Šta je novo?

AMD Phenom 45nm

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Fedja, mislio sam da si pametniji.... pogresio sam. Ocigledno ne shvatas da nista od toga nije nikakav dokaz, a ni indikator da je native quad stvarno ubrzanje, jer postoji previse drugih faktora.
Poredis babe i zabe i posle kazes da je native quad baba bolja od MCM quad zaba... mislim...

Poslednja izmena:
AMD nije samo prelaskom na 45nm poboljsao overclocking potencial nego i znatno tweakovao IPC

phen1vs2.jpg

16% nije zanemarljiva razlika na istoj frikvenciji :)

E sad pogledajte aktuelne rezultate na hwbot sa core i7 4Ghz+ i istom grafickom 4850

http://www.hwbot.org/searchResults....nCpuFreq=&maxCpuFreq=&system=&minTotalPoints=

Core i7 je u ventage'u na istoj frikvenciji i istoj grafickoj u proseku 1000 pojena losiji od Phenom'a II

postoje najave da ce Phenom II 940 black biti jeftiniji od core i7 920
------------------------------------

Ali zato Yorkfield i to na 3.8 Ghz:

http://www.hwbot.org/searchResults....nCpuFreq=&maxCpuFreq=&system=&minTotalPoints=

http://www.dvhardware.net/article31570.html

http://www.techpowerup.com/77279/Intel_to_Retaliate_to_AMD_Phenom_II_Overclocking

Poslednja izmena od urednika:

pogledaj malo bolje sinko pre nego sto uporedjujes :)
rezovi na yorkfieldu preko 10.000 su postignuti sa grafuljama na vodi. :) sa frikvencijama na GPU'u od 950+ :D

A sad pogledaj yorkfieldov rez na grafuljama na vazduhu frikvencija 650 MHz

zar ne vidis da nije preko 8500 pojena :) iako je frikvencija na yorkiju cak 4240 :D

To sto Fugger planira da demonstrira 7 GHz na Nehalemu je prica za malu decu sa aktuelnim stepingom Nehalema.
I samo pokazuje kako su se plavi unervozili jer ih AMD tuce tamo gdje su mislisli da su najaci.
A i ako se desi onda ce to biti gold sample jedan jedinstven i daleko je od realnih mogucnosti trenutno dostupnih Nehalema.

Sto Intel treba da pokaze nije CPU-Z screen sa jednim aktivnim jezgrom i biranim primerkom na 7GHz vec stabilan Crysis Benchmark na 6.2 GHz sa ukljcenim svim jezgrima :) (eventualno i Hyperthreadingom) ....

u gronjem postu grafika koju sam postavio nije dostupna evo ponovo

phen1vs2oz80c0h.jpg

Poslednja izmena:
Fedja, mislio sam da si pametniji.... pogresio sam.
:d

Ocigledno ne shvatas da nista od toga nije nikakav dokaz, a ni indikator da je native quad stvarno ubrzanje, jer postoji previse drugih faktora.
Postoje stvari u kojima native quad core donosi ubrzanje. Prvo, kes koherencija je daleko brza u native procesoru, nego u MCM modulu ili u NUMA sistemu.
Drugo, nema skupih operacija pristupa ne-lokalnoj memoriji. Ogranicenje sa druge strane moze da bude memorijski protok u odnosu na NUMA sistem.

Sto se tice desktop primene, slazem se da nema velike vajde od native quad core-a.

Tebi ocigledno nista nije dokaz, ako je to tako, onda mi daj kontraprimer.

Poredis babe i zabe i posle kazes da je native quad baba bolja od MCM quad zaba... mislim...
Ne poredim babe i zabe, poredim procesore i sisteme. A ti kad si tako "pametan" objasni zbog cega Phenom, odnosno Opteron 1356 bolje skalira u SpecFP rate testu nego Intel Q6700 ? Da li si siguran da je samo zbog memorijskog kontrolera?
Q6700 bez obzira sto nema IMC, ima sasvim dobar memorijski protok i latenciju. U mnogim situacijama agresivni prefetch u kombinaciji sa velikim L2 kesom se pokazao kao dobro resenje mimo integracije memorijskog kontrolera.

Cek, ti ozbiljno nisi svestan da ovo nije dokaz da je native quad bolji od MCM-a? Dokaz je nesto sto iskljucuje mogucnost da bilo sta drugo daje prednost, sto ovde ocigledno nije slucaj:
Prvo, kes koherencija je daleko brza u native procesoru, nego u MCM modulu ili u NUMA sistemu.
Bulls***. Dunington. Isti cache kao Barcelona, shared L3, non shared L1/L2 - primetno brzi od York-a po core-u. Nije native octa.
To nema veze sa MCM-om, vec samo sa time gde i kakav je cache konkretno.
Ne mesaj NUMU, ona nema veze sa pricom! Ovde samo TI treba da dokazes da je native quad brzi od MCM quad-a u slucaju da nema drugih razlika.

Drugo, nema skupih operacija pristupa ne-lokalnoj memoriji. Ogranicenje sa druge strane moze da bude memorijski protok u odnosu na NUMA sistem.
To sto AMD ima NUMA a ne obican nacin adresiranja je njihova stvar - opet tu native quad vs MCM nema veze.

Tebi ocigledno nista nije dokaz, ako je to tako, onda mi daj kontraprimer.
Pa vidis, ti tvrdis nesto sto nije dokazano - ti treba da dokazes da je to tacno, ne ja da nije.

Ne poredim babe i zabe, poredim procesore i sisteme. A ti kad si tako "pametan" objasni zbog cega Phenom, odnosno Opteron 1356 bolje skalira u SpecFP rate testu nego Intel Q6700 ?
Pa i K8 je bolje skalirao od E6300, samo ***** da to ima veze sa native quad-om.

Da li si siguran da je samo zbog memorijskog kontrolera?
Naravno da nisam, ali opet: TI treba da dokazes da native quad ima prednost naspram MCM, po pitanju performansi, tako sto ces uporediti dve iste arhitekture i cache strukture, koje sa samo razlikuju po MCM vs native quad. Ti uporedis em razlicite arhitekture, em razlicite cache strukture, em razlicite cipsete, memorije, etc....
Ne kapiram kako ti nije jasno da to uopste ne pokazuje prednost naive quada.

pogledaj malo bolje sinko pre nego sto uporedjujes :)
rezovi na yorkfieldu preko 10.000 su postignuti sa grafuljama na vodi. :) sa frikvencijama na GPU'u od 950+ :D

A sad pogledaj yorkfieldov rez na grafuljama na vazduhu frikvencija 650 MHz

zar ne vidis da nije preko 8500 pojena :) iako je frikvencija na yorkiju cak 4240 :D

To sto Fugger planira da demonstrira 7 GHz na Nehalemu je prica za malu decu sa aktuelnim stepingom Nehalema.
I samo pokazuje kako su se plavi unervozili jer ih AMD tuce tamo gdje su mislisli da su najaci.
A i ako se desi onda ce to biti gold sample jedan jedinstven i daleko je od realnih mogucnosti trenutno dostupnih Nehalema.

Sto Intel treba da pokaze nije CPU-Z screen sa jednim aktivnim jezgrom i biranim primerkom na 7GHz vec stabilan Crysis Benchmark na 6.2 GHz sa ukljcenim svim jezgrima :) (eventualno i Hyperthreadingom) ....

u gronjem postu grafika koju sam postavio nije dostupna evo ponovo

phen1vs2oz80c0h.jpg

U ovom tvom grafikonu ne vidim nista osim finalnog score-a u Vantage Mark-u tj i navodno visinu Clocka CPU-a...Nigde ne pise na koliko radi graficka i pod kojim je uslovima sve to testirano!
Druga stvar to za stabilnih 6.2 Ghz i slicne ludorije na Crysis-u su price za malu decu a link koji si dao je samo dokaz toga..Razne spekulacije i bajke koje kruze nisu nista vise nego pokusaj da se postigne dobar marketing pre nego se finalni proizvod plasira na trziste!Da..da...da..Realnih mogucnosti Nehalema?Pa recimo da se Nehalem i nije bas tako dobro pokazao to mogu da kazem i iz licnog iskustva ali preuvelicavati stvari i sluziti se trikovima da bi time AMD dostigao Intel to je stvarno neoprostivo i za crveni karton!
Sve je to u redu.AMD jeste napravio korak koji je za njih abnormalno velik jer su godinama bili potlaceni i tuceni by Intel!Sad su se malo izvukli iz misije rupe i od jednom puf eto ih u svemiru a na zemlji Intel...Nije bre ovo naucnofantasticni film!Pa ni tamo nema toliko naglih preokreta...Ja samo kazem jedno i to cu ponavljati dok se ne desi neko cudo tj Phenomen:d
"Tresla se gora,rodio se mis"...
@Monti@,matori,nemoj ovo nista licno da shvatis,ja samo govorim o realnoj situaciji vezano za Intel-AMD trku...
Iskreno jedva cekam da se zvanicno pojavi taj PhenomenII pa da se i ja malo poigram i osetim njegove cari ma kakve god bile;)

Pazi tesko da toliko ljudi bas laze to su ljudi sa svojim renomeom i tesko da ce se oni zrtvovati i pricati tolike ne istine znaci jako je tesko da je sve laze mis se nece roditi siurno naj manje neki medved al cvrsto verujem da ce se roditi phenom2 i ispuniti 95% ocekivanja

Poslednja izmena:
PCBeast je napisao(la):
Druga stvar to za stabilnih 6.2 Ghz i slicne ludorije na Crysis-u su price za malu decu a link koji si dao je samo dokaz toga..Razne spekulacije i bajke koje kruze nisu nista vise nego pokusaj da se postigne dobar marketing pre nego se finalni proizvod plasira na trziste!Da..da...da..Realnih mogucnosti Nehalema?Pa recimo da se Nehalem i nije bas tako dobro pokazao to mogu da kazem i iz licnog iskustva ali preuvelicavati stvari i sluziti se trikovima da bi time AMD dostigao Intel to je stvarno neoprostivo i za crveni karton!
To mu je rekao nemachki kolega koji je sve to video uzivo ;) A ja sam dobio slichnu potvrdu iz drugog izvora. Nije 100% potvrdjeno (nisam video svojim ochima), ali to je to...
Obrnuo si teze...Frekvenca koju je AMD ostvario je validna, a naravno da ce na sav glas da je propagira...Isto je radio i Intel sa Core svojevremeno...
Shto bi ti rekao "dobra marketing reklama"! Ali i relanost!

PCBeast je napisao(la):
Sve je to u redu.AMD jeste napravio korak koji je za njih abnormalno velik jer su godinama bili potlaceni i tuceni by Intel!Sad su se malo izvukli iz misije rupe i od jednom puf eto ih u svemiru a na zemlji Intel...Nije bre ovo naucnofantasticni film!Pa ni tamo nema toliko naglih preokreta...Ja samo kazem jedno i to cu ponavljati dok se ne desi neko cudo tj Phenomen :D
Definishi nagli pokret?
Recimo ATi je napravio poprilichno nagli u odnosu na NV...IT industirja i jeste zanimljiva bash zbog tih "naglih pokreta" :)
Ti si zapravo jedini koji nema nikakvu inforamciju, a shpekulishesh da je neshto lazno i nerealno...

PCBeast je napisao(la):
Ako vec mislish da nije validno i da neshto ne postoji i da nije relano, onda je i apsurdno da kazesh da se neshto i rodilo, zar ne?

PCBeast je napisao(la):
ja samo govorim o realnoj situaciji vezano za Intel-AMD trku...
Realnu sliku ovde na benchu imamo samo ja i Fedja (ali smo pod NDA). Montboy je prepun inforamcija o P2, a poznat je po tome shto ga samo realno ostvarivi skorovi zanimaju...Razmisli...da li mislish da se AMD-u isplati da dize hype u trenutnoj situaciji? I da bilo shta lazira? Pa da ga posle svi ismevaju...Dogadjaj u Texas-u je i napravljane da bi se svi uverili svojim ochima ;)

Pazi tesko da toliko ljudi bas laze to su ljudi sa svojim renomeom i tesko da ce se oni zrtvovati i pricati tolike ne istine znaci jako je tesko da je sve laze mis se nece roditi siurno naj manje neki medved al cvrsto verujem da ce se roditi phenom2 i ispuniti 95% ocekivanja

Nisam ja nikog imenovao niti mislim na nekog ovde sa bencha...Govorim generalno za suskanje po netu...Preuvelicavanja uvek ima i bice..Pitanje je samo koliko je istine u svemu tome u tim pricama.Niko ne porice da se pomak desio,neka mala revolucija AMD-a ali koliko je to procentualno u performansama to je diskutabilno.Ipak mislim da ce se taj mis da rodi kad se sve svede na kraju...
P.S.Intel nece sedeti skrstenih ruku,i sad ima keca u rukavu ali za izbacaj karte jos je uvek prerano!;)

To mu je rekao nemachki kolega koji je sve to video uzivo ;) A ja sam dobio slichnu potvrdu iz drugog izvora. Nije 100% potvrdjeno (nisam video svojim ochima), ali to je to...
Obrnuo si teze...Frekvenca koju je AMD ostvario je validna, a naravno da ce na sav glas da je propagira...Isto je radio i Intel sa Core svojevremeno...
Shto bi ti rekao "dobra marketing reklama"! Ali i relanost!

Definishi nagli pokret?
Recimo ATi je napravio poprilichno nagli u odnosu na NV...IT industirja i jeste zanimljiva bash zbog tih "naglih pokreta" :)
Ti si zapravo jedini koji nema nikakvu inforamciju, a shpekulishesh da je neshto lazno i nerealno...

Ako vec mislish da nije validno i da neshto ne postoji i da nije relano, onda je i apsurdno da kazesh da se neshto i rodilo, zar ne?

Realnu sliku ovde na benchu imamo samo ja i Fedja (ali smo pod NDA). Montboy je prepun inforamcija o P2, a poznat je po tome shto ga samo realno ostvarivi skorovi zanimaju...Razmisli...da li mislish da se AMD-u isplati da dize hype u trenutnoj situaciji? I da bilo shta lazira? Pa da ga posle svi ismevaju...Dogadjaj u Texas-u je i napravljane da bi se svi uverili svojim ochima ;)

Sad sam objasnio da nisam nikog imenovao...Govorim samo o onom sto pise na netu...Ne radi se licno o userima sa bencha!
Ja sam od one stare skole...Ne verujem dok ne vidim..Prici nikad kraja...Krenes od mrava a dobijes slona a na kraju azdaju...Sve se u zivotu radi radi dobiti a zato i sluze reklame a po gotovu u IT svetu.Mnogo toga nije istinito i mnogo toga je lazirano pa se forsira u drugacijem svetlu a to znas i sam i o tome ne treba mnogo polemisati..
Posto je nemam informaciju iz prve ruke mogao bi malo da me prosvetlis:d
Voleo bih da vidim tu realnost pa da se i ja priklonim AMD taboru:d

Poslednja izmena:
maaa po meni ako i izgura vece klokove od Intela i7 uspeo je... ali sve naravno na air cooler-u (nekom fancy)... obicne OC manijake minus ne interesuje, i zasigurno dobija deo kolaca
a sto se tice nekih neputpunih testova, njima ne bi verovao ni 1%, jer tako mozes izvuci testove koji pogoduju core2 a ne pogoduje i7 zakljuciti da ga ovaj izuva (sto naravno kad znamo celu sliku ne stoji)
znaci ako se na air-u, sa naravno nekim ne ubitacnim voltazama sa i7 postigne 4Ghz a na P2 4.5 - 5Ghz onda svaka cast, ako je vec potrebna voda il ne daj boze minus onda je to za mene i vecinu neupotrebljivo i sasvim nebitno...

maaa po meni ako i izgura vece klokove od Intela i7 uspeo je... ali sve naravno na air cooler-u (nekom fancy)... obicne OC manijake minus ne interesuje, i zasigurno dobija deo kolaca
a sto se tice nekih neputpunih testova, njima ne bi verovao ni 1%, jer tako mozes izvuci testove koji pogoduju core2 a ne pogoduje i7 zakljuciti da ga ovaj izuva (sto naravno kad znamo celu sliku ne stoji)
znaci ako se na air-u, sa naravno nekim ne ubitacnim voltazama sa i7 postigne 4Ghz a na P2 4.5 - 5Ghz onda svaka cast, ako je vec potrebna voda il ne daj boze minus onda je to za mene i vecinu neupotrebljivo i sasvim nebitno...

Zdravo rasudjivanje...Totalno podrzavam.Ako se tako ispostavi treba biti realan i priznati...

Izgurace iste ili vece uz manje grejanje ;)

@PCBeast
Znas zasto ja verujem da je PII dobar? AMD jos uvek nije pustio 5000000000 vesti kako njihov novi proizvod j*** konkurenciju u svim dimenzijama i univerzumima :D (kao sa K10 ;))
E, sad koliko je dobar, videcemo. Cenovno gledano je sigurno bolji od i7, tu nema rasprave.

Poslednja izmena:
Neki ce primetiti da su postovi otisli na neko bolje mesto... :d. Drzite se teme, zaje*ite pticice, cvetice i leptirice!

U ovom tvom grafikonu ne vidim nista osim finalnog score-a u Vantage Mark-u tj i navodno visinu Clocka CPU-a...Nigde ne pise na koliko radi graficka i pod kojim je uslovima sve to testirano!
Sve je to u redu.AMD jeste napravio korak koji je za njih abnormalno velik jer su godinama bili potlaceni i tuceni by Intel!Sad su se malo izvukli iz misije rupe i od jednom puf eto ih u svemiru a na zemlji Intel...Nije bre ovo naucnofantasticni film!Pa ni tamo nema toliko naglih preokreta...Ja samo kazem jedno i to cu ponavljati dok se ne desi neko cudo tj Phenomen:d
@Monti@,matori,nemoj ovo nista licno da shvatis,ja samo govorim o realnoj situaciji vezano za Intel-AMD trku...
Iskreno jedva cekam da se zvanicno pojavi taj PhenomenII pa da se i ja malo poigram i osetim njegove cari ma kakve god bile;)

graficke rade na deafultu i na vazduhu su ako ppogledas rezultate na hwbot i uporedis videces da je prosjecna vrednost za Phenom 9950 sa 4850 karticom nekih 7500 pojena sto odgovara grafikonu koji sam postavio.

boost je nekih 16% kod Phenom II ... sto je velik korak dovoljno velik da sustigne i7 rezulatte na hwbot :)

E sada kako to sve intepretirati je druga prica. Nazalost jos nije niko imao priliku da svojim ocima od nas ovde koji diskutujemo vidi tih 6.3 GHz na LN2. Interesantno je samo da citajuci tvoje reci covek dobija utisak da ti sa velikom sigurnoscu tvrdis da je sve fake. Ili su to samo neke predpostavke ? :)

Odgovorno tvrdim da su moji izvori pod tom pitanju veoma pouzdani i da nisu nikakve spekulacije i predpostavke u pitanju .....

A istinu ce mo saznati veoma veoma brzo :)

Znas zasto ja verujem da je PII dobar? AMD jos uvek nije pustio 5000000000 vesti kako njihov novi proizvod j*** konkurenciju u svim dimenzijama i univerzumima :D (kao sa K10 ;))
E, sad koliko je dobar, videcemo. Cenovno gledano je sigurno bolji od i7, tu nema rasprave.
Zanimljivo je to shto kazesh ;)
Na jednom okupljanju sam neke od velikih faca iz AMD-a pitao kako to da nisu na sav glas vikali ATi 48xx? Setimo se svi toga...Nije bilo mnogo "przenja mase"...Serija je sama sebe na neki nachin reklamirala, dobrom cenom. Odgovor je bio odprilike sledeci: U buducnosti cemo se truditi da shto manje obracamo na marketingshku jagmu i prepucavanja sa konkurencijom i da se usresredimo na sam proizvod. Publika je postala "pametnija", a mi sebe ne vidimo kao nekog ko ce se tolikoj "pameti" suprostaviti glasinama...Ne zelimo da prodjemo kao NV u ratu sa Intelom (intel je tad imao jaku kampanju na temu gaminga i quad core procesora...tipa: ispalo je da ne mozesh da se igrash vrhunski, ako nemash chetri jezgra...a ljudi su gutali tu prichu maksimalno. Na shta je nvidia naravno imala odgovor da je GPU uvek bitniji od CPUa za gaming...)
Ulozicemo snagu i energiju u razumevanje potencijalnih korisnika i njihovih potreba! Rekli su, na moje pitanje da li su svesni koliko samo gube na publicitetu zbog loshe OC margine u odnosu na plavi tabor koji je u mnogome ime izgradio bash na tome...Da ne pominjemo to shto je Intel imao i josh uvek ima CPU na svakih 10 eura :). Skalabilnost proizvoda na visokom nivou...
Ja mislim da ce se trend brzih i pristupachnih komponenti nastaviti, a da ce upravo brizna i kvalitet kompletne platforme presuditi, a ne pojedinachnih komponenata unutar iste...Pravi primer je "centrino" koji je i sa svojom "krzljavom" grafikom bio hit...Onog momenta kad svi korisnici budu skapirali da se vredi zrtvovati nekog dela procenta u perfomansama, zarad ogromne ushtede u novcu, ce biti momenat kada ce nam kompanije podariti revolucionaran, a ne "tek" evolutivni pomak nekog proizvoda.
Zapravo smo sami sebi najveci robovi...

Evo i ja da napisem nesto konstruktivno:p

Da budemo jasni, PII bice to fantasticna kupovina za nekih 200e svako ko ima plocu 790gx chipset pozeljno je DFI, imace kako mi se cini ekstra performanse. PII u odnosu na Nehalem CPU to je vec diskutabilno dok se ne pojave realni uporedni testovi, licno sumnja da ce moci da dosegne performanse Nehalem procesora na istom kloku (sumnjam zato sto ja imam i7 i ako se pokaze da je PII koji slucajm bolji moracu nekog da zadavim:mad: eventualno ako uspem da se smirm samo cu prebiti nekog:p), ali postavlja se pitanje sta je potrebno da bi se taj maksimalni klok za 24/7 ostvario, recimo za nehalem preko 3800mhz sa svih 8t potrebno je neko bolje vodeno hladjnje, trazi malo struje za 4000mhz i moze dosta preko toga da se potera ali po koju cenu? Ko nema problema sa finasijama i zeli maksimalne performanse Nehalem je prava stvar za njega. Kako god PII je daleko isplativija kupovina, narocito za one koji vec imaju ploci i ubogi "phenomen" procesor.

Jedno je sigurno za klok 4000mhz stavri stoje ovako, barem za sad :
PII + Vrh Ploca + 4gb Memorije + TR120 ultra = cena 450e
i7 940 + Ploca MSI Eclipse + 3x1gb 1800mhz Memorija + Bolje Vodeno (nephodno za ovaj klok) = 1200e

Posto je ovo zemlja srbija, AMD je konacno napravio procesor koji se zove "srpski san" jeftin a radi do jaja:D do sada od pojave C2D bili su samo jeftini a nikako nisu radili(do jaja):S: ima da izbace i "serbian edition" koliko ce biti popularan kod nas:p

ko kaze da nemoze i Phenom II da se baci pod bolje hladjenje recimo ovo

imgp30281280x7683whm.jpg

zavrsih je nocas finalno !

Poslednja izmena:
pa bas i nije tako K8 je bio brzi od netburst-a a kad se jos uzme niza cena, jedino ako se P2 pokaze da je klock=klock ako ne bolji onda barem jednak, sto je po meni nerealno...
P2 i 920 prakticno imaju istu cenu tako da je to daleko od srpskog sna... pogotovo ako znama da kad P2 bude na nasem trzistu cena ploca za i7 ce veoma pasti a moza i cena DDR3 koja je definitivno buducnost i za intel a i za amd..
broj ljudi koji se odluce samo da CPU zamene ... phenom za phenom2 je zanemarljiva, barem je do sad tako uvek bilo

pa bas i nije tako K8 je bio brzi od netburst-a a kad se jos uzme niza cena, jedino ako se P2 pokaze da je klock=klock ako ne bolji onda barem jednak, sto je po meni nerealno...
P2 i 920 prakticno imaju istu cenu tako da je to daleko od srpskog sna... pogotovo ako znama da kad P2 bude na nasem trzistu cena ploca za i7 ce veoma pasti a moza i cena DDR3 koja je definitivno buducnost i za intel a i za amd..
broj ljudi koji se odluce samo da CPU zamene ... phenom za phenom2 je zanemarljiva, barem je do sad tako uvek bilo
P2 model koji radi na 2.8 GHz je jeftiniji nekih 60ak dolara u ovom momentu
Cene Core i7 plocha ce pasti, ali ispod 200 eura teshko... u momentu izlaska P2 u prodavnice...
DDR3 ce drastichno pojeftiniti onog momenta kada AMD krne sa DDR3 matichnim plochama, odnosno procesorima..
To za P vs P2...hm....diskutabilno...ja bih menjao...

... broj ljudi koji se odluce samo da CPU zamene ... phenom za phenom2 je zanemarljiva, barem je do sad tako uvek bilo

Pa naravno da je zanemarljiva kada Ph2 jos nije ni izasao tako da ga nemaju za sta zameniti :D,a do sada im se nije ni isplatilo da prelaze sa "groba" na "grob". Mada je prelazak na Ph2 nakon njegovog izlaska u zemlji Srbiji jako neizvestan jer je mali broj forumasa koji ne zna sta ce sa lovom a i cena izmedju Ph 9950BE i Ph2 920 nije bas mala (min. ~60e) tako da cisto sumnjam (kome treba 9950BE da bi ga kupio polovnog...).
:smoke:

Pa naravno da je zanemarljiva kada Ph2 jos nije ni izasao tako da ga nemaju za sta zameniti :D,a do sada im se nije ni isplatilo da prelaze sa "groba" na "grob". Mada je prelazak na Ph2 nakon njegovog izlaska u zemlji Srbiji jako neizvestan jer je mali broj forumasa koji ne zna sta ce sa lovom a i cena izmedju Ph 9950BE i Ph2 920 nije bas mala (min. ~60e) tako da cisto sumnjam (kome treba 9950BE da bi ga kupio polovnog...).
:smoke:

60e za tako veliku razliku u performansam, svako moze toliko da pristedi ili neka radi nesto honorarno na grdilistu recimo vikendom i eto PII. Srpska posla, svi bi nesto hteli a da se ni malo ne pomuce:S:

Ovo su procitali ovde na forumu da neki ne veruju dok ne vide :D

Evo i ja da napisem nesto konstruktivno:p

Da budemo jasni, PII bice to fantasticna kupovina za nekih 200e svako ko ima plocu 790gx chipset pozeljno je DFI, imace kako mi se cini ekstra performanse. PII u odnosu na Nehalem CPU to je vec diskutabilno dok se ne pojave realni uporedni testovi, licno sumnja da ce moci da dosegne performanse Nehalem procesora na istom kloku (sumnjam zato sto ja imam i7 i ako se pokaze da je PII koji slucajm bolji moracu nekog da zadavim:mad: eventualno ako uspem da se smirm samo cu prebiti nekog:p),
Ne zovu ga dzabe Zayebani :d
Ja mislim da ce performanse biti nesto u stilu HD4870 vs GTX280, gde je prvi duplo jeftiniji.

Kako god PII je daleko isplativija kupovina, narocito za one koji vec imaju ploci i ubogi "phenomen" procesor.
A sta za one koji imaju jos ubogiji brisby ? :d

Jedno je sigurno za klok 4000mhz stavri stoje ovako, barem za sad :
PII + Vrh Ploca + 4gb Memorije + TR120 ultra = cena 450e
Otprilike tako nekako. Ploca 100-110 eura, memorija 60-70, cooler 30-tak.

i7 940 + Ploca MSI Eclipse + 3x1gb 1800mhz Memorija + Bolje Vodeno (nephodno za ovaj klok) = 1200e
Mnogo je brateeee :d

Posto je ovo zemlja srbija, AMD je konacno napravio procesor koji se zove "srpski san" jeftin a radi do jaja:D do sada od pojave C2D bili su samo jeftini a nikako nisu radili(do jaja):S: ima da izbace i "serbian edition" koliko ce biti popularan kod nas:p
Ne bih rekao da je samo srpski san. Zar mislis da svi kupuju na zapadu procesore od 999$ ?

To nema veze sa MCM-om, vec samo sa time gde i kakav je cache konkretno.
A kako ti objasnjavas bolje skaliranje u SpecFP rate bateriji testova sa native quad u odnosu na MCM ?

Ne mesaj NUMU, ona nema veze sa pricom! Ovde samo TI treba da dokazes da je native quad brzi od MCM quad-a u slucaju da nema drugih razlika.
NUMA je vrlo bitna stvar kod autoparalelizacije. Ja sam pricao o SpecFP rate testu. NUMA ima uticaja na taj test. Uostalom, zasto bi ja TEBI dokazivoa bilo sta? Kakav si ti faktor za to ?

To sto AMD ima NUMA a ne obican nacin adresiranja je njihova stvar - opet tu native quad vs MCM nema veze.
NUMA itekako ima veze sa skaliranjem SpecFP rate testa, pa nije dobra za poredjenje 2xsingle core opteron vs Athlon X2.

Pa vidis, ti tvrdis nesto sto nije dokazano - ti treba da dokazes da je to tacno, ne ja da nije.
Ti si obican demagog, kome je bitno da li ce da se pre**** sa nekim na forumu i necu vise da se raspravljam sa tobom na takav nacin.

Pa i K8 je bolje skalirao od E6300, samo ******* da to ima veze sa native quad-om.
Poslednji put si mi rekao da *******. Molio bih te da obratis paznju na svoje ponasanje.
E6300 nema separatni, nego deljen L2 kes, sto utice negativno na skaliranje, tako da si ti taj koji ******* sada.
Naravno da nisam, ali opet: TI treba da dokazes da native quad ima prednost naspram MCM, po pitanju performansi, tako sto ces uporediti dve iste arhitekture i cache strukture, koje sa samo razlikuju po MCM vs native quad. Ti uporedis em razlicite arhitekture, em razlicite cache strukture, em razlicite cipsete, memorije, etc....
Nadji mi ti istu arhitekturu da je jedna native quad, a druga 2xDC u MCM modulu.
Ne postoji MCM AMD K8 i Quad AMD K8.
Mozes samo implicitno da zakljucujes neke stvari. Skaliranje nije vezano za arhitekturu, nego za nacin komunikacije medju jezgrima i donekle za kesh arhitekturu.

Uostalom, evo ti dokaz da native dual core bolje skalira nego MCM dual core:

Za FX-62 skaliranje je 1.82x

http://www.spec.org/cpu2006/results/res2006q3/cpu2006-20060904-00078.html
http://www.spec.org/cpu2006/results/res2006q3/cpu2006-20060904-00081.html

Za Pentium D 920 koji je MCM skaliranje je 1.67x

http://www.spec.org/cpu2006/results/res2007q1/cpu2006-20070205-00366.html
http://www.spec.org/cpu2006/results/res2007q1/cpu2006-20070205-00369.html

Analogno tome, situacija vazi i za quad.

Jedina mana native dizajna je kompleksnost i potreba za drugacijim dizajnom i maskama za proizvodnju cipova sa
manjim brojem jezgara. Ali to nema veze sa skalabilnoscu o kojoj je rec.

To sto je Yorkfield brzi od Agene klok za klok u mnogim desktop aplikacijama je rezultat veceg efikasnosti u single thread operacijama, veceg L2 kesa itd.... Vecina desktop aplikacija ne pravi prakticno nikakvu razliku izmedju MCM i native cipova, ali pravi razliku izmedju manjeg i veceg IPC broja. Razloga za to ima milion.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno