Šta je novo?

AMD loses half a billion bucks....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

drfedja

Čuven
Učlanjen(a)
05.07.2000
Poena
736
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=37153

Da li se to obistinjuju najcrnje nocne more ? Da li je ovo rezultat ne-konkurentnosti u odnosu na Intel, ili posledica spajanja sa ATi-jem ? Ili je to samo posledica globalnih desavanja na IT trzistu.....

Ako ovako nastave, uskoro nam sledi dosadna i monotona IT scena, sa znacajno vecim cenama.
Niti je Ati izbacio nov proizvod, a AMD cuti o K8L. 65nm proces deluje prilicno bedno sto se performansi tice, a rat cena sa Intelom izgleda da odnosi zrtve. Pored svega toga jos su i duzni para.

Da li se to obistinjuju najcrnje nocne more ? Da li je ovo rezultat ne-konkurentnosti u odnosu na Intel, ili posledica spajanja sa ATi-jem ? Ili je to samo posledica globalnih desavanja na IT trzistu.....
Niti su nocne more, niti su posledice nekonkurentnosti. Ovo su posledice rata cena i ocekivane su. Da je nekonkurentnost u pitanju, onda bi prica bila da AMD pravi gubitke, jer ne moze da prodaje svoje procesore. A znamo da sve sto napravi proda.
AMD se poprilicno istrosio krajme prosle godine (kupovina ATI-ja, opemanje FAB36, pravljenje novih pogona za testiranje...) u bilansu je to trosak (kapitalni, ali trosak), a rat cena je sprecio da se on adekvatno pokrije kroz prodate procesore. krajnje jednostavna ekonomija. Trebace nekoliko kvartala da prodje da se izadje iz crvenog (povecanje 65nm outputa i konacno izbacivanje K8L), not to ce se u svakom slucaju desiti.
Ako ovako nastave, uskoro nam sledi dosadna i monotona IT scena, sa znacajno vecim cenama.
Niti je Ati izbacio nov proizvod, a AMD cuti o K8L. 65nm proces deluje prilicno bedno sto se performansi tice, a rat cena sa Intelom izgleda da odnosi zrtve. Pored svega toga jos su i duzni para.
Ti si bas katastrofalno primio ove, ocekivane, kvartalne rezultate. Sasvim je svejedno da li ce pricati ili nece pricati o K8L! prica ne pravi pare... sta vise moze samo da kreira odliv ukoliko se pricom ohrabruju potencijalni kupci da ne kupuju sada procesor, vec da cekaju 5-6 meseci. 65nm proces savrseno ispunjava svoju svrhu - obezbedjuje vece kolicine procesora na istom taktu uz manju disipaciju istih! Vise procesora - veca zarada po komadu. U svakom slucaju tesko da je "bedno" adekvatan epitet.
Sto se tice ATI-a, to sto R600 nije izasao paralelno sa G80, verovatno nema nikakav uticaj na ovaj gubitak (koji se BTW, gleda u odnosu na Q4 2005). Sto se tice rata cena, sigurno je da odnosi svoje zrtve na obe strane, s tim da se to vise oseca na AMD-ovoj strani zbog odnosa velicina dveju kompanija.
Sve u svemu, makoliko zvuci dramaticno, ovo je ocekivano i daleko od apokalipticnog.

Poslednja izmena:
Niti su nocne more, niti su posledice nekonkurentnosti. Ovo su posledice rata cena i ocekivane su. Da je nekonkurentnost u pitanju, onda bi prica bila da AMD pravi gubitke, jer ne moze da prodaje svoje procesore. A znamo da sve sto napravi proda.
AMD se poprilicno istrosio krajme prosle godine (kupovina ATI-ja, opemanje FAB36, pravljenje novih pogona za testiranje...) u bilansu je to trosak (kapitalni, ali trosak), a rat cena je sprecio da se on adekvatno pokrije kroz prodate procesore. krajnje jednostavna ekonomija. Trebace nekoliko kvartala da prodje da se izadje iz crvenog (povecanje 65nm outputa i konacno izbacivanje K8L), not to ce se u svakom slucaju desiti.
Koliko sam shvatio, u AMD-u su malo precenili ocekivanja po pitanju zarade za nekoliko stotina miliona dolara. Sta je to za njih, sitnish! :d
Ti si bas katastrofalno primio ove, ocekivane, kvartalne rezultate. Sasvim je svejedno da li ce pricati ili nece pricati o K8L! prica ne pravi pare... sta vise moze samo da kreira odliv ukoliko se pricom ohrabruju potencijalni kupci da ne kupuju sada procesor, vec da cekaju 5-6 meseci. 65nm proces savrseno ispunjava svoju svrhu - obezbedjuje vece kolicine procesora na istom taktu uz manju disipaciju istih! Vise procesora - veca zarada po komadu. U svakom slucaju tesko da je "bedno" adekvatan epitet.
Pa mogu da cute iz dva razloga. Prvi je zato sto hoce da prodaju procesore sada, a drugi je mozda, zato sto je K8L bulja. :d Shalu na stranu, ali vec mnogi "analiticari" po netu pricaju pricu kako ce K8L mozda da bude kao C2D. No to ostaje da se vidi.
Sto se tice 65nm procesa, jos uvek nikome nije poznato koliki je yield i da li se u ovom trenutku vise isplati stancovanje 65nm Brisbane-a sa osakacenim keshom ili 90nm i dalje rula.
Ipak, mora se ici napred, valjda ce do 2008. imati 3 Ghz na dual core procesoru. ,) :d Koliko vidim, najavljuju jos i 3.2 Ghz u 90nm! Doduse, to ce sigurno biti vrlo limitirane kolicine.
Sto se tice ATI-a, to sto R600 nije izasao paralelno sa G80, verovatno nema nikakav uticaj na ovaj gubitak (koji se BTW, gleda u odnosu na Q4 2005). Sto se tice rata cena, sigurno je da odnosi svoje zrtve na obe strane, s tim da se to vise oseca na AMD-ovoj strani zbog odnosa velicina dveju kompanija.
Sve u svemu, makoliko zvuci dramaticno, ovo je ocekivano i daleko od apokalipticnog.
Nisam verovao da je moguce da ovaj rat cena tek tako proguta pola kile dolara.
Ati je doduse uvek nesto posle nVidije izbacivao novi GPU.

Koliko sam shvatio, u AMD-u su malo precenili ocekivanja po pitanju zarade za nekoliko stotina miliona dolara. Sta je to za njih, sitnish!
naravno da je sitniš, ipak je u pitanju 1 specifičan proizvod, a samo dva bitna proizvođača, ni dolar nije što je nekada bio.
ovo je nezgodniji podatak, jer gube investitore
The firm's market capitalization was about $9.6 billion at market close on Tuesday, down from about $23.4 billion in February of 2006.

Pad trzisne kapitalizacije je posledica pada vrednosti akcija i nema veze sa povlacenjem kapitala od strane investirora, jer se to ne desava.

Pad trzisne kapitalizacije je posledica pada vrednosti akcija i nema veze sa povlacenjem kapitala od strane investirora, jer se to ne desava.
nisam mislio na postojeće investitore, već potencijalne buduće, a sve u odnosu na jan2006.

Koliko sam ja razumeo K8L arhitektura se odnosi samo na quad core procesore. Kao takva prvenstveno se odnosi na serverske i high end desktop procesore.
Koliko ce nova arhitektura biti primenljiva na desktop i mobile trziste je pitanje. Prednosti quad core arhitekture u odnosu na dual za mainstream su ogranicene. U isto vreme cena ovih procesora ce biti drasticno veca. AMD-u treba odgovor na Core 2 Duo na pomenuta 2 trzista a ja ga u K8L ne vidim.

K8L ce biti zastupljen i u Quad Core i u Dual Core procesorima. Prvo ce debitovati Opteron sa K8L jezgrima i L3 kesh memorijom.
AMD tvrdi da ce klok za klok IPC u floating point zahtevnim aplikacijama biti 1.8 puta brzi nego na isto klokovanim K8 procesorima. Isto tako tvrde da ce IPC biti oko 40% veci nego na Kentsfieldu i Clovertownu.

Kao sto rekoh, prvo ce se pojaviti Quad Core Opteron, a zatim Dual Core Athlon baziran na K8L, a nakon toga i Sempron sa K8L arhitekturom. Po njihovom roadmapu sledece godine u ovo vreme bi trebalo da kompletna ponuda bude bazirana na novoj mikroarhitekturi.
Dakle, K8L jeste odgovor, samo je pitanje kada ce se pojaviti u dovoljnoj kolicini da bi mogli da se "seku" na dual core i single core.
Quad Core ce svakako raditi na nesto nizem taktu nego Dual Core, u samom startu, oni najavljuju 2.7-2.9 Ghz, sto i nije tako lose, s' obzirom na kompleksnost cipova.
Pitanje je samo koliko ce ovi procesori i procesori bazirani na ovom procesu moci da se o.c.-uju. Ipak to pitanje nije od presudne vaznosti za opstanak AMD-a. :d

AMD expects Barcelona to be 40% faster than Clovertown!

Vidim da je drfedja vec napisao ovo ,ali evo i sa linkovima 🙂.Nadajmo se da su u "wide variaties of workloads" ubrojili i non-fpu based benchmarke 🙂.

http://news.zdnet.com/2100-9584_22-6152645.html
http://www.internetnews.com/ent-news...le.php/3655636

"We expect across a wide variety of workloads for Barcelona to outperform Clovertown by 40 percent," Allen said. The quad-core chip also will outperform AMD's current dual-core Opterons on "floating point" mathematical calculations by a factor of 3.6 at the same clock rate, he said.

AMD expects to ship Barcelona chips by the middle of this year. In a meeting with internetnews.com this week, AMD officials emphasized several key differentiators over the Intel (Quote) quad-core server chip, the Xeon 5300, or Clovertown.

First, the Barcelona chip is a native quad-core design, not two dual cores glued together like the Xeon 5300, AMD officials claim.

The memory controller for Barcelona is built into the chip and not external, like the front-side bus design Intel uses, leading AMD to claim greater performance because the chip's four cores are not getting bottlenecked going through one gateway.

Despite the big gain in performance over the previous generation, Barcelona will have the same power consumption levels, with 95- and 68-watt designs.

So even though the wattage hasn't gone down, the increase in processing power turns into a 60 percent-per-watt performance gain, according to Randy Allen, vice president of the server and workstation division at AMD.

Allen said there's an 80 percent scale over dual core processors; AMD's own benchmarks put it well ahead of the Xeon 5300 in terms of performance.

"We took their best punch with Clovertown and this is our response," he said.

Znam da je iz AMDovih "usta",ali da "K8L" nije bulja u to ne moramo da sumnjamo 🙂.Pre ce biti tihi ubica 😀 kada se pojavi(a stavri stoje da ce se pojaviti vec u periodu Maj/Jun http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=37154)

Poslednja izmena:

ja mislim da je to posledica silovanja platformi. Silovanje korisnika na prelazak sa 940, na 939, pa na AM2 pa ce opet da siluju prelazak sa AM2 na novi soket za k8l. Meni je muka vise da menjam podnozja. Intel gura lga775 i sve lezi u njega proteklih par godina, dok je AMD promenuo 3 lezista, sa svakim menjanjem je islo povlacenje (nasilno) starih procesora. Evo ja sad ocu da kupim 939 plocu i x2 3800+ ali ne mogu jel nema...a necu da kupujem AM2 i ddr2, prvenstveno zbog DDR2, a kad bi se odlucio da se ipak iscimam i predjem na DDR2 sigurno ne bi kupio AMD-ov procesor. E to ih je ubilo/unazadilo.

ja mislim da je to posledica silovanja platformi. Silovanje korisnika na prelazak sa 940, na 939, pa na AM2 pa ce opet da siluju prelazak sa AM2 na novi soket za k8l. Meni je muka vise da menjam podnozja. Intel gura lga775 i sve lezi u njega proteklih par godina, dok je AMD promenuo 3 lezista, sa svakim menjanjem je islo povlacenje (nasilno) starih procesora. Evo ja sad ocu da kupim 939 plocu i x2 3800+ ali ne mogu jel nema...a necu da kupujem AM2 i ddr2, prvenstveno zbog DDR2, a kad bi se odlucio da se ipak iscimam i predjem na DDR2 sigurno ne bi kupio AMD-ov procesor. E to ih je ubilo/unazadilo.

Umm,koji novi socket za "K8L"??

Intel ima lga775 ali do prije koji mjesec si trebao biti jako upućen u stvari da bi znao koji procesor može raditi na kojoj ploči. Sad su se stvari više manje sredile.

da ali sam citao po netu i glasine o AM3, napominjem GLASINE. Pominjan je i veci broj pinova..

AMD's Socket AM2 to support Socket AM3 CPUs

It will be possible to install AMD's Socket AM3 processors, expected to be released late in 2007 and in the first quarter of 2008, in AMD's current Socket AM2 motherboards. However, apparently somehow Socket AM3 motherboards cannot use Socket AM2 processors.

sobzirom da je ta vest matora napomenuo sam da su glasine.

Takodje, AMD ga naziva AM3, a ne AM2+ kolko vidim:

http://en.wikipedia.org/wiki/Socket_AM3

...nije ni bitno, smislice oni razlog zasto moramo da menjamo socket...Ja vise necu da igram njihovu igru, kupicu lga775 plocu i preci na intel. Muka mi je vise od AMD-a, pogotovo cene x2 procesora...

eidt: kolko vidim po netu bice i AM2+ i AM3. Mrzi me da istrazujem koja je razlika, vidim da ce oba podrzavati HT 3.0, koji iz nekog razloga AMD nije bio voljan da stavi na AM2 procesore vec cemo morati da cekamo celu novu arhitekturu, kako bi koristili staru i vec odavno dostupnu memoriju...

Poslednja izmena:
postoji i AM2+ i on donosi HT3.0 u trecem kvartalu ove godine i AM3 koji ce doneti podrsku za ddr3 krajem 2008.

Ako ovu godinu AMD ne uradi nista i ne ostvari veliki prihod vjerujem da u 2008 nece ga vise biti.

Ja mislim da je vase misljenje posledica FUD-a koji se siri internetom. Sockete menja AMD ali ih menja i Intel. Zapravo Intel je radio jos goru stvar. U isti socket ne mozes da ubodes novi CPU, zato da bi te naterali da kupis preskupu 975/965 plocu sa novijom naponskom sekcijom.

Dual Core K8L ce verovatno raditi u AM2 plocama, bez HTT 3.0 podrske, s' obzirom na to da je HTT specifikacija kompatibilna. Da li ce AM3 procesor raditi u AM2 ploci, to ostaje da se vidi. Mnogo je glasina po netu, a nema pravih informacija. Jos niko ne zna niti je probao K8L, a narocito u AM2 ploci.

Iskreno, znajuci AMD, misljenja sam da ce raditi. AM2 je bio neophodan korak zbog IMC-a i DDR2 memorije. U doba kada je projektovan S939/940/754 nisu ni postojali DDR2 moduli premak kojima bi mogla biti uradjena specifikacija za socket koji bi bio univerzalan.

Socket 754 je bio logican predstavnik nize i srednje klase i necime je morao da se razlikuje od S939. @ GX-X S939 X2 mozes da kupis, jos uvek 4200+, cena mu je oko 160 € sa PDV.
AM2 3800+ polako postaje smesno jeftin, cena mu je ne vise od 135 €.
Nije pitanje stvari da li ces ti biti ljut sto je AMD promenio socket i sto ce mozda da promeni socket. Poenta stvari je u tome da li ce oni izdrzati rat cena. Generalno gledano, veci deo AMD-ove ponude je baziran na single core procesorima, jer bi u protivnom stancovanje DC-ova bilo preskupo. Kao sto rece Nedjo, oni prodaju sve sto naprave, samo je pitanje koliko ce da zarade.

Poslednja izmena:
I jos jedna stvar koju fedja mozda nije naglasio dovoljno a to je da Penryn gotovo sigurno nece raditi ni u jednoj postojecoj kombinacji chipset/ploca na trzistu.Sto znaci ako si uzeo i ispruzio se za 680i ili RD600,ostajes na Kentsfieldu max. bez 45nm upgrade-a.Ovo je bar bila prica pre par meseci kada su se pojavile glasine o die-shrink Conroe-a(aka Penryn).
Znaci York. & Wolfdale ce zahtevati novu vrm jedinicu i ici ce pod ruku sa bearlake i ddr3 memorijom...Cela prica oko bacanja para za upgrade se ponavlja...

PS AM3 socket znaci podrsku za DDR3 memoriju i DirectConnect 2.0.ETA pocetak 2008.
AM2 i AM2+ ce biti socketi za Budapest(uniprocessor verzija Barcelone), Altair- quad core ,Kuma-dual core,Spica-single core.

Poslednja izmena:

Mislim da si ti ne upucen/ne informisan, a to ti ne smeta da generalizujes na osnovu predrasuda. Lepo ti je Fedja odgovorio da ima kod nas i S939 procesora, a ima i S939 ploca! sAM2 je bio neophodan zbog prelaska na DDR2 i taj prelazak je neocekivano glatko i brzo protekao.
Sa izlaskom K8L pojavice se SocketAM2+ ploce, to je istina. Medjutim K8L ce moci da ide i u SocketAM2, ali nece imati HT 3.0 podrsku (pitanje je da li je ona potrebna obicnim korisnicima). Zaboden u sAM2+ plocu, K8L ce imati i HT 3.0 podrsku.
Totalno je besmisleno porediti sa INtelom, koji je samo nazivno imao isto podnozje, a to sto su novi procesori fizicki pasovali u njega nista nije znacili, ako VRM ploce nije bio odgovarajuci.

e sad cu ja tebi lepo da odgovorim: NEMA S939 ploca ! u pinu nema, u imtelu nema, u pakomu nema, u jos brdo firmi nema...

i sad cu ti jos nesto reci: X2 3800+ za s939 IMA JEDAN na jednom mestu, da ne pominjem kom, jer je to vec reklama, JEDAN i to je to. Sve je AM2. X2 4200+ je NE ISPLATIVA kupovina za 180e (sa PDV-om, a i njega ima na dva mesta), ima ga za AM2, a zasto bi zaboga kupio ddr2 i dao 160e za AMD x2 kad mogu onda vec da uzmem c2d 4300 za iste pare ? Prezivim 20e vise maticnu i resio sam problem. Jer sam opet previse generalizovao stvari ?

Znaci York. & Wolfdale ce zahtevati novu vrm jedinicu i ici ce pod ruku sa bearlake i ddr3 memorijom...Cela prica oko bacanja para za upgrade se ponavlja...

hehe zanimljivo!sva trojica amd-ovaca postuju jedan za drugim...gx-x-e sta napravi covece:d ?
inace meni je prelaz sa recimo pentium d na c2d oho-ho osetan,tacno pa i vise od onoga sto sam doplatio (jos sam i mem. zadrzao:smoke: ) a vi sa s754/s939 na am2😉 ?
i btw, stvarno mislite da ce svi buduci amd procesori da idu u am2 socket/danasnje ploce?mislim za nekoga ko je toliko "it info napucan" smesni ste (nhf) pogotovo posle naslova thread-a

Dual Core K8L ce verovatno raditi u AM2 plocama, bez HTT 3.0 podrske, s' obzirom na to da je HTT specifikacija kompatibilna.
Nema verovatno 🙂 Radiće sigurno, to su najavili. Nema HT 3.0, ali može da radi, mislim da će samo trebati munjenje ( :d ) biosa.

X2 3800+ za s939 IMA JEDAN na jednom mestu, da ne pominjem kom, jer je to vec reklama, JEDAN i to je to. Sve je AM2.
Neće uskoro biti ni tih (i meni treba jedan) jer evo izvoda iz aktuelnog cenovnika zvaničnog AMD distributera (svi modeli na raspolaganju, koliko vati i za koje su podnožje). S754 i S939 još može da se nađe samo u sivom kanalu kod OEM preprodavaca...

Prilozi

• A64.gif
    A64.gif
    14.4 KB · Pregleda: 94
  • A64b.gif
    A64b.gif
    15.6 KB · Pregleda: 87
  • Sempron.gif
    Sempron.gif
    5.8 KB · Pregleda: 85
Poslednja izmena:
🙂 ma nisam se naljutio, vec si mi seo na zulj (i drfedja) zato sto sam imao neke pare i hteo da kupim s939 i x2 3800 i naravno kopao 5 dana i nista nisam nasao pametno i svi su mi rekli isto sto je i ZorMi gore napisao, kratko i jasno - nema, nece ni biti. Kao sto rekoh - AM2 mi ne pada na pamet da kupujem...razlog je c2d. E sad za LGA 775 JESAM generalizovao, ali mislim da to nije tako strasno kao vasa generalizacija "imas da kupis s939" :eyebrows: , a pri tom ja nisam novinar :eyebrows: i nisam duzan da budem obavesten 😛

elem, da skratim, u lga 775 ide skoro sve, c2d je malo poremetio stanje ali ploca ima ko pleve, da biras od 60 pa navise...a AMD ? AMD je izvadio shotgun iz ormana i poput Curt Cobain-a pucao sebi u woogla kad je uveo AM2. Na svu srecu pa je ovo samo figurativno receno i mogu da se "zakrpe" samo starom filozofijom - brzo i jeftino za siroke mase - sve ostalo je bunar. Jedan "mali" naklokovani c2d4300 za 150$ im sije najaceg FX-a za 800$, sta im ostaje ? ostaje im da izbace x2 4200+ koji ce raditi sa ddr1 memarom i kostati 120e. Time ce se mnogi sa plicim dzepom obradovati jer ce realno takva platforma ustedeti na kupovini ddr2 memorije i svima dobro. Nisu uopste trebali povuci s939...AM2 im nije doneo nista.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno