Šta je novo?

AMD Fusion Netbook – ASUS 1215B

Zavisi od ciljne grupe kupaca tj. cene. :)

Ako bude <800 evra, onda OK, ako ne, neka zaborave, džabe im sav sjajni aluminijum, to je onda mašina za managere da se šepure, a takvi će opet pre kupiti Air. :)

Ne znam, ali me taj C30 ne uliva poverenje, pa to je slabije i od Atoma!

Pa to vec zavisi od potreba. Meni moj single-core dve godine stari Atom super radi, i to sa otvorenih 20-ak tabova u chromu, a pusta i 720p video na eksternom TV-u, tako da kontam da je za moje potrebe ovo strava. Dobicu tacno ona poboljsanja koja su mi potrebna - ekran i rezolucija su malo veci, masa ostaje ista a dimenzije uredjaja su samo za nijansu vece. I jedna meni jako, jako, ali jako vazna stvar - trajanje baterije - kontam da taj C30 trosi daleko manje od jacih Brazosa.

Da li moze da se uzme ovaj 1215B ali bez Windowsa pa da kosta manje od tih 48K dinara?

POZ

Ne može. Koliko znam ne postoji 1215B FreeDos verzija. Moraćeš neki drugi model da potražiš.

Nažalost, forsiraju taj windows ko blesavi. I posle kažu nema microsoft monopol. Ja neću koristiti taj windows, zašto moram da ga platim?

^^
A ja vec imam (legalan) Windows.
Nisam znao da su konkretni modeli tako iskljucivo vezani za OS, bas su s*se.
POZ

Jel' uzeo neko ovaj 1215b sa c-30? Mene izuzetno interesuje ali me malo plasi taj single core na 1ghz, neka iskustva?

Poslednja izmena:
Da, typo. Moze neko da mi da zeleno svetlo za kupovinu ovog malisana? :)

Ako ti nesto znaci moje licno iskustvo sa C-50, bez problema simultano ide 1080p stream sa neta i 720p mkv film a C-30 bi trebalo da bude oko 30-40% slabiji.

Ma cena je tolika zbog Win7...

Koristim Arch Linux. I to preferiram minimalni install bez desktop okruzenja koji bi savrseno pasao ovom netbooku...

Koristim Arch Linux. I to preferiram minimalni install bez desktop okruzenja koji bi savrseno pasao ovom netbooku...

wow. pa, onda ostaje nada da će uvoznici obezbediti koji komad bez OS-a za vas Linux-aše.
Off topic: koja je prednost ovakvog netbook-a sa HDMI portom, bez grafičkog okruženja? Just curious...

Poslednja izmena:
wow. pa, onda ostaje nada da će uvoznici obezbediti koji komad bez OS-a za vas Linux-aše.
Off topic: koja je prednost ovakvog netbook-a sa HDMI portom, bez grafičkog okruženja? Just curious...

Pa nisam rekao bez grafickog okruzenja :) Ne koristim kompletna Desktop okruzenja kao sto su gnome, kde, xfce, lxde ali koristim menadzer prozora tako da imam graficko okruzenje, ali podrazumeva se da je maksimalno uprosceno i veoma nezahtevno (zauzima nekih 15mb rama). Naravno uz to i media playere koji dolaze sa kompletnim kodecima pa mogu da uzivam u HD videu preko HDMI porta :)

Pa nisam rekao bez grafickog okruzenja :) Ne koristim kompletna Desktop okruzenja kao sto su gnome, kde, xfce, lxde ali koristim menadzer prozora tako da imam graficko okruzenje, ali podrazumeva se da je maksimalno uprosceno i veoma nezahtevno (zauzima nekih 15mb rama). Naravno uz to i media playere koji dolaze sa kompletnim kodecima pa mogu da uzivam u HD videu preko HDMI porta :)

Double wow. OK, hvala. Sorry na off-topic. Nadam se da će uvoznici naći način da uvezu neki komad bez Prozora za one koji ih ne trebaju.

Hvala na objašnjenju.

Kad se već daje tolika svota, doda se još malo i kupi dakle upotrebljivija mašina: http://emmi.rs/laptop-računari-hp-4330s-(xx945ea)-133.11.html?productId=16863

+ 320 Gb na 7200 kao i 13'
- i3 (isuviše jak za moje potrebe) i cena mu je jaka.
Za film, net, mjuza i sl. AMD sa 2 jezgra i 2 Gb treće generacije će sigurno završiti posao, a i ako zafali gurnem još 1 giga rama i problem rešen. Nego me ova cena kolje, kad bi ga mogao kupiti bez Wina sutra bi ga kupio!
Offtopic; Jao bože gledam evo Eurosport 2 i ženski fudbal, Nemice odrale Norvežanke 8-1, brutala! :d

Poslednja izmena:
Kad se već daje tolika svota, doda se još malo i kupi dakle upotrebljivija mašina: http://emmi.rs/laptop-računari-hp-4330s-(xx945ea)-133.11.html?productId=16863

To vec zavisi od potreba. Taj HP sa i3 procesorom je duplo tezi od ovog ASUS-a, baterija ne verujem da traje duze od 2-3 sata, i za njega treba posebna torba u kojoj ce se nositi. To nije ni slicno funkcionalnosti koju nudi ovaj ASUS - 1.4 Kg tezine, 6-8 sati trajanja baterije, a moze da se smesti u poslovnu torbu pored drugih dokumenata i da se nosi ceo dan po terenu.

Taj HP koji si ti naveo je vise zamena za desktop, uz povremeno prenosenje, dok je ASUS 1215B odlicno mobilno resenje, za one kojima je prava mobilnost stvarno potrebna, dakle dve potpuno razlicite klase uredjaja.

a moze da se smesti u poslovnu torbu pored drugih dokumenata i da se nosi ceo dan po terenu.

HP 33 x 23.5 x 2.8 (W x D x H)
ASUS 30 x 20.3 x 3.8 (W x D x H)

Jeste HP veći, ali razlika nije baš toliko dramatična, meni je to dosta slično, tebi je razlika ogromna - OK.

Taj HP koji si ti naveo je vise zamena za desktop, uz povremeno prenosenje, dok je ASUS 1215B odlicno mobilno resenje, za one kojima je prava mobilnost stvarno potrebna, dakle dve potpuno razlicite klase uredjaja.

Zamena za desktop od 13.3? :trust: Za povremeno nošenje je 17", 15.6 za relativno često, a 13.3" je već sub-notebook, odnosno veoma mobilan laptop! Dakle da su ovo dve potpuno različite klase uređaja - ne stoji. Oba mogu da posluže za slične stvari u pokretu, da usput čekiraš mejl, pogledaš neki PDF, otkucaš kraći tekst, pokreneš PPT... Ako na HPu ne pokrećeš procesorski zahtevne stvari, verujem da je autonomija OK. Sa druge strane, ovaj mali ProBook ako se zakači na monitor i priključi na gradsku el. mrežu, postaje ozbiljna mašina za rad.

E sad, kome baš treba netbukić da ga nosa kao rokovnik po ceo dan i da ga koristi na bateriji po 7-9 sati, pa bolje da kupi neki bilo koji za 20k i rešen problem, sve te jednostavne stvari će moći i sa njim, ne vidim potrebu za ovim ASUSom od 38k da bi se koristio kao rokovnik. Videh, valjda u PCP, nude neki netbukić i za 18k, i taj može sve što može i ovaj Asus, a cena upola manja.

Želim da kažem da ovo rešenje sa cenom nije "ni tamo, ni ovamo". :)

Poslednja izmena:
Pa, hmm, ovaj ...

ja mislim da postoji razlika izmedju svih navedenih uradjaja. Jedan je 10, jedan je 12, jedan je 13". Svi procesori su dosta različiti, vek trajanja beterije takodje. Težina i dimenzija samih uredjaja isto tako.

Nekom te male razlike znače više - nekom manje.

Neko voli HP, neko voli ASUS. I to je legitimno.

Ono što je malo čudno, je ubedjivati nekog da kupi nešto što ne želi da kupi, samo na osnovu toga "ja mislim da je tako bolje" :) Meni se čini da čovek vrlo dobro zna šta želi, ne izgleda mi kao neki noob. A možda tebi više odgovara taj HP; tako da ćeš da ti sigurno kupiti ili si ga već kupio?

Ne znam odakle ti to da ga ubeđujem da kupi?

Lično nisam kupio HP i vrlo su male šanse da to uradim, ali sam nabacio to kao predlog, možda nekome bude zanimljiv. Inače, Air-max je izneo par tvrdnji, na to sam mu odgovorio, ne ubeđujem ga, niti ima svrhe jer je čovek rešen da kupi netbook.

Ništa nije crno-belo, to je tačno, ali opet, 380e i netbook mi ne idu u istoj rečenici, osim za one kojima je to baš potreba. Primetio sam u poslednje vreme da puno ljudi kupuje netbookove za korišćenje mahom kod kuće u krevetu, na terasi, vikendici i tako to, dakle nije baš da im je potrebno da ima autonomiju 8 sati i da po svaku cenu mora biti do 1,5kg, nego eto, žele nešto manje i zgodnije za svaku priliku. U tom smislu HP 13.3" može da uskoči kao validna opcija onima koji bi all-in-one rešenje, manji laptop koji mogu da koriste i za ozbiljniji rad, dok bi sa druge strane fejsbuk populaciji verovatno bio dovoljan i onaj 10" od 18k. :)

Poslednja izmena:
Taj HP mi je malo izgubljen između ciljnih grupa, mislim za 50000 hiljada može da se uzme mnogo jači laptop od 15" koji će mnogo bolje odrađivati posao od ovog (uporedi ga na primer sa ovim http://www.gigatronshop.com/laptop_racunari/asus_a52jv-sx079-10239) , na prihvatljivijem ekranu za desktop rešenje uz bukvalno istu prenosivost i autonomiju baterije... Čemu?

S druge strane se ne sme zaboraviti da je cena od 1215B solidno napumpana zbog windowsa dok HP dolazi bez sistema, pa nije baš fer upoređivati cenu. Moguće je da će se pojaviti 1215b bez OS što bi mu cenu primaklo bliže 300e koliko realno i vredi. Što se autonomije, pokretnosti, težine tiče, da ne pričamo o temperaturama (aj probaj da radiš na kauču dok te laptop prži), ne mogu se ni porediti. Tako da po meni je taj HP vrlo loše rešenje, jer gađa segment koji vrlo malo ljudi zadovoljava, naravno marko_n ako tebi radi posao nema šta da se priča ali bih ti, šta god da tražiš, preporučio nešto drugo.

Poslednja izmena:
TingoL, da li si radio istraživanje tržišta pa otuda imaš te informacije ili ih onako proizvoljno plasiraš?

Porediš nikakvu A seriju od ASUS, i to prošlogodišnji model, sa novim Sandy Bridge modelom sa daleko boljom izradom. Oladite više sa gledanjem suvih specifikacija, ako ćemo tako Acer i MSI su najbolji.

I po čemu je taj ASUS "mnogo jači" kad ima slabiji procesor i sporiji disk? Rezolucija ekrana je ista, a HP nudi manje, lakše, lepše i kvalitetnije pakovanje. Jedina prednost toga ASUS je grafička, ali ovde ne pričamo o mašinama za igranje.

13.3" laptop je odlična solucija za sve koji hoće da imaju jedan računar i da izbegnu sinhronizaciju podataka. Računar koji će da se šeta između kuće i posla, a po potrebi kači na monitor za neki duži i ozbiljniji rad. Uzima dobro od oba sveta, od sveta laptopova procesorsku sangu, od sveta netbokova dobru presnosivost.

15.6" je truli kompromis, niti je prenosiv, niti je udoban za neko duže korišćenje. 17" laptop je već da kažemo udoban za duži i ozbiljniji rad, ali je potpuno neprenosiv. Kad se podvuče crta, ispostavlja se da je najbolje rešenje 13.3" + monitor po potrebi, i do toga zaključka nisam doša samo ja, nego i mnogi ljudi koje uživo poznajem i koji su isprobali razne varijante.

Poslednja izmena:
Ako ti je onaj od 15.6 nije udoban za korišćenje o čemu onda da pričamo sa 13"? Taj HP je skoro iste težine kao ovaj asus koji sam postovao o kakvoj prenosivosti ti govoriš? A da ne pričamo o bonus prženju baterije zahvaljujući hardu od 7200rpm što totalno ubija bilo kakvu primenu osim desktopa. Asus ima i 2GB rama više, a koliko puta ćeš tu integrušu prokleti u realnom radu to samo bog zna.

Kad se podvuče crta u 90% situacija 15,6" je rešenje, i do toga zaključka nisam došao samo ja nego i laptop proizvođači koji na 50 izrađenih 15" izbace jedan od 13". I ova rasprava je glupa, tema se zove Asus-1215b a ti kao bolje rešenje nudiš neki koji je 150e skuplji, i nema ono što je glavna odlika svih netbookova: prenosivost, autonomija i mala potrošnja bez grejanja. Očito da ni ja ni ti nećemo promeniti mišljenje tako da je najbolje da prestanemo da trujemo temu...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno