Šta je novo?

AMD E-350 : Intel Atom

AMD E-350 vs Intel Atom D510
767 vs 609
Odnosno E-350 ispada 50% jaci od ovog Atom-a.

http://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php

Hahaha, u kojoj godini ti gledaš te procesore? Aktuelni Atom je Cedar Trail koji razbija, mogao bi komotno da bude i u desktop mašinama, dok je AMD E-350 stara tehnologija koja spram CT nema šta da traži. Pogledaj malo netbukove na tržištu, već godinu dana se prodaje samo Cedar Trail druže moj, nije u redu da porediš aktuelni AMD sa prastarom generacijom Intela.

Imao sam best selling Toshiba netbook sa kraja 2011. u SAD sa Atomom N455 (mislim), single core. Neupotrebljivo. Ni za sta.

Prodao, kupio notebook sa E-350, 4GB RAM i lepo me sluzi. Otvorim 30 tabova u brauzeru, nekoliko Office aplikacija, pusta 1080p. Ponekad laguje ali ne moze da se poredi sa Atomom. Ovo je user experience. :)

N455 je 3 generacije unazad, zato je i bio na rasprodaji. Toliko. ;)

+1! :) Atom sucks big time.

Tvoj post bi shvatio ozbiljno da ne dolazi sa Atom procesora iz 2009. godine. :) Stvarno, promašio si temu, imao sam i ja single-core atom, koji ne može ama baš nikako da se poredi sa ovim novim, a takođe nije u redu da ga porediš sa Brazos procesorima koji su se pojavili znatno kasnije i koji uopšte nisu ista generacija sa tim N455. Kao kada bi poredio i7 sa nekim 4 godine starim AMD procesorom i izveo zaključak da je AMD njesra. :D

@kljajajunior
Nemoj tako, zar ne vidis da owim barata sa 30-tak tabova u chromu i sve leti jos da stigne da instalira crysis u multiplayer-u... :-devil-:

Moj single-core Atom na Asus netbuku iz 2009. godine je, u "high-performance" modu puštao HD 720p video preko D-SUB izlaza, gledao sam na poslu filmove preko njega na TV-u od 50" i sve je radilo savršeno glatko. Asus je imao taj high-performance mode u kojem je zapravo blago klokovao CPU za nekih 100 Mhz koliko se sećam, tako da "obični" atomi to možda i nisu mogli, ali ovaj je radio savršeno (a baterija mu je trajala minimum 6 sati, deklarisana je bila na 8+ sati rada u battery modu).

A sada, ono što vi zli jezici nećete želeti da poverujete, ali je istina - ovaj mališan je terao WOW, do duše na minimum detalja i u 800x600 ali je radio dovoljno dobro da bude igriv. Toliko o tom atomu, koji je bio single-core, prva generacija atoma, koji sa ovim novim atomima ne može da se poredi nikako.

P.S. Taj netbuk je imao 1GB RAM-a.

Poredio sam ono sto je u isto vreme na Amazonu isto kostalo. Pri tome je Atom bio pakao, a za iste pare HP dm1z sa E-350 - raj. Govorim o istom trenu, najprodavanija Tosiba Atom i najprodavaniji HP Brazos za vrlo slicne pare. Neuporedivo. To je poenta.

Single core Atom nije ni za sta, potpuni fail, dok je E-350 vrlo upotrebljiv.

+1
Radio sam s malim HP dm1z (E350), i Lenovom većeg formata (E300). To se s Atomom, bilo kojim, _ne_može_ uporediti. Nema ni potrebe ni temelja za usporedbu ... možda ako je s druge strane Atom-ION platforma, no to je već druga priča i toga u netbook-ovima nije bilo.

Pa bilo je, kako nije, imao je Asus neki N nešto model ili kako se zvaše, sad je neko napisao na forumu da je imao taj netbuk sa i ja sam se razmišljao bio da ga pazarim pa odustao.

Međutim, niko ovde ne spominje koliko Brazos troši više struje od Atoma? Evo vam ovde podaci:

http://www.cpu-world.com/Compare/821/AMD_E-Series_E-350_vs_Intel_Atom_N2600.html

E-350 ima TDP 18W, dok Atom N2600 ima TDP 3,5W!

Takođe, mora da se uporedi i CENA tih procesora, koliko se sećam kada se Brazos pojavio koštali su netbukovi sa njim oko 400 evra za jače modele procesora, mislim da E-450 i nije mogao da se nađe za ispod 400 evra, dok Atom netbukovi sa najnovijim N2600 proc. koštaju po 250 evra, pogledajte oglase.

Poredio sam ono sto je u isto vreme na Amazonu isto kostalo. Pri tome je Atom bio pakao, a za iste pare HP dm1z sa E-350 - raj. Govorim o istom trenu, najprodavanija Tosiba Atom i najprodavaniji HP Brazos za vrlo slicne pare. Neuporedivo. To je poenta.

Single core Atom nije ni za sta, potpuni fail, dok je E-350 vrlo upotrebljiv.

Zašto pričamo o onome što si ti poredio TADA, kada mi živimo SADA? :) Apdejtuj malo svoje info dobri moj Votsone. :)

^ Zato sto sada nemam nesto sto je izaslo friško iz fabrike, dragi moj Šerloče. :) Nemam "hands on" na onome sto je bas aktuelno. Znaci mi korisnicki dozivljaj a ne testovi.

Kako bilo, E-350 je solidna stvar za 90% korisnika. Meni baterija traje 8h sa HP dm1z. I sa 30 brauzer tabova. :)

Hahaha, u kojoj godini ti gledaš te procesore?
2013 :D
Aktuelni Atom je Cedar Trail koji razbija
ROFL! Ovo je ironija ili ozbiljno?
mogao bi komotno da bude i u desktop mašinama,
Mogao bi, ama pre 10 godina.
dok je AMD E-350 stara tehnologija koja spram CT nema šta da traži.
CT je prvi Intelov CPU/APU koji ima arhitektura na nivo na Brazos jer konacno ima i IGP koja je Full HD capable.
nije u redu da porediš aktuelni AMD sa prastarom generacijom Intela.
Ako hochesh da uporedujesh zadnje generacije ondak uporedivaj CT sa A4-4455M ili E2-1800. A i ne vidim sta nije u redu da uporedivamo zadnje generacije sa proshle. To su aktuelni procesori koji ljudi koriste.

Međutim, niko ovde ne spominje koliko Brazos troši više struje od Atoma? Evo vam ovde podaci:

http://www.cpu-world.com/Compare/821/AMD_E-Series_E-350_vs_Intel_Atom_N2600.html

E-350 ima TDP 18W, dok Atom N2600 ima TDP 3,5W!
TDP nema doprne tachke sa potroshnje elektrichne energije. To je parametar koji ima veze sa dizajn razladjivanje i je razlichan za AMD i Intel. U svaki sluchaj N2600 je vishe efikasan samo zbog mnogo bolji proizvodstveni proces. Ja ne bih upredjivao sa E-350 nego sa E2-1800.

Kako bilo, E-350 je solidna stvar za 90% korisnika.
ROFL!

Imamm na poslu netbook sa [email protected], i sasvim sam zadovoljan performansama.
Posebna draž je što tolko troši da baterija drži do 8 časova, a kad je WiFi uključen do 6 sati.

Jedina mana je što u ovom netbooku ima samo 1GB RAM-a, i to se oseća sa više otvorenih tabova, sa više procesa ...
Druga mana je što ploča podržava max 2GB RAM-a, tako da se i upgrade malo isplati.

Ako pronađem isplativu ploču koja će podržavati makar 6-8GB, odmah pravim mali kućni NSS sa ovakvim procesorom.

^ Zato sto sada nemam nesto sto je izaslo friško iz fabrike, dragi moj Šerloče. :) Nemam "hands on" na onome sto je bas aktuelno. Znaci mi korisnicki dozivljaj a ne testovi.

Kako bilo, E-350 je solidna stvar za 90% korisnika. Meni baterija traje 8h sa HP dm1z. I sa 30 brauzer tabova. :)

Poenta je u tome da je i N2600 solidna stvar, i ako poredimo AKTUELNE AMD i Intel procesore, tu su negde, AMD još uvek ima bolju grafiku, ali je i primetno skuplji, ali stari single-core atomi jednostavno nisu za poređenje sa novim AMD dual-core, što je i jasno svima i logično, takoreći "rupa na saksiji". :)

Ali reći da je Atom njesra zato što je novi AMD bolji od 3 generacije starog Atoma jednostavno je pogrešan zaključak.

Poslednja izmena:
Hahaha, u kojoj godini ti gledaš te procesore? Aktuelni Atom je Cedar Trail koji razbija, mogao bi komotno da bude i u desktop mašinama, dok je AMD E-350 stara tehnologija koja spram CT nema šta da traži. Pogledaj malo netbukove na tržištu, već godinu dana se prodaje samo Cedar Trail druže moj, nije u redu da porediš aktuelni AMD sa prastarom generacijom Intela.
Ajde sto citas svaki treci post, nego jos i provociras...

1. Covek je u ovom postu poredio ta dva procesora: http://forum.benchmark.rs/showthrea...0-Intel-Atom&p=3172869&viewfull=1#post3172869
Ja sam samo odgovorio na taj post poredjenjem identicnih procesora.
2. Objasnjenje mog posta imas ovde: http://forum.benchmark.rs/showthrea...0-Intel-Atom&p=3173033&viewfull=1#post3173033

Ajde sto citas svaki treci post, nego jos i provociras...

1. Covek je u ovom postu poredio ta dva procesora: http://forum.benchmark.rs/showthrea...0-Intel-Atom&p=3172869&viewfull=1#post3172869
Ja sam samo odgovorio na taj post poredjenjem identicnih procesora.
2. Objasnjenje mog posta imas ovde: http://forum.benchmark.rs/showthrea...0-Intel-Atom&p=3173033&viewfull=1#post3173033

Ako sam provocirao, to je samo zato što sam bio isprovociran poređenjem (pra)stare generacije Atom procesora sa novom generacijom AMD procesora, što jednostavno nije za poređenje. Jelda da je i7 bolji od AMD K6 procesora? Jeste. Zaključak: AMD je loš, Intel rules! <---- ova logika je pogrešna, samo na to sam ukazao.

Ali reći da je Atom njesra zato što je novi AMD bolji od 3 generacije starog Atoma jednostavno je pogrešan zaključak.
Izvrtanje reci. Rekao sam da je moj Atom u tom trenu, N455, ili kako se vec zvao, bio teska sramota za najprodavaniji Toshiba netbook u tom trenu na Amazonu (ne na akciji). Jednostavno, bio je sasvim beskorisan za bilo koju radnju, dok je HP dm1z, sa E-350, U ISTO VREME KOSTAO SKORO ISTO -- a da se iva dva racunara ne mogu porediti.

Naglasak: kupovina u isto vreme, Amazon, skoro slicna cena.

Stojim iza toga da E-350 pokriva 90% kucnih potreba, like it or not.

Ako sam provocirao, to je samo zato što sam bio isprovociran poređenjem (pra)stare generacije Atom procesora sa novom generacijom AMD procesora, što jednostavno nije za poređenje. Jelda da je i7 bolji od AMD K6 procesora? Jeste. Zaključak: AMD je loš, Intel rules! <---- ova logika je pogrešna, samo na to sam ukazao.
Razumem ja to, samo mi je upalo u oko sto nisi citirao coveka koji je nekoliko post-a ispred mene napravio to poredjenje, a ne moj odgovor :)

Sto se mene tice nijedno od ovih poredjenja nije validno. Trebalo bi da je svakog apslutno bas briga: koja je marka, model, generacija, ko ga je izmislio, kada je izasao i slicno. Jedino validno su:
1. Performanse
2. Cena i odnos kvalitet/cena
.
Znaci apsolutno je nebitno da li je nesto starije ili novije, jedino je vazno da li je bolje i da ali je jeftinije/isplatljivije

Izvrtanje reci. Rekao sam da je moj Atom u tom trenu, N455, ili kako se vec zvao, bio teska sramota za najprodavaniji Toshiba netbook u tom trenu na Amazonu (ne na akciji). Jednostavno, bio je sasvim beskorisan za bilo koju radnju, dok je HP dm1z, sa E-350, U ISTO VREME KOSTAO SKORO ISTO -- a da se iva dva racunara ne mogu porediti.

Naglasak: kupovina u isto vreme, Amazon, skoro slicna cena.

Stojim iza toga da E-350 pokriva 90% kucnih potreba, like it or not.

U vreme kada se brazos pojavio, aktuelni Atom procesori su bili treća generacija, D500 serija, bili su Dual-Core i daleko jači od tog koji si ti pazario. Prva serija Atom procesora je izašla u vreme dok je postojao samo Windows XP, ugrađivali su ih u netbukove koji su imali po 1GB RAM-a, što je za XP bilo odlično. Ali u vreme kada si ti to pazario vreme ih je već pregazilo.
Evo, imaš ovde spisak procesora sa vremenom izlaska na tržište:
http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Atom#History

Brazos se pojavio sredinom 2011, a u novembru 2011. ga je stigao Atom Ceadr Trail, tako da su svega nekoliko meseci bili u prednosti.

Kad svane novi dan taman da uradimo nabrojane testove...Cemu otvaranje 30tak tabova?Koja je svrha otvaranja vise video klipova kada je moguce gledati samo jedan istovremeno? :) Multitasking i realan rad su jedno,a izivljavanje i decje prepucavanje nesto sasvim drugo...

slazem se, samo tvoj i moj multitasking i realan rad su kako vidim iz tvog posta nebo i zemlja.

i da moguce je gledati vise od jednog video klipa

AKTUELNE su svi proizvodi koji se danas uglavnom koriste, a ne koje se danas proizvode. Evo ja koristim E-350 u moj HTPC, a Paradigma Atom 330. Ne vidim razlog zasto da ne uporedimo nase masine.

BTW, evo neke sporedbe na E-350 i C-50 sa ION i ION2 (D525): http://www.xbitlabs.com/articles/mobile/display/amd-fusion-intel-atom.html

Naravno da sve možeš da porediš jedno sa drugim, ali je smešno reći da je atom kao linija procesora loš zato što je stara generacija atoma slabija od najnovije AMD-a, slažeš se? Inače bi mogli isto tako da uporedimo i najnoviji Atom sa starim AMD procesorima, pa ćemo doći do zaključka da je AMD teško njesra, kada bi išli tvojom logikom, zato što se i stari AMD procesori danas koriste, a ne samo novi Brazos E-450, zar ne?

Poslednja izmena:
@Air-max

E-350 nije najnovije AMD. Posle njega su E2-1xxx serije kao i Ax-4x55M.
Ja ne kazhem da je Atom losh nego da je katastrofa. I to ne zato sto neki Atom je vece smece nego E-350 nego generalno za mene svi Atomi su smece, isto kao i AMD-ove E-xxx i E2-1xxx. Sve to smece ja bi koristio jedino kao HTPC i NAS. Zapravo mogu da imaju i puno drugih namena, ali nemogu da ih zamislim u notebook ili desktop. Koja bi bila to frustriracija da danas koristim platforma sa performanse od pre 10 godina i vishe.

Da malo budemo konsktruiktivni i korisni. Veceras cu da instaliram neke benchmark alatke na HTPC, pa tako da mozemo da uporedimo E-350 sa generaciski stariji Atom 330.

Poslednja izmena:
@Air-max

Ja ne kazhem da je Atom losh nego da je katastrofa. I to ne zato sto neki Atom je vece smece nego E-350 nego generalno za mene svi Atomi su smece, isto kao i AMD-ove E-xxx i E2-1xxx. Sve to smece ja bi koristio jedino kao HTPC i NAS. Zapravo mogu da imaju i puno drugih namena, ali nemogu da ih zamislim u notebook ili desktop. Koja bi bila to frustriracija da danas koristim platforma sa performanse od pre 10 godina i vishe.

Da malo budemo konsktruiktivni i korisni. Veceras cu da instaliram neke benchmark alatke na HTPC, pa tako da mozemo da uporedimo E-350 sa generaciski stariji Atom 330.

Tu se ne slažemo nikako. Mislim da su performanse koje nude ovi low-power dual-core procesori odlične za potrebe 99% korisnika. Za zahtevnije stvari, koje radi 1% korisnika, tu su jači procesori, koji po dosta većoj ceni daju i daleko kraće trajanje baterije. Meni se baš sviđa koncept netbuka koji ima dovoljno snage za net, video, office i ostalo što velika većina jedino i koristi na mobilnim računarima. Besmisleno je takvim korisnicima "uvaljivati" daleko skuplje mašine koje ne mogu da iskoriste, i tu je i prednost ovih čipova. I naravno to što za male pare koliko takvi netbukovi koštaju dobijate i bateriju koja traje 6-8 sati.
Naravno, uvek će biti onih koji jednostavno žele veću snagu, ili zato što im je realno potrebna, ili zato što psihološki ne mogu da pređu preko toga da nemaju ultra-jaku mašinu. Za njih i postoje daleko jači računari, i svi zadovoljni.

Ovde vas 70% nije realno, gde da je atom/brazos dovoljan za 99% korisnika???????????
Ja radim na odrzavanju malo zahtevnih korisnika (uglavnom je to facebook) i mesecno imam kontakt sa bar 80 stranaka, i NIKO nije zadovoljan performansama, cak ni babe i dede kukaju kad nesto cekaju vise od 2 sekunde!
Cek samo da vidite farmu i ostale stupidne igre kad izgrade kako se ponasaju jadno i na puno jacim kompovima!

Dinamika zivota se ubrzano menja i samo hardweras moze biti zadovoljan sa svojim krsom jer zna da to tako treba da radi

Navescu vam priomer, i3 lap crkao hard kad su bili preskupi ja zamenim sa 750GB modelom (neki sporiji model izgleda i sa manje kesa) i baba koja visi na facebook, twiteru itd.... zali se pa zali da ne valja da je spor...
Sednem u kola predjem 20km da vidim sta je problem, klikne ona na mozilu pojavi se pescanik na misu na sekundi i ona kaze: "Vidis eto to se ranije nije pojavljivalo to mene JAKOOO nervira sto ja cekam!"
To je samo jedan primer, njih 90% ocekuje da se sistem digne za 25sek i postane operativan, tabovi da lete, kad se nesto updatuje da oni to uopste ne osete jer cim osete misle nesto ne valja

Resenje je SSD i JACI CPU, nikako atom/brazos!

O igrama da ne pominjem da svaki kupac APU zeli da igra crysis, pad kad ih prodavac super mega radnje zahebe i uvali im Brzos krece igranka, meni treba pola sata da objansim da nisam ja kriv sto im svaka bozja igra sece ko luda jer su oni u prodavnici kupili super mega dual core sa 4GB rama a unutra "sranjce"

Oce da igraju krajzis na brazosu ? lol
pa lepo ih usmeri ka neprijateljima pravim koji su im to i prodali :D

MB: Asus AT3N7A-I
CPU: Atom 330@2Ghz
MEM: 2x1GB DDR2-800
SSD: Kingston V200+ 60GB

Evo rezultata sintetike:

Prilozi

• cpuid.png
    cpuid.png
    134.3 KB · Pregleda: 46
  • cachemem.png
    cachemem.png
    251.3 KB · Pregleda: 50
  • SuperPI.png
    SuperPI.png
    27.9 KB · Pregleda: 60
  • wPrime.v1.55.png
    wPrime.v1.55.png
    35.4 KB · Pregleda: 47
  • LinX.png
    LinX.png
    43.7 KB · Pregleda: 52
Poslednja izmena:
Cinebench:

Prilozi

• cinebench.10.png
    cinebench.10.png
    655.3 KB · Pregleda: 47
  • cinebench.11.5.jpg
    cinebench.11.5.jpg
    206.9 KB · Pregleda: 49
Ovo moje djubre je neverovatno sporo...Meni je nejasno kako neko mozhe da radi sa njega na notebook...
Moji testovi nisu gotovi, ali evo sta je do sad odradjeno:

Prilozi

• x264fhd.png
    x264fhd.png
    303.8 KB · Pregleda: 46
  • superpi32m.png
    superpi32m.png
    187.6 KB · Pregleda: 42
  • superpi1ml.png
    superpi1ml.png
    146 KB · Pregleda: 42
  • cinebench115b.png
    cinebench115b.png
    184.1 KB · Pregleda: 41
  • cinebench115.png
    cinebench115.png
    175.7 KB · Pregleda: 56
Poslednja izmena:
Ovde vas 70% nije realno, gde da je atom/brazos dovoljan za 99% korisnika???????????
Ja radim na odrzavanju malo zahtevnih korisnika (uglavnom je to facebook) i mesecno imam kontakt sa bar 80 stranaka, i NIKO nije zadovoljan performansama, cak ni babe i dede kukaju kad nesto cekaju vise od 2 sekunde!
Cek samo da vidite farmu i ostale stupidne igre kad izgrade kako se ponasaju jadno i na puno jacim kompovima!

Dinamika zivota se ubrzano menja i samo hardweras moze biti zadovoljan sa svojim krsom jer zna da to tako treba da radi

Navescu vam priomer, i3 lap crkao hard kad su bili preskupi ja zamenim sa 750GB modelom (neki sporiji model izgleda i sa manje kesa) i baba koja visi na facebook, twiteru itd.... zali se pa zali da ne valja da je spor...
Sednem u kola predjem 20km da vidim sta je problem, klikne ona na mozilu pojavi se pescanik na misu na sekundi i ona kaze: "Vidis eto to se ranije nije pojavljivalo to mene JAKOOO nervira sto ja cekam!"
To je samo jedan primer, njih 90% ocekuje da se sistem digne za 25sek i postane operativan, tabovi da lete, kad se nesto updatuje da oni to uopste ne osete jer cim osete misle nesto ne valja

Resenje je SSD i JACI CPU, nikako atom/brazos!

O igrama da ne pominjem da svaki kupac APU zeli da igra crysis, pad kad ih prodavac super mega radnje zahebe i uvali im Brzos krece igranka, meni treba pola sata da objansim da nisam ja kriv sto im svaka bozja igra sece ko luda jer su oni u prodavnici kupili super mega dual core sa 4GB rama a unutra "sranjce"

Misliš ti tvoji korisnici nisu realni (normalni)? Ne mogu da čekaju 2 sekunde? Oni, koji računare ne koriste uopšte za posao, nego za čisto blejanje? Mislio sam da ovde govorimo o stvarnim njihovim potrebama, a ne o njihovim tripovima da današnji računari jednostavno nisu dovoljno brzi da zadovolje njihovo blejanje po netu onako kako oni to maštaju da bi trebalo da bude. Triple LOL! :D

@Air-max

Molim te navedi mi neki proizvod koji se nalazi u prodaji a koji koristi te najnovije AMD procesore? Isto tako ni Atom D2600 nije najnoviji Intel procesor, poslednji koji je izašao zove se CloverTrail, i nalazi se u svim novim win8 tabletima-netbukovima.

Nazad
Vrh Dno