Šta je novo?

AMD Phenom 45nm

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Videh to, sto ce reci pratim, ali zato i kazem da bi bilo ok da 4GHz izvlaci sa maksimalno 1.5V :)
Jer ako mu za 3.6GHz treba manje od default napona, sto je negde pomenuto, ocigledno je ogroman skok potreban za dodatnih 400MHz.
Tesko da mu je potrebno za 3.6 ghz manje od default napona, mada, sve je moguce i zavisi od primerka.

Sto se tice visine napona, uvek je tako kod AMD-a. Na default naponu radi skoro do max kloka, onda posle moras da mu napucas napon da bi radio. Medjutim Phenom 2 ima vecu toleranciju na napucavanje napona.

@*******i [konstruktivna kritika]
Kad bi ti Risto sve polako i detaljno chitao shta mi ovde pishemo tred bi bio dosta konstruktivnije, a manje spamerski nastrojen :)

Bas cu da se smaram i citam sve, men vecina toga ne zanima a narociti ne na tako strucan nacin. Vise volim da vidim krajnji rezultat necega i sta ta komponenta moze realno da postigne bez nekog preteranog zalazenja u detalj. Recimo da me je zanomalo da mi neko malo strucije objasni vezu izmedju napona i rada procesora, to jes zasto vremenom ako je napon preveliki dolazi do (onoga sto sam ja primeti a mislim daje fedja to nazvao curenje) toga da cpu trazi sve vise napona za isti klok. Na papiru mnoge stavri izgledaju savrseno dok u praksi cesto ne bude bas tako;) tako da sam ja parkticar:D koji sa vremena na vreme voli da spamuje:-devil-:

zasto vremenom ako je napon preveliki dolazi do (onoga sto sam ja primeti a mislim daje fedja to nazvao curenje) toga da cpu trazi sve vise napona za isti klok.
Do toga dolazi ne direktno zbog curenja, nego zbog elektromigracije. Drugim recima, visokim naponom skenjas High-K izolator na gejtu i onda on propusta mnogo vise elektrona izmedju source-a i drain-a, pa se javlja curenje i nula nije definisana. Kada tranzistor skroz "probije" onda on stalno propusta, a to je onda potpuno neispravan rad.
Kada je tranzistor pretrpeo elektromigraciju, "threshold" mu se povecao, a da bi povecao gornju granicu "thresholda", moras da mu napucas napona. Inace threshold je granica gde tranzistor prelazi iz stanja nule u stanje jedinice. Obicno je na 1/3 VCC. Kada imas veliko curenje, tada ti tranzistor u stanju nule, ima na drainu npr 1/4 VCC, a da bi bolje definisao jedinicu i nulu, onda moras da dignes VCC. Medjutim, podizanjem VCC-a dolazi i do povecanog curenja.
Druga stvar, je kada tranzistor ne moze da postigne odgovarajuce performanse, zbog brzine koja se zahteva u radu. Tada podizes napon na tranzistoru da bi definisao stanje jedinice.
Evo kako izgleda tipican MOSFET tranzistor:
mosfet.jpg

Evo i HighK metal gate vs standard polysilicon:
intel_high-k_metal_gate_transistor.jpg

Ovde je to isto prikazano pod velikim uvecanje elektronskim mikroskopom.
1206intel1.jpg

Na ovom grafikonu je prikazano kako sa podizanjem napona i amperaze se menja stanje tranzistora.

Prilozi

• IvsV_mosfet.png
    IvsV_mosfet.png
    42 KB · Pregleda: 53
Poslednja izmena:
Dzaba bre sve to. Treba prvo odraditi testove non o/c rada pa potom testove nekog realnog o/c koji ce svim smrtnicima biti dostupan (neki kuler ranga npr. TX2 pa ploca AM2+ od 80-100e) a ne 6GHz sa nekim "karabudzevinama" koje su veceini ili nedostizne ili neinteresantne za prakticnu primenu...

Ko razume, shvatice... PAL-MAL, mislite o tome ! :smoke:

Sa obicnim coolerom 4 ghz nije lose. 6 Ghz na LN2 znaci da i na vazduhu ide dosta.

Ova tema jos uvek traje???:zgran: Jos uvek se prepucavate i isterujete neku pravdu ko je upravu!:trust: Nije mi jasno samo kako vam nije dosadno?Zasto ne sacekate lepo zvanicnu prezentaciju PhenomII CPU-a i bice more testova...Inace kolega Monteboy ce nas za sigurno pocastiti informacijama (testom) iz prve ruke onako precizno posle NDA...Siguran sam da ce i ovde nasi OC-eri isto to da urade,bice testova i na sajtu...Ova tema bi definitivno trebala da se zove "Phenomenalna Tema":D
Tema je ok, samo kad bi manje trolovali. Npr, ovaj tvoj post je cist shum u ovoj temi. Moj zadnji post nije bilo nikakvo prepucavanje, nego objasnjenje kako i zasto dolazi do elektromigracije i zasto moras da dignes voltazu na procesoru da bi ga vise overklokvao.

Poslednja izmena:
@All
Kako neki od vas ne kapiraju da je flame i spam nepotreban u ovoj temi (i ne samo ovoj), odluchio sam da neke javno opmenem! Inache ovo sam prvi put uradio ;)
Korisnicima koji ne budu imali bar jedan konstruktivan post, necu tolerisati ni "shala postove". Ova tema moze da bude toalno opushtena, i da ima zezanja i da ima konstruktivnog rada, ali potpaljivanje vatre je strogo zabranjeno!
Ako nemate nishta pametno da napishete, nemojte nishta ni da napishete!
Da se razumemo! Ne mora to da bude doktorski laborat, kao shto drfedja radi :). ali post kao shto je PCBeast-ov, je totalno bezveze...Jedini razlog zashto nije obrisan i drfedja-in post je da bi ste videli shta ne treba da radite na forumu, posebno ne u "Trendovi, dogadjaji i nove tehnologije". Taj deo foruma, bi morao da bude konstruktivan!
:wave:

Vidim, predvidja se TDP od 95W za Deneb (doduse AM3), sto je vrlo slicno Intelu i7.
Male vrednosti radnog napona kod jednih i drugih, isti proizvodni proces, cini mi se i High-K tranzistori (za koje se jedino secam da su najavljivane za nehalem pompezno).
Sada i Intel i AMD imaju integrisan memorijski kontroler.
Quad Core resenja su napokon "Native" kod oba proizvodjaca?(ovo pitam)
3 nivoa kes memorije kod oba? (ovo pitam)

Jel se meni cini ili su (i tehnicke i koncepcijske) razlike izmedju zelenih i plavih za razliku od nekada, svedene na minimum ovih dana? :)

POZ

Poslednja izmena:
Vidim, predvidja se TDP od 95W za Deneb (doduse AM3), sto je vrlo slicno Intelu i7.
95W je i za AM2+.

Male vrednosti radnog napona kod jednih i drugih, isti proizvodni proces, cini mi se i High-K tranzistori (za koje se jedino secam da su najavljivane za nehalem pompezno).
Male vrednosti kod Intelovog HKMG procesa i nesto vece kod AMD-ovog ali manji leakage, pa mu se svede na isto.

Sada i Intel i AMD imaju integrisan memorijski kontroler.
Quad Core resenja su napokon "Native" kod oba proizvodjaca?(ovo pitam)
3 nivoa kes memorije kod oba? (ovo pitam)
Imaju. Samo je drugacija kes polisa po kojoj radi Nehalem u odnosu na K10.
AMD ima memorijski kontroler od 2003. godine.

Jel se meni cini ili su (i tehnicke i koncepcijske) razlike izmedju zelenih i plavih za razliku od nekada, svedene na minimum ovih dana? :)
POZ
Intel je ove godine konacno batalio pricu oko vremesne FSB arhitekture i krenuo je putem kojim je AMD krenuo jos pre pet sest godina.
IMC znaci pre svega nizu latenciju izmedju procesora i memorije i veci bandwidth, kao i bolju skalabilnost sa dodavanjem jezgara, mogucnost koriscenja NUMA sistema kod servera koji poseduju maticne ploce sa vise socketa.

Koliko se ja secam i7 je TDP 130W? :-/

Vidi stvarno!
E ovo mi je interesantno.
Setite se kada je C2D pojavio, osim odlicne arhitekture Intel je imao i tehnolosku nadmoc, konstantno je bezao AMD-u za jedan korak u proizvodnom procesu, bio ladan kao zmija, malo trosi struje itd...
Sad mozda ispadne i obrnuto :)
Ja sam mislio da je 130W TDP osobina dualchip Quad-ova i da ce ga primenom native Quad resenja Intel smanjiti.
Ustvari to je ucinio AMD.
:)
POZ

Ako pogledas malo testove Nehalema njegova potrosnja je optimalnija nego sto je slucaj sa QX9775.
Pod full opterecenjem nesto vise trosi, a u prosecnom slucaju nesto manje. Pored toga Nehalem ima za nekoliko svetlosnih godina napredniji power managemant nego Yorkfield. Agena takodje moze da smanjuje takt pojedinacnih jezgara, ali ne i napon na njima. Deneb ce moci da jezgra pojedinacno ubaci u C6 stanje, gde je jezgro koje se ne koristi potpuno iskljuceno.
Nehalem ima mogucnost za razliku od svih da dinamicki obara voltazu na jezgrima, sto nisam siguran da ce biti slucaj sa Denebom. Takvu mogucnost ima AMD-ov Griffin, za PUMA mobilnu platformu.

promaklo ti je jer nisi imao gde da vidis... :)
prime stabilnost je testirana u prvoj premijernoj prezentaciji u Austin Texasu potvrdu imam od mog vec ovde na forumu u medjuvremenu pouzdanom izvoru.

Sto se tice i7 pa i on je iskljucivo profitirao kad je rec o LN2 u 06tici i ventage'u tako who cares ako quadovi ne pokupe spi1m krunu.
Ono sto je bitno je da je trenutna razlika na LN2 izmedju stabilnih frikvencija za 3dmark06 i ventage izmedju i7 i Phenom II preko 1000 MHz u korist AMDa a to je deklasiranje u ovoj nama voljenoj disciplini.

Gledaj da se skines sa plavih a za razliku u novcu kupi devojci nesto lepo za novu godinu i na kraju srecan i ti i ona :)

Tim Finske potvrdjuje na vazduhu 4130 Crysis CPU test stabilan .... tako da ne sumnjam da sa 130MHz manje i Prime lepo prodje.

Hvala stari, ali mi ne odgovri da li je P2 na 4GHz brži od 45nm intel Quadova na 4.1, 4.2 GHz...

Moja predpostavka je da ce Phenom ispod kompresije tako lepo da skalira da je eventualno moguc i do 300 MHz veci takt nego na i7.
Velika prednost se sastoji u tome sto ce pri istom procentualnom povecanju napona AMD daleko manje da se zagrejava temperature nisu prelazile 60°C na 1,45V u full loadu na blizu 4GHz sto su odlicne vrijednosti

Nisi mi odgovorio da li će i u kojim aplikacijama Phenom II (4GHz) biti brži od 45nm intel quadova na 4, 4.1 ili 4.2GHz, i7 me ne interesuje?
Hvala na savetima stari, međutim ja nemam potrebe da prelazim iz jednog u drugi tabor (jer nisam ni bio u ni jednom taboru), kao što ni ti nisi radio, šta bude bolje to će se i voziti, odavno je čiča za svoje potrebe prešao na laptop sa četiri jezgra, 4GB rama, i 3650 grafikom, bolje mu ne treba :) Za jurnjavu ne koristi svoj HW, pa shodno tome biće zanimljivo ove zime kako kažeš ti :) I da ne zaboravim testiram novi pot, skidam mu slojeve nove unutranjosti (deseti deo milimetra za svaki test po slojevima) dok ne dovedem novog zverka do totalne stavilnosti na 250W bez oscilacija sa 1/4 punog pota, no o otme više kad dođe vreme :) ...

P.S
Sćena Nova i tebi i tvojoj porodici, da ste mi pre svega živi i zdravi i da vam se sve želje ispune :)

Poslednja izmena:
Malo morgen ce biti, jer Nehalem sada ima i IMC na sebi, sto Penryn nije imao, pa je opet u istom TDP.
Ali, sto puta je vec receno, TDP je min koliko neki cooler mora da bude u mogucnosti da hladi da bi procesor funkcionisao kako treba, a u praksi je retko to dostignuto.
AMD je sa 45nm snizio potrosnju stvarno odlicno, sa K10 65nm to jos nije bio slucaj.
<snip>
Sad mozda ispadne i obrnuto :)
Ja sam mislio da je 130W TDP osobina dualchip Quad-ova i da ce ga primenom native Quad resenja Intel smanjiti.
Ustvari to je ucinio AMD.
:)
POZ

Nisi mi odgovorio da li će i u kojim aplikacijama Phenom II (4GHz) biti brži od 45nm intel quadova na 4, 4.1 ili 4.2GHz, i7 me ne interesuje?
Hvala na savetima stari, međutim ja nemam potrebe da prelazim iz jednog u drugi tabor (jer nisam ni bio u ni jednom taboru), kao što ni ti nisi radio, šta bude bolje to će se i voziti, odavno je čiča za svoje potrebe prešao na laptop sa četiri jezgra, 4GB rama, i 3650 grafikom, bolje mu ne treba :) Za jurnjavu ne koristi svoj HW, pa shodno tome biće zanimljivo ove zime kako kažeš ti :) I da ne zaboravim testiram novi pot, skidam mu slojeve nove unutranjosti (deseti deo milimetra za svaki test po slojevima) dok ne dovedem novog zverka do totalne stavilnosti na 250W bez oscilacija sa 1/4 punog pota, no o otme više kad dođe vreme :) ...

P.S
Sćena Nova i tebi i tvojoj porodici, da ste mi pre svega živi i zdravi i da vam se sve želje ispune :)

Nadam se da ovo necete brisat.

Detaljno ti to u trenutku malo ko moze reci. Jedno stoji Phenom II ce biti itekako konkurentan sa Intelovim 45nm quadovima.
Cenim da ce u pojedinim igrama biti brzi dok ce u multimedialnim aplikacijama biti tu i tamo kao QX9770 (na istom taktu)
Ono sto se ocigledno moze reci je enorman OC-potencial novog Phenoma

Ocekujem da ce na proljece AMD'ov voz uzeti zamah i preteci sa DDR3 IMC intelove 45nm quadove...

Laptope ne volim zato sto mi se zamrse prsti na njihovim malim tastaturama....
Kad bi sedeo svaki dan za racunaron po 8 sati znao bi zasto :)

Novom potu zelim odlicne performanse i nadam se da ces i naci parce silicijuma gdje ga mozes napuniti bez da odes u coldbug :)

Ja se nadam uskorom premijerom ultimativne AMD bench platforme .....
AMD Phenom II cooled by Undertaker by Spacemaster
AMD 4870X2 cooled by 2x DesPot Monteboy
Jetway 790GX extreme
Crucial Ballistix 8500 (jos su zivi a jaci no ikad !)

Takodje sve najljepse zelje tebi i tvojoj curi.

Poslednja izmena:
AMD Phenom II Processor Community Sneak Peak
-----------------------------------------------
Getting To See Phenom II Before It Launches

Last month Legit Reviews was invited to see the AMD Phenom II processor down in Austin and found it to be a great overclocker. AMD was able to show that the processor could break the well beyond the 5GHz mark and that they had fixed the cold booting issues that extreme overclockers found when going below the freezing mark with super cooling. After AMD showed off the new Phenom II processors and the Dragon platform to the media they went one step farther and did a private showing to select forum members that were able to come to a scheduled showing in Boston, Chicago and San Francisco. Legit Reviews put an alert out to our forum members about the event and XstollieX jumped at the chance and made it to the Chicago event. By going to the event he was able to get a sneak peak at Phenom II a month before it launches and will be getting one when they launch next month. The words below are that of XstollieX and are from this forum post.

On Tuesday December 9th 2008 I was fortunate enough to be invited by AMD and Legit Reviews to the prerelease extravaganza for the new AMD Phenom II processor. It was an extravaganza to be sure. They had everything from games, overclocking contests, giveaways, and an open bar. When I first walked in I had to get the formalities out of the way. Getting registered was easy and streamlined. All that they needed was my E-mail address, my signature on a photo release, and my guesses for the overclocking contest and I was golden to check out the event.

After you register the first thing you see is two large displays. Each one was connected to the new Dragon platform set up in the new Antec Skeleton cases. Each machine was running the Phenom II 940, a Gigabyte 790GX motherboard, and an ATI Radeon HD 4870 X2 graphics card. To show off what these machines could do they had the game Race Driver: Grid set up with they full logitec driving seat, wheel and pedals. Later in the evening I discovered I need a lot of practice in driving games. The games were set at the highest resolution and ran flawlessly. It became clear to me at this point that AMD may be onto something here.

phenomII_event.jpg

As I continued my journey deeper into the event they had more games set-up. They were all running on they new AMD Dragon Platform, and they ran perfect. They had Call of Duty 4: modern warfare, Company of heroes, and last but not least Crysis. I had the chance to play them all on the highest settings and they ran Phenomenally. There is one more table for me to play with.

This table had two more computers set up on it, both were connected to 50 inch displays (I believe that’s the right size), and both playing Crysis. After talking to one of the fine gentlemen from AMD I learned what was special about this display. The computer on the left was AMD’s new Dragon Platform, and the computer on the right was the new Intel I7 @3.2. Both machines were running the ATI 4870 x2 graphics card. The two computers side by side ran great on the highest settings. Earlier in the evening they had fraps running on both machines, one of the machines got restarted and fraps didn’t. Unfortunately I did not see the frame rate while fraps was running so I am unable to compare the actual numbers. Though from a visual perspective each was holding its own against the other.

phenomII_event2.jpg

The last area was more of a spectator event. This was the overclocking demo/contest. For this there were two teams. The first was from AMD and the second team was from Finland. The contest was done in two parts. The first part was air-cooling and the second (and my favorite) was done using Liquid Nitrogen. Each team was randomly given Five of the Phenom II 940 chips cooled by a Cooler Master Z600 in a pus-pull configuration. The goal of this was to achieve the highest stable overclock. Stability was tested with two loops of the Crysis cpu test. Each team worked side by side with only 30 minutes to achieve their highest stable clock. Both teams were using the Gigabyte 790gx motherboard and the 4870x2 graphics card. Windows Vista was preloded all they needed was the chips.

phenomII_event3.jpg

Once they got the new Phenom II chips they were off. Once windows loaded they fired up AMD overdrive to do the overclocking. Each team was switching chips faster than I could keep up. But the End result was astonishing. Team AMD achieved a 3.94GHz clock speed and Team Finland fell just short with a 3.9GHz. Pretty damn amazing given they only had 30 minutes to complete this. This round was one by Team AMD. After this was announced they told us it was time to see who had the closest guess for the air overclocking contest. Then they brought out some prizes. The top prize was a ATI Radeon HD 4870 X2 graphics card. They also gave away several ATI Radeon HD 4850 graphics cards, and a few of the Big Foot Killer K-1 network cards. The closest guesses at the beginning of the evening received the first choice of prizes.

phenomII_event4.jpg

After a short break for the overclockers the fun began. Liquid Nitrogen was used to cool the cpu’s. Using liquid nitrogen they were able to bring the temperature of the chip’s close to -180 degrees. Using the new AMD Dragon platform Team Finland won this round achieving a core clock of 6.0GHz. Team AMD fell just short at about 5.9GHz. After they ran the Crysis Cpu for two loops they ran 3dMark05. It scored ~35,000 3dmarks when all was said and done. I’m sure with a bit more tweaking and a second ATI Radeon HD 4870 X2 graphics card we could have seen a new world record. Either clock speed is amazing to achieve in such a short time frame.

phenomII_event5.jpg

The time had come for the winning guesses for the liquid nitrogen overclocking contest. Five people had guessed right with 6.0GHz. Each of them will receive a brand new AMD Phenom II chip once they are released. These chips are said to be of an undetermined speed. We will wait to see what exactly that means. Though at the end of the night noone went home with out something. Every one who had not yet won is also going to receive a AMD Phenom II processor after they are released.

All in all, the entire event was a success. Many of the people that I talked to there who where running older chips or other chips are now considering building a new machine with a Phenom II at the core. Myself included! I believe, AMD may just take a bite out of their competitors market share in the enthusiast market.

http://www.legitreviews.com/article/849/1/

Poslednja izmena:
Nadam se da ovo necete brisat.

Detaljno ti to u trenutku malo ko moze reci. Jedno stoji Phenom II ce biti itekako konkurentan sa Intelovim 45nm quadovima.
Cenim da ce u pojedinim igrama biti brzi dok ce u multimedialnim aplikacijama biti tu i tamo kao QX9770 (na istom taktu)
Ono sto se ocigledno moze reci je enorman OC-potencial novog Phenoma

Ocekujem da ce na proljece AMD'ov voz uzeti zamah i preteci sa DDR3 IMC intelove 45nm quadove...

Laptope ne volim zato sto mi se zamrse prsti na njihovim malim tastaturama....
Kad bi sedeo svaki dan za racunaron po 8 sati znao bi zasto :)

Novom potu zelim odlicne performanse i nadam se da ces i naci parce silicijuma gdje ga mozes napuniti bez da odes u coldbug :)

Ja se nadam uskorom premijerom ultimativne AMD bench platforme .....
AMD Phenom II cooled by Undertaker by Spacemaster
AMD 4870X2 cooled by 2x DesPot Monteboy
Jetway 790GX extreme
Crucial Ballistix 8500 (jos su zivi a jaci no ikad !)

Takodje sve najljepse zelje tebi i tvojoj curi.

To su sjajne vesti, kad bi mogli da očekujemo rezultate, pre nove ili posle?
Ja se nadam da ću imati svoje parče uskoro, ali opet ne bih želo da imam problem sa CB-om, danas sam našao i ovaj članak koji kaže da su sa 940 P2 retail imali CB problem već na -70C (j-Max je testirao) http://www.presence-pc.com/actualite/toms-overdrive-phenom-II-32833/

Poslednja izmena od urednika:
@psyman
Mogao si da prevedes ovaj tekst pa da svi razumemo:)
Ima tu dosta strucne terminologije uklopljene u kompleksne recenice, ne znamo svi tako dobro engleski.

@psyman
Mogao si da prevedes ovaj tekst pa da svi razumemo:)
Ima tu dosta strucne terminologije uklopljene u kompleksne recenice, ne znamo svi tako dobro engleski.
Slazem se ;) Treba se truditi da ovako kvalitetne informacije budu na srpskom. Ili bar u kratkim crtama preprichati i ostaviti link ka engkeskoj full varijanti ;)

@psyman
Inache, svaka chast za azurnost i trud! :wave:

Poslednja izmena:
@*******i
Mogao si da prevedes ovaj tekst pa da svi razumemo

krenuo sam u horizontalu kada sam naleteo na ove zanimljivosti pa eto.....

Slazem se ;) Treba se truditi da ovako kvalitetne informacije budu na srpskom. Ili bar u kratkim crtama preprichati i ostaviti link ka engkeskoj full varijanti ;)

@psyman
Inache, svaka chast za azurnost i trud! :wave:
bice i toga.fala:wave:

Poslednja izmena:
To su sjajne vesti, kad bi mogli da očekujemo rezultate, pre nove ili posle?
Ja se nadam da ću imati svoje parče uskoro, ali opet ne bih želo da imam problem sa CB-om, danas sam našao i ovaj članak koji kaže da su sa 940 P2 retail imali CB problem već na -70C (j-Max je testirao) http://www.presence-pc.com/actualite/toms-overdrive-phenom-II-32833/

hmmm , to je izgleda prvi primerak koji ima CB.
cudno samo da mu treba toliki napon za 4900 MHz.
Sa tim naponima drugi su terali 6GHZ na Phenom II
No Tomshardware je uvek bila prica za sebe....

Postavlja se samo pitanje da li je zaista CPU razlog za Coldbug... moguce da je i ploca krivac :)

Videcemo sto je realitet.....

Malkice novih informacija uveziu AM3 platforme

Wir wären natürlich nicht ATi-Forum.de, wenn wir nicht trotzdem an Informationen zu AMDs nagelneuer AM3 Plattform gekommen wären. So war aus brancheninternen Quellen zu erfahren, das AMD mit der AM3 Plattform bedeutend schneller vorankam als ursprünglich geplant.

Entsprechende Mainboards laufen stabil und sollen zusammen mit den AM3 CPUs Ende Januar auf den Markt kommen. Mit einer breiten Verfügbarkeit der CPUs sowie der Mainboards wird Mitte bis Ende Februar gerechnet. Und auch hier war von ca. 5% Mehrleistung durch DDR3 RAM die Rede, allerdings soll der Performancegewinn recht stark von den verwendeten Programmen abhängen.

Iz internih izvora branze smo saznali da AMD daleko brze napreduje sa AM3 platformom nego sto je predhodno bilo planirano.
Odgovarajuce ploce rade stabilno i trebaju zajedno sa AM3 procesorima krajem januara da stignu na trziste.
Sa sirokom dostupnoscu procesora i ploca racunase sredinom do kraja februara.

Poslednja izmena:
Cold-bug je navodno "istrebio" jedan od inzenjera:

One such story was about the discovery that the cold bug had been abolished by one of their lab engineers. The excitement and relief were both palpable in Matt's tone when he described the moment when he first heard this; again illustrating the serious effort AMD had been putting into Phenom II to improve it from it's successor.

Zanimljivo je i poredjenje sa Ci7:

Lastly, it's important to mention that in the Core i7 965 system vs Phenom II 940 BE Crysis comparison, I was able to verify that both systems were running the exact same graphical settings, with the same cards. Phenom II had 4GB of ram, dual channel while the Core i7 had 3GB in triple channel on an X58 Intel reference board. The Phenom II had higher frame rates throughout the majority of the gameplay.

Izvor:

http://www.xtremesystems.org/forums/showpost.php?p=3496270&postcount=253

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Jedini problem je sto je AMD imao solidan uspeh sa Barcelona QC Opteronima (kada se sve okolnosti uzmu u obzir). A i lako je sada pricati "e lepo smo vam rekli"...

Jedini problem je sto je AMD imao solidan uspeh sa Barcelona QC Opteronima (kada se sve okolnosti uzmu u obzir). A i lako je sada pricati "e lepo smo vam rekli"...
Ne pričam sada, sada je problem sa native quadovima rešen. Pričali smo o tome pre godinu, dve i više. Ovaj link sam postovao samo zato jer mi je bilo simpa Native i Naive zezanje koje smo ovde na forumu počeli pre više od godinu dana.
Ti si kao i uvek osetio neizdrživu potrebu da reaguješ na bilo šta što ja napišem, pa makar bilo i čisto zezanje. To bi naš narod nazvao "compulsive behavior".

jmax i tomshardware su prekrsili NDA stim sto su objavili spi1m rezultat.
Interesantno od toliko testova bas izvukose onaj u kome se i ocekivalo da je AMD u odnosu na Intel los.
znaci HT-Link na 1.0 i nema coldbuga :)

Secas se izjave Intela i Fuggera da je AMD na primercima u prezentacijama manipulisao internu diodu da bi navodno predstavio toliko hladne temperature :)

Poslednja izmena:
Ne pričam sada, sada je problem sa native quadovima rešen. Pričali smo o tome pre godinu, dve i više. Ovaj link sam postovao samo zato jer mi je bilo simpa Native i Naive zezanje koje smo ovde na forumu počeli pre više od godinu dana.
Ti si kao i uvek osetio neizdrživu potrebu da reaguješ na bilo šta što ja napišem, pa makar bilo i čisto zezanje. To bi naš narod nazvao "compulsive behavior".

Tako je, a ti se uvek nekako nadjes prozvanim cim neko iskomentarise makar link koji si postavio. To bi nas narod nazvao "paranoja".

I sa kakvim pravom ti tvrdis da ovo sto sam ja napisao nije "cisto zezanje"?

Poslednja izmena:
Neko je lepo prokomentarisao - swapping zbog 3GB.

Uspeh bi bio da je AMD uradio bilo sta vishe od onoga sto jeste. Nije imao dovoljno za trziste, nije zaradjivao vishe zbog manjka, itd. itd..
Sto se tiche prozivke, Bogda je sasvim u pravu, po pitanju AMD v. Intel si uvek bio AMD fitilj.

Ma da, posle sam ja AMD fitilj... cim se velelepni Intel pojavi u negativnom svetlu odma je problem sa konjukcijom planeta i sabotiranim testovima.

Da je neko stavio 4 modul u triple channel konfiguraciju onda bi se bunili da je tako povecana latencija...

Secas se izjave Intela i Fuggera da je AMD na primercima u prezentacijama manipulisao internu diodu da bi navodno predstavio toliko hladne temperature :)

Ako se dobro secam, to je rekao Dr.Who (Intel-ov inzenjer) koji je opet negde video blog Thea Valicha gde je isti pomenuo kako je nesto radjeno na chipu:

On-die sensors are tweaked up and they will not lock the part at -100 or -20C, and you can use dry ice or LN2 to crank it up to the max.

http://theovalich.wordpress.com/2008/11/21/amd-hits-60-ghz-steals-intels-core-i7-thunder/

U svakom slucaju, bitno je da ne bug-uje IMC i da rade sva 4 jezgra.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno