Šta je novo?

AMD/ATI HD2900 PRO 256bit 512DDR3 1. srpski TEST-Review:)

moram da priznam da mi se kartica svidela cim sam procitao review, koji je inace odlicno napisan, svaka cast Flight :) medjutim, sad nesto gledam u toj cenovnoj klasi je i 8800gs , i ipak mi se cini da je on bolja kupovina... jeste da 2900 pro ima 512mb, 8800gs samo 384mb, ali realno igrice vise odgovaraju geforce karticama... poenta je da mislim da se sa 8800gs moze izvuci vise fps u skoro bilo kojoj igrici... ako neko moze da me demantuje i pokaze da je ipak 2900 bolji, samo naprad to bih i ja voleo, ipak mi je nekako "mocnija" kartica :)

Ako je 2900pro po brzini isti kao 3850 sa 512,onda je nesto mizerno brzi od tog gs-a (po ovom testu avg=1.97%)
Da u ovom testu nema rezolucije 1920*1200 (sa aa i af) gde 8800 gs najvise gubi,verovatno bi on bio pobednik,cene su im skoro iste,sta god da uzmes neces pogresiti.

comp6.png

Poslednja izmena:
moram da priznam da mi se kartica svidela cim sam procitao review, koji je inace odlicno napisan, svaka cast Flight :) medjutim, sad nesto gledam u toj cenovnoj klasi je i 8800gs , i ipak mi se cini da je on bolja kupovina... jeste da 2900 pro ima 512mb, 8800gs samo 384mb, ali realno igrice vise odgovaraju geforce karticama... poenta je da mislim da se sa 8800gs moze izvuci vise fps u skoro bilo kojoj igrici... ako neko moze da me demantuje i pokaze da je ipak 2900 bolji, samo naprad to bih i ja voleo, ipak mi je nekako "mocnija" kartica :)

Pa to sada vec prerasta u stvar izbora, ali definitivno da je 2900PRO bolji bilo u kojoj igri, gde je presudno 512 DDR3, to bez daljnjeg, i u startu ima izuzetno hladjenje, znaci kod 2900PRO je veliki overklok zagarantovan kojim dobijas od 10 do 15 frejmova +, vecu buku i potrosnju, i ovde ostaje manje vise isto poredjenje kao i ranije.

Slazem se sa ovim sto ti je rekao CC13.
Ja bih verovatno opet isao na ovu karticu, zbog samog kvaliteta izrade, hladjenja, overkloka i 512 memorije.

Lost Planet - Extreme Condition

Evo i sledece igre na testu, japansko remek-delo: Lost Planet: EC :D:D:D
Mnogo grafickih efekta, eksplozije poput filmskih, mecave, snezne oluje, i jos mnogo toga, Japanci ne znaju za umerenost.

Igru je obezbedio za testiranje korisnik Jovyland, kome zbog tog gesta sad kazem hvala puno, Jovy :wave: Takodje sam od njega dobio informaciju da je igra vrlo zahtevna i samim tim dobra za ovaj test.

Znaci drajveri, kao i sa pocetka testa 8.1, sve isto, samo WinXp, malo raskupusan od silnog testiranja :)

Lost Planet: Extreme Condition

Min frames: 19-20
Max frames: 65+

Igru je moguce igrati i sa maksimalnim podesavanjima 4AA i 16AF u 1440x900 rezoluciji, s tim sto ce tu i tamo biti pada frejmova, sa 4xAA i 8AF, senke na low, dobija se dosta frejmova i jos je igrivije, dok sa 2xAA, 16AF, sve ostalo i dalje max samo senke iskljucene, igra vec moze da se igra u dosta visem broju frejmova, da kazem sasvim lagano.
No, sve to ovde ima prezentovano u screenshotovima, pa mozete da pogledate, krecu se od najzahtevnijih podesavanja, pa na dole.

#1 Lost planet...

Sve na maximum podesavanja shotovi: Kartica je OC

Prilozi

• LostPlanet_setup.jpg
    LostPlanet_setup.jpg
    113.6 KB · Pregleda: 43
  • first_allhigh1.jpg
    first_allhigh1.jpg
    74.9 KB · Pregleda: 70
  • first_allhigh2.jpg
    first_allhigh2.jpg
    93.9 KB · Pregleda: 69
  • first_allhigh3.jpg
    first_allhigh3.jpg
    113.2 KB · Pregleda: 60
  • first_allhigh4.jpg
    first_allhigh4.jpg
    61.1 KB · Pregleda: 56
Poslednja izmena:
#2 Lost Planet...

Podesavanja na 8AF i shadows Low, ostalo je i dalje na maximumu. Kartica je OC

Prilozi

• second_4xAA_8AF_setup.jpg
    second_4xAA_8AF_setup.jpg
    118.3 KB · Pregleda: 37
  • second_4xAA_8AF_1.jpg
    second_4xAA_8AF_1.jpg
    69.5 KB · Pregleda: 46
  • second_4xAA_8AF_2.jpg
    second_4xAA_8AF_2.jpg
    97.7 KB · Pregleda: 37
  • second_4xAA_8AF_3.jpg
    second_4xAA_8AF_3.jpg
    110.1 KB · Pregleda: 37
  • second_4xAA_8AF_4.jpg
    second_4xAA_8AF_4.jpg
    73.5 KB · Pregleda: 50
Poslednja izmena:
#3 Lost Planet...

Podesavanja 2xAA, 16xAF, Shadows qual-none, Shadow res-low, sve ostalo na maximum. Kartica je OC

S obzirom da igra nema normalan sistem snimanja igre niti odabir misija na pocetku, nisam mogao po treci put da krenem jedan isti nivo jer sam ga vec presao, ali sam zato odabrao deo igre koji je jedan od najzahtevnijih, za ove screenshotove:

Prilozi

• pecina_2AA_16AF_noshadow.jpg
    pecina_2AA_16AF_noshadow.jpg
    97.6 KB · Pregleda: 42
  • pecina_2AA_16AF_noshadow2.jpg
    pecina_2AA_16AF_noshadow2.jpg
    84.1 KB · Pregleda: 45
  • pecina_2AA_16AF_noshadow3.jpg
    pecina_2AA_16AF_noshadow3.jpg
    112.9 KB · Pregleda: 66
  • pecina_2AA_16AF_noshadow4.jpg
    pecina_2AA_16AF_noshadow4.jpg
    58.5 KB · Pregleda: 41
  • setup_2AA_16AF_noshadow.jpg
    setup_2AA_16AF_noshadow.jpg
    120.9 KB · Pregleda: 37
Poslednja izmena od urednika:
Takodje je u pitanju ova pecina-hive(leglo), izuzetno zahtevna lokacija sa puno borbe, efekata, itd...

1. Screenshot (s leva) sve na maximum - OC
2. Screenshot 8AF, shadow Low, ostalo maximum - OC
3. Screenshot 8AF, shadow Low, ostalo maximum - Kartica nije overklokovana

4. Je screenshot sa podesavanjima za #3 grupu screenshotova, znaci ima veze sa prethodnim postom.

Prilozi

• first_allhigh_pecina.jpg
    first_allhigh_pecina.jpg
    98.2 KB · Pregleda: 48
  • second_4xAA_8AF_pecina_OC.jpg
    second_4xAA_8AF_pecina_OC.jpg
    80.1 KB · Pregleda: 47
  • second_4xAA_8AF_pecina_default.jpg
    second_4xAA_8AF_pecina_default.jpg
    125.9 KB · Pregleda: 52
Poslednja izmena od urednika:
#2@default clocks - Lost Planet...

Podesavanja na 8AF i shadows Low, ostalo je i dalje na maximumu.Kartica nije overklokovana

Podesavanja ista kao kod #2 postavke, samo ovoga puta kartica je na fabrickoj brzini, nije OC.

Prilozi

• second_4xAA_8AF_1_default.jpg
    second_4xAA_8AF_1_default.jpg
    76.8 KB · Pregleda: 49
  • second_4xAA_8AF_2_default.jpg
    second_4xAA_8AF_2_default.jpg
    94.5 KB · Pregleda: 37
  • second_4xAA_8AF_3_default.jpg
    second_4xAA_8AF_3_default.jpg
    110.9 KB · Pregleda: 38
  • second_4xAA_8AF_4_default.jpg
    second_4xAA_8AF_4_default.jpg
    51.8 KB · Pregleda: 39
  • second_4xAA_8AF_lavina_default.jpg
    second_4xAA_8AF_lavina_default.jpg
    69 KB · Pregleda: 39
Poslednja izmena:
Kao zakljucak mogu da kazem da ova igra na ovoj grafici i masini iz potpisa, radi solidno i na najjacim podesavanjima u 1440x900 rezoluciji, mogu slobodno reci da je igriva, s obzirom da je igra prava konzolaska i da su frejmovi relativno stabilni.
Malom korekcijom grafickih opcija, a pritom da se ne zrtvuje izgled igre, frejmovi bukvalno polete. Tako da sto se tice ove igre po pitanju zahtevnosti jedno kratko: No problem za ovo AMD/ATI cedo:)!

Poslednja izmena:

S obzirom da su se pojavili i testovi, sada mogu da ti odgovorim na ovo pitanje:
Bolja je ATI 2900PRO 512, brza je od 8800GS 384, dosta kvalitetnije izradjena, a jedina prednost 8800GS, je manja potrosnja.

@Flight
Nema na cemu, sutra te ceka Gears of War i Hard To Be a God.;)

Samo jos da vidimo kako rade GoW i TimeShift?!;)

Sak ce za dan-dva! :D

Poslednja izmena:
Flight... zavidim ti na vremenu koje mozes da odvojis za testiranje gomile igrica da bi svakom pojedinacno dokazao kako je kartica OK :)
Da ne bude zabune - zaista retko koristan thread.

Mirko

@Mipko i RasaNS, hvala puno ljudi!
@Mipko, trenutno imam slobodnog vremena pa se moze. :)

Poslednja izmena:
Time Shift test

Evo dosao je na red i TimeShift, igra koju od drugih pucacina novijih odvaja mogucnost manipulisanja vremenom u igru, eto to je nesto sto kao oznacava ovu igru. Inace igra je sasvim solidna, sa odlicnom grafikom, dosta dobrim decals i particle sistemima, ima dosta vrlo lepih mapa na otvorenim prostorima, itd...

Verzija igre je v1.01 (to jest osnovna verzija patchovana patchom v1.1)

Ovoga puta drajveri su 8.2, bez control centra, sve ostalo je isto rez. 1440x900.

Graficka podesavanja su Shadows: Low, Medium, OFF, ostalo je sve na maximumu.

TimeShift v1.01 (igru ustupio za test Jovyland, hvala Jovy!)

Min frames: 40
Max frames: 95+

Prilozi

• setup1.jpg
    setup1.jpg
    50.3 KB · Pregleda: 46
  • setup2.jpg
    setup2.jpg
    46.1 KB · Pregleda: 32
  • setup3.jpg
    setup3.jpg
    55.7 KB · Pregleda: 35
  • stupgame.jpg
    stupgame.jpg
    51 KB · Pregleda: 33
Poslednja izmena:
Screenshotovi iz igre, na podesavanjima odozgo, kartica je OC:

Prilozi

• screen1_OC.jpg
    screen1_OC.jpg
    173 KB · Pregleda: 56
  • screen4_OC.jpg
    screen4_OC.jpg
    92 KB · Pregleda: 42
  • screen_ts_1.jpg
    screen_ts_1.jpg
    159 KB · Pregleda: 55
  • screen5_OC.jpg
    screen5_OC.jpg
    117.2 KB · Pregleda: 46
  • screen6_OC.jpg
    screen6_OC.jpg
    116 KB · Pregleda: 49
Poslednja izmena:
Igra moze da se igra i na maximalnim podesavanjima, to jest u ovom slucaju ukljucivanje senki na maximum, s tim sto je tada
Min frames: 30
Max frames: 75+

Testirao sam sa senkema na low, jer tako mi najvise odgovara da igram uvek je bar 50-55 frejmova u igri i onda milina, dosta dobro radi ova igrica, nije zahtevna kao neke prethodne, ali odlicno izgleda.
Ako neko zeli mogu da izbacim i neki screenshot sa grafikom da nije OC ili sa senkama na max?

Jos nekoliko screenshotova podesavanja odozgo.

Prilozi

• screen7_OC.jpg
    screen7_OC.jpg
    144 KB · Pregleda: 43
  • screen10_OC.jpg
    screen10_OC.jpg
    189.6 KB · Pregleda: 37
  • screen11_OC.jpg
    screen11_OC.jpg
    191.5 KB · Pregleda: 55
  • screen2_OC.jpg
    screen2_OC.jpg
    175.3 KB · Pregleda: 55
Poslednja izmena:
Ono sto sam primetio jeste da samo smanjuje performanse ukljucivanje parallax shadows opcije, trenutno sam skroz stavio senke na medium, parallax shadows opcija iskljucena, i unutar objekata frejmrate odbija da se pomeri sa 80+, eventualno 75+, ne znam da li ova igra spada u manje zahtevne ili je jednostavno legla ovoj kartica ali grafika je sasvim dobra, kao i modeli i efekti u igri.

@Flight: Mozes li da probas Oblivion. Meni je igra skroz poludela otkad sam stavio 8.2 drajvere, na svakih desetak minuta se blokira.

Inace ako nekog zanimaju rezultati u Crysis-u za prva tri nivoa (8.2 drajveri, 1680x1050, u CCC podeseno na optimal performance)

High: 26-27
High 4xAA: 16-18
Very High tweak: 16-17
Very High tweak 4xAA: 11-14

@Flight: Mozes li da probas Oblivion. Meni je igra skroz poludela otkad sam stavio 8.2 drajvere, na svakih desetak minuta se blokira.

Inace ako nekog zanimaju rezultati u Crysis-u za prva tri nivoa (8.2 drajveri, 1680x1050, u CCC podeseno na optimal performance)

Mnogo je kume :D za ovu karticu 1680x1050 ;) u Crysisu.

Naravno kartica je klokovana na 800/1100, ali su ti rezultati.

Malo me mrzi da petljam sa Oblivionom sada, a nemam ni mesta na HD-u.

@Zdravko, isti slucaj i sa tom tvojom karticom i 1680x1050 u Krajsisu! :D

Malo me mrzi da petljam sa Oblivionom sada, a nemam ni mesta na HD-u.

@Zdravko, isti slucaj i sa tom tvojom karticom i 1680x1050 u Krajsisu! :D

Nemoj da gadis temu sa tim offtopicovanjem :p.
Naravno da je mnogo za moju, zato i nisam ni probao rez za tu rezoluciju :D, pa me nema u temi 16x10 bench Crysis ;). Al zato je za moju potaman 12x10 (14x90) high, a za tvoju ,) ?

Poslednja izmena:
Nemoj da gadis temu sa tim offtopicovanjem :p.
Naravno da je mnogo za moju, zato i nisam ni probao rez za tu rezoluciju :D, pa me nema u temi 16x10 bench Crysis ;). Al zato je za moju potaman 12x10 (14x90) high, a za tvoju ,) ?

Ne igram tako dosadne i promasene igre kao sto je Krajsis, tako da mi ne smeta sto radi losije kod mene, jer je ionako ne igram... :vomit:

Dok sve ostalo u ovoj rezoluciji u kojoj igram ne verujem da radi losije nego kod tebe, jer ovo su sve vrlo visoka podesavanja, a u nekim igrama maltene i maksimum, kazem ima po neka igra koja je dibidus Nvidia i tu je malo drugacija slika, ali to je bukvalno par igara. :)

Ne igram tako dosadne i promasene igre kao sto je Krajsis, tako da mi ne smeta sto radi losije kod mene, jer je ionako ne igram... :vomit:

Dok sve ostalo u ovoj rezoluciji u kojoj igram ne verujem da radi losije nego kod tebe, jer ovo su sve vrlo visoka podesavanja, a u nekim igrama maltene i maksimum, kazem ima po neka igra koja je dibidus Nvidia i tu je malo drugacija slika, ali to je bukvalno par igara. :)

Za Crysis se slazem, jedino sto nije promasilo to je grafika, ali to brzo dosadi...

A i za ovo drugo se, gle cuda :d, slazem. Obe ove karte su dovoljne za fine performanse u gotovo svim igrama, i sa visokim podesavanjima na 14x90 (12x10), AA off/on to vec zavisi od igre do igre.
Mozda moja ima par frejmova vise, ali se to nikako ne moze osetiti...

Nazad
Vrh Dno