Šta je novo?

AMD Phenom™ II X6 1100T

Pa vrlo je slican klok princip sa 955... Samo ce se ovaj vise klokovati :) Opet cu ti reci, nemoj da koristis AUTO jer ploce previse overvoltuju bez razloga. Kreni od 1.3v za CPU i 1.2v za CPU/NB, dizi multi i vidi dokle ces stici :)

Da, primetio sdam da sa turbom gura i do 1.454, u principu mi drzi na 1.332 na primeu, stavicu na manula i cpu i cpu nb votgae pa javljam ,nego me intersuje, za phenom 955 postoji nepisano pravilo a sto sam i sam iskusio da je naj stabilnija neki (sweet spot) temperatura za klok do 55c bios temp, preko toga gubi stablnost pri visem kloku i ako je max 62, e sad da li to pravilo vazi i za ovaj proc ili postoji neki drugi princip?

Mislim da ne, do 60C nece pucati zbog temperature... E da, iskljuci turbo, generalno lose radi na toj arhitekturi, lepo gruni svih 6 jezgara na 4ghz i uzivaj... Za vecinu PhenomII je 4ghz sweetspot sa smesnim temperaturama i na malim naponima...

Istestirao procesor, sve radi full, preporucena voltaza je skunula temp na 40C core i 52 bios e sad jedno pitanje, na mojo ploci postoje DIGI+VRM podesavanja koja sam na ph II 955 drzao idu na sledeci nacin CPU LLC-HIGH, CPU/NB LLC-HIGH, Cpu Current Capability-120% ,CPU/NB Current Capability-120%, CPU voltaage freq-AUTO, cpu power phase control-STANDARD, da li je ovaj setup optimalan i za ovej procesor sa obirom za mi je ciljni klok 4.0-4.2 ghz? I dali ostavim sve na auto, dostignem max stablnog FSB-a na default taktu spustanjem mnozioca, jel, pa tek kad krenem da peglam mnozilac ,Cpu/Nb frek i voltazu onda da podignem i DIGI-VRM?

Klokujem ceo vikend i nista da isklokujem, situacija je sledeca, istestirao sam max FSB i dobio 227x17.5 na voltazi 1.380v 12h p95 i tu je kraj sreci, krenuo sam da dizem mnozilac dok ne dobijem +- 4ghz, sve ostalo je na auto i memorija(do duse memoriju sam stavio rucno na 1.65v jer mi na auto podize cak do 1.8?!?) i cpu/nb freq(voltazu drzim na preporucenih 1.25000v u svim situacijama), isao sam sa CPU voltazim do 1.512v i vodio kompletan popis desavanja znaci podizenje voltaze podeok po podeok cas worker stoped cas BSOD naizmenicno sve do 1.512v nisam hteo da idem dalje, zatim sam sve to ponovio sa tim sto sam ukljucio VRM+DIGI sve na High-130%, 120% phase..... i opet isto.... onda sam pomislio da nije u memoriji problem, pa sam poceo da spustam FSB u nadi da cu dobiti bilo kakvu stablnost na 4g, opet worker stoped-BSOD,jedino stabilno bilo je na 224*17.5 1.476v ali mi je poceo surovo da se greje otisao cak na 64 i tad sam stao, svlacio sam fsb sve do 219 jer ispod necu da idem nize iz principa jer sam sa predhodnom memorijom od 10e kingston hyper 1600 imao stabilna fsb od 220 na 4ghz, onda sam resio da izbacim memoriju iz jednacine, stavio fsb na 200 i poceo sa mnoziocem na 20 i od 1.440,1.452 pa na gore step by step i opet, sto worker stoped, sto BSOD, evo sad guram p95 1.5sat i voltaza seta sa 1.488-1500v i temp 55-61. Stvarno ne znam sta mi je dalje za ciniti......... pitam se da li je ova memorija u pitanju (XMP optimizovana je za intell).........ili je pak los primerak cpu-a...... dajte ljudi neke predloge na granici sam da prodam nesto od ovoga.......... :mad:

P.S. 63 c temp je bila dok nisam otvorio kutiju.....
Capture.JPG

a evo i ljubimca
27052012156.jpg

Poslednja izmena:
Worker Stoped....... after 2h of Blend..... :smash:

gore sam napravio gresku nije 227*17.5 vec 227*16.5 :d

Poslednja izmena:
Sumnjam na memoriju, imao sam stabilan klok sa kingston hyper 1600, na 1728mhz mem i 4 ghz, jos uvek se drndam sa ovom, danas sam uspeo da naguram stabilan klok sa nizm memorijom i vism FSB om, sledeci je cpu/nb freq, pa ce mo da vidimo konacan rezultat

1100T-2-l.jpg

zar je moguce da ti cpu trazi toliki napon za samo 4ghz? tj da je tako losh primerak?
i temperature su ti previsoke. 63c za prajm sa h70 (koji ruku na srce nije najsjajniji kuler) sa 2xcm excalibur.
neshto ti tu drugo ne valja, nije memorija.

ps videh da si okachio cpu na prodaju za brutalnu cifru :D

..Stilgar.. vidim da je klok krenu, reci mi samo za ventilatore i pumpu nemas broj obrtaja (rpm) ili se to nevidi dobro, ja imam isto Excalibur preko adaptera spojen je na istu (cpu) granu kao i pumpa u PWM modu, a zuta za br.obr. na drugom pinu.
Tako da imam broj obrtaja ventilatora i pupe a kontrola ide preko PWM cpu pina.
Ja mislim da su za ovaj napon procesora OK temperature, frekvencija procesora je vec nesto drugo, moguce da je i do primerka. Moze li jedan test sa LinX-om svi kazu da nije za AMD procesore, ali zivo me zanima sta ces tamo dobiti.

Poslednja izmena:
demios, sto se tice temperature, top 57 core tj cpu 63 mi je dostigao sa zatvorenom kutijom, cim sam je otvorio, prodisao je i temp nije presla avg 50 do 53-54 ili 58-59 cpu, ne znam vise sta da radim sa ovim cm cosmosom, ima ocajnu ventilaciju, citavih 5-8 c razlike otvoreno zatvoreno a u njemu imam 11 ventova plus 2 na cpu i kako god ih montiram podize temp. a sto se tice voltaze, ne znam sta da ti kazem, na nizim voltazama imam naizmenicno worker stoped pa BSOD. na 1.44 nece ni da se butuje.......

Sto se tice boja obrtaja excalibura, na max vrti na 2150-2200 sto je dobro sa obzirom da je fabricki max 2000 e sad koliko je senzor merodavan jb*** li ga, dok sam pumpu nakacio na molex jer su mi svi fan konektori na plojki zauzeti.
Evo sad bas radim p95 blend na cpu/nb 2935, pa cemo da vidimo, sta ce reci linx, probao sam ga sa zadnjim klokom 2 kruga linx i podigao mi je core na 60 a cpu na 65, 75 gflops, e sad verovatno ce biti bolji flops sa cpu/nb 2935 i kad malo zategnem latencije, na npr 8-8-8-24.

Poslednja izmena:
4.0 club here i come.... :)

Capture3.JPG Capture4.JPG Capture5.JPG

mislim da ovaj procesor nemere bolje.

mislim da bespotrebno forsirash fsb, NB klok i memoriju. najbiniji ti je klok procesora. spusti sve na default i samo klokni cpu. imao sam nekoliko komada 1100t i 1090t i manje vishe svi su hteli na 200x20 sa ~1.4v on load na 4ghz, a ishli su i do 4300 chak.
kad to uspersh, onda polako dizi memoriju, nb itd, jer to ipak manje doprinosi ukupnom povecanju performansi nego cklok procesora. takodjer, imash ok komponente, ali ako zelish izvuci lakshe tih 4ghz ili mozda i vishe, morash uzeti bolji kuler. h70 ne moze da izadje nikako na kraj klokovanim x6. skoro sam imao 1090t i h70, isti ventovi kao kod tebe, ud7 plocha jedino, i nije mogao da se izbori h70 nikako sa temperaturama, pa sam i ja na momenta pomislio da je cpu lesh primerak. onda ga je dofatio user s16 i odvalio ga na vodi na tako 4300 i na sejbertutu, ako me secanje ne vara, i njemu je hteo takodjer 4ghz sa ~1.4v ili mozda i malo nize, 1.392.

sht ose tiche kucishte, cosmos je vec malo prevazidjeno kucishte a i ono nije ni namenjeno u startu nekom brutalnom air flow-u. tako da, moj ti je savet, reshi se h70 (mislim da user hardrockingdrinker kupuje h70) za 50-60e, uzmi neki jachi air kuler, broken, hyper 612, akasu ili koji vec mogu da se nabave trenutno (ako ih ima i dalje), lapuj kuler koji kupish, kupi dobru pastu, stavi te exkalibure na kuler (odlichni su i imam ih trenutno na brokenu), zatim zemi neko provetrenije kucishte, npr neki CM HAF ili mozda neki Fraktal design itd itd, i cenim da ce temp pasti za barem 5-8c. tkdjer, mooguce i neshto pogresno da setujesh u biosu pa eto, mozda i tu neshto ne shtima. i na kraju, mozda je zaista lesh primerak i nema mu pomoci :)

Sto se tice hladjenja, moram da naglasim da je na DIGI+VRM LLC na extreme i na 140% tako da je voltaza na idlu 1452v a u loadu 1512v, ovo sve pisem bas zbog H70, cini mi se da ove temperature nisu mnogo visoke za 1512v, takodje sam pokusao sa svim podesavanjima na auto sem po preporuci usera S16 cpu/nb freq 1.25 da gurnem 200*20 i krenuo od 1.392 pa 1.400-1.416-1432-1440-1454... 1488, sve, vorker stoped BSOD u krug, mislim da nije do toplote jer je H70 na tim niskim voltazama i otvorenim kucistem drzao(dok ne dropne core) 48-49-50c max, i mene nerviraju te temperature ali ne znam sta drugo da probam, cimam se vec par dana...... zato sam ga istavio na oglas....

P.S. Pre H70 imao sam CM 212+ sa 2 excalibura, i temp mi je bila nekih 5-8c vislja(pasta je bila i sada je CM thermal fusion 400), bas gledam po forumima bench ide u korist corsaira, nemogu da verujem da je hyper 612 bolji od ovoga.... H70...????

Ispod ovog setup-a na 200*20 i predmetne voltaze, digne se windows a p95 BSOD uje cim krene, na ovom konkretno radi 5 min i i onda worker stoped, podizuci voltazu vise nisam dobio stabilnost uopste a isao sam do 1.528v i u glavnom worker stopped. Podesavaqnja:
30052012174.jpg 30052012175.jpg 30052012177.jpg
isto sam ponovio sa
LLC Extreme
LLC Cpu/nb Extreme
Cpu Current Capability 140%
Cou/Nb Current Capability 130%
Power Phase Extreme
VRM spec Disabled
Ostalo sam ostavio isto podizuci VCORE do 1.528 pa onda i cpu/nb do 1.3v nedirajuci cpu/nb freq u nadi da ce se stabilizovati i ono nista, dodao bi da su Cool and Qu ,turbo i C1 disabled......:smash:

...Stilger... lep je ovo rezultat u LinX-su za tvoj procesor. Drago mi je sto si izasao meni u susret stvarno me zanimalo zbog mog Phenoma, vidi se razlika 4 i 6 jezgra.

***, onda ti je slab primerak. en znam shta drugo da ti kazem.
ja sam na sejberu postizao najbolje klokove, za nju tvrdim da je jedan od najboljih ikada plocha za amd, tako da, jedino ostaje onda da je hladjenje diskutabilno pored chinjenice da cpu nije neki.

Phenom 965 prva.JPG,Phenom 965 druga.JPG,Intel I7 3820  prva.JPG,Intel I7 3820 druga.JPG,Intel I7 3820 cetvrta.JPG

...Stilgar... i ja sam se malo igrao, prve dve slike su Phenom 965 kako si rekao da probam u Cinebench. Dodao sam i jedan test intela mozda nije ovde mesto ali u pitanju je isti program interesatno je videti.
Tu je i jedan test u LinX-u od pre 5 dana. Cinebench sam pravio po dve slike za vreme testiranja i zavrseno testiranje. Kod i7 3820 dobio sam za mene rekordnu frekvenciju od 4.875GHZ sa QPI linkom od preko 5.00GHZ

Poslednja izmena:
Zar ti nije malo visoka max core temperetura 71, core nebi trebao da ti predje 62.

Jeste, visoka je, ploca je Gigabyte 790xta-ud4, sigurno dobro meri ali ovo hladi kuler od 92x92mm. Zato je i temperatura toliko visoka, ali je procesor radio stabilno sto znaci moze i preko 62 stepena. Mozda bi sa boljim kulerom premasio 4GHZ. ali to mi je sada nebitno.

moze verovatno svaki preko 62c sa tim sto se povecanom teperaturom povecava stepen degradacije, nista strasno..

Meni sve nad 60C daje BSOD ovo tvoje drsa@bas me buni kako moze da radi na tu temp.

Phenom 965 3.9ghz.JPG

Imao sam i vecu pogledaj sta mu radi LinX 74 °C.

Ne bsoduje zato sto je cpu/nb i HTT na def vrednostima, samo g je napumpao voltazom i opustio latencije, za stok hladjnje to je to, verujem da bi ga obicana cm 212 tica opusteno spustila za 10-12 stepeni ako ne i vise, termal shutdown je tek na 90c a siliklon trpi do 97c tako da, dok se ne isprzi samo guraj. :whip:

Ili mozda zato sto se temperatura kod AMD ne gleda po jezgrima vec po CPU temperaturi? :D
Isto tako, poznato je da AMD ima senzore koji nisu tacni, zato se temperatura kod AMD-a ni ne gleda po jezgrima.
P.S.
Oladi malo taj cpu ako ti je stalo do njega.

...Bobi...On na svoja 3.4GHZ ne prelazi 38 pri sobnoj temp.od 20°C radi tako vec dve godine. Sta meri i gde meri koliko tacno pa nisam ja pravio ove programe, a ni bios, snimio sam ono sto prikazuje (ako imas bolji program reci) ubacen je poslednji bios ploce. Jos bolje izbaci test tvojih temp. u LinX ili Prime da vidimo.

Mislim da Phenomi II B.E. jedna od najuspelijih serija procesora AMD-a. Imao sam pre oko 11 god. Barton 2500+ prodao sam tu u Indjiji znam da radi i dan danas serija Barton se pokazala kao vrlo dobra. Po meni slkedeca uspela serija AM2 izdvojio bi B.E. 5000+ , dobar potencijal za klok. AM3 seriju Phenoma sam spomenuo. Izvrsno su se pokazali i sestojezgrani sto me je malo iznenadilo.
Na AM3+ socketu procesori tek treba da se dokazu videcmo sta ce vreme pokazati. (ogradujem se da je ovo moje licno misljenje da neko ne bude uvreden, mislim da na ovom forumu svako moze izneti svoje, procene, ocene,misljenje, predloge, pitanja, sugestije i t.d.)
P.S.
Pise gore (siliklon trpi do 97c ), ja jedino znam da SILICIJUM trpi i preko 100°C pogotovo u tranzistorskoj tehnici. Dok je kod Germanijuma nesto skromnije.

AMD je lepo naglasio da ne pravi procesore u istom fazonu kao intel i da tih 97C koliko silikon trpi ni jedan AMD nece preziveti, mada nece ni stici jer ce bsod-irati na mnogo ispod. Thuban (u zavisnosti od primerka) uglavnom ide do 65C ili tako nesto. U tvom slucaju sonde zestoko lazu, baci pogled na tmpin2 ili tmpin1, jedan od ta dva je u stvari temp proc-a... Imao sam 4 thubana, svaki je radio na ~55-65C na 1.5v-1.6v i ni jedan nikada nije imao problem sa tim.

...s16... pogresno me citiras gde sam ja napisao da procesor ide do 97°C navo sam (pogotovo tranzistori) nisam napisao i cipovi, Snimk je takav, kakav je to drugi komentarisu da je temp.visoka.
Ovo treba stvarno desifrovati sta je sta jedno je sigurno da od ovih 3xTEMPIN jedno sigurno Chipset, procesor i naponska jedinica procesora. Sta vi kazete?

Ja bi samo da dodam a u vezi mog problema, na demiosov predlog sam odradio na zalost brzopoteznu seriju kloka sa dizanjem mnozioca i okacio post, nisam dobio stabilan rad ni u jednoj varijanti do 1.528v jel, gde je covek razumno zakljucio da je los primerak, elem, nije mi djavo dao mira pocnem da cackam jedinu stvar koja je na podesvanjima bila konstantan faktor a to je voltaza memorije, drzao sam je na 1.65v pri dizanju fsb a 1.5v kad vratim na 1600 i dizem mnozilace, elem poceo sam da joj spustam voltazu sa 1.65v(200*20 1.464v, memo 1600mhz) na dole korak po korak i desavalo se sledece, na 1.65 odmah izbaci BSOD na 1.643v worker stoped, 1.63750 bsod posle 40m, 1631v worker stoped posle 5h?!?, za tim sam probao da je podizem sa 1.5 na gore, 1.5 vorker s, 1.50625v vorker s, 151250v bsod posle 15 min, 1518758v bsod posle 30 min....... jos uvek eksperimentisem i pitam se ,jel bi ovo ovako trebalo da se desava????!?

P.S. Inace sva podesavanja su mi na auto i ploca bez obzira na SPD uvek iz nekog razloga drzi 9-9-9-24 umesto 9-9-9-28
Capture1222.JPG Capture1444444.JPG
btw na slici 2 pise command line 2T, to sam sada stavio da nesto isprobam inace je na auto tj 1T.
poslednji setup, memorija na 1.55 i manual na 2T ostali tajminzi su na auto inajce ovaj setup isto na 1.65 bsod uje odmah
Capture556.JPG

Poslednja izmena:
Ja sam obicno memorije dizao do najviseg napona deklarisan od strane proizvodaca. Kasnije ispalo da kod Intel platforme to nije najpametniji potez.
Da memorija utice na klok procesora i krajnji rezultat testa to je sigurno, ma sta ovde pisali. Sa Geil mem.nisam imao iskustva tu ti ne mogu pomoci, experementisi (experimentom je izgradeno pola sveta) pogodices jednom pravu kombinaciju.
Ne postoje dve iste konfiguracije, kao kod ljudi dve iste osobe.

Vrh Dno