Šta je novo?

AMD barton, Nece na 200

amdkiller je napisao(la):
...

Imam mesto za ventilator od 92 mm na kucistu iznad napajanja.To je isti?

Ne treba ti mesto za kuciste posto se ovaj kaci preko metalnog dela. Isti je kao onaj ventilator kod zalmana 6000alcu pa potrazi sliku

amdkiller je napisao(la):
...
Imam mesto za ventilator od 92 mm na kucistu iznad napajanja.To je isti?
Ne. Tako namesten ventilator sluzi da izvlaci toplotu iz kucista, a ovo o cemu oni pricaju se tako namontira, da hladi sve zivo sto se nadje ispod njega (CPU, plocu, graficku... MosFet-e... :beat🙂

odgovorili su ti ... tacno to je taj kuler i veoma je dobar i necujan ...
poz 🙂

Da ga trazimo Onda(k). 😀

Imam mesta i za 4 fan-a od 80 mm u samom kucistu.
To bi trebalo da budu oni tihi sa 1200 obrtaja.
Gde to ima u Beogradu da se pazari? :?: :?:

Ja bih prvo potrazio ovde, na krstu, beograd.
http://www.radioklub.co.yu/

Ne kontam zasto ljudi i dalje pokusavaju razlicite kombinacije VIA chipseta za AMD-a kad je dokazano da je nForce2 zakon za AMD-a. Takodje ne kontam zasto ljudi posle sve one bruke sa MSI plocama (koja je navela 80% ditributera da odustanu od MSI i predju na shuttle mesto nje) i dalje kupuje MSI ploce, pogotovo KT4V plocu, koja tripuje voltaze, drnda sa resetom, gasi HDD-ove po svojoj volji (usred rada ako smem da dodam) prijavljuje "lazne temperature" bespotrebno greje procesor, a pri tom ne radi ono sto pise da treba da radi, ja sam se prvi put odusevio tom plocom i setinzima koje bios pruza, medjutim kad sam skontao da je to samo na papiru, i da se zapravo slabo sta desava kad ja to drndam, prestao sam da je prodajem, koristim itd. To treba uvaljati "end userima" i pazariti neki nForce2 ultra, bilo Abit, Epox ili nesto trece...Naravno, treba se pazariti i napajanje koje moze da izdrzi nForce2 i 2.0V seting za proc....Ja o tom MSI-u mogu da kazem da je gora ploca od ASUS A7V8X-X koja je daleko stabilnija i pravi manje problema (cak nikakvih ako nije OC u pitanju)... Taj Barton koji je pomenut u celoj ovo prici bi procvetao na nekoj boljoj ploci (znam da ovaj MSI nije jeftin, ali ga to ne cini dobrom plocom).. END

ako je to tacno, pa onda to treba ostaviti kao stiky da svi mogu da procitaju.
poz 🙂

gx-x je napisao(la):
Naravno, treba se pazariti i napajanje koje moze da izdrzi nForce2 i 2.0V seting za proc...
2.0V za proc?!?

"Naravno, u tom slucaju se treba pazariti i najmanje vodeno hladjenje koje ce moci da ohladi sve to"...

gx-x je napisao(la):
Ne kontam zasto ljudi i dalje pokusavaju razlicite kombinacije VIA chipseta za AMD-a kad je dokazano da je nForce2 zakon za AMD-a. Takodje ne kontam zasto ljudi posle sve one bruke sa MSI plocama (koja je navela 80% ditributera da odustanu od MSI i predju na shuttle mesto nje) i dalje kupuje MSI ploce, pogotovo KT4V plocu, koja tripuje voltaze, drnda sa resetom, gasi HDD-ove po svojoj volji (usred rada ako smem da dodam) prijavljuje "lazne temperature" bespotrebno greje procesor, a pri tom ne radi ono sto pise da treba da radi, ja sam se prvi put odusevio tom plocom i setinzima koje bios pruza, medjutim kad sam skontao da je to samo na papiru, i da se zapravo slabo sta desava kad ja to drndam, prestao sam da je prodajem, koristim itd. To treba uvaljati "end userima" i pazariti neki nForce2 ultra, bilo Abit, Epox ili nesto trece...Naravno, treba se pazariti i napajanje koje moze da izdrzi nForce2 i 2.0V seting za proc....Ja o tom MSI-u mogu da kazem da je gora ploca od ASUS A7V8X-X koja je daleko stabilnija i pravi manje problema (cak nikakvih ako nije OC u pitanju)...

Jel` ima negde glanc nova nforce2 ploca za ispod 60e u maloprodaji?

Zanimljivo ti je iskustvo sa msi kt4v - ja nisam imao takvo ni sa jednom od njih desetak, koje sam prilicno detaljno testirao.
Tripovanje voltaze nisam video, iako sam svaku od tih ploca kacio na kuciste koje je sve zajedno sa napajanjem od "400w" kostalo 26e.
Lazne temperature, odnosno modfikovana detekcija temperature ( Modify CPU temperature detection) je prema msi, ispravljeno o poslednjoj reviziji biosa 1.9. E sad ako si termometrom merio temperature, bilo bi poucno da navedes koliko odstupanje si izmerio u odnosu na lazne temperature, uz navedene revizije biosa.

Kazes da ploca ne radi ono sto pise da treba da radi. Na sta mislis, odnosno sta (i gde) pise da treba ta ploca da radi, a ne radi?

Kazes "Takodje ne kontam zasto ljudi posle sve one bruke sa MSI plocama (koja je navela 80% ditributera da odustanu od MSI i predju na shuttle mesto nje) i dalje kupuje MSI ploce"

Na koji/e proizvod/e se odnosila bruka, i kojih su to 80% distributera - svetskih ili npr. srpskih.

Hvala

Inace, moje je iskustvo da je kt4v solidan izbor, pogotovo za kolicinu novca koji se placa, kao i npr. asus A7V8X-X za koju bih rekao da se identicno ponasa kao i kt4v. S neke strane ove dve ploce identicno i izgledaju (hocu da kazem da imaju vrlo slican layout i raspored komponenti), i moje je iskustvo da su sasvim stabilne, i na defaultu, i blago overclockovane.
Sasvim ok ploce za ne previse zahtevne usere, koje znacajniji oc ne interesuje (niti bi dodatno da ulazu novac za obezbedjivanje korektnog rada oc-ovane masine).

Btw, neko rece da bi trebao neki sticky....
Ja mislim da bi skoro moglo kao sticky da se stavi par linkova za one koji imaju probleme sa msi kt4x plocama.
Dakle,
zvanicni link na msi za kt4v/kt4v-l msi 6712;
http://www.msi.com.tw/program/products/mainboard/mbd/pro_mbd_detail.php?UID=362

za prosecne korisnike - od prosecnog korisnika kt4vl ploce;
http://www.bosamar.com/KT4V/KT4V-L.html

KT4 Unofficial FAQ, MUST READ!! Last Update 05/21/2003
http://forum.msi.com.tw/thread.php?threadid=6090&sid=e0943b28c668974f361daefb6fd07500

i jedan generalan nezvanicni troubleshooting guide, takodje sa msi foruma.
http://forum.msi.com.tw/thread.php?threadid=1131&sid=e0943b28c668974f361daefb6fd07500

A za one koji bi i da overclockuju (npr. i kt4x) sticky vec postoji!
http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=30496

Za ovo vreme koliko posedujem ovu plocu, tj nekih 5 meseci,nisam imao nikakvih problema.Sto se tice T, flesovao sam bios ali se nije promenila(T), moj problem je bio u OC athlona koji je radio na 1333MHz umesto na 1200, i lose provetrenom i malom kucistu.

Sada sam resio nekoliko problema:

-Promenio sam kuciste,sada je Chieftec big tower 360w, sa 5 sistemskih ventilatora 80 mm na 1000 rpm tri ubacuju, dva izvlace ( i napajanje kao 3) vazduh.

-Nabavio sam bartona 2500 (otkljucanog) Trenutno radi na 13*166

-CPU kuler je TT 11+ koji je najtisi na 2750 rpm, pa tako i stoji.

-Temperature su fenomenalne HDD 25-30, Cpu 39-44 (max load), MB ~30

Tako da sam sada resio veliki broj problema i ustanovio da ploca sa starim biosom nije lagala za T !

Za ono sto mi treba ova ploca savrseno zavrsava posao, tako da je u narednom periodu ne bih menjao. :wave;

1) Mislio sam na distributere u Srbiji. Ne bi da ih navodim, mozete to i sami da zaljucite ako pogledate lagere najvecih firmi u poslednje pola godine, videce te da nema mnogo MSI ploca,a u singapuru ih ima isto koliko i ASUS-a recimo...

2) ASUS A7V8X-X je jeftiniji od MSI KT4V Pro ploce, kosta 56E u maloprodaji (2 za koje znam) u NS-u.

3) Ja sam informisaju ci se dosao do saznanja da je KT4V ploca odlicna, i prodao 3 konfiguracije sa njima. Nisam previse vremena provodio otklanjujuci uzroke "bagova" na koje sam naisao jer su prodaje ko prodaje isle od danas za sutra. Naiso sam na to da 2 od 3 nisu htele da se pale dok par puta nisam izvadio bateriju na 5 minuta i poiskljucivao sve uredjaje (sve prethodne kombinacije standardnog resetovanja CMOS-a nisu uspele, takodje ni cimanje memorije 🙂) ), drugi problem je bio kombinacija samsungovih memorija na tim plocama, recimo ako se dobro secam, infeneon CAS 2.5 nije hteo da radi sa njom, a kad proradi BIOS se skuca. obican samsung cas 2.5 takodje, i ako se dobro secam (ovo je sve bilo pre pola godine) 256 MB modul sam za sebe, bilo kog samsunaga nije htelo da radi. E sad, niti sam ja imao volje, niti vremena da se zezam sa plocom, za mene je to bila prepreka koju sam premostio tako sto vise nisam uzimao MSI ploce (ja licno za sebe nikad nisam uzeo MSI, imao sam ili Abit ili ASUS ili evo sad, Epox). Moj prijatelj kome sam prodao MSI KT4V pro ga je zamenuo jer mu se desavalo da usred rada ugasi HDD. Ne verujuci da je to do ploce, zamnuo sam RAM, pa zatim graficku, pa zatim i procesor pa na kraju i HDD. Na kraju sam sve povadio, i ostavio RAM, HDD, VGA i proc koje sam doneo i naravno plocu, znaci skroz drugi sistem sem ploce, i opet se desavalo da ploca gasi HDD, u medjuvremenu, kao dobar dan se desava da kompljuter niej mogao da se uplai iz prve, vec mora par puta da se "kresne" sa iskljucivanjem kabla za struju izmedju paljenja, ili npr uradis restart i nece da postuje bios...ovo se desava na sve 3 koje sam imao prilike da montiram. E sad sa druge 2 nemam vise kontakta (i drago mi je),a ovu trecu kod prijatelja sam zamnuo sa ASUS-om 8X-X i stavio sve to sto je on imao i na MSI-u i sve radi savrseno.

4) izgleda da sam ja bio baksuz sa tim MSI plocama...

5) 2.0V je izvodljivo sa obicnim vazdusnim hladjenjem, ali nece dugo raditi (verovatno par minuta dok ne dostigne 70C) ja nazalost nemam adekvatno napajanje da to i isprobam, ali sam svoj XP terao na 1.9V tako da pretpostavljam da je sasvim moguce da radi i na 2.0V bez vodenog. Trenutno razmisljam da uperim portabl klima uredjaj u komp...

5) Da, ASUS i MSI KT4V imaju jako slican raspored, ali i razlicit BIOS...ASUS A7V8X-X , koliko sam ja video do sada, nemaju ni jedan jedini problem sa bilo cime, sem da nisu preterano ozbiljne ploce za recimo OC.

6) Izvinjavam se, ali je ovaj post morao biti dugacak, da je bio kraci morao bih jos 5 puta da odgovaram na replayove. Sorry narode.

Moji prijatelj, koji drze firmicu prodavajuci dnevno oko 10ak racunara, (ne racunajuci komponente i periferije) su presli na asusa (dakle trenutno najvise prodaju racunara sa A7V8X-X), nudeci njihove VIA, NForce, Intel i SiS ploce (odnosno racunare bazirane na njima), jedino iz razloga sto ih nabavljaju jeftinije (u vecim kolicinama), odnosno sto su dobili bolje cene od dobavljaca, u odnosu na msi - pa sa asusom mogu da budu konkurentniji na trzistu.
Ja bih rekao da je uzrok tome samo bolja ekonomska politika asusa, odnosno njihov nastup na ovom delu svetskog trzista, a ne neki bitni tehnicki problemi sa vecinom proizvoda msi, ili sa njenom svojevremeno dosta prodavanom kt4v. Svoje prijatelje navodim zato su oni, rekao bih, tipicna firma koja brzo reaguje na lokalne ekonomske tokove - san snova im je da sto jeftinije nabavljaju, sto vise zaradjuju, i imaju sto manje ispunjavanja garancije.
To sigurno nije najbolje kada ste vrlo zahtevan kupac, ali da ste u njihovoj kozi ponasali bi ste se isto, ili gore (po kupce).
Ovo poslednje nema neke bitne veze samo sa asusom ili samo sa msi - vec samo naglasava cinjenicu da oni koji vam prodaju hardver nemaju vremena da pojedinacne komponente detaljnije testiraju.

Money makes the world go around...

Sto se tice pojedinacnih/specificnih zackoljica sa nekim parcetom hardvera, od toga cini mi se nije oslobodjen niko (komponenta/korisnik) samo je pitanje kako cemo resiti problem. Dal` zamenom komponente ili trazenjem uzroka u necem drugom - mislim da je pitanje licnih preferenci i/ili trenutnih potreba. Uostalom benchmarkov forum je dobro mesto da o tome raspredamo, a i na Mrezi ima dosta toga.

gx-x je napisao(la):
5) 2.0V je izvodljivo sa obicnim vazdusnim hladjenjem, ali nece dugo raditi (verovatno par minuta dok ne dostigne 70C) ja nazalost nemam adekvatno napajanje da to i isprobam, ali sam svoj XP terao na 1.9V tako da pretpostavljam da je sasvim moguce da radi i na 2.0V bez vodenog. Trenutno razmisljam da uperim portabl klima uredjaj u komp...
E, pa ja sam mislio da ti pricas o svakodnevnom radu! A to prakticno nijedan vazdusni hladnjak ne moze da ohladi (na duze vreme, da nesto ne crkne). Za potrebe testiranje naravno da moze da se ide do 2V, pa i preko...
Tako, ja sam svoj 1700+ przio sa 2.2V, i nista mu nije falilo. Nije cak ni temperatura isla do 70C, ali to nije ni bitno, jer on moze lako da se skuca i sa nizom temperaturom od tih 70C - jednostavno, PUF!!, plavi ekran... pa ti restart.

Bottom line, za duze staze na 2V - minimum vodeno.

bas tako care, "dumping phisicall memory to disk" u najboljem slucaju. Razmisljam o vodenom hladjenju, ali majke mi, OZBILJNO kontam da uzmem onu malu portabl klimu, ipak to duva 10C (mozda i manje) vazduh, znaci da bi uperen u kuciste napravio odlicnu atmosferu za OC 🙂 kontam da ako mi je sada proc na 1.8V sa idle temp. 42 na sobnoj temperaturi od 22, sa teperaturom od 10C u kucistu bio bi 30 ? mozda i manje ? dodati na to recimo thermalright SP-97/94, imao bi sistem hladjenja koji kosta do 200E, a hladi i HDD i graficku i chipset i CPU u isto vreme, jedini moguci problem kondezacija i smrzavanje nogu ukoliko je kuciste na podu 🙂

Tih 200€ mozes i mnogo pametnije da potrosis. :d Na primer, za bolju plocu, bolju memoriju, bolju video karticu.... :bottle:

true true, samo neznam koju bolju plocu da uzmem, a da je bolja za vise od 3% da bi mi se isplatilo, takodje ne mogu da nadjem otkljucanog bartona sa nekom pristojnom oznakom 🙁 A ako si mislio da uzimam K8 plocu neku ili neki nForce3, pa trebalo bi mi mnogo vise od 200E 🙂 da vidimo Athlon64 oko 250, ploca oko 110E, ram $#%! evra...Mislim da cu sacekati sa time jos malo (pola godine min.) Graficku cu da uzmem svakako...

gx-x je napisao(la):
true true, samo neznam koju bolju plocu da uzmem, a da je bolja za vise od 3% da bi mi se isplatilo, takodje ne mogu da nadjem otkljucanog bartona sa nekom pristojnom oznakom 🙁 A ako si mislio da uzimam K8 plocu neku ili neki nForce3, pa trebalo bi mi mnogo vise od 200E 🙂 da vidimo Athlon64 oko 250, ploca oko 110E, ram $#%! evra...Mislim da cu sacekati sa time jos malo (pola godine min.) Graficku cu da uzmem svakako...

Pa recimo da je u hot hardware bilo otkljucanih bartona koji idu i do 2500 MHz, uzmes Abit nf7-s i neku memoriju koja hoce na 240fsb i eto ti pametnije ulozenih para 😀

zaso bih uzeo abit nf7 kad imam epox 8rda3i ? koliko sam skontao razlika je toliko mala, cak je i epox brzi sa ramom za picimetar, ne vidim ni jedan dobar razlog zasto bi sad prodavao svoju plocu za 10e manje nego sto sam je platio i dodao na to 30e za abit nf7 koji nije nista bolji od ove koju imam...mozda je to stvar ukusa, ja takodje cenim abit-a, imao sam abit bx onomad, a zadnje od abit-a sto sam imao je abit kt7a-raid pre 2 godine koja mi je sluzila kao ploca za server u internet kafeu koji sam drzao, i nazalost crkla je (baksuz) zajedno sa dva 20GB 7200 quantuma (tada pojam) i grafickom. Nikad nisam uspeo da izvucem garanciju od pakoma, tvrdili su da sam je polio vodom (???) iako sam sedeo za racunarom i igrao disciples2 kad je samo sve prestalo da radi odjednom... Ali ono ja sam pricao o hladjenu koje ci mi koristiti i za neke buduce procesore, a memorija koju imam mi radi na 220FSB sa 2.5-3-3-6 i to mije sasvim dovoljno, treba mi hladjenje da nateram proc na veci klok od 2300mhz cisto zabave radi, pare nisu problem...znaci pricam o hladjenju, ja se bavim photoshopom, dream weaverom, lightwaveom, a od igrca igram Q3 i collin mc'rae rally 2 i to mi radi savrseno na mom hansolu 711 LCD-u u 1280x1024 tako da me ovo zanima OC-a radi jer me to PALI (da lud sam, uzimam anabolike godinama 🙂 ) sala za PALI naravno... kad budem nesto uzimo od ploce i proca bice to a64 FX i neka nforce3, ovo sve ispod je manje vise isto, mozda uzmem bartona nekog dobrog ako nadjem, cisto za OC, posto mi brzina zapravo ni netreba.... anyways hvala na savetima, ali me interesuje problem kondenzacije ako bi uperio klimu u kuciste, jel ima neko nekih ideja da li bi do toga doslo i ako bi kako da se to resi ?

ah btw. pored review-ova za zalmana ovde na benchmarku i na toms hardwareu i na brojnim drugim sajtovima, de se obican raptor za 10E pokazao bolji od zalmana (u okolnostima gde je buka do 30db, a bogami i u globalu) ne bi zalmana ni stapom dirao a kamoli dao 40E za 3000cu....pre bih (kao sto i jesam) izbusio side panel od kucista i namontirao 92mm fan koji kosta 250din...ili kupio xaser V kuciste 🙂

Nazad
Vrh Dno