Šta je novo?

AMD FX-9000 radi na 4.8 GHz

Maestro

Cenjen
Učlanjen(a)
23.02.2013
Poena
169
Konacno se neko seti da znacajno poveća frekvencu procesora.

AMD radi na novom procesoru koji će iznenaditi korisnike navikle da energetska efikasnost bude hvaljena iznad svega. Ovo pre svega govorimo jer novi high-end procesor koga priprema AMD - nazvan FX-9000, ima TDP rejting od 220W. Međutim, ono što treba iznad svega istaći kod ovog modela je da FX-9000 ima osnovni radni takt od 4,8 GHz a uz Turbo Core dostiže 5 GHz

Amd_fx_9000

Poslednja izmena:
Jedva čekam da čujem ostatak.

Kakva ploca treba da bi se ovaj CPU overklokovao barem malo, ne smem ni da zamislim. Uopste mi se ne dopada sta radi AMD sa CPU biznisom.

Koliko sam uspeo da izstrumfujem po netu u pitanju je PD.....e sad poseujuci jedan, naponska, soket, i samo hladjenje IHS-a(tj cpu-a) preko 1.475v ce biti nemoguca misja bez nekog ozbiljnog, ozbiljnog vodenog hladjenja, ploca ce morati da ima aktivno hladjenje mosfeta a verovatno i back platea(pogotovo asus ploce gde ce verovatno sablja i formula doci do GEN4 ili 5) a evo i obracun termalne dipilacije koju je radio jedan o.c guru http://hwbot.org/newsflash/2000_upd...urion_is_hoax_and_a_bad_one_at_best_the_stilt

Da ali kao sto sam pisao u onom drugom topicu ako je ovo istina a ne laznjak to sto je piledriver ne mora da znaci nista.
Ovo je gotovo sigurno semi custom chip obracunavati po trenutnim piledriverima FX-83xx serije ne pokazuje kompletnu sliku :)

Neko rece da ce da ga predstave na E3 a ne na computexu?

Kako god da ga predstave 220 TDP-a ce iziskivati nove ploce sa aktivnim hladjenjem naponske a verujem da ce dobar deo cene koja je navedena biti sistem hladjenja koji ce ici uz njega.

za ovo je minimum sejbertut/UD5....bez oca..naravno

Ne moze to ni blizu da gura ni sablja ni UD5/7 ni CHV-Z, mora potpuna nova revizija ploca sa drugacije resenim hladjenjem naponske, slazem se sa Stilgarom da ovde MORA voda inace-nemoguca misija.

Uostalom, The Stilt je lepo matematicki objasnio zasto ne moze, link imate gore u postu, bila je opsirnija analiza na extremesystems-u ali izgleda da te teme vise nema na tamosnjem AMD podforumu, ovo sto je Stilgar okacio je sazetak iz koga se takodje sve vidi.

Uglavnom, ovo je serija procesora u vrlo ogranicenom "tirazu", na nase trziste sumnjam da ce i stizati i nije nikakva konkurencija bilo cemu od Intela niti je tako zamisljen i tome namenjen, ovo je jednostavno igracka za extremne AMD entuzijaste u lovu na visoke frekve koji su iskljuciva ciljna grupa i to je to.

kako bre ne moze?
a koliko mislish da vam troshe vishere naklokovane na npr 4700+ sa ~1.5v? 150w? :D...vaaaziii...

Jedno je OC gde se Vishere teraju po dva kruga i frtalj AVX linXa pa se slikaju i bace na forum, a drugo frekvencija koja mora biti 100% stabilna out of the box i gde kao takav CPU mora da radi besprekorno u 24/7 rezimu bez ikakvih problema.

Moze li iko da nadje 1(jedan) primer gde Vishera klokovana na 4.8/5GHz vrti LinX 24 sata?:d

Matematika je jasna, disipacija VRMa pri kloku naponu od 1.5v je nekih 36 - 46W toplote, tolika kolicina ne moze biti odvedena konvencionalnim putem a da to bude u rezimu 24/7, mora voda.

220w za CPU, koja budalaština. Zar ne mogu da smisle neki drugi način, nego ovaj da se nose protiv 85w procesora :d

Htjeli su ljudi da izbace procesor na 5ghz pa kud puklo da puklo izgleda da ce uspjeti, ne treba ovaj procesor porediti ni sa cim od konkurencije jer nije za poredjenje i dalje ce biti losiji od konkurentski rjesenja.

Ja ne znam sta da radim? Kako su samo bezobrazni ovi iz AMD,a Baba me tera da ovo kupim,kaze moze dobro da se goni.

220w za CPU, koja budalaština. Zar ne mogu da smisle neki drugi način, nego ovaj da se nose protiv 85w procesora :d

Vidjeno vec kroz istoriju..Postoje dve taktike kako da "daju odgovor" konkurenciji.
Ili da dodaju jezgra ili da natezu frekvencije.U ovom slucaju resenje je bilo da se CPU nategne do smrti :d
Mene samo interesuje jel poklanjaju i vodeno hladjenje uz CPU?:p

I čika ''stilt'' je malo promenio pesmu iz ''nemoguće'' u ''mož' bit' ipak nešto'' kad je video onu sliku sa Gigabyte-ovog štanda. (ili se sve vreme pravio blesav) Uglavnom, to je nova rev.3.0 Gigabyte GA-990FX-UD7 ploča sa pojačanom VRM sekcijom, verovatno spremljena za ovu TDP aždahu. I na AMD-ovoj fejsbuk stranici se između ostalog pominjao nekakav novi FX CPU kao jedna od premijera na Computex-u. U svakom slučaju ako je ona pominjana cena od circa 700$ za taj CPU stvarna, većina nas može mirno da nastavi rad sa našim ''socijalnim'' retail primercima. :)
(ako bude i onog drugog, nešto sporijeg FX-8770 modela pretpostavljam da ni taj neće biti ispod 500$)

sve preko 200e za ove proceve je suludo, kad se ima u vidu da mora da se ulaze i u plochu i u hladjenje i u napajanje....
svako moze uz adekvatan hw da napuca na 100-200mhz manje od tih 4800-5000mhz i neki fx8350....

Poslednja izmena:
Ja vam kazem da ne verujem da ovaj procesor ide vs 85w intel procesora nego protiv 140w intel procesora, mozda ne u performansama ali u kombinaciji cena/performansa sto da ne :)

Tj da ne verujem da je cisto binovani FX-8350 nego da jeste baziran na piledriver arhitekturi ALI da je semi custom... tj malo zbudzen preko toga :) Mozda su najzad poceli da koriste automated libaries (koje koriste na jaguarima afaik) koje bi trebalo da spuste potrosnju 30% u odnosu u regularne FX procesore... sada zamislite 30% smanjena potrosnja, ogroman klok i napucani moduli semi custom moduli :). Vidite da su vec cackali nesto sa memory controler-om na A10-6800 2133mhz native support itd. Nije ni blizu intela ali je bolji nego sto je bio :)
Naravno da je moguce.

Da li ce uspeti videcemo na E3 za kada je navodno najavljeno predstavljanje :)

Poslednja izmena:
Ma ovo AMD-e "pali siroke narodne mase" i ako se pojavi ovaj procesor ili ce biti u malim kolicinama ili ce biti toliko skup da ga nece niko ni uzimati.
Tesko je ocekivati da ovo bude nesto sto ce parirati intelu, gotovo sam siguran da ni 5hgz nece biti dovoljno da se parira core i7 procesorima.

Ma ovo AMD-e "pali siroke narodne mase" i ako se pojavi ovaj procesor ili ce biti u malim kolicinama ili ce biti toliko skup da ga nece niko ni uzimati.
Tesko je ocekivati da ovo bude nesto sto ce parirati intelu, gotovo sam siguran da ni 5hgz nece biti dovoljno da se parira core i7 procesorima.

Sa 5ghz obican 8350 bi parirao i7 procesorima lepo. Naravno uz odgovarajucu cenu a ne 700e. Kao sto rekoh ne ocekujem da uopste FX-9000 bude obican 8350, inace bi to bilo ekstra glupo sa njihove strane ... no videcemo :)

I čika ''stilt'' je malo promenio pesmu iz ''nemoguće'' u ''mož' bit' ipak nešto'' kad je video onu sliku sa Gigabyte-ovog štanda. (ili se sve vreme pravio blesav) Uglavnom, to je nova rev.3.0 Gigabyte GA-990FX-UD7 ploča sa pojačanom VRM sekcijom, verovatno spremljena za ovu TDP aždahu. I na AMD-ovoj fejsbuk stranici se između ostalog pominjao nekakav novi FX CPU kao jedna od premijera na Computex-u. U svakom slučaju ako je ona pominjana cena od circa 700$ za taj CPU stvarna, većina nas može mirno da nastavi rad sa našim ''socijalnim'' retail primercima. :)
(ako bude i onog drugog, nešto sporijeg FX-8770 modela pretpostavljam da ni taj neće biti ispod 500$)

Moja ocekivanja FX-8770 = regularni FX-8350 radjen sa novim libaries smanjena potrosnja pa binovan i klokovan zverski na 4.8-5ghz. Cena 250e + cena fensi hladjenja sa njim. 350e?
FX-9000 ako je istina ona cena od 600 i kusur evra veoma sam siguran da je ono iznad sto sam pisao ... nece to biti obican binovan FX-8350 koji radi na povisenom taktu i da kosta 600e 650e ... mora biti malo zbudzen ... sama cena mu govori da ce ici protiv socket 2011 procesora gde AMD uopste nije prisutan. To je pod uslovom da cena nije fejk :)

Poslednja izmena:
Zbog ne iskoriscenosti jezgara(lose optimizacije SW-a) i uopste kapaciteta, samog x8 procesora, bezciljno je budziti(po meni) ovakve procesore i na ovaj nacin jer u sustini sa savim tim dodacima(budzenjem) sto ti navede ne verujem da ce biti veca razlika od 2-5% u odnosu na fx-8350 nasviranim na 4.8gzh a misljena sam da maltene svaki 8350 moze da odardi bateriju stresa na krstenoj ploci sa valjanim hladjenjem....mada na kraju krajeva videcemo kad izdju......i moram da dodam, 4.8 je bzaicna frekfencija, turbo 5.0, to u isto vreme ne znaci da ce 5.0ghz raditi stabilno 24/7, vec samo na trenutke i to na 4 jezgra, sto nije nemoguce.

Vi ljudi masite poentu uzduz i popreko...

Mi treba da naplacujemo overklokovanje procesora.

Kad moze AMD, mozemo i mi! :-devil-:

Zbog ne iskoriscenosti jezgara(lose optimizacije SW-a) i uopste kapaciteta, samog x8 procesora, bezciljno je budziti(po meni) ovakve procesore i na ovaj nacin jer u sustini sa savim tim dodacima(budzenjem) sto ti navede ne verujem da ce biti veca razlika od 2-5% u odnosu na fx-8350 nasviranim na 4.8gzh a misljena sam da maltene svaki 8350 moze da odardi bateriju stresa na krstenoj ploci sa valjanim hladjenjem....mada na kraju krajeva videcemo kad izdju......i moram da dodam, 4.8 je bzaicna frekfencija, turbo 5.0, to u isto vreme ne znaci da ce 5.0ghz raditi stabilno 24/7, vec samo na trenutke i to na 4 jezgra, sto nije nemoguce.

Dobro to je istina, mada od ovih procesora se ne ocekuje da budu kupljeni da bi igrali civilaciju ili dirt3 i ostale gluposti nego rendering content creation i slicno, a tu je software optimizacija MNOGO bolja...SB-e je bulja za gejming isto tako, ali zna se ko ga kupuje (osim likova koji imaju previse para kupuju ga profesionalci)

tj tako ja bar tako mislim a sta je AMD uradio videcemo :)

Poslednja izmena:
videcemo kad testeri okace rezultate sintetike i uporedimo sa mojim o.c om.......:D

da :) a videcemo i kako ce se FXovi ponasati sa novijim igrama i programima iduce godine i godina posle toga ,)

Verovatno je u 3D Marku brzi od Intel I7 3770 procesora imajuci u vidu da je FX-8350 klokovan na 4.9 Ghz, 8% brži od doticnog Intel procesora.

Poslednja izmena:

Ono sto treba da bude iskorisceno je vec optimizovano, ne brini, ima SW koji koriste i po 32 jezgra po masini, a po potrebi i vise, u distributive mode, broj jezgara moze rasti oxoxoxo visoko.

Dobro tu vec govorimo o prvenstveno serverskim masinama :)

Prilozi

• amd_fx-90002xaap3.png
    amd_fx-90002xaap3.png
    427.9 KB · Pregleda: 138
  • amd_fx-90003c2lrb.png
    amd_fx-90003c2lrb.png
    303.9 KB · Pregleda: 113
  • amd_fx-9000s1zqc.png
    amd_fx-9000s1zqc.png
    145.2 KB · Pregleda: 117
Poslednja izmena:
Vrh Dno