Šta je novo?

AMD Dilema

horvat

Cenjen
Učlanjen(a)
11.02.2011
Poena
180
Pozdrav drugari, kao sto naslov kaze, imam jednu dilemu

Naime radi se o tome da u narednih par meseci planiram da uzmem novu konfiguraciju, tacnije za pocetak ce biti samo ploca, procesor i memorija, a ostatak cu iskoristiti od starog kompa, dok se budzet ne popuni

Evo oko cega se dvoumim. Pazario bih AMD varijantu, ali posto je BD poprilican promasaj, kako pisu svi moguci koji su ga testirali, i to pogotovo u varijanti sa 4 jezgra, planiram ga zaobici.

Planiram da uzmem plocu sa 990X chipsetom (Asus M5A99X EVO) i Phenom II X4 965 BE, pa da za nekih pola godine-godinu kada izadje PD na trziste i kada se stabilizuju cene, samo zamenim procesor a ostatak konfe da ostane (citaj:maticna) ostavim tako kako jeste...

Medjutim kako sam malo guglao oko tog izlaska novih amd-ovih procesora, naleteo sam i na podatak da ce sa njima zajedno i da izadju novi cipseti 1090FX i 1070...

E sad me zanima, da li cu ja moci PD ubosti u 990x plocu?

I ne samo to, nego da li cu moci i lepo da ga klokujem u toj starijoj ploci?

Naravno iz svega ovoga bih ja trebao da zakljucim da li je moja ideja opravdana, i podrzana, ili je bolje da cekam taj 1090 chipset, pa da onda kupim sve odjednom, i 1090 plocu i PD procesor...

Molim vas, kolege forumasi, koji imate iskustva sa tim amd-ovim prelascima chipseta itd, da mi pomognete...jer ja jos nisam imao amd varijantu...

Sad tek vidim da sam trebao staviti temu u "Sta da kupim od...ploca,procesora,kulera i memorija?", pa molim administratore da premeste, ako moze..

Niko još ne zna 100 % da li je Piledriver 100 % kompatibilan pin u pin sa Bulldozer procesorom, ali po svim dosadašnjim izveštajima trebalo bi da jeste. Očekuj da se punokrvni Piledriver kodnog imena "Vishera" pojavi negde sredinom oktobra meseca zajedno sa AMD 1090FX čipsetom najverovatnije.

Da li ti je baš hitno da kupuješ sve to ili možeš da čekaš oktobar ? Ako ti nije hitno, predlažem da se strpiš i još uštekaš malo para do tada kako bi ti leglo sve na mestu. Jer, 1090FX će imati neke novine u odnosu na sadašnji 990FX čipset, a i biće baš optimizovan da radi sa Piledriver Vishera procesorom.

Ono što hoću da kažem je da, možda, sa 990X ili 990FX čipsetom Vishera neće pokazati svoje pravo lice do kraja. Međutim, ja ovo ne znam, to je samo moja pretpostavka a ne konačan stav.

mozda bi mogao sacekati oktobar, ali kontam da ce i cene da budu paprene prvih par meseci. barem je tako i bilo sa buldijem. tek se pre neki mesec spustio na primerenu cenu za njegov kvalitet...

nzm ni sam. nije bas sjajan momenat za kupovinu hardvera. buldi je fail, a opet kupovati staro(thuban, deneb), nema smisla. tako isto i ivy se nije bas brutalno pokazao, a pri tom dosta kosta, a opet uzimati stari sandy nema smisla...

mozda bi mogao sacekati oktobar, ali kontam da ce i cene da budu paprene prvih par meseci. barem je tako i bilo sa buldijem. tek se pre neki mesec spustio na primerenu cenu za njegov kvalitet...

nzm ni sam. nije bas sjajan momenat za kupovinu hardvera. buldi je fail, a opet kupovati staro(thuban, deneb), nema smisla. tako isto i ivy se nije bas brutalno pokazao, a pri tom dosta kosta, a opet uzimati stari sandy nema smisla...

Pa sve zavisi za sta ti treba kompjuter...

Nema druge za tebe nego sačekati Oktobar mesec, veruj mi. Sada ako kupuješ mnogo je *******o, jer je to promašena investicija. Na jesen dolaze prave stvari, pa čak i ako budu malo skuplje koštale, isplatiće se.

Kreni odmah od danas da štediš pare i na taj način neće ti biti problem kada se Vishera pojavi u oktobru. Ionako se komp ne kupuje često nego jednom u 3 godine, u proseku. Ne bih preporučio sada ništa da kupuješ !

Racunar mi sluzi za sve i svasta samo za igrice ne. Apsolutno se ne igram. Recimo da jedno od najtezih zadataka koje postavljam pred masinu spadaju xilinx fpga simulacije, pokretanje virtuelnih masina, razni softveri za programiranje, obrada zvuka, i generalno tako neki "tezi" programi...

Masina bi verovatno radila pod linuxom...

Imam do oktobra C2D racunar i noviji laptop...tako da bi valjda mogao izdrzati oktobar...

Masina bi verovatno radila pod linuxom...
Imam do oktobra C2D racunar i noviji laptop...tako da bi valjda mogao izdrzati oktobar...

U tom slučaju za tebe je idealno da sačekaš oktobar mesec, eventualno dok sve to stigne kod nas biće novembar ali ne kasnije od toga. Imaš ohoho vremena da skupljaš pare, npr. ako ne odeš na letovanje možeš tu znatno da uštediš.

ili ono, klasika, izmoliš rodbinu i babe i dede da ti daju, nemoj da si ponosan kad je to u pitanju. Šta da se radi, teška je situacija sa novcem, zato i kažem ovo da pokušaš. :)

I tako sve u krug. Kad izadje Pile, najavice nesto novo. Koliko sam baljezgao po netu, moci ce da se bocne na 990 i 970 cipset.

to svakako stoji, ali ja u sustini nisam neko ko juri poslednju rec u racunarstvu, ali opet s druge strane, kada kupujem ne volim da kupujem staro....

ja bih sada bez dileme uzeo 990X cipset i bocnuo Buldija fx 4100/170 u njega i bio zadovoljan da sam makar u jednom review-u procitao da 'mali' buldi vredi nesto...

kosta kao phenom II x4 965, i kao intel i3 2100, a ne moze ni da im pridje...

jedino da ubacim mogucnost da prikupim jos malo para pa ubodem fx-8120...

mada kad razmislim racionalno, ne treba mi 8 jezgara...ali eto, taj procesor bi barem vredeo svoje pare...

Hocu da kazem, ne radi se ovde o jurenju poslednje generacije, nego se radi o tome da zelim najbolje, i najracionalnije za svoj novac...

aktuelna generacija bi to bila, da je nisu tako uprskali. prethodna je dobra, ali opet je stara... o tome se radi...

Poslednja izmena:
U tom slučaju za tebe je idealno da sačekaš oktobar mesec, eventualno dok sve to stigne kod nas biće novembar ali ne kasnije od toga.

Ti si izgleda zaboravio koliko je kasnio i koliko je puta bio odlagan Bulldozer :smash:

aktuelna generacija bi to bila, da je nisu tako uprskali. prethodna je dobra, ali opet je stara... o tome se radi...

Nema veze sto je "stara" generacija ako ti radi posao :trust:

@ KAMIKAZE

Naravno da nisam zaboravio koliko je kasnio Bulldozer, čitavih godinu dana skoro u odnosu na plan, ali sada je situacija drukčija i neće sigurno biti kašnjenja. Više nema radikalno nove arhitekture, već se sada radi o bitno unapređenoj verziji BD arhitekture, a i 32 nm proces je sada već dobrano uigran.

Da,ali problem je što su ti izvori o 1090FX čipsetu mnogo stari, ovaj turski sajt ustvari ništa novo nije rekao u odnosu na novembar 2011. godine i vest sa Techpowerup sajta. Kao da AMD namerno krije informacije o tom čipsetu, možda ga dorađuje ne znam...

U svakom slučaju, skoro sigurno AMD neće preći na PCI-Express 3.0 ni sa Piledriver arhitekturom, to je ostavljeno za drugu polovinu 2013. godine i za Steamroller procesor.

npr. ako ne odeš na letovanje možeš tu znatno da uštediš.

Divno ga savetujes. Umesto da se odmara, procisti sinuse na moru, napuni baterije, neka kupi proc. E ye8em te zivote...

U zivotu ne bih zrtvovao more i odmor zbog usranog parceta silikona. Toliko.

Pa ne vidim kako drukčije da se sakupe pare, ali slažem se sa tobom da taj moj savet nije idealan. Ali, to ionako će sada da radi, ako uradi, i onda godinama neće morati da menja komp.

U svakom slučaju je mnogo bolje rešenje da prikupi pare od raznih rođaka i babe i dede.

ooooooo gospon student. :) Svaka čast !

U svakom slučaju, kad dođe taj oktobar i kad se pojavi Piledriver kodne oznake Vishera, javi se ovde na forumu sa nekim tvojim idejama za ploču i procesor, pa da te savetujemo.

razgledao sam dosta, zasad sam zagrejan za asus m5a99x evo sa phenom II x4 965 be, dok ih jos ima na lageru...

vidim da su neki imali problema sa pregrevanjem maticne u ovoj kombinaciji...nzm da li je to slucajno, ili sta, ali mislim da kada kupim nesto on line, imam pravo da vratim u roku od 14 dana ako nisam zadovoljan

barem sam takav dokument dobio kada sam kupio laptop on-line...

i naravno 8 gb neke kingston memorije, posto sam citao da su neki imali problema sa patriotom...

ako neko ima neki predlo za neku drugu maticnu u kombinaciji sa ovim procesorom, voljan sam da cujem sve predloge?

gledao sam i 8xx cipset, ali cini mi se da nije maltene nista jeftiniji, pa ne vidim razlog zbog kojeg bi isao na njega.,...

a kontam da 9xx cipset jednako dobro klokuje phenoma kao i stariji...

posto jos uvek nisam nista resio sto se tice konfiguracije, a pojavila mi se nova misao u glavi sto se tice izbora ploce...

ako bih uzimao phenom II X4 965, i ako ne bih razmisljao o apgrejdu u neko skorije vreme, da li je mozda pametniji izbor uzeti neku plocu iz njegovog "doba"?

tipa ova mi je konkretno bas zapala za oko, povoljna je a deluje mi super kvalitetno, i za overclock i sta god sam procitao na internetu sve same reci hvale....

http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM3/M4A89GTD_PROUSB3/

Asus m4a89Gtd pro super ploca gura Phenom II x4 B60 (otkljucan Phenom II x2 560) na 3.8 na 1.428V ,8+2 phase naponska hladna stabilna vozam je 1.5god zadovoljan extra, mane, default pci-e slot za grafu je donji tako da je blizu napajanja cak i u CM 690 II advance, cisto da znas.Moze da se bocne u gornji 5-10 % slabije performanse grafe nekome to nije bitno a nekome da. Prednost 990fx chipseta bar kod Asus-a sem Sabertooth-a 6+2 ali digi naponska, bios, napredniji programi iz wina za kontrolu fanova klokovanje i ostalih dzidzabidza.

vidis to za PCIe slot nisam nigde procitao...ali srecom pa mi graficka stvarno nije prioritet, ne igram igrice, tako da mogu zanemariti to. cak ce u prvih par meseci, dok se ne skupi novac, masina raditi sa integrusom...a sto se tice tih softverskih napredaka novije generacije, iskreno ne smatram to sad za prioritet pri izboru...svakako je super ako ima, ali ako nema moze se i bez toga...

hvala na odgovoru...

Po meni gresis u vezi ploce. koliko vidim da je nema ispod 85e nova. Jeste ona odlicna i sve to stoji, al za te pare bolje da ides na 990 cipset npr GA 990XA-ud3 ili asus 970 pro. 970 i 990 cipset ce podrzavati i sledecu generaciju amd procesora, tako da uvek mozes bocnuti nov cpu.

Po meni gresis u vezi ploce. koliko vidim da je nema ispod 85e nova. Jeste ona odlicna i sve to stoji, al za te pare bolje da ides na 990 cipset npr GA 990XA-ud3 ili asus 970 pro. 970 i 990 cipset ce podrzavati i sledecu generaciju amd procesora, tako da uvek mozes bocnuti nov cpu.

Da, apsolutno se slažem sa tvojim mišljenjem, jer sa ovom Asus pločom posle ne može da se uradi upgrade.

Vrh Dno