Šta je novo?

AMD Phenom 45nm

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam veoma siguran da ce Phenom 2 raditi overklokovan najmanje na 3800 Mhz za svaki dan, bez pregrevanja ploce i procesora. To je daleko vise od Phenomovih sadasnjih, najmanje 3 Ghz za svaki dan. Da ne pricamo o tome koliko je % novi Phenom brzi od starog na istom taktu. Kombinacijom dobrog oc.-a i efikasnog IPC-a, dobijamo odlican proizvod.

Poslednja izmena:
Ja sam veoma siguran da ce Phenom 2 raditi overklokovan najmanje na 3800 Mhz za svaki dan, bez pregrevanja ploce i procesora. To je daleko vise od Phenomovih sadasnjih, najmanje 3 Ghz za svaki dan. Da ne pricamo o tome koliko je % novi Phenom brzi od starog na istom taktu. Kombinacijom dobrog oc.-a i efikasnog IPC-a, dobijamo odlican proizvod.

To sam hteo da cujem, ako je od tebe ne moram slika, tebi verujem zato sto znam da si imao prilike to da pretestiras temeljno, ali nemoj da ne bude tako he he:p

Citiram korisnika: monteboy
E sad te lepo pitam daj nam validan razlog imajuci te cinjenice u vidu zbog cega bi jedan Phenom II bio promasaj ako bi uspeo na air da radi "samo" na 3950 MHz ?
Pa ne fali nista cak ni na 3800mhz, mada je 3800mhz nekako malo, ali bi bilo bolje da radi na 4000mhz onako opusteno, ako hoce da zauzme neko do mesta na kome vladaju Q6600, ili Q9xxx procesori, mislim da se stice generalno lepsa slika o samom proizvodu ako se u vecini uporednih testova opkaze kao bolji izbor za OC 24/7, mislim da sam to i rekao. Ne znam koliko treba da bude dobara da bi mogao da se poredi sa i7 proizvodima zato sto HT zaista donosi dosta veliki skok performansi u multitasking aplikacijam a pritom moze da radi sa jako malo struje na 3800mhz. Radi bez problema i malo preko 4000mhz sa svih 8threadova http://spacemaster.sx-team.com/Test...tabilnosti/Velike/8 tredova overklok voda.JPG (sa 200e vodenim hladjenjem:S:) ja imam malo bolji primerak radi provereno na 4100mhz manje se greje samo nemam vodeno hladjenje:p. Zaista nece preko 4400mhz kako god da ga hladis, sto meni licno nije bitno ali isto tako stvara losu sliku o proizvodu ali ne toliko losu kao ne mogucnost klokovanja na vazduhu do nekog da tako kazem zeljenog ili prihvatljivog kloka.
Vec ima 'iljadu sotova sa 4GHz na vazduhu... A ako ce da ti bude lakse, ja mogu da ti kazem da hoce.... I da je poprilicno stabilan i hladan... (a gde sam video, e to ne mogu da ti kazem)!
E kada si ti video onda je sigurno tako:-devil-: Evo sada mije lakse nemsa pojma koliko, bas ti hvala, koliko mije do sada bilo tesko, da se nisi javio misli da bi crko od necega zbog cega mije bilo tesko:p Sada kada si utvrdio da mije bilo tesko ajde kazi i meni da znam posto ja nisam primeto da mije zbog necega tesko, zahtevam odgovor?

Ma Nehalem je zvercina i to niko ne osporava, ali isto tako i kosta mnogo za to sto nudi. Ne kazem da nece za godinu dana biti jeftiniji, ali svakako mi razgovaramo ovde o sadasnjem trenutku, i periodu u narednih par meseci. Phenom 2 ce biti ovog puta dostojan konkurencije i vrlo zanimljiv proizvod, ono sto je K10 arhitektura trebala da bude od samog pocetka.

Pa ne fali nista cak ni na 3800mhz, mada je 3800mhz nekako malo, ali bi bilo bolje da radi na 4000mhz onako opusteno, ako hoce da zauzme neko do mesta na kome vladaju Q6600, ili Q9xxx procesori, mislim da se stice generalno lepsa slika o samom proizvodu ako se u vecini uporednih testova opkaze kao bolji izbor za OC 24/7, mislim da sam to i rekao. Ne znam koliko treba da bude dobara da bi mogao da se poredi sa i7 proizvodima zato sto HT zaista donosi dosta veliki skok performansi u multitasking aplikacijam a pritom moze da radi sa jako malo struje na 3800mhz. Radi bez problema i malo preko 4000mhz sa svih 8threadova http://spacemaster.sx-team.com/Test...tabilnosti/Velike/8 tredova overklok voda.JPG (sa 200e vodenim hladjenjem:S:) ja imam malo bolji primerak radi provereno na 4100mhz manje se greje samo nemam vodeno hladjenje:p. Zaista nece preko 4400mhz kako god da ga hladis, sto meni licno nije bitno ali isto tako stvara losu sliku o proizvodu ali ne toliko losu kao ne mogucnost klokovanja na vazduhu do nekog da tako kazem zeljenog ili prihvatljivog kloka.

HT ne donosi generalno velike performanse nego u odredjenim aplikacijama ko vrti WinRar po ceo dan ili WPrime njemu je HT potreban ko se lati Gaminga bolje HT da iskljuci ! :D + ukljucen HT te ogranicava u maksimalnom OC taktu sto znaci da je za jednog Gamera u svakom slucaju pametniji gasiti HT i postici koji vise MHz stabilan OC-clock.

Primeraka ima takvih i onakvih ja govorim o prosjecnim frikvencijama .... Nece ni kod Phenoma II biti drugacije verujem da ce biti i proizvodnih nedelja koje ce raditi na 4.1 za svaki dan.... :) pod vodom.

I7 je za OC-svet mislim na ekstremni OC veliki promasaj i bacanje brdo novca....
Jedan entuziasta pocetkom janura ce imati izbor izmedju i7 965 + Rampage Extreme X58 i jednog Phenoma II 940 black + J&Q Extreme ili DFI ploce a razlika u ceni je toliko ogromna da je prosto i jednostavna oceniti da ce brdo poznatih overclockera se ponovo vratiti AMD'u ukljucujuci i moju malenkost !
Glavni razlog za to je zakljucan multiplikator kod i7 920 / 940 varijante. Znamo da se i7 preko QPI'a veoma lose overclockuje na 211 MHz je u proseku kraj kod i7 sto znaci da nam ostaje jedino multiplikator sto opet znaci da jeftina i7 varijanta 920 totalno ispada iz focusa zbog ograniocenog multija ostaje i7 940 i i7 965 a njihove cene su svima poznate kao i enormne cene za X58 ploce!

Do sada nismo imali konkurentan procesor ad strane AMDa na tom polju pa smo bili prinudjeni placati tolike sume , vreme da se stvari promene ! Ova cinjenica da Phenom II voli minus je revolucija u ekstremnom overclokingu koju smo dugo iscekivali i predstavlja gledajuci iz ugla jednog entuziaste tezak udarac za Intel.

Marginu za Air i liquad hladjenje je i sam AMD postavio zato cisto sumnjam da Phenom II nece biti u stanju da predje barijeru od 4.0 GHz na vodi ili vazduhu.

2_m.jpg

Poslednja izmena:
Fedja da ne stoji mozda Baltazar iza ove slike ? :D :D

posebno obratite paznju na sledece izjave

- All the Phenom II X4 CPUs me and SF3D tested had no cold bug at all
- All the chips we tested could do +6,1 GHz CPU-Z
- We tested with AMD's 790GX reference board and Gigabyte's retail 790GX
- Both mobos worked fine under cold, +6 GHz and +1,95V vcore
- Vcore ~1,95V was optimal for +6 GHz clocks
- 3DMark05 & 06 CPU-tests were ok @ 6 GHz
- We were able to run Crysis @ 6,1 GHz (2 loops CPU-test)
- Max CPU-Z screenshot and validation we got with 4 cores was 6280 MHz (no dirty tricks)

Ovaj zadnji mi je posebno drag zbog *******og ! :)
- With air cooling (Cooler Master Z600) highest we got Crysis stable was @ 4,13 GHz (1,58 V)

Bice ova zima nemilosrdna kao i zadnja to vam obecavam !

Poslednja izmena:
Koji ce AMD biti vrh u ponudi i koja ce ploca biti sa njim u paketu za maximalne performanse?...Inateresuje me cena prvenstveno?Znaci najbolji Phenom II sa najboljom plocom ...Ako nekom nije tesko da mi okvirno napise samo cene ..CPU,PLoca..Ram...Kako bi ko to sastavio za sebe?Bas me inetersuje ta razlika u odnosu na i7 jer znam da za njega treba dosta para kao sto je recimo i940 ili jos skuplja varijanta i960 u kombinaciji sa RampageII Extreme kako Monteboy i sam rece...

HT ne donosi generalno velike performanse nego u odredjenim aplikacijama ko vrti WinRar po ceo dan ili WPrime njemu je HT potreban ko se lati Gaminga bolje HT da iskljuci ! :D + ukljucen HT te ogranicava u maksimalnom OC taktu sto znaci da je za jednog Gamera u svakom slucaju pametniji gasiti HT i postici koji vise MHz stabilan OC-clock.
Uredu je ovo sto ti kazes, zara sam ja nesto drugo reka "Ne znam koliko treba da bude dobara da bi mogao da se poredi sa i7 proizvodima zato sto HT zaista donosi dosta veliki skok performansi u multitasking aplikacijam a pritom moze da radi sa jako malo struje na 3800mhz" nisam pomenuo igre vec multitasking neki render itd, sto se igara tice nema gubitka u performansam niti dobitka sa i bez HT, kada se ukljuci HT vise se greja,manji je klok i za tih 150-200mhz su losije performanse u gamingu, nije to nesto znacajno ali recimo da meni ide na zivec pa je malo falilo da puknem izmedju 300-500e za neko hladjenj:S: ali sam se u medju vremenu ja ohladio:D
Primeraka ima takvih i onakvih ja govorim o prosjecnim frikvencijama .... Nece ni kod Phenoma II biti drugacije verujem da ce biti i proizvodnih nedelja koje ce raditi na 4.1 za svaki dan.... :) pod vodom.
Ja verujem da ce biti i na vazduhu 4,1ghz, ali opet gledajuci stari phenom nekao mi ne uliva poverenj, trebali su drugacije da ga nazovu a ne PhenomII:p

I7 je za OC-svet mislim na ekstremni OC veliki promasaj i bacanje brdo novca....
Jedan entuziasta pocetkom janura ce imati izbor izmedju i7 965 + Rampage Extreme X58 i jednog Phenoma II 940 black + J&Q Extreme ili DFI ploce a razlika u ceni je toliko ogromna da je prosto i jednostavna oceniti da ce brdo poznatih overclockera se ponovo vratiti AMD'u ukljucujuci i moju malenkost ! Glavni razlog za to je zakljucan multiplikator kod i7 920 / 940 varijante. Znamo da se i7 preko QPI'a veoma lose overclockuje na 211 MHz je u proseku kraj kod i7 sto znaci da nam ostaje jedino multiplikator sto opet znaci da jeftina i7 varijanta 920 totalno ispada iz focusa zbog ograniocenog multija ostaje i7 940 i i7 965 a njihove cene su svima poznate kao i enormne cene za X58 ploce! Do sada nismo imali konkurentan procesor ad strane AMDa na tom polju pa smo bili prinudjeni placati tolike sume , vreme da se stvari promene ! Ova cinjenica da Phenom II voli minus je revolucija u ekstremnom overclokingu koju smo dugo iscekivali i predstavlja gledajuci iz ugla jednog entuziaste tezak udarac za Intel.
Sto se tice entuzijasta 100% si upravu, kako stvari stoje svi koji vole sportski overklok poigrace se sa PII, isto tako mislim da cena samog procesora nece uticati na to dali ce se igrati sa intelom. Verujem da bi ti prvi presao na i7 ponovo ako bi moga da napravis izmedju 6-7ghz ili bi furao dve platforme bez obzira na cenu, narocito ako intel ima bolje rezultate pri takvim klokovima a da pritom PII nemoze da pridje tim rezultatima. Takmicenje je kada postoji mogucnost da neko pobedi ili se priblizi pobedniku a ne kada je konstantno zadnji, u ovoj trci na zalost samo su dva ucesnika a jedan od je njih vece dosta dugo iza prvoplasiranog u svim segmnetima od samog poslovanja i prihoda koje ostvaruje do takmicarskog overkloka. Cenim da bi PII trebao da bude bolji na svim poljima od klok za 24/7 do sportskog overkloka da bi bio zapazen kao dobar proizvod od strane potencijalnih kupaca i da bi napravio neki veci uspeh sto se tice same prodaje. Za sa sada je uspeo u onome sto intelu najvise smeta, pobedio ga je njegovim oruzijem, ali kao sto si rekao bice ovo zanimljiva zima i tek ces videti zbog cega;)

AMD je povukao logican i pametan potez, ponudio je trzist otkljucan cpu bas iz razloga sportskog OC, zna da ce takva promocija proizvoda doneti profit a ne zato sto mnogo dobri pa su nam sada dali dobar cpu da se igramo. Ako uporedimo PII i i7 na istom kloku ja mislim da i7 daj bolje rezutate u svim takmicarskim kategorijam, da nije tako nebi AMD "poklanjao" CPU koji su inace nekada prodavali za 1000$, ovako su se osigurali da ce veliki broj overklokera sigurno koristiti njihov proizvod i samim tim promovisati ga u najboljem svetlu, ali isto tako znaju da ce intel uciniti sve da odkloni nedostatak i7 arhitekture i omoguci ekstremno klokovanja.
superpi1m je ispod 18s na 4.0ghz
potvrdjeno od Sof'a mog drugara
Zar to nije dosta los rezultat? Q6600 na 3000mhz ima isti takav rezultat, u cemu je fora, zar nebi trebao da bude daleko bolji rezultat PII procesora na tom kloku? ako je tako i u drugim takmicarskim aplikacijam i7 procesorima nece ni trebati vise od 4500mhz da bi bili najbolji na tabeli.

Poslednja izmena:
Zar to nije dosta los rezultat? Q6600 na 3000mhz ima isti takav rezultat, u cemu je fora, zar nebi trebao da bude daleko bolji rezultat PII procesora na tom kloku? ako je tako i u drugim takmicarskim aplikacijam i7 procesorima nece ni trebati vise od 4500mhz da bi bili najbolji na tabeli.

Ako bi gledali samo SPI, AMD bi mogao da zatvori 'radnju'. Moj E8200 daje jos bolje rezultate na 3.6 GHz ali protiv Phenoma na 4GHz u x264 kompresiji (koja je mnogo vise korisnija) mislim da nema shanse. Vec sam okacio rezultate Cinebench-a, PII na 3.2GHz gde je ~ = QX9770 sto je OK. Ostaje jos da se vidi kako se ponasa u real aplikacijama a zato cemo morati da sacekamo.

Poslednja izmena:
Ako bi gledali samo SPI, AMD bi mogao da zatvori 'radnju'. Moj E8200 daje jos bolje rezultate na 3.6 GHz ali protiv Phenoma na 4GHz u x264 kompresiji (koji mnogo vise korisniji) mislim da nema shanse. Vec sam okacio rezultate Cinebench-a, PII na 3.2GHz gde je ~ = QX9770 sto je pore. Ostaje jos da se vidi kako se ponasa u real aplikacijama a zato cemo morati da sacekamo.
Ja sam lepo napisao "ako je tako i u drugim takmicarskim aplikacijam" znaci ako je a ne da je tako ili da je spi neko referntno merilo sve ukupnih performansi;)

Uredu je ovo sto ti kazes, zara sam ja nesto drugo reka "Ne znam koliko treba da bude dobara da bi mogao da se poredi sa i7 proizvodima zato sto HT zaista donosi dosta veliki skok performansi u multitasking aplikacijam a pritom moze da radi sa jako malo struje na 3800mhz" nisam pomenuo igre vec multitasking neki render itd, sto se igara tice nema gubitka u performansam niti dobitka sa i bez HT, kada se ukljuci HT vise se greja,manji je klok i za tih 150-200mhz su losije performanse u gamingu, nije to nesto znacajno ali recimo da meni ide na zivec pa je malo falilo da puknem izmedju 300-500e za neko hladjenj:S: ali sam se u medju vremenu ja ohladio:D

Ce se ponovo zagrejes za kompresiju kad budes video Phenom II ispod iste .... :D
Onda postoji sledeca solucija za tebe kako ces dobiti kompresiju gotovo dzabe :)

Fino prodas i7 i X58 plocu nekom nesrecniku i dobijes toliko novca da gotovo za te pare mozes da kupis kompresiju Phenom II i neku 790GX plocu.
Racunica je smesna ali realno gledano skoro tako ispada ! :D :D :)

Ja verujem da ce biti i na vazduhu 4,1ghz, ali opet gledajuci stari phenom nekao mi ne uliva poverenj, trebali su drugacije da ga nazovu a ne PhenomII:p

Ce se uveris to ti obecavam .....

AMD je povukao logican i pametan potez, ponudio je trzist otkljucan cpu bas iz razloga sportskog OC, zna da ce takva promocija proizvoda doneti profit a ne zato sto mnogo dobri pa su nam sada dali dobar cpu da se igramo. Ako uporedimo PII i i7 na istom kloku ja mislim da i7 daj bolje rezutate u svim takmicarskim kategorijam, da nije tako nebi AMD "poklanjao" CPU koji su inace nekada prodavali za 1000$, ovako su se osigurali da ce veliki broj overklokera sigurno koristiti njihov proizvod i samim tim promovisati ga u najboljem svetlu, ali isto tako znaju da ce intel uciniti sve da odkloni nedostatak i7 arhitekture i omoguci ekstremno klokovanja.

Nije stvar samo u otvorenom multiplikatoru. I sam nemozes da verujes koliko je za jednog extremnog ocera smarajuce kad CPU ima coldbug recimo na -65°C.
Ja verujem i pored cinjenice da ce 940 black biti odkljucan i da ce biti u odnosu na i965 ipak povoljan najvise tezine za sportski overclock upravo ima cinjenica da cpu nema coldbug.

Da se ne varamo od nas zaludjenika za ovu disciplinu retko su pare bile problem ali coldbug smara i to je zadnjih godina bio veliki hendikep AMD'ovih procesora sto se ocigledno sada pretvara kao glavni as u rukavu zelenih.

Odavno nisam doziveo CPU sa punim LN2 potom koji radi bez problema.
Zadnji koji sam imao uzivo prilike da vidim bio je furuna Pentium 631 (single core) koji je radio na -180°

Poslednja izmena:
I sam nemozes da verujes koliko je za jednog extremnog ocera smarajuce kad CPU ima coldbug recimo na -65°C.

hehe sad je to bug sto nece da radi na ispod -65... :p
naterace ovi i AMD a i Intel da u specifikacijama i ovo podvedu pod bug i dokumentuju sa preostalim "pravim" bagovima...

hehe sad je to bug sto nece da radi na ispod -65... :p
naterace ovi i AMD a i Intel da u specifikacijama i ovo podvedu pod bug i dokumentuju sa preostalim "pravim" bagovima...

za nekog je to itekako veliki bug ! :)
za nekog nije zavisno od interesa ! :D

Odavno nisam doziveo CPU sa punim LN2 potom koji radi bez problema.Zadnji koji sam imao uzivo prilike da vidim bio je furuna Pentium 631 (single core) koji je radio na -180°
Pentium 631, kada je tako zasto onda njega niste furali do sada nego E8600 i tako te modele? rekao bih zbog losih rezultata bez obzira na minus, zar ne? tako da PII tesko da ce biti dobar izbor za extremnim overklok ako na tim extremnim klokovima ne daje dobre rezultate, recimo spi m1 sigurno nece biti disciplina u kojoj ce se takmiciti sudeci po rezultatu na 4ghz:S:

I ja se po malo bavim extremnim overklokom, mogu da kazem da i7 radi pod -180c, nekoliko noci sam to probao, samo ne razumem kako nije hteo preko dana tako da radi, mislim kada sam se probudio:D

Pentium 631, kada je tako zasto onda njega niste furali do sada nego E8600 i tako te modele? rekao bih zbog losih rezultata bez obzira na minus, zar ne? tako da PII tesko da ce biti dobar izbor za extremnim overklok ako na tim extremnim klokovima ne daje dobre rezultate, recimo spi m1 sigurno nece biti disciplina u kojoj ce se takmiciti sudeci po rezultatu na 4ghz:S:

I ja se po malo bavim extremnim overklokom, mogu da kazem da i7 radi pod -180c, nekoliko noci sam to probao, samo ne razumem kako nije hteo preko dana tako da radi, mislim kada sam se probudio:D

Eh kad bi superpi bio realan pokazatelj performansi jednog procesora,onda bi Phenom bio 50% sporiji od kentsfield-a na istom taktu.Hvala Bogu pa to nije slucaj,pa je razlika negde od 0-10% u zavisnosti od programa,dok je superpi jedan od onih programa koji "leze" mnogo bolje Merom-u i derivatima.Ono sto Monteboy pokusava da kaze je da novi phenom(2) radi popriicno brze od dosadasnjeg,negde na nivou yorkfielda(na istom taktu) dok se u isto vreme nezdravo dobro overclock-uje i skalira sa "hladnocom" i naponom, nema coldbug i trosi dosta manje od prethodnog phenom-a u load i idle rezimima.Sve ovo su pokazatelji da ce biti veoma konkurentan mainstream quadcore pocesor ,veoma efikasan i relativno jeftin-uzimajuci cenu cele platforme u obzir.

Poslednja izmena:
Eh kad bi superpi bio realan pokazatelj performansi jednog procesora,onda bi Phenom bio 50% sporiji od kentsfield-a na istom taktu.Hvala Bogu pa to nije slucaj,pa je razlika negde od 0-10% u zavisnosti od programa,dok je superpi jedan od onih programa koji "leze" mnogo bolje Merom-u i derivatima.Ono sto Monteboy pokusava da kaze je da novi phenom(2) radi popriicno brze od dosadasnjeg,negde na nivou yorkfielda(na istom taktu) dok se u isto vreme nezdravo dobro overclock-uje i skalira sa "hladnocom" i naponom, nema coldbug i trosi dosta manje od prethodnog phenom-a u load i idle rezimima.Sve ovo su pokazatelji da ce biti veoma konkurentan mainstream quadcore pocesor ,veoma efikasan i relativno jeftin-uzimajuci cenu cele platforme u obzir.

Ko je reko da nije, sve to stoji i ja se slazem sa tim, rekao sam da spi nije neko merilo sve ukupnih performansi i da se nadam da nece takav odnos biti sa ostalim aplikacijam, tako da se savrseno razumemo sto se toga tice. Savresno dobro razumem i njega i fedju i vecinu njih koji su kompetentni nesto da kazu na ovu temu, ne sporim da nije tako i iznosim svoje misljenje na osnovu onoga sto mogu da primetim i razumem.

Naj ubedljiviji je nas dragi moderator @CooLa on stvarno nastupa sa jakim argumentima:p kada on apsorvira nesto ja ne znam dali tu moze da ima mesta za sumnju:d

Poslednja izmena:

Ma koliko ja tebe delovao kao maximum entuziasta i ja koristim racunar za svakodnevne potrebe a ne samo za ekstremni OC i obaranje nekih rekorda.
Jedan Dual-Core mi je za sada zavrsavao posao a i lepo je bilo istog ponekad baciti pod led, 631 je sigurno lep za malkice zezanja pod led ali nije procesor koji bi me zadovoljio za svaki dan.

Uvek sam trazio cpu koji ce se isplatiti za obadve namjene a sa Phenomom II prelazim na 4 jezgra koja ce se pri lepom overclocku ispod kompresije za svaki dan lepo osetiti a za LN2 sto je jos bolje nemam ogranicenja na gore sto se tice coldbuga.

Mislim da idealniji CPU iz mog subjektivnog ugla do sada nije napravljen....
Nebitno da li je sad 5% sporiji od i7 pri istom taktu u nekim aplikacijama (u igrama sumnjam da ce biti ikakve razlike) ovaj cpu sa njegovom cenom , otvorenim multiplikatorom i nepostojecim coldbugom je za mene licno idealan.

Poslednja izmena:
Bilo kako bilo AMD je napravio značajan pomak, i to baš značajan, ubrzanje je primetno i u razgovoru sa kolegama ocerima koji su imali dodir sa istim parčetom hwa doznao sam da su i oni oduševljeni. Mene konkretno interesue poređenje (P2 4GHz) sa recimo 45nm Quadovima na 4.1-4.2GHz, ne sa i7. Ili još kraće, da li je P2 brži i u kojim aplikacija ili benchmark programima, koliko je brži to me ne interesuje u to ću se sam uveriti.

For monty :)
Pošto mi je sigurno promaklo i ako sam gledao dva puta, evo i sad gledam :) nigde ne vidim da je ostvaren prime stabilan klok na onon eventu (kao što ti reče), koliko se dalo videti takmičari su imali pola sata da izvuku Crysis test na što maksimalnijem kloku, a ne 100% stabilnom ili pak bar pola sata prime kloku, nego je izvučeno nešto manje od 4GHz, ali ponoviću samo za izračunavanje Crysis benchmarka, ispravi me ako grešim. :)

Mislim da je suludo više polemisati kad je pomak AMD-a u pitanju, pomak je prisutan i svi smo svesni toga. Svaka čast zelenim momcima! :)

Što se tiče subzero jurenja, za sada (po meni) samo 3DM06, Vantage će imati koristi od cele priče, za ostalo moraću da se sam uverim :)

Poslednja izmena:
For monty :)
Pošto mi je sigurno promaklo i ako sam gledao dva puta, evo i sad gledam :) nigde ne vidim da je ostvaren prime stabilan klok na onon eventu (kao što ti reče), koliko se dalo videti takmičari su imali pola sata da izvuku Crysis test na što maksimalnijem kloku, a ne 100% stabilnom ili pak bar pola sata prime kloku, nego je izvučeno nešto manje od 4GHz, ali ponoviću samo za izračunavanje Crysis benchmarka, ispravi me ako grešim. :)

promaklo ti je jer nisi imao gde da vidis... :)
prime stabilnost je testirana u prvoj premijernoj prezentaciji u Austin Texasu potvrdu imam od mog vec ovde na forumu u medjuvremenu pouzdanom izvoru.

Sto se tice i7 pa i on je iskljucivo profitirao kad je rec o LN2 u 06tici i ventage'u tako who cares ako quadovi ne pokupe spi1m krunu.
Ono sto je bitno je da je trenutna razlika na LN2 izmedju stabilnih frikvencija za 3dmark06 i ventage izmedju i7 i Phenom II preko 1000 MHz u korist AMDa a to je deklasiranje u ovoj nama voljenoj disciplini.

Gledaj da se skines sa plavih a za razliku u novcu kupi devojci nesto lepo za novu godinu i na kraju srecan i ti i ona :)

Tim Finske potvrdjuje na vazduhu 4130 Crysis CPU test stabilan .... tako da ne sumnjam da sa 130MHz manje i Prime lepo prodje.

Moja predpostavka je da ce Phenom ispod kompresije tako lepo da skalira da je eventualno moguc i do 300 MHz veci takt nego na i7.
Velika prednost se sastoji u tome sto ce pri istom procentualnom povecanju napona AMD daleko manje da se zagrejava temperature nisu prelazile 60°C na 1,45V u full loadu na blizu 4GHz sto su odlicne vrijednosti

Poslednja izmena:
Jednom recju, Phenom 45nm trpi napon. A za to ima razloga jer su tranzistori tako napravljeni da imaju malu specificnu potrosnju i mali leakage.

Jednom recju, Phenom 45nm trpi napon. A za to ima razloga jer su tranzistori tako napravljeni da imaju malu specificnu potrosnju i mali leakage.

Ovo je zaista interesantno, intel cpu izradjeni u 45nm ne mogu da rade sa naponom preko 1,45v, ako se setuje napon veci od 1,45v hladjen vodom ili vazduhom procesor gubi oc potencijal, treba mi sve vise napona za isti klok, isto tako maksimalna temperatura na kojoj radi ne sme da bude veca od 70-75c. Kakva je situacija sa novim PII procesoerom sto se tica kloka za 24/7, napona i temperatura koje ne smeju da se predju, dali ima nekih informacija?

Prvo, Intel CPU ima metalne gejtove. Nekada davno, pre 40 godina su pokusal sa metalnim gejtovima, pa su odustali, jer je lako dolazilo do pregorevanja istih. Naravno, cipovi su tada radili na daleko vecem naponu nego sada. Od tada pa do danas, se koriste polisilikonski gejtovi, odnosno "poly". Eh, sad, njihov problem je sto imaju vecu specificnu otpornost, pa je tranzistor sporiji. Da bi doslo do promene stanja, kada se na polisilikonski gejt dovede napon, treba duze vremena, nego sto je to slucaj kod metal gejtova.
Ipak, brzina tranzistora nije uvek presudna, ali curenje jeste. S' obzirom da 45nm AMD/IBM proces koristi tzv. ultra-lowK dielectric tehnologiju, curenje elektrona je smanjeno 3x u odnosu na 65nm SOI! Odatle tako niske radne temperature za 45nm Phenom II. Pored toga, takvi tranzistori bolje trpe visi napon, imaju nizu amperazu, simetricniji signal, bolje definisanu nulu i jedinicu, itd...
Za 45nm proces AMD tvrdi da su nominalni naponi od 1.1-1.5v. Dakle, ne gubis garanciju na CPU, ako ga vozis na 1.5v, a vrlo verovatno ce raditi i na 1.55, mozda i na 1.6, vazduhom hladjen.

S' druge strane, 65nm 9950 Black Edition radi takodje na 1.35v, ali 1.5v je vec gornji limit. Slicno vazi i za Athlon 7750, takodje 65nm SOI.
Problem se ovde javlja zbog curenja. Pojedini tranzistori zbog velikog leak-a imaju toliko deformisanu "nulu" da dolazi do gresaka u izracunavanju, pa podizanje napona preko tih vrednosti ne donosi napredak, osim mozda sa "subzero" hladjenjem.

Sto se tice Intela i HKMG 45nm, problem koji se javlja pri overvoltu je elektromigracija i mnogo je izrazeniji nego kod standardnih polysiliconskih gejtova.

Inace, naredna generacija K10.6 ili kako vec, ce imati verovatno 1MB L2 kesa po jezgru i bice uradjena u HKMG, takodje, kao i Intel. Ostaje da se vidi kakva ce biti implementacija i kako ce trpeti povecanu voltazu.

Poslednja izmena:
@drfedja
Od tebe covek stvarno ima sta da nauci:) Retko me interesuje nest da znam ovako strucno pojasnjeno, ne volim da se zamram takvim detaljime zato sto ne vidim cemu bi mi koristilo takvo znanje u poslu kojim se bavim, ali ovo meje bas interesovalo ne vezano za posao.

Hvala na detaljnom odgovoru :wave:

malkce testa od kolege Sof'a

gfdowoo7.png

performance nesme da pokaze li lepo videti da i bez ACC'a sistem odradjuje 32m na 4GHz

^
Da li je moguce da je potreban ovako visok napon za 4GHz.
Mislim da je kako god okrenes preterano da mu treba vise od 1.45-1.5V

^
Da li je moguce da je potreban ovako visok napon za 4GHz.
Mislim da je kako god okrenes preterano da mu treba vise od 1.45-1.5V

Djole, ne pratis na casu. Ne smeta mu 1.55v. ;) AMD dozvoljava napon od 1.5v, pa ti gledaj. Ako radi na vise od toga, ekstra.

Djole, ne pratis na casu. Ne smeta mu 1.55v. ;) AMD dozvoljava napon od 1.5v, pa ti gledaj. Ako radi na vise od toga, ekstra.

Videh to, sto ce reci pratim, ali zato i kazem da bi bilo ok da 4GHz izvlaci sa maksimalno 1.5V :)
Jer ako mu za 3.6GHz treba manje od default napona, sto je negde pomenuto, ocigledno je ogroman skok potreban za dodatnih 400MHz.

Videh to, sto ce reci pratim, ali zato i kazem da bi bilo ok da 4GHz izvlaci sa maksimalno 1.5V :)
Jer ako mu za 3.6GHz treba manje od default napona, sto je negde pomenuto, ocigledno je ogroman skok potreban za dodatnih 400MHz.

Problem je shto masa ljudi P2 gleda iz perspektive iskustva core arhitekture...sve je drugachije...

P2 trpi i trazi veci napon. E sad ;) Jeste da je radio na 3.6 GHz na manjem naponu od nominalnog..ali to je bio jedan primerak, a ovo je neki drugi...mozda ce vreme da pokaze da je to bio neki super primerak, a mozda i nece, tj mozda je ovaj poslednji losh...Ono shto je sigruno je to da napon od 1.6V nije u toj meri (uz hladjenje zasnovano na tachnoshcu) opasan, shta vishe! Dok je na Intel-u to ubitachan napon i na vazdushnim i na vodenim hladjenjima...Sve je drugachije...Pochev od toga da AMD CPU ima pinove, a Intel CPU ne...
:wave:
edit: Ne pratish na chasu dovoljno :p :p WiFi

zajeabni je napisao(la):
Od tebe covek stvarno ima sta da nauci :)

@*******i [konstruktivna kritika]
Kad bi ti Risto sve polako i detaljno chitao shta mi ovde pishemo tred bi bio dosta konstruktivnije, a manje spamerski nastrojen :)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno