sta se pricalo za prve rezultate PII ;)

O, jeste... Anand je pristrasan u PM...
Jedno je biti pristrasan, a drugo je lagati. Ne moze on da postavi rezultat na kome je PII 20% sporiji nego ista konfiguracija svugde drugde, samo moze da ne objavi takve rezultate.

O da, moze. Nisi ni svestan koja je razlika kad NB radi na 1,8GHz i na 2,7GHz!
Nijedna jedina komponenta kada radi x% brze ne moze doneti x% ukupnog ubrzanja.
Ni priblizno to nece biti dovoljno da predje ovaj gap do i7 - a kamoli gap kada i7 bude koristio neku dobru memoriju a ne DDR3-1333 CL9/CL7 kao u svim ovim testovima.

A evo vidim po drfedjinim rezultatima da je razlika maltene 0%. LOL
Cak i u igricama gubi pozamasno kad je NB2.7 - monti, fedja te zeznuo :D
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=186023

Sintetika, sintetika. Kao da je ona relevantna. P-II se kolje sa 9550. A mnogo je bolji u radu sa memorijom!!!
Kakva sad sintetika???? Sve sto sam dao linkove nisu sintetike nego sasvim konkretne stvari!

Mnogo me zabrinu evo cak se mislim da li da gledam Dnevnik ili taj sajt... ma daj dnevnik vishe cu interesantnog videti.
Ne zanima mene gaming - moze da ima i 50000 u Vantage-u i 3D06 i sta vec...
Mislim, sto se tiche teme OK, ali prozvao si me ;)

Poslednja izmena od urednika:
Ko nema konfu uopste (koju moze da upgraduje), taj ce verovatno ici na PII, ako mu je uopste u okviru mogucnosti

Znaci, cena ovde znaci samo za one koji nemaju komp (ili toliko star da ne moze da primi quad CPU) a hoce da se igraju iskljucivo (tj. ne da koriste komp produktivno).
Ostali - vec gotova prica, i tu nije dobra slika za PII

hehe, tačno moja situacija, ja imam ovo što možete vidjeti (nForce2, Barton, 1 GB DDR) i planiram sada uzeti nešto novo, bio sam prilično zagrijan za Phenom II ovih dana i jutros sam kao i mnogi preletao testove koji su izašli, i ono što sam vidio je da mi se sviđa Q9550, moram to priznati :), nisam fan ni Intela ni AMD-a, ni nVidije ni ATI-ja, imao sam ih sve, svejedno mi je, uzmem ono što mi u datom trenutku djeluje bolje, a vidio sam da je Q9550 bolji u većini stvari, ne samo u sintetičkim testovima koji me ne zanimaju, bolji je i u nekim igrama a u nekima je bolji PII, ne vidim ja tu neku prednost PII u igrama o kojoj mnogi pričaju, tu su negdje, ali sve ukupno Q9550 mi djeluje bolje. Na Anandu rekoše da Intel planira prije kraja mjeseca obarati cijene C2Q seriji i da bi Q9550 mogao doći na cijenu Q9400.

Zanima me default prije svega, to što se svemirskim tehnikama može neki od njih dići do oko 6 GHz mi ništa ne znači, ako bih overklokovao (što do sada nisam radio) to bi bilo onoliko koliko može raditi na vazduhu na default naponima da radi potpuno stabilno 24/7. Ne znam koje su u tom slučaju optimalne vrijednosti za PII ni za Q9550. Zna li neko?

I nema potrebe da se na ovoj temi raspravljate o PII vs i7, to su babe i žabe. Možda se neko prevari pa misli da se mogu porediti zato što su to najnoviji primjerci iz oba tabora, ali tu sva sličnost prestaje.

PII ako se već poredi sa Intelom onda se može samo porediti sa C2Q, i po cijeni i po performansama, a tu možemo vidjeti kako stoje stvari. Intel je stvarno jak ovih godina kada se njegov stari quad odlično nosi sa najnovijim AMD-om, uz to Q9550 i Q9450 rade na manjim taktovima od PII 940 pa je jasna situacija po pitanju clock-to-clock.

Ja još ništa nisam odlučio, treba da malo bolje pogledam situaciju i testove i poslušam eventualne savjete za koje sam otvoren i onda izaberem između Q9550 i PII 940, ali po onome što sam jutros vidio Q9550 mi se dosta svidio...a testove sam gledao sa namjerom i željom da mi se svidi PII. Još ako stvarno uskoro padnu cijene C2Q onda će izbor biti još lakši.

A evo vidim po drfedjinim rezultatima da je razlika maltene 0%. LOL
Cak i u igricama gubi pozamasno kad je NB2.7 - monti, fedja te zeznuo :D
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=186023
Zavisi kako koja igrica. World in conflict je definitivno nesto sto ne "leži" AMD-u sa manje keša. Dule i ja ćemo detaljno odraditi gaming testove sa X2 ili Crossfire-ovanim grafičkim kartama u visokim rezolucijama. ;)

Ogroman L2 keš definitivno čini svoje na Yorkfield jezgrima, čak i hvaljeni Nehalem ume da zaostane u niskim rezolucijama.
Pogledaj razlike u odnosu na Phenom 9950.

Pored toga, pogledaj kako skalira Phenom II sa povecanjem frekvencije.

PII ako se već poredi sa Intelom onda se može samo porediti sa C2Q, i po cijeni i po performansama, a tu možemo vidjeti kako stoje stvari. Intel je stvarno jak ovih godina kada se njegov stari quad odlično nosi sa najnovijim AMD-om, uz to Q9550 i Q9450 rade na manjim taktovima od PII 940 pa je jasna situacija po pitanju clock-to-clock.
Ta prica, najnoviji AMD i stari Intel je smesna. Prvo, radi se o 45nm procesorima iste generacije. AMD ima memorijski kontroler, Core 2 ima ogroman L2 keš i projektovan je u skladu sa time. Deneb je facelifting prošlogodišnjeg K10 Agena jezgra.

Nehalem je nova arhitektura bazirana na Core 2, sa dodatim memorijskim kontrolerom i još ponekim tweakovima i naprednim power managemantom. Prema tome, Nehalem je u odnosu na Core 2 mnogo više nego što je Deneb u odnosu na Agenu.
Dobici sa Denebom u odnosu na Agenu su odlični ako se to uzme u obzir i to je otprilike tačno onoliko koliko je AMD tvrdio.

Poslednja izmena:
Ma sve je to OK, Phenom II je dobar i to je opšta ocjena svih testova, unapređen u odnosu na prvi Phenom i kako negdje rekoše AMD je do sada zaostajao za Intelom tri koraka a sad zaostaje jedan, a imaćemo i rat cijenama, valjda, pa je dobro i onima koji žele Intela. Razočarenja nema jer se od Phenoma II i očekivalo da bude tu negdje sa C2Q, nije se ni očekivalo da se takmiči sa i7.

Samo sad ja da vidim šta je meni bolje uzeti :), Q9550 platformu ili PII 940 platformu :)

Nisam bas detaljno pregledao test ali sudeci po onome sto sam vidio PII je u rangu sa Q9550 sto je ja mislim i bio plan AMD-a.

Lock do ponoci, da se malo smire strasti

Jako lepo, svaka čast... Phenom II je u realnim aplikacijama otpilike tu negde sa Q9550 na istom taktu, što je zaista veliki napredak za AMD, koji sa prvim Phenom-om ni Q6600 nije uspeo da dostigne...

Baš lepo odrađeno.
Daj i neke (subjektivne) utiske.

EDIT:
Odlično skaliranje sa taktom.

Skaliranje je odlicno zato sto je i NB klokovan. Usput, NB moze opusteno da se potera na 2800 Mhz sa naponom od 1.45v. Cak ni dispacija ne raste preterano sa podizanjem napona na nb.
Subjektivan utisak je da masina kida sto se tice odziva, ali nisu sve aplikacije naklonjene ovoj arhitekturi. Otuda i razlika u nekim stvarima u odnosu na Core 2. Npr, intenzivni proracuni koji se oslanjaju na rad sa L2 kes memorijom u nekim situacijama daju znacajnu prednost Core 2 arhitekturi.

U 64-bitnom rezimu je mnogo manja razlika u odnosu na Core 2, da ne kazem, prakticno su isti. Pogledaj Cinebench testove. CB2003 je cak 36% brzi u 64-bita. Verovatno to vazi i za PovRAY i mnoge druge render programe koji su 64-bitni.

Razlika u odnosu na 9950 BE na istom taktu je od 5% do 25%. U igrama u nizim rezolucijama je najveca razlika. S obzirom da se overklokuje mnogo vise, razlike su mnogo vece u oc.-ovanom rezimu. Stabilan maksimum na vazduhu za B3 Phenom je nekih 3.2 Ghz, dok je za ovaj 3.8-3.9 Ghz. Northbridge je overklokabilniji. Max. za B3 je 2.4-2.5 Ghz, dok je za ovaj 2.8. Ima primera na xtremesystemsu da su izvukli i 3 ghz za nb.

Kada odmoris i ako te ne mrzi! Daj nam iznesi svoje licne utiske, ocenu i da mogao bi jedno uputstvo za oc sastaviti! Naravno ako ti obaveze dozvole :)
Hvala za rezove i trud! :type:
:wave:

edit:
Ista molba i za tebe monitoja :)
:wave:

sobzirom da je drugi thread zakljucan evo i malkice od mene ovde ....

Prime95 4 Threada prolazi pri naponu od 1,536V na 4100 MHz
Samo postoji nesto bolje od prime'a a to je Linx koji prolazi sa 60 MHz manje

Bios nije za ovaj CPU ispeglan fale mnoge opcije u istom napon ogranicen na 1,536V tako da je ovo trenutno stabilna frikvencija ispod kompresije koja lepo odrzava temperaturu na nekih -33°C na evaporatoru.

Tako ubuduce svi LinX za stabilnost Prime is out !

cekam drugi bios da mu dadem jos napona da se popnemo na nekih 4.2 za svaki dan :)

sobzirom da je drugi thread zakljucan evo i malkice od mene ovde ....

Prime95 4 Threada prolazi pri naponu od 1,536V na 4100 MHz
Samo postoji nesto bolje od prime'a a to je Linx koji prolazi sa 60 MHz manje

Bios nije za ovaj CPU ispeglan fale mnoge opcije u istom napon ogranicen na 1,536V tako da je ovo trenutno stabilna frikvencija ispod kompresije koja lepo odrzava temperaturu na nekih -33°C na evaporatoru.

Tako ubuduce svi LinX za stabilnost Prime is out !

cekam drugi bios da mu dadem jos napona da se popnemo na nekih 4.2 za svaki dan :)
Koji algoritam koristi LinX?
Jedva chekam novi BIOS ;)
Nadam se da ce M$ zaista prestati da pravi 32 bit operativni sistem...Ochigledno je razlika prevelika u 64 bit i 32 bit, pogotovo u programima za rendering...

Koji algoritam koristi LinX?
Jedva chekam novi BIOS ;)
Nadam se da ce M$ zaista prestati da pravi 32 bit operativni sistem...Ochigledno je razlika prevelika u 64 bit i 32 bit, pogotovo u programima za rendering...
problem tih ogromnih kompanija poput Foxconna i J&W-a koje su do juce bile skrivene iza nekih drugih brendova je upravo u nedostatku agilnosti i ekspertize na polju BIOS-a... Foxconn je tu napravio dobar pomak u odnosu na vreme kada su oni krenuli da guraju svoje ime u bitku brendova, ali i dalje kaskaju... J&W je jos dalje... sa "opipljive" strane ploca je fantasticno odradjena, steta je sto im toliko treba za BIOS... isto vazi i za Foxconnovu 790GX. Sjajna ploca odlicno radi sa P II iako ga ne prepoznaje... no bez obzira sveziji, izbruseniji i optimizovaniji BIOS je must!

Ono sto ja licno nalazim kao zanimljivo u citavoj pricije znacaj te cinjenice da P II dolazi u razradjenu platformu, kojoj ni nedostatak adekvatnog BIOS-a ne smeta da fercera.

Takodje, cinjenica da je ovo saopstenje izletelo na dan premijere, dovoljno govori i o ocekivanjima proizvodjaca maticnih ploca od Dragon platforme: http://www.techpowerup.com/index.php?81303

Ako imate mogucnosti istestirajte PII vs. Q9550 u vray-u 1.5 za 3ds max. Bilo bi lepo videti iz prve ruke kako stoje stvari u ovom programu...

problem tih ogromnih kompanija poput Foxconna i J&W-a koje su do juce bile skrivene iza nekih drugih brendova je upravo u nedostatku agilnosti i ekspertize na polju BIOS-a... Foxconn je tu napravio dobar pomak u odnosu na vreme kada su oni krenuli da guraju svoje ime u bitku brendova, ali i dalje kaskaju... J&W je jos dalje... sa "opipljive" strane ploca je fantasticno odradjena, steta je sto im toliko treba za BIOS... isto vazi i za Foxconnovu 790GX. Sjajna ploca odlicno radi sa P II iako ga ne prepoznaje... no bez obzira sveziji, izbruseniji i optimizovaniji BIOS je must!

Nauchice da budu spremni ;)

@monteboy
Daj neki download link za LinX :)

Ako imate mogucnosti istestirajte PII vs. Q9550 u vray-u 1.5 za 3ds max. Bilo bi lepo videti iz prve ruke kako stoje stvari u ovom programu...
Uradicemo i to, imali smo u planu :)
Treba uraditi test gaminga u visokim rezloucijama, to moze biti veoma zanimljivo.

Ono sto ja licno nalazim kao zanimljivo u citavoj pricije znacaj te cinjenice da P II dolazi u razradjenu platformu, kojoj ni nedostatak adekvatnog BIOS-a ne smeta da fercera.

Takodje, cinjenica da je ovo saopstenje izletelo na dan premijere, dovoljno govori i o ocekivanjima proizvodjaca maticnih ploca od Dragon platforme: http://www.techpowerup.com/index.php?81303

stara navika jos od vremena Abita , Abitu je support zadnjih godina stoo se tice Biosa toliko opao da je to prosto postalo bezobrazno snjihove strane.
J&W je najavio Bios e sad kad to je pitanje :)

Najvise me koci sto nemogu NB multiplikator da izaberem kao i napon je max 1,55V odnosno 1,536V realno

stara navika jos od vremena Abita , Abitu je support zadnjih godina stoo se tice Biosa toliko opao da je to prosto postalo bezobrazno snjihove strane.
J&W je najavio Bios e sad kad to je pitanje :)

Najvise me koci sto nemogu NB multiplikator da izaberem kao i napon je max 1,55V odnosno 1,536V realno
Dve najbitnije stavke za max clock u tvojim uslovima hladjenja te zezaju faktichki...Ma sredice se to kroz BIOS, mora ;)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno