Šta je novo?

AMD ili Intel - platforma za narednih nekoliko godina?

exste

Čuven
Učlanjen(a)
24.01.2005
Poena
660
Moja oprema  
Laptop
ASUS Rog Strix G513 QR, Ryzen 5800H, RTX 3070 8GB
Ja sam oduvek imao samo AMD jer mi komp uglavnom treba za office i igre i tu je AMD bio neprikosnoven za istu ulozenu lovu a sada treba da radim upgrade! Nova BD FX platforma cini se ne donosi nikakva poboljsanja? Moj pristup upgarde-u je upgarde na platformu koja ce da traje 4 godine. Do sada je AMD uspevao da me zadovolji ali kako stvari stoje samo i7 2600 nudi miran san u naredne 4 godine, bar mi tako izgleda ali se plasim da samo 4 jezgra kod intela moze za 1-2 godine da bude premalo? I sta predlazete svima koji bi radili upgrade u skorije vreme (pre izlaska Skyrim-a) :d

1. AMD - AM3+ , 1090T
2. Intel - Z68, I7 2600

Glavni kriterijum ne zastarevanje narednih 3-4 godine za W8, office i igre! Intel je skuplji ali nije vazno 150 evra aku cu da budem miran 4 godine..

Poslednja izmena:
Pa da, taj procesor je veoma brz. Doduše, sada se pojavio i2700K ali košta čak 314 evra na Zapadu, kod nas ne znam da li ga već ima u cenovnicima.

Hoćeš li da ga overklokuješ malo, za rad 24/7 naravno ?

Prvi put sam se sreo sa Intelom sada, mada sam video na AI Suite II koji dosao uz plocu da ima auto tuning. Poslednji put sam klokovao AMD Bartona pre 8 godina tako da je pitanje da li bi trebao da se igram sa tim. Necu ga dizati bar 2 godine jer nema potrebe. Jedino me zanima kakav je to autotune softver pa cu malo cackati. U Biosu necu dirati. Sedmica 64 bita radi kao zmaj. Sa XP-a na W7 se bas oseti u svakom pogledu. mnogo je bolji W7 a instalacija je prosla za pola sata sa sve driverima i programima, prosto leti. OS odaje veliku stabilnost na prvu loptu...evo nekih shotova od platforme

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    861 KB · Pregleda: 68
  • Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    820.4 KB · Pregleda: 56
Poslednja izmena:
exste, veruj mi da možeš SASVIM BEZBEDNO da ga klokneš na 4.3 do 4.5 GHz, temperatura mu se povećava dosta umereno. Probaj koliko može da se klokne ali bez podizanja bilo kog napona, bilo na procesoru bilo na čipsetu ili memoriji. Trebalo bi da bez problema dođeš na otprilike 4.2 GHz.

4.2 GHz za svaki dan je bezbedno. Onih 4.5 se može dobiti sa malim povećanjem napona.

Podigao sam mnozioc sa 38 na 40 i sada ide na 4 GHz dok se temperatura nije ni pomerila, 28-33 C u idle-u, kao sto je bila i pre :)

Poslednja izmena:
Fantastično, svaka čast. Onda ga vozi na 4.5 GHz i ne brini se. Samo, ne bi valjalo da ideš preko 4.5 GHz jer upravo je ova frekfencija neka gornja granica do koje temperaturer ne skaču mnogo. Ako pređeš na 4.6 već će temperatura biti dosta viša.

Podigni množioc slobodno na 41.5 ili čak 42 i prati stanje.

Evo sad sam pikao Rage na maximum sve odvrnuto, 1 sat, i ovo su maximalne vrednosti (ASUS Sensor Recorder):

CPU - 47 C
MB - 36 C
CPU FAN - 1700 rpm
VGA - 55 C

Vrh Dno