Šta je novo?

AMD FM2+

Izvini ali ima dosta kucista koja su samo za mATX i ITX ploce, o ITX kucistima i da ne pricam. U skoro sva mogu da se stave hladnjaci do 160 ili 170mm, a takodje vecina je predvidjena za vodeno hladjenje cak do 360mm radijatore mogu da prime. Tako da to sto si napisao jednostavno nije tako. Evo linkova ka nekim od gore pomenutih kucista (koja imaju kod nas da se kupe):
http://www.itsvet.com/proizvod/bitfenix-prodigy-m-bfc-prm-300-kkxsk-rp/comp_comp_case/885/2060
http://www.itsvet.com/proizvod/cooler-master-silencio-352-sil-352m-kkn1/comp_comp_case/54/2025
http://www.itsvet.com/proizvod/silverstone-sugo-sg10b/comp_comp_case/148/1964

Zasto bi kupio to? 2 od ta 3 kucista su zapravo veca od mog kucista, a da ne spominjemo to sto nude inferiorno hladjenje i manje storage space-a u odnosu na obicna kucista u toj cenovnoj kategoriji. A da ne spominjemo da sem CM kucista to je prosto preskupo.

To je stvar ko sta voli i kome se sta svidja, ali poenta je da postoje kucista koja su namenjena samo za mATX ploce. Meni se licno svidja bitfenix kuciste, ali to nije za ovu temu. Ocekujem sve vise i vise modela za kaveri APU uskoro, jer mislim da ce doticni APU bii veoma popularan tako da proizvodjaci ploca jednostavno nece moci da ignorisu to. Kako vidim ASRock i Gigabyte za sada imaju dosta modela sa FM2+ podnozjem, dok ostali svega po nekoliko.

Ja se izvinjavam, što nisam ranije odgovorio, ali sam bio zauzet, AsRock mi je stigla ploča i svaka čast ovim ljudima iz S**pro na efikasnosti, medjutim još mi sa druge strane nisu stigle komponente, pa nisam još sastavio računar, čim stigne, javljam utiske, šta kako.

U E...... su se danas pojavile par MSi ploci,i to ATX i mATX ali sve imaju po dva slota za ram i cenu oko 6000.

U E...... su se danas pojavile par MSi ploci,i to ATX i mATX ali sve imaju po dva slota za ram i cenu oko 6000.

Taj MSI bolje da se nije ni pojavio, ploče su blagi užas doduše i cena im je taka :D napojna jedinica katastrofa, dva slota za ram... ja stvarno ne znam gde ovo ide. Stvarno mi nije jasna AMD-ova strategija ko je tu blesav, ovamo ukidaju AM3+ fokusiraju se na FM2+ a ploča ni za lek. Meni 5800k stoji na stolu za ukras, a bila mi ideja da prezimim s njim dok se Kaveri ne pojavi odnosno bude cena kakva takva. Posle toliko godina pojedem g.... da pređem na AMD jer mi se APU ideja skroz dopala jer se generalno ne igram toliko i to mi završava posao skroz. Ali ako ja treba da gledam u pasulj i da čekam da se pojave tri ploče kod nekog od uvoznika onda fala lepo svima !!!

pa kada je kaveri vec tu sto ne prodas taj 5800k i uzmes neku plocu i kaveri kada se pojave

Pa sad, te MSI, stvarno ja za sebe ne bih kupio, nekome mogu da završe posao, ali dok prodavci ne počnu da uvaljuju ove APU konfiguracije i kasnije Kaveri na najgorim mogućim pločama, za sada je ta platforma interesantna ljudima koji eto malo više prate računarsku materiju i hoće za sebe jednu finu cenovno pristupačnu kućnu konfiguraciju, i za to svako želi dobru matičnu ploču po prihvatljivoj ceni, što neki proizvodjači i uvoznici ne shvataju.

Ja sam danas prvi put imao vremena da otpakujem AsRock ploču Extreme 4+ koju sam pominjao, i mogu reći da su vizuelno utisci vrlo pozitivni, odlična izrada, pedantna, naponska 4+2, raspored na ploči odličan, ono što je mene iznenadilo na ploči ima čak 5 konektora za ventilatore od koji je moguće kontrolisati 4, a 5-i je power fan.
Ploča ima na sebi i čip za bolji kvalitet zvuka kada se koriste slušalice itd...

Mosfeti naponske na sebi imaju prilično masivan hladnjak, koji mene podseća više na neke masivne za audio opremu, e sada to me malo brine, jer ipak se bolje oslobađaju toplote oni na koje smo navikli sa rebrima, ovako iz celog komada jeste on mnogo veće mase, ali fizika nije na njegovoj strani, videćemo, meni još uvek nisu stigle ostale komponente, nadam se da će me udostojiti od ponedeljka, s obzirom da sam ih naručio pre nedelju dana.

Poslednja izmena:
Ja sam uzeo gigabyte plocu i sad postoje dva problema.
Prvi da u biosu mogu da udjem i toliko,nemoguce pregledati ili menjati podesavanja.
Drugi problem je cudno ocitavanje u HWiNFO.
amd750gig.png
Savet?

Poslednja izmena:
Ovo za bios ne znam A hwinfo treba sačekati da update

Namontiran računar, evo danas ceo dan instaliram i **bavam se s njim, radi besprekorno, i vrlo pozitivni utisci što se AsRock extreme 4+ ploče tiče, UEFI bios, ploča ima sve moguće i nemoguće opcije, pa čak da ugasite led svetiljke na kućištu u večernjim časovima, sve to je moguće kontrolisati iz Windowsa. kasnije malo više o svemu

Zna li se koja ce cena da da nas snadze sa AsROCK FM2A88X Extreme6+?

Evo u normalnom radu temperatura i procesora i naponske (mb temp u ono asrock tune softveru) na matičnoj oko 25c, procesor je 5400K APU, nisam još imao vremena da probam overclock niti šta drugo, ovako u normalnom radu instalaciji programa, računar radi brzo, i to sam ograničen sa samo 4GB rama, kuler je Thermis onaj Raja ili kako god :D

Za tu Extreem 6+, ne znam pozovi uvoznika S**pro pa pitaj.

Poslednja izmena:
Znaci ipak se naponska ne greje? Previse mislim.

Znaci ipak se naponska ne greje? Previse mislim.

po ovom što javlja softver 'ladna je ko špricerajac, 25c je smešna temperatura, sutra kada me ne bude mrzelo mao ću pipnuti prstima hladnjak na mosfetu, da se uverim u tačnost ovoga.

@stormscion čipset je A88X ili misliš na čip za očitavanje temperature?

Poslednja izmena:
Evo screenshota

sisinfo.png

Imam samo jedno pitanje ovaj APU ima 2 jezgra i dva hyperthreada? Bar bi tako trebalo, a u task menadžeru nema jelte još dva ta threada.

Poslednja izmena:
Ima samo jedan modul, ne znam šta si ti mislio?

Mislio sam na cpu model nema veze sada

Poslednja izmena:
Drugari, jedno pitanje:

Uzeo sam bratu HTPC računarčić - AMD APU A6-6400K i Gigabyte f2-a88xm HD3 ploču, Hdd i Ram standardno...

Na ploči imam 24pinski i jedan 8pinski ulaz za napajanje, međutim na samom napajanju imam samo 24pinski izlaz i jedan 4pinski, pored standardnih molexa i sata napajanja. Momak u ЊинЊин ;) radnji mi reče da ubodem to 4pinsko u 8pinsko i da to može da uđe samo na jedan način. I to i uradih i Voila! komp radi ;)

E sad mene zanima koliko je bitno ovo? Tj, da li je bolje da nađem neko napajanje sa 8pinskim konektorom ili da nađem neki adapter (molex u 8pinsko ili šta već, ako postoji), ili da sve ostavim kako je sad?

P.S. Napajanje je onaj Rhio 500W kog ne bi preporučio nikome jer se čuje kao j****** nosorog, al za sad će da obavi posao.

Ne mora da ima 8 pinski konektor, dovoljan je 1 ako nece da radi neki ekstreman overklok... To je zapravo tako napravljeno da bi se manje grejali konektori jer se desavalo da sagori taj 4 pinski usled velikog overkloka tj. prevelike struje koja protice kroz njega :)

Poslednja izmena:
Čekaj, to znači da ne treba da se brinem, tj. da ostavim akko jeste? NIkakvog overkloka neće biti, radi se o HTPC kompu :)

Komp je ko brata pa ne mogu da proverim. Kad budem mogao napisaću, ako bude nešto problematično.

Stigoše i ploče GA-F2A88XM-DS2 i GA-F2A88X-D3H

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno