Šta je novo?

AMD/ATI HD2900 PRO 256bit 512DDR3 1. srpski TEST-Review:)

Jel' ima neko uputstvo i za taj Call of Juarez test, da li je integrisan u igru ili nesto mora da se petlja?

@Zdravko, isprobacu da vidim i u zatvorenom prostoru u nekim igrama odnos izmedju ove dve rezolucije. Sto se ostalog tice dogovoreno;), evo stize nesto kasnije Call of Juarez.

Kratko obavestenje, Krajsis, uninstaliram, smorio me, plus ne mogu da ga igram u nekim podesavanjima u kojima bih zeleo, a moj HD je samo 30GB, tako da stize Call of Juarez na test, a sa Krajsisom zavrsavam, i mogu da rezimiram, ova graficka nije idealna jedino za igranje Krajsisa u dosada istestiranim igrama, u Krajsisu ne mozete da se naigrate u nekom propisnom frejmrejtu, a da su bitne opcije na High stavljene, sve ostale igre do sada isprobane moze da tera bez problema u 1440x900 na visokim podesavanjima.

@Integra032, nemam Doom3, imam Quake4, mada su obe zastarele igre?
@Chinaski sto jes' jes', prvo Juarez, pa za koji dan stize i "Ratna Oprema"! :D

Kakve su igre, Lost Planet-Extreme Condition i Two Worlds, da li da razmatram i njih za test?
Ja sam zgazio MOHA,Crysis sam pri kraju,DIRT predjoh za efektivnih 8h i 30minuta igranja sve u svemu nista posebno!Jesu lepi efekti ali gledajuci COD kod drugara vidim da je igra u nekim elementima i lepse uradjena,ok slazem se za Doom i Quake :wave:

E ovako Flight istestiraj ti lepo Oblivion sa instaliranim Oscuro Oblivion Overhaul(OOO verzija poslednja ti je 1.32RC5) znaci mene eto to zanima a mozda i ostale posto ja evo na 8800GT nisam izvukao na rezoluciji 1280*1024 bez AA i AF vise od 30FPS u proseku a padala je na 19-20 sto bi ja lepo rekao jako sam se razocarao...

Znaci ako mozesh Oblivion da istestirash bio bi ti jako zahvalan...JA stvarno neznam sta tom Oblivionu treba od grafike...Ja sam jako skroman samo sam hteo 1280 rezoluciju i cak mi ne treba AA i AF znaci nisam ga mogao vise postedeti nego sto jesam...

JA stvarno neznam sta tom Oblivionu treba od grafike...Ja sam jako skroman samo sam hteo 1280 rezoluciju i cak mi ne treba AA i AF znaci nisam ga mogao vise postedeti nego sto jesam...

To je jedna losa strana Bethesda-inih igara. Probao sam Morrowind na ovoj mojoj konfi i dalje u se balmori fps vuce( doduse nisam patchovao igru ne znam da li bi se tada nesto promenilo) . Jednostavno engine je takav, ne leze mu neke stvari:d

Sta cenite, sta je jace, pre svega u krizi 2x2900pro ili 8800GTS 512mb??? Cena izadje na isto, dve 2900 kostaju ko jedna nova GTS. Zanemarimo to sto ove dve trose znatno vise. Ne znam kako se ova kartica skalira u CF rezimu.

Skalira isto kao i svaka druga R600/RV670 bazirana karta.Znaci ako Catalyst podrzava CF mod za odredjenu igru,mozes da ocekujes ~1.8x u proseku bolje rezultate.

Obratite paznju na jednu stvar. Ovaj 2900 pro o kome se ovde prica je 256bit-na verzija, vecina testova na netu su sa 512bit-nom verzijom.

@LazaNS, sem u nekim igrama ne verujem da ima mnogo razlike u performansama izmedju verzija 2900 512 bita i 256 bita, jer koliko sam upucen ta magistrala od 512, nije nista pomogla u performansama "pravih" 2900XT/PRO, ovo je moje misljenje ne mora da znaci da sam u pravu, ali rekao bih.
Sto se CF-a tice u taj segment se jos uvek ne razumem tako da ne mogu nista reci po tom pitanju?? Sam Krajsis ti je optimizovan za Nvidiu, ali opet dve kartice solidne jacine naspram jedne dosta jake, valjda bi morale da je prebace po performansama.

@Jonesba, taj patch za Oblivion nemam, a na dial up-u sam, koje je velicine taj patch?

Poslednja izmena:
Call of Juarez

Dobra igra, sa malo duzim ucitavanjem i malkice dosadnim uvodom, ali posle toga moze se reci da je igra vrlo kvalitetna, inventivna, graficki odlicna i dan danas, malo sa optimizacijom nisu bas savrseni, ali sve u svemu na mojoj masini i na sledecim podesavanjima vrlo, vrlo igriva, pogledajte sta sam pripremio:

U podesavanjima ne mogu da ukljucim AA, da li je to zato sto je Foliage(HDR) ukljucen, ako neko zna?

CALL OF JUAREZ, verzija 1.0.0.EN

Min frames 25-30
Max frames 90+

Prilozi

• soundCOJ.jpg
    soundCOJ.jpg
    66.6 KB · Pregleda: 32
  • VideoCOJ.jpg
    VideoCOJ.jpg
    73.6 KB · Pregleda: 34
  • COJ3_default.jpg
    COJ3_default.jpg
    87.9 KB · Pregleda: 46
  • COJ3_OC.jpg
    COJ3_OC.jpg
    87 KB · Pregleda: 41
Jos malo...

Prilozi

• COJ1.jpg
    COJ1.jpg
    117.6 KB · Pregleda: 49
  • COJ1_1.jpg
    COJ1_1.jpg
    105.4 KB · Pregleda: 38
  • COJ4_default.jpg
    COJ4_default.jpg
    145.3 KB · Pregleda: 44
  • COJ4_OC.jpg
    COJ4_OC.jpg
    144.9 KB · Pregleda: 44
  • COJ2.jpg
    COJ2.jpg
    95.5 KB · Pregleda: 35
Da, u pravu si, kopajuci po netu, ustanovio sam da tih 256bita naspram, 512 ne predstavljau nedostatak, cak kartica osetno manje trosi. Kopacu jos malo po netu, valjda cu naci neki test 2900pro vs 8800gts a da su uspeli pokrenuti CF da zaista fumkcionise.

@LazaNS, dobra stvar kod ove kartice je to sto kad se klokne performanse joj mnogo skacu, ako bi obe mogle da ti rade na 700/2000, to je onda vise nego "puna kapa"!:)
A tek ako bi mogle kao ova moja jos bolje!

@Flight

Ipak sam uzeo Gigabajt 3850 sa 256 rama i Zalmanom, i koliko vidim slabiji je od ovog 2900 PRO za oko 1000 u 3dmarku 2006, ali dobro meni je super i tako. Prijatno sam se iznenadio kad sam video da mi COD4 na max u 1280x960 radi kao tetris :D.

A dobio sam i NWN 2 u paketu sa grafickom :D, i bar sam siguran 1000% sto se tice potrosnje kompa i miran sam.

Ali stoji da je 256bit 2900PRO sa 512mb jaca karta od 3850 sa 256 rama.

:wave:

Je, jaca je, ali trosi znatno vise (bar dvaput vise), nema UVD i zauzima minimalno dva PCI slota, dok je vecina 3850 256MB kartica single-slot.

Ja sam uzeo dual slot resenje, daleko je bolje od single slot hladnjaka. Evo podatka - karta mi idle-uje na 28c :d hladnija je nego 2600XT koji sam imao pre ove.

Ali to sve stoji, veca potrosnja i nema UVD-a, ja sam se licno navikao na odlican prikaz video materijala kroz UVD i ne zelim ga menjati :D

EDIT: Ovaj 2900 Trosi 120 W pri maximalnom opterecenju, e sad ne verujem da 3850 trosi 60W , mora da vise trosi.

Poslednja izmena:
@Dule13, neka te dobro sluzi kartica!
Dobio si na tisini najvise!
I na tom UVD, mada ja pojma nemam sta je to :D
Edit: Dobio si i na izgledu, svaki Zalmanov kuler je vrlo lepog dizajna (odnosno tvoj racunar, ne ti :)).

@SRV, ja sam covek koji voli realne podatke, kao sto ti je napisao Dule, nemoguce je da HD3850 256mb, trosi samo 60W, a drugo
i zauzima minimalno dva PCI slota
pa ne znam sta su to minimalno dva PCI slota:), ali ti mogu reci da zauzima tacno dva slota, ni manje ni vise, tacno dva.
Kao sto mozes videti sa slika i u Krajsisu je overklokovana karta ostala zakucana na 70c, a sav vreo vazduh kuler izbacuje napolje, van kucista, znaci taj dvoslotni kuler ne zagreva unturasnjost kucista, i stvarno je vrh po pitanju hladjenja.

Poslednja izmena:
@Flight

Ipak sam uzeo Gigabajt 3850 sa 256 rama i Zalmanom, i koliko vidim slabiji je od ovog 2900 PRO za oko 1000 u 3dmarku 2006, ali dobro meni je super i tako. Prijatno sam se iznenadio kad sam video da mi COD4 na max u 1280x960 radi kao tetris :D.

A dobio sam i NWN 2 u paketu sa grafickom :D, i bar sam siguran 1000% sto se tice potrosnje kompa i miran sam.

Ali stoji da je 256bit 2900PRO sa 512mb jaca karta od 3850 sa 256 rama.

:wave:
Dobio si losije rezultate najvise zbog sporije memorije,ja imam c2d na 3.2 i dobijam 10,4k verovatno bi sa 2900pro dobio 200-300 poena vise ali hebes 3dmarkove.

Flight,OOO za oblivion je 400+ mb,ako si iz Bg-a mogu da ti narezem ako hoces.

Poslednja izmena:
Edit: Dobio si i na izgledu, svaki Zalmanov kuler je vrlo lepog dizajna (odnosno tvoj racunar, ne ti :)).

@SRV, ja sam covek koji voli realne podatke, kao sto ti je napisao Dule, nemoguce je da HD3850 256mb, trosi samo 60W, a drugo pa ne znam sta su to minimalno dva PCI slota:), ali ti mogu reci da zauzima tacno dva slota, ni manje ni vise, tacno dva.
Kao sto mozes videti sa slika i u Krajsisu je overklokovana karta ostala zakucana na 70c, a sav vreo vazduh kuler izbacuje napolje, van kucista, znaci taj dvoslotni kuler ne zagreva unturasnjost kucista, i stvarno je vrh po pitanju hladjenja.

Hvala, cheers.

Karta je stvarno tiha za pohvalu, dodatno karta je ultra-durable model, sva elektronika na njoj je od keramickih kondenzatora, feritnih jezgara i drugih cuda za koje nemam pojma sta rade, osim da to dobro rade :D

Minus je sporija memorija, 700 mhz umesto 800 mhz na referentnoj karti, ali meni ne smeta.

UVD ( ili AVIVO HD ili kako li se vec zove ? ) nije samo hardvesko dekodiranje video materijala, vec filtriranje, peglanje, depixelizacija i josh nekih x operacija.

Da sam imao neko jace napajanje definitivno bi uzeo 2900PRO, ali nisam hteo da se igram sa napajanjem od 40e koje je staro godinu dana.

@cc13

Bice da je slabiji rezultat do Atlona, inace slazem se, hebesh 3dmark :)

Poslednja izmena:
cc13 hahahah Obllvion fan...nego razlog zasto sam hteo da se istestira karta sa OOO na Oblivionu je zato sto jedino sa OOO Oblivion jeste zarazna igra i moze se igrati iznova vise puta...A i cini mi se iako OOO ne menja nista po pitanju kvaliteta textura radi nesto sto smeta i najjacim karticama ili pak procesoru...AI je daleko komplikovaniji pa je mozda to uzrok pada performansi

Znaci 8800GT nije uspela da se izbori sa Oblivionom na 1280*1024 bez AA I AF...max FPS je bio 40 a recimo da je u pecinama gde bi trebao da bude jako visok on iznosio 25-30...Ne moguce da moj procesor bash toliko ubija...

A zanima me radeon skor zato sto se zna da Oblivion kao bolje sljaka na ATIju

Oblivion nisam ni igrao :) a ovaj mod iskreno nisam ni znao sta je,milslio sam da je nesto za teksture pa sam ga skinuo bezveze.
Ako te zanima mogu da okacim sc sa mojom kartom. (samo da iskopam oblivion)

Ja sam uzeo dual slot resenje, daleko je bolje od single slot hladnjaka. Evo podatka - karta mi idle-uje na 28c :d hladnija je nego 2600XT koji sam imao pre ove.

Ali to sve stoji, veca potrosnja i nema UVD-a, ja sam se licno navikao na odlican prikaz video materijala kroz UVD i ne zelim ga menjati :D

EDIT: Ovaj 2900 Trosi 120 W pri maximalnom opterecenju, e sad ne verujem da 3850 trosi 60W , mora da vise trosi.
Tocnije, 63W :) Da ne govorim koliko je bijedna potrosnja u idle-u, svega 13.5W :d Manje od 2600XT.
A pogledajte samo razliku izmedju 2900XT (ok, znam, ovdje se govori o 2900Pro) i 3850.

hd3800_power.gif

@SRV, ja sam covek koji voli realne podatke, kao sto ti je napisao Dule, nemoguce je da HD3850 256mb, trosi samo 60W, a drugo pa ne znam sta su to minimalno dva PCI slota:), ali ti mogu reci da zauzima tacno dva slota, ni manje ni vise, tacno dva.

Kad sam rekao minimalno dva slota, mislio sam da ne postoji single-slot cooler koji ce ohladit 2900Pro. Stock cooler zauzima dva slota, TR HR-03 (naravno, sa ventilatorom, koji je obavezan) zauzima 3, kao i AC Accelero Xtreme. Ne pada mi na pamet neki drugi cooler za R600 kartice. :)

Poslednja izmena:
@Dule13, to ultra durable, to znaci da imas puno pravo da je oludis od overkloka, sto ti i predlazem! :D
Edit: Obavezno promeni podatke u "tvoja masina".

@Jonesba, AMD Athlon X2 Dual Core, je sasvim dovoljan i za najzahtevnije igre, ali ipak mora malo da se oc-ne, znaci overklokuj to do bar 2,4 ako moze, i videces da ce performanse u igrama biti mnogo bolje, recimo da sa 2,5-2,6 Ghz od ovog Athlona ne treba ti nista jace za igranje.

@SRV, priznajem, a verovatno i Dule, nisam znao, i ovo je zapanjujuc podatak, AMD/ATI svaka vam cast, znaci ovako mala potrosnja ovo je vec umetnost i majstorija u jednom! :)
Sto se kulera tice, imas na slikama pa pogledaj koji je ovaj na mojoj kartici, ne znam iz koje je firme(mozda ces znati cija je proizvodnja?), ali je definitivno dvoslotan, i hladi kao sibirski vetar, doduse i cuje se, ali kao prolecni sibirski vetar:D.

Hehe, 2900XT trosi kao pekara, celu noc vruc burek!

Bice i Obliviona, samo malo kasnije.

@cc13, hvala na ponudi, ali sam ja sa Jugo-istoka, hvala u svakom slucaju.

Poslednja izmena:
Tocnije, 63W :) Da ne govorim koliko je bijedna potrosnja u idle-u, svega 13.5W :d Manje od 2600XT.
A pogledajte samo razliku izmedju 2900XT (ok, znam, ovdje se govori o 2900Pro) i 3850.

hd3800_power.gif

Kad sam rekao minimalno dva slota, mislio sam da ne postoji single-slot cooler koji ce ohladit 2900Pro. Stock cooler zauzima dva slota, TR HR-03 (naravno, sa ventilatorom, koji je obavezan) zauzima 3, kao i AC Accelero Xtreme. Ne pada mi na pamet neki drugi cooler za R600 kartice. :)

Bogami mala potroshnja, nisam znao da je bas ~60W :), ali pazi sve 3850 imaju 6-pin power konektor i s'obzirom da PCIe slot moze da isporuci 75 w, taj dodatni konektor mora da ima neku ulogu, verovatno na momente moze vise da povuce.

@Flight

Vouala!

Ma radi i ovako ko bog :D

Poslednja izmena:
Bogami mala potroshnja, nisam znao da je bas ~60W :), ali pazi sve 3850 imaju 6-pin power konektor i s'obzirom da PCIe slot moze da isporuci 75 w, taj dodatni konektor mora da ima neku ulogu, verovatno na momente moze vise da povuce.

@Flight

Vouala!

Ma radi i ovako ko bog :D

PCI-E konektor za napajanje su imale recimo i 7900GS, a znamo da su trosile oko 45W. :smoke:

@Dule13, hehe tako treba!
Samo ipak greota, da je ne oc-nes malo :)

Flight,odlichan review..ne bih da idem u offtopic... svakako da je x2900pro dobra kupovina,mislim da ce vreme pokazati da ej magistrala od 320 kojekude bolja..
plus ako uzme da nvidia svake godine ulozi ogromne pare u game mozemo da zakljucimo da ce kako vreme prolazi 8800gts povecati razliku u odnosu na x2900(iako ima "samo 320mb")..

Flight,odlichan review..ne bih da idem u offtopic... svakako da je x2900pro dobra kupovina,mislim da ce vreme pokazati da ej magistrala od 320 kojekude bolja..
plus ako uzme da nvidia svake godine ulozi ogromne pare u game mozemo da zakljucimo da ce kako vreme prolazi 8800gts povecati razliku u odnosu na x2900(iako ima "samo 320mb")..

Joj, nemoj da pocinjes, pa ja se tek smirio :D.
Da, sporija je 2900Pro od GTS 320MB, ali je i bolja za kupovinu jer kosta hebenih 130e :type:, dok GTS 320MB kosta 220e, a polovan 150e (skoro uvek bez garancije).

E sad kada bi neko nasao neki polovan GTS koji jos ima recimo 1-2 godine garancije za npr 150e, onda bi to bila bolje kupovina.
Ali nemoj vise o ovome, ipak je to cist spam za ovaj tread.

@Machete, nemoj da pocinjes da ti sad lepo ovde ne objavim i sliku, i adresu, i fiksni i mobilni broj, i za koga si glasao!

Ne obazirite se ljudi ovo je moj drugar, pa 'oce da tera segu :)

@Zdravko, ti sve vidis sto ne treba :D

Pozdrav svima!

PS/ @Machete, svidja mi se mnogo tvoj potpis, "...wrong Mexican".

Poslednja izmena:
Call of Juarez, jedino mesto u igri gde je kartica dozivela stres je napad na onaj ranc, gde reverend sa onom bagrom upada u bojiste sa rancerima, ima puno kauboja na obe strane, plus dva konjanika, tu je pad frejmova bio znacajan 15-20-25, ali cim se zavrsi taj okrsaj frejmovi se normalizuju, i u sledecem delu lov zeceva po sumi i livadama, je 30-52 frejma.

Vrh Dno