Šta je novo?

AMD ili Intel - platforma za narednih nekoliko godina?

exste

Čuven
Učlanjen(a)
24.01.2005
Poena
660
Moja oprema  
Laptop
ASUS Rog Strix G513 QR, Ryzen 5800H, RTX 3070 8GB
Ja sam oduvek imao samo AMD jer mi komp uglavnom treba za office i igre i tu je AMD bio neprikosnoven za istu ulozenu lovu a sada treba da radim upgrade! Nova BD FX platforma cini se ne donosi nikakva poboljsanja? Moj pristup upgarde-u je upgarde na platformu koja ce da traje 4 godine. Do sada je AMD uspevao da me zadovolji ali kako stvari stoje samo i7 2600 nudi miran san u naredne 4 godine, bar mi tako izgleda ali se plasim da samo 4 jezgra kod intela moze za 1-2 godine da bude premalo? I sta predlazete svima koji bi radili upgrade u skorije vreme (pre izlaska Skyrim-a) :d

1. AMD - AM3+ , 1090T
2. Intel - Z68, I7 2600

Glavni kriterijum ne zastarevanje narednih 3-4 godine za W8, office i igre! Intel je skuplji ali nije vazno 150 evra aku cu da budem miran 4 godine..

Poslednja izmena:
Evo od juce mi se vrzma po glavi sledeca AMD kombinacija:

- AMD Phenom II X4 965 Black Edition, Quad Core (3,40GHz), 2MB L2, 6MB L3 cache, BOX (Socket AM3) i Asus m5 97pro AM3+ ploca, sve ukupno cca 200 evra!

Dakle buduca platforma sa jeftinim a odlicnim procesorom koji ce moci da gura sigurno 2 godine a vec do tada moze se opusteno ubosti neki BD procesor i eto paltforme za dodatne 2-3 godine. Generalno, rezon je iskoristiti jeftin a fenomenalan PII x4 procesor za narednih 2 godine a posle samo bocnuti novi proc.
Ploca je takodje kvalitetna sa 6+2 digitalnom naponskom, dovoljno slotova, jedini nedostatak je PCI 3.0 ali iskreno mislim da to nece biti presudan faktor u naredne 4 godine....
Ovo je vatrijanta koja je 250 evra jeftinija od Intel kombinacije a opet fleksibilnija...

Dobro razmisljas. Samo nema potrebe za 965, dovoljan je i 955 za rad i o/c.

- AMD Phenom II X4 965 Black Edition, Quad Core (3,40GHz), 2MB L2, 6MB L3 cache, BOX (Socket AM3) i Asus m5 97pro AM3+ ploca, sve ukupno cca 200 evra!

Dakle buduca platforma sa jeftinim a odlicnim procesorom koji ce moci da gura sigurno 2 godine a vec do tada moze se opusteno ubosti neki BD procesor i eto paltforme za dodatne 2-3 godine. Generalno, rezon je iskoristiti jeftin a fenomenalan PII x4 procesor za narednih 2 godine a posle samo bocnuti novi proc.
Ploca je takodje kvalitetna sa 6+2 digitalnom naponskom, dovoljno slotova, jedini nedostatak je PCI 3.0 ali iskreno mislim da to nece biti presudan faktor u naredne 4 godine....
Ovo je vatrijanta koja je 250 evra jeftinija od Intel kombinacije a opet fleksibilnija...

Jel se ti salis ili sta?Tebi je AMD X4 platforma za buducnost?I to za 2-3 godine ?
A najcrnje sto hoces da uzmes jacu kartu.Pa sad ne mozes da iskoristis potencijal ovih jacih karti
kamoli da racunas na sledecu generaciju grafika koje ce biti zavisne od procesorske snage!
Ne znam samo sta bi kupovali da danas ne postoji vremesni Phenom ?!!!

Ok.Mozda ja previse ulazim u problematiku ko zna?

@ exste, nisi realan sa tim izborom nikako ! Poslu[aj malo šta ti priča PCBeast, jer je apsolutno u pravu.

Ne vidim razloga zašto toliko žuriš, ne kaže se zabadava: "što je brzo to je kuso". Razmisli dobro šta radiš da ne bi napravio grešku i posle se gorko kajao kada vidiš da za već 2 ili 2.5 godine tvoj komp bude previše zaostajao za tada modernim procesorima. Razmisli dobro zato.

Ako zaista hoćeš da ne pogrešiš, ja sam ti već rekao kako da to uradiš: sačekaj situaciju do Nove Godine, kada se na tržištu u Srbiji pojave nove generacije AMD i Intel procesora (AMD Bulldozer FX i Intel Sandy Bridge-E procesori). Zašto ovo kažem ? Pa zato što će tada doći do primetnog pada cena komponenti i moći ćeš da mnogo bolje razlučiš šta je najbolji izbor za tebe a šta nije.

Najbolje je da kupiš, kada se pojavi, Intel core i7 3820 za LGA2011 platformu, neće koštati pravo bogatsvo ali će sigurno biti odličan izbor za tebe. Uz to kupi i 32 GB memorije i neće da te boli glava uopšte. Jedino će ploča za tu platformu malo da bude skuplja, ali ako zaista imaš volju da ti kompjuter za duže vreme bude u top formi, moraš da daš više novca za njega, nema drugog rešenja.

Ok.Mozda ja previse ulazim u problematiku ko zna?

Pa problematika izgleda ovako: 955-100e, kad ga bude prodavao izgubice minmum 30/40e, a verovatno i vise, plus doplata od bar 50e za neku buducu reviziju buldozera, sto kad se sabere sa pocetnom cenom lagano izlazi na sadasnji 2500k, i sta je sad tu logicno uraditi? ja bih ipak za svaki slucaj isao na 2500k.

A u principu je najbolje sacekati pojavu IB-a, do tad ce mozda nesto i sa BD-om da se izdesava, ali naravno skyrim izlazi tad kad izlazi i ja te exste potpuno razumem :wave:.

A u principu je najbolje sacekati pojavu IB-a, do tad ce mozda nesto i sa BD-om da se izdesava, ali naravno skyrim izlazi tad kad izlazi i ja te exste potpuno razumem :wave:.

Ja ne mogu da razumem da neko samo zbog tako neke igre kupuje mašinu....to je toliko nezrelo razmišljanje jer kompjuter služi za mnogo toga i ne kupuje se samo zbog igranja igrica...exste razumem da voliš igrice ali zbog toga će da doneseš neke veoma brzoplete odluke i nema šanse da za 4 ili 5 godina tvoj PC bude oran i spreman za saradnju.

Zato razmisli o onome što sam ti rekao u mom postu iznad.

Mozes i ovako da ides, ali uzmi onda makar dobru plocu pa da znas da mozes da zadenes nesto naprednije u nju jednom. Ali pitanje je da li ce to biti naprednije kada se pojavi i koliko te to onda izadje sve ukupno. Mislim, ono sto su ti drugi rekli, ti ides onda mozda onom "ko ne plati na mostu, platice na cupriji"... Ne znam. Ali i sa Intel-om imas upgrade otvoren, makar na IB procesore... Razmsili jos.

Jeste Intel bolji, ali da objasnim zatšto sam se ja odlučio za AMD.

- Strašno mi ide na živce što Intel stalno menja slotove (socket)
- Cena, Intel je baš skuplji, moja logika je da posle 2 godine zamenim samo procesor i grafiku, a na celu mašinu. Kako da uradim to kod Intela, kada dotle već ima neki drugi socket. I da se razumemo. Meni posle 2 godine korišćenja, ne pada na pamet da bilo šta trenutno na mašini menjam, jer sve igrice koje igram mi rade. Ruku na srce najviše igram COH online, ali kao se desi da mi se dopada neka igrica a neće da radi, e tek tada dolazi zamena za procesor i grafiku, mada prvenstveno grafiku, jer mislim da pre porocesor može da tera neko vreme, i da nije usko grlo.

U mojoj mašini se nalazi AMD Athlon II X4 620 koji je klokovan za svaki dan na 3.25

Moja preporuka je da sačekaš malo, i oko nove godine kupiš Phenom II X6, neku malo bolju ploču AM3+ (do 100e) i 2x4 GB Rama.

Zeza me HDD na kome je sistem, ima bed sektore i sporije radi. To do nove godine treba da zamenim pošto je u garanciji :D

Poslednja izmena:
Ja ne mogu da razumem da neko samo zbog tako neke igre kupuje mašinu....to je toliko nezrelo razmišljanje jer kompjuter služi za mnogo toga i ne kupuje se samo zbog igranja igrica...exste razumem da voliš igrice ali zbog toga će da doneseš neke veoma brzoplete odluke i nema šanse da za 4 ili 5 godina tvoj PC bude oran i spreman za saradnju.

Poslednja izmena:
ajde i mali mujo tojest aj, lekler, da se umeša u diskusiju -

mišljenja sam da je IT dvovlašće /bipol / amd+intel potpuno fiktivna stvar .

amd je tu da uvodi inovacije, dok one ne prebole dečje bolesti , i kasnije se implementiraju u Intel.
svi znamo x primera za to.

sa druge strane, intel pravi već potpuno skuvane proizvode, a na njihovoj strani je i crude force,
u vidu mnogo više keš memorije , usavršenih amd-ovih rešenja itd ... itb.

ko to ne vidi , boluje od fanbojizma, ili jednostavno mladalačke naivnosti , od koje nisu imuni ni stariji ljudi .

suma sumarum , za duži put je bolje jesti dobro skuvano jelo - nejmli, Intel .

:D :D :D :D :D :D :D :D

Jel ti to mene zezaš, pa ti izgleda imaš 17-18 godina čim ovako nešto možeš da odgovoriš na moj post...stvarno ne mogu da verujem da je ljudima preča igrica od novog i kvalitetnog kompjutera koji će potrajati više godina a da ne zastari. Ako je nekom potrebno samo za igre,. nek kupi prvo onda vrhunsku grafiku a posle kad skupi pare nek kupi vrhunski PC i nema problema.

Ali kome ja pa pričam klad znam koliko smo mi Srbi zaglupljen i zatupljen narod. Uvek gledamo da prođemo najjeftinije a posle kad vidimo da smo pogrešili udaramo glavom u zid...ako, tako nam i treba !!!

Poslednja izmena:
Da kosta zezam te :p :wave:.

@exste ako je bas skroz zapelo za skyrim moze i neko prelazno resenje- sto ne bi uzeo neki athlon II x3/4 ( ovde - http://www.cpu-upgrade.com/mb-ASUS/M2N-E.html imas malo o kompatibilnosti tvoje ploce), i 6850? mislim da bi to trebalo sasvim fino da tera skyrim i posluzilo bi ti bar jos jednu godinu, sacekas da se igra pojavi, i vidis kako radi na ovom mom predlogu.

P.S. kosta nemoj da mi dodajes godine :d,... 25 pozzz.

Poslednja izmena:
Ok, pitao sam. :)

Nego,čekamo autora teme da se najzad oglasi i da kaže šta misli o onome što sam ja rekao. Exste, gde si ?

:D :D :D :D :D :D :D :D

...stvarno ne mogu da verujem da je ljudima preča igrica od novog i kvalitetnog kompjutera koji će potrajati više godina a da ne zastari.

...kod mene, a vidim i kod mnogih drugih, komp se sklapa najvise za igre, pa onda sve ostalo. Svaka cast ljudima koji ga koriste i za neke pametnije stvari, pa im trebaju neke mrcine...

Po meni, onom kome treba cpu za igranje, ne treba nista jace od nekog PII X4 koji ide na 3.5+GHz. Barem do izlaska sledece generacije konzola, a posle toga lako je moguce da ce i intelovi kvadovi i AMD-ovi X4 biti slabi za igranje.

Ako je nekom potrebno samo za igre,. nek kupi prvo onda vrhunsku grafiku a posle kad skupi pare nek kupi vrhunski PC i nema problema.
...mislim da grafa i cpu idu jedno s drugim... greota bi bilo uzeti jaku grafu koju koci cpu.

90% ljudi jak komp uzima zbog igara, nema tu nista cudno. Ja pored glavnog pc-a imam i jedan 7-8 godina star athlon64 3000+ koji sve osim najnovijih igrica odradjuje dovoljno dobro i ne vidim potrebu da ga menjam ali *** jednom gejmer uvek gejmer :D

Da budemo ozbiljni Skyrim je samo dodatak na situaciju da mi treba nova masina koja moze da gura...Kao sto sam naveo krajnje je vreme za prelazak na w7 64 bita, koci me HDD koji je mali, koci me grafika ne samo za skyrim vec i za sve ostale igre, nova grafa treba novo napajanje...dakle VREME je za upgrade! Skyrim upada tu kao ocekivana igra za mene i poklopila se sa potrebom upgrade-a ali svakako nisam klinac da bi kupovao samo zbog igre. Potpuno razumem kosta10 tvoj predlog o tome da se saceka i slazem se sa tobom da je to najbolji potez sacekati da se situacija malo iskristalise to nije problem, igra naravno moze da saceka (ako je neophodno :d).
Takodje prednost Intel platforme uopste se ne dovodi u pitanje , pogotovu i7 i 2600k to je kombinacija bez konkurencije.
Hajde jos malo da razmislimo na bazi cost/benefit rezona pre odluke:
Da krenemo od Graficke kao polazista za sistem jer su igre primarne i da oko nje gradimo. Dakle koju graficku za igranje? Ne svakako jacu od 6950 ili 560ti jer je ower powered na duze staze a i cena 6990 ili 580 kartica ne opravdava cenu niti zelim da dajem toliko novca. Dakle ako je kartica neka u rangu 560ti ili 6950 onda PII 965 ili najjaci 1090/1100 T su dovoljni? Kao sto rekoh igre i office. Dakle koji je rezon onda dati za intel 200+ evra za isti fps i komfor u radu kao i sa AMD-om?
Ajde da kazemo da ce u jednom trenutku za 2 godine 6950 postati usko grlo i da se mora ici nabolju grafu. To je nesto sto nema veze sa platformom Intel ili AMD, i da se pojavi potreba za jos procesorske snage nego sto ima recimo 1100T procesor.
Uz am3+ plocu, ubodes novi proc za 100 evra razlike i imaces opet dovoljno. Dakle jos 100 evra ostaje od Intel razlike u ceni da se bocne i nova grafa i za iste pare koje bih sada dao za Intela imam mogucnost da da za recimo 2 godine promenim proc+grafa na u tom trenutku full dodatak za sigurnih narednih 2 godine. Sa ovim ostajem fleksibilan na promene.
Sto se tice Intela - i7+2600k daje duplo bolju procesorsku snagu u startu i ostaje pitanje da li je uopste potrebna zamena proc-a za 2 godine. Recimo da nece trebati i da je dovoljno ubosti novu grafu. Ta grafa je cist trosak u odnosu na neki novi BD i bolju grafu koji ce u tom trenutku dati bar iste performanse. Da ne pricam o tome da treba da se menja 2600k sto dodatno poskupljuje stavr.
Dakle gledano na period od 4 godine AMD nudi odrzavanje performansi sistema za po ceni manjoj od Intela za graficku kartu ako ne i vise.
Ostaje rezon stabilnosti, pouzdanosti svega ostalog ali ja ga ne uzimam za ozbiljno jer kod mene nema OC-a a ja nisam imao nikakvih problema sa AMD procesorima niti sa Asusovim plocama za njih.
Mislim neka se kuva jos neko vreme odluka ali voleo bih da neko obori ovaj rezon uzimajuci u obzir ono za sta ce da sluzi masina.

Poslednja izmena:
Ovo si sada LEPO rekao, ali nekako mi niosi baš najjasniji...kao da nisi ni sam još uvek siguran šta ćeš kupiti.

Nema na čemu, ja dajem predloge a drago mi je da si shvatio dobro šta sam želeo reći. Neko drugi bi se možda uvredio i mislio bi da mu popujem, ali ne i ti. Hvala na razumevanju,to cenim kod ljudi.

Da, gledano na kraći rok, AMD nudi održanje performansi i zadržavanje istog socketa za barem još jednu generaciju CPU-a, dakle unapređenje Bulldozera koje će se zvati Piledriver je svakako dosta veliki skok u odnosu na mlaki Bulldozer. Kaži mi, jesi li čitao testove Bulldozera ovih dana, kakvo je tvoje mišljenje o tom procesoru ? Ali, već su se pojavile glasine da AMD ipak sprema FM2 socket za narednu generaciju Bulldozera(Piledriver), jer se pokazalo da trenutni AM3+, izgleda, ne može da ostvari pun potencijal Bulldozer procesora. Tako da AMD će, verovatno, morati da pređe na nov socket ubrzo.

Ali, sa druge strane, svi smetnu sa uma jednu FANTASTIČNU platformu, Socket LGA2011...nisam zabadava pominjao Core i7 3820 koji će biti procesor sa 4 jezgra i radiće na 3.6 GHz. Ova platforma izlazi 14.novembra i procesor će koštati oko 250 evra, možda malo više. Tačno je da je ta platforma dosta skuplja od AMD-a, ali daje daleko bolje performanse i još s tim u vezi, ima još nešto da se kaže. Socket LGA2011 imaće dosta dugi životni vek i sigurno ćeš moći da radiš upgrade na neki noviji procesor, kasnije kad osetiš da je vreme.

Pročitaj malo novosti vezane za temu u podforumu Procesori, a vezana je upravo za Sandy Bridge-E platformu kojoj ovaj procesor pripada. Veruj mi da ako bolje razmisliš i strpiš se malo do Nove Godine, dobićeš takav procesor da će u igrama biti bez premca i biti dosta brži od trenutnog 2600K.

Poslednja izmena:
Po mom misljenju je jos rano da se da konacna ocena BD procesora i njegovih mogucnosti iako u ovom trenutku izgleda da je u rangu PII procesora po perfomansama. Meni se dopada koncept modularnosti koji donosi BD procesori zato mislim da ce ova platforma biti dugo eksploatisana. Trenutni problemi sa BD-om su nekako karakteristicni za AMD i Phenom I je bio samo kartkorocno resenje do usavrsavanaj procesora i stvaranja Phenom II pa imam osecaj da ce biti i sada tako. Sam koncept je prilicno kompleksan, deljenje resursa je kljucna stvar za funkcionissanje ovog koncepta i po meni je kljuc u „branch prediction“ jedinici. To su stvari koje ce oni polirati i sto se tice AMD-a oni imaju sada problem da spuste tehnologiju do cenovne konkurentnosti a tako nesto ce uspeti nakon sto se u praksi pokazu svi nedostaci. Po meni za godinu dana ce stvari leci na svoje. Teorijski sa BD procesorom lagano mozete da imate native 8 core na preko 4 GHz i za 1-2 godine ocekujem da tako nesto bude dostupno u cenovnom rangu do 150 evra. Niko u AMD-u nije toliko blesav da skuca nekoliko godina na novu arhitekturu koja nema bolje performanse i koja je cenovno iznad postojece PII arhitekture i na vrhuncu BD procesori ce verovatno imati daleko bolje performanse nego 2600k procesor. Sto se mene tice ovo je pravi pravac u kojem ide AMD jer potrebe za multitaskingom sve vise rastu a oni ce biti u mogucnosti da naprave "koliko-hoces" jezgarni BD procesor. A da li ce uspeti ko zna ali verujem da sto se tice gaming/desktop potreba BD procesori ce biti sasvim dovoljni za full upotrebu u narednih 4-5 godina.

Poslednja izmena:
Da je AMD krenuo dobrim putem,to je definitivno istina. Ali i Intel ne spava na lovorikama, takođe. Ja nešto razmišljam da, kada padne cena, iduće godine pazarim Intel LGA2011 platformu i obezbedim sebi vrhunske performanse, ali ko zna, možda i ja završim na Bulldozeru ako se pokaže da su bagovi ispravljeni, zato sada ja pomno pratim tržište i hardverske vesti i motrim kao soko. :)

Zamisli, na LGA2011 platformi biće moguće da se maksimalno stavi čak 128 GB DDR3 memorije.

@ exste

Zamoliću te da najzad daš komentar i da pročitaš celokupnu temu vezanu za LGA2011 platformu, i da posle daš svoj stav. To bih puno cenio ako bi uradio. Link http://forum.benchmark.rs/showthread.php?263774-Intel-Core-i7-3xxx-a.k.a.-Sandy-Bridge-E

Iscitao sam review FX 8150 na AnanadTech i skenjao sam se neocekivano. Ove single thread karakteristike kod BD-a su ocajne a mesta za neku popravku izgleda da nema. Izgleda da ce da ide pre na serversko trziste nego na desktop na kojem ocigledno nema sta da trazi...

To ti kazemo mi koji te upucujemo na Intel-a. Ne radim ja za njih i zao mi je AMD-ove situacije, ali ti imas dva puta. Nisi bas slozio sve kockice, po meni i bez uvrede, drugarski ti kazem... Sta god da uzmes od predlozenog ce raditi sasvim ok, pretpostavljamo da je ista grafa u oba moguca slucaja uzeta. Razlika je u tome koliko ce CPU/platforma da zivi i da gura solidno. Od Intela i AMD-a mozes da ocekujes da ces imati PCI-e 3.0 ako u startu izaberes u oba slucaja plocu koja to podrzava. Na 1155 socket-u mozes da racunas jos na IB i kod AMD-a racunas na Piledriver (nema reci o daljem upgrade path-u koliko je meni poznato). Intel ti je sigurna kupovina, a AMD kao sto si procitao je 50/50, kako to gledas i ako on bude radio sa W8 nesto bolje i ako se Piledriver bude pokazao kako valja po AMD-ovim recima tad ces imati 10-15% vise performanse, ali do tada ni Intel nece mirovati. U tome je zackoljica. Znam da si svestan toga, samo ti obrazlazem na jednom mestu... Dakle, imati performanse vs. mozda imati performanse...

To ti kazemo mi koji te upucujemo na Intel-a. Ne radim ja za njih i zao mi je AMD-ove situacije, ali ti imas dva puta. Nisi bas slozio sve kockice, po meni i bez uvrede, drugarski ti kazem... Sta god da uzmes od predlozenog ce raditi sasvim ok, pretpostavljamo da je ista grafa u oba moguca slucaja uzeta. Razlika je u tome koliko ce CPU/platforma da zivi i da gura solidno. Od Intela i AMD-a mozes da ocekujes da ces imati PCI-e 3.0 ako u startu izaberes u oba slucaja plocu koja to podrzava. Na 1155 socket-u mozes da racunas jos na IB i kod AMD-a racunas na Piledriver (nema reci o daljem upgrade path-u koliko je meni poznato). Intel ti je sigurna kupovina, a AMD kao sto si procitao je 50/50, kako to gledas i ako on bude radio sa W8 nesto bolje i ako se Piledriver bude pokazao kako valja po AMD-ovim recima tad ces imati 10-15% vise performanse, ali do tada ni Intel nece mirovati. U tome je zackoljica. Znam da si svestan toga, samo ti obrazlazem na jednom mestu... Dakle, imati performanse vs. mozda imati performanse...

Da svodi se sa na to imati ili možda imati s tim da ovo imati iznosi 250+ evra sto je verovatno cena te price...Nego, koja je razlika izmedju I7 2600 i I7 2600K verzije?

Poslednja izmena:
Ivy izlazi q2 2012 i bice skup, Bulldozer izasao i ne lici ni na sta...pa ovi nisu normalni...kupicu nove patike i idem da se igram napolju, jeftinije je a i zdravije :d

Ali on zeli da se obezbedi za sledecih par godina, tako da nije losa opcija uzeti 2600k.

Uzeo Intel.
Nisam mogao da odolim performansama...mislim da nikada nije bila ovako velika razlika izmedju AMD-a i Intel-a. Za 30% vecu cenu 100% vece performanse. Ocekujem da ako me ovaj 2600k posluzi da cu da se vozim sa njim bar 3-4 godine bez razmisljanja a to je ono sto sam i trazio...Ima i toga da nikad nisma bio na intelu i kopka me da probam. Videcemo sta donosi. Za ovih par dana koliko koristim masinu ...pa ovo prosto leti...

Nazad
Vrh Dno