Šta je novo?

AMD Claw/Sledgehammer sta mislite o njemu?

Bogda

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
705
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600 + Noctua NH-D15
Matična ploča
MSI B450 Gaming Plux Max
RAM
2 x Kingstom KHX3200C 8GB DDR4
GPU
GeForce RTX 3080 Founders Edition
Storage
Samsung SSD 980 Pro 1TB + Samsung SSD 860 EVO 1TB + Samsung HD103SJ
Zvuk
MiniDSP Flex + Hegel H95 + KEF LS50 Meta + SVS 3000Micro + ...
PSU
ROG-STRIX-850G
Kućište
Fractal Design Meshify C
Monitor
AOC Agon AG322QWS4R4
Miš & tastatura
Logitech G502 + Corsair Gaming K70 LUX Keyboard
Laptop
hp EliteBook 850 G6
Pristup internetu
  1. Optički internet
Sta mislite o novom AMD-ovom chedu? Hoce li biti uspesan?

Ja bih tako voleo da uspe ali sam veoma skeptican. Ideja sa integrisanim memorijskim kontrolerom zvuci sjajno ali ja to vidim kao jedinu dobru stvar buduce hammer serije.
Sa druge strane cini mi se da je AMD potrosio ogromnu energiju svojih inzenjera na 64bitno unapredjenje svoga chipa. Medjutim kako meni stvari sada izgledaju rekao bih potpuno beskorisno. Ne vidim nacin na koji bi se te instrukcije mogle nametnuti kao korisne. Morali bi da postoje neki AMD-ovi kompajlei koji bi rekompajlirali kod za AMD-ovu arhitekturu. Taj kod verovatno bi bio izvrsiv samo na Hammer procesorima??? Mozda ce u istom kodu postojati vise verzija koda. Hocemo li imati verzije programa za AMD i Intel? Ja nevidim kod AMD odlucnost da proguraju svoju viziju 64-bitne buducnosti. Pa oni nisu uspeli da nametnu ni 3DNow a kamoli sta ozbiljnije.

Sa druge strane ako se Hammer serija bude koristila ko obicni 32bitni procesori cemu sva ta dodatna kompleksnost na procesoru?

Zato kod kompajlera postoji jedna stvar koja se zove "uslovno izvrsavanje". Dakle, kompajler koji pravi finalni binarni kod ne mora biti fixiran za svaku opciju - ako detektuje navedene sposobnosti, program ce ih iskoristiti, a ako ne, izvrsice se 'compatibility' sekcija. Ovo je bar klasicno za 'prelazne periode' - ponuditi podrsku za nove opcije, ne fixirati ih "glavom kroz zid". To ni u kom slucaju ne znaci da bi se sw izvrsavao samo na amdu ili samo na intelu - niko od njih tamo nije lud da posmatra stvari tako plitko i fixira sve za svoje procesore (MS bi to svakako uradio, ali, srecom, oni ne prave procesore).

mene ipak najvise brine to sto se nisu potrudili da urade bar kakav-takav benchmark... setimo se itaniuma kad se pojavio... bio je spor kao Cyrix !

Hvala na objasnjenju ali moja poenta nije bila to.
Hipoteticki, ako sutra budemo imali tri kompajlera za C++ jedan Microsoftov, jedan Intel-ov i jedan AMD-ov koje su sanse da software firma odabere AMD-ov? MOzda je sansa AMD-a da radi zajedno sa Microsoftom pa da MS-ov complier moze da optimizuje kod za Hammer-a. Meni se ipak cini da se MS opredelio za podrsku IA-64.

P.S. Za Lemilicu: neke benchmarke si imao na news-u pre mesec dana. Sad ih nisu dali zato sto alfa silikon verovatno radi na nekih 1GHz ili manje pa ne bi bili impresivni u poredjenju sa npr P4 na 3GHz.

S' obzirom da AMD ima sve vecu podrsku , ne vidim zasto kod ne bi bio optimizovan za 64-bitne ekstenzije , narocito kada imamo u vidu da je Itanium doziveo totalni fijasko.
Sto se tice Hammer-a , pored svega , to je veoma mocan 32-bitni procesor , sa veoma naprednom I/O arhitekturom , mocnim izvrsnim resursima - ALU i FPU jedinicama , kao i potpunom SSE/SSE2 kompatibilnoscu , te ne vidim zasto ne bi postigao uspeh. K8 na 2 Ghz bi trebalo da bude oko 3-3.5 puta brzi od Athlona na 1 Ghz sa DDR memorijom , kada je u pitanju izvrsavanje 32-bitnog koda. Mislim da je to poprilicno veliki pomak.

Bogda je napisao(la):
Hvala na objasnjenju ali moja poenta nije bila to.
Hipoteticki, ako sutra budemo imali tri kompajlera za C++ jedan Microsoftov, jedan Intel-ov i jedan AMD-ov koje su sanse da software firma odabere AMD-ov? MOzda je sansa AMD-a da radi zajedno sa Microsoftom pa da MS-ov complier moze da optimizuje kod za Hammer-a. Meni se ipak cini da se MS opredelio za podrsku IA-64.

Strateski je cilj svakog proizvodjaca kompajlera (ms, borland, sun, etc) da ima optimizaciju za nove proizvode - vrlo lepo deluje i u reklami "now optimized for ...". Sa druge strane proizvodjacu procesora kao sto je Amd ili Intel nikako ne ide u prilog da se opredeljuje za ovu ili onu sw firmu - uvek se trude imaju sto vise saradnje - to znaci da ce i njihov cpu proizvod imati podrsku u sw svetu i da ce se prodavati (niko od njih ne zeli da sklopi exluzivni ugovor samo sa MSom i ostale ostavi na cedilu - niko nije toliko lud). Same firme se retko opredeljuju za kompajere koje su pravili sami proizvodjaci procesora - uglavnom to rade firme koje rade nesto blisko tom hardveru, dakle na niskom nivou - recimo proizvodjaci embedded sistema.

MS se "opredeljuje" za sve gde moze da ugura svoje sisteme, a to znaci "gde god moze". Ne bih se uopste brinuo - onda je takvo pitanje moglo da se postavi i pojavom prvih K7-mica, "hoce li ko da pravi kompajlere optimizovane za AMD uopste i za koji ce se sw firma odluciti?". Ocigledno je da je sve to proslo prilicno transparentno - svi se trude da pruze podrsku svemu cemu stignu da bi ponosno istakli kako su najkompatibilniji. Nije cilj ni AMDa ni Intela da zarade pare ili da se uvuku u sw trziste pravljenjem kompajlera - to je vise efekat gradjenja imidza firme u smislu "we care about developers". Ostale firme koje prave iole trzisno zastupljene kompajlere dobijaju specifikacije na vreme, ne brini - bice samo nova verzija ili update i to je to.

Nazad
Vrh Dno