Šta je novo?

AMD noviteti 2007 (klapa2)

gx-x je napisao(la):
dobro i oce mi neko reci sta ce AMD da ponudi nama smrtnicima ? sta ja imam od 4x4 i 2xdualcore x 2 , kad to kosta ko Svetog Petra kajgana, a meni ne treba racunar za merenje super Pi-ja vec za zezanje i igranje i DTP 🙂 Nije valjda da cu opet terati semprona ovog 2 godine zbog situaciji - ili 100e ili 300e+ za CPU ?! Pa core 2 duo ce biti pristupacniji od njihove "nove linije" kolko vidim. Mislim, da li dati ~200e za core 2 duo ili 300 za losiji K8 AM2...pojesce ih intel sa core 2 duo...a i 805-ica sabija...samo da su ploce jeftinije i pola AMD low segment tabora bi pretrcao na intel...iskreno nadam se da ce se to i desiti, dosadio mi vise AMD, nisam ne zadovoljan za sada, ali kako se stvari krecu, AMD krece 3dfx-ovim putem, gomila procesore na jednu plocu, izmislja toplu vodu i na kraju ce ih kupiti motorola (lupam) 🙁

Polako bre gx-x,nemoj toliko da se nerviras 🙂.Nece biti DC AM2 300e ili koliko vec je sada.Vec posle 24. ce cene pasti a nije iskljuceno da ce se pojaviti i neki sempy x2 u Q4 ako bas zagusti zbog Pent.D give-away taktike intela 🙂.Nije AMD od juce pa da nezna kako da se prilagodi trzistu na odgovarajuci nacin.Bice novotarija jos,mislim da su ljudi postali pomalo nestrpljivi i ocekuju da se CPU industrija ponasa kao GPU industrija(svakih 6 meseci novi face lift 🙂).
Znaci strpljenje Watsone,strpljenje :d

genuine je napisao(la):
ali C = k*Eo*S / d vazi samo ako se zanemare granicni efekti i uzme da je polje homogeno... u sustini nije ni vazno to se bakcu kolege sa fizicke elektronike...

jel pod data speculation mislis na data prediction... zar to ne bi vec trebalo da funkcionise.. citao sam o tome jos u nekoj knjizi od veljka milutinovica jos iz 95

Vazi osnovni princip - promena povrsine/debljine i uticaj na kapacitet. Za dobijanje konkretnih vrednosti vec postaje dosta komplikovanije, ali zato je tehnologija proizvodnog porocesa na tom nivou postala nauka sama po sebi.

Da, data prediction ili speculation (analogno: branch prediction ili instruction speculation). Memory reordering je jedan vid data speculation-a. Moglo bi u buducnosti da se primeni i za druge stvari - potencijalno za paralelno izvrsavanja zavisnih instrukcije, ali o tom po tom...

gx-x je napisao(la):
dobro i oce mi neko reci sta ce AMD da ponudi nama smrtnicima ?

Apsolutno nista ako ne moraju.
Nas su sve razmazili dani Athlona XP, kad nije bilo ni Durona ni Semprona, a odlicni 1700+ smo kupovali za kikiriki i smejali se na samu pomisao davanja vise od 100€ za procesor. S druge strane, za AMD je to bio period najvecih gubitaka i ako ih niko ne primora, tako nesto nikad nece ponoviti. Do nedavno je potraznja za A64 X2 bila tolika da AMD nije mogao da je zadovolji. Zasto bi onda spustali cene? Sigurno ce biti primorani na to kad izadje Conroe, ali to tada ce izvlaciti sto vise mogu. Intel isto to radi. Poceli su secu cena tek kada je prodaja opala. Nije bitno ni da li je proizvod realno bolji, ni sta mi obicni smrtnici zelimo. Zna se sta je bitno. Treba shvatiti da su to kompanije i tu je kraj price. Mozemo samo da se radujemo nastojecem ratu cena.

pa nije mogao da zadovolji potraznju jer ih jako malo prozivodi, da ih proizvodi u kolicini u kojoj bi ih intel mogao proizvesti imali bi viska na lageru, tj ne bi znali sta se toliko procesora...venice 3000+ sad kosta ispod 100$ jel to znaci da opet gube pare ? Ne verujem. Oni eskiviraju da nas sa plicim dzepom (ili ne dostatkom volje za davanjem puno para na CPU) zadovolje. Evo i na sta mislim: pre godinu i kusur dana sam taman sebi rekoa uuu ala je dobar ovaj FX-51, taman za godinu dana cu da ga kupim kad izadju novi, cena ce mu biti smesna. MEDJUTIM to je nemoguce bilo uraditi posto nema S940 ploca, nema ni fx-51 na prodaji vise, a nema ni polovnih. i tako se sada ja nadam (opet) da cu kupiti FX-61 za godinu dana kada budu bio (nadam se ) polovan oko 120e, ali nece moci jer nece vise biti da se pazari, a polovan niko nece prodavati jer je odlican procesor, a za 3 godine nece iti ploca za njega (svi cemo da vozimo am2/3 agdxyz, ma smislice neku patku. I na kraju cu otici i kupiti 940D za godinu dana, toga ce biti, kao sto sad ima 805-ica...a AMD nek se suta u dupe (blah, kao da ih zabole za to)

Poslednja izmena:
koliko je Memory reordering bezbedna stvar kod multiprocesora kada se radi sa deljenim promenljivama (zar to ne narusava semantiku programa )..
mada i ja lupam .. sad su svi na weak modelu...
oba poruka u stvati i ne postoji

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno