Jedno pitanje...
Koristim prastaru masinu, cija maticna ploca nema UEFI, vec onaj stari 'klasican' bios.
Imam 2x sata 2.5" SSD-a. Na jednom je Windows. Na drugom Linux. Nemam 'dual boot' (i tako bih voleo i da ostane).
Kada zelim da se sistem bootuje u Linux, restartujem racunar i pri restartu pritiskam F8 taster. Pojavi se 'pop-up' sa izlistanim diskovima.
Samo izaberem pomocu strelica (gore-dole) sa kog diska da se sistem bootuje, i ako izaberem disk na kom je linux, ....linux se i boot-uje.
Posto 'ovih dana' razmisljam o sklapanju novog racunara, ima dosta stvari koje ne znam, jer dugo nisam menjao racunar.
Da li ove nove ploce (konkretno mene zanimaju B650) imaju opciju da prilikom restarta pritisnem F8 (ili neki drugi taster) i izaberem disk sa koga zelim da se sistem boot-uje?
Ili moram da:
1. u Bios-u podesavam 'boot order'
2. pravim dual boot menij prilikom restarta gde cu izabrati koji sistem da se boot-uje?
(nevolja je sto je taj menij bio, ako se dobro secam, vremenski ogranicen, pa ako ne reagujem posle...npr. 10-15-30 sekundi, digne se sistem koji je bio pod stavkom '1')
Nagadjam da je nekadasnja funkcija F8 tastera odavno uklonjena sa modernih ploca, ali...rekoh da pitam.
Hvala!