Šta je novo?

AMD/ATI HD2900 PRO 256bit 512DDR3 1. srpski TEST-Review:)

Flight ako si u mogucnosti da se dokopas Race07(ima demo u decembarskom broju Pc-Pressa)instaliraj pa da cujem tvoje utiske igra ima super grafiku i dobro je optimizovana mozes je igrati i ako si sa Dial-upa a i ne moras online upali jednu stazu i mislim da ces ostati bez texta kao sto sam ja danas :DSamo pusti da se odradi update do kraja meni je na 128bita kablovskom netu guslalo jedno pola sata :)

Poslednja izmena:
Videcu za taj Race07, ako uspem da ga nabavim stavicu i njegove shotke. Od Test drajva dizem ruke, moze da se igra na ovoj kartici, ali sam sada bas gledao po stranim forumima, lose radi i na 8800GT, a ono sto sam sinoc zakljucio sam jeste da nema podrsku za dual core procesore, a za ostalo i da ne pricamo.

Evo jos par slika kartice COD4 i same kartice:

Prilozi

• COD4_4xAA.jpg
    COD4_4xAA.jpg
    159.4 KB · Pregleda: 78
  • COD4_4xAAb.jpg
    COD4_4xAAb.jpg
    175 KB · Pregleda: 66
  • COD4_4xAAc.jpg
    COD4_4xAAc.jpg
    74.8 KB · Pregleda: 55
  • Sapphire.jpg
    Sapphire.jpg
    41.2 KB · Pregleda: 57
  • HD2900PRO256bita_3bocna.jpg
    HD2900PRO256bita_3bocna.jpg
    48.3 KB · Pregleda: 74
Poslednja izmena:
Moja greska, moja greska, izvinjavam se zbog toga, tacno tako konektor je 8-o pinski na grafickoj kartici, ali na samoj kutiji karrtice (slika gore) pise 6 pin power connector recommended, tako da sam prikljucio preko kabla sa 6 pinova i sve sljaka kako treba.
Vidim da se vazdan raspitujes za onog Gigabajta HD3850, moj predlog ti je Sapphire 3850 512MB, ima odlicno hladjenje. Ako budes ipak uzeo ovu karticu HD2900 PRO, mislim da ti 99% nece trebati jace napajanje.

Bice uskoro ispravljeno ovo vezano za konektor i u opisu kartice.

Evo par slicica donje strane PCB-a.

Prilozi

• HD2900PRO256bita_donjastrana.jpg
    HD2900PRO256bita_donjastrana.jpg
    104.1 KB · Pregleda: 66
  • HD2900PRO256bita_donjastrana2.jpg
    HD2900PRO256bita_donjastrana2.jpg
    124.1 KB · Pregleda: 67
Poslednja izmena:
Pa jel mozesh da ga OC-ujesh iz CCC-a ? Negde procitah da dozvoljava OC iz katalista samo kad ima 8 pin konektor.

Primamljiv mi je Gigabajt zato sto je jeftin ima dobro hladjenje samo je minus zato sto ima sporu memoriju. Safir sigurno kosta vise. Gledam par testova i vidim da i pored 256 rama 3850 bolje radi u nekim igrama, dok je 2900 bolji u igrama sa velikom kolicinom textura zbog rama. 2900 nema UVD, a i idle potrosnja mu je valjda oko 100 i kusir vati, sto je ohohooo. Ne znam, videcu sta mi je ciniti.

Edit: Dodatno citam sta pisu likovi na newegg-u sve kace neka besna napajanja, e sad ja verujem da bi radilo kod mene ali sigurno bi bilo pod maximalnim opterecenjem, dodatno napajanje mi je staro godinu dana.

Poslednja izmena:
Dule, kod mene taj CCC nece da radi kako treba, karticu sam testirao bez CCC-a, samo goli drajveri i Riva, to sto si ti procitao vazi za HD2900XT/PRO, ali ne i za ovaj model jer ovaj model ima 256 bita mem magistralu, za XT/PRO 512 bita, verziju potrebno je ukljuciti 2x6-pinski kabl ili 1x8-pinski kabla, s obzirom da ovde nema dva konektora za struju znaci da nema potrebe za tim. Pored ATIToola i Rive nema potrebe da overklokujes iz CCC-a koji ionako ne radi kod vecine ljudi.
Jedino sto ja sada ne znam kojim programom da u PES6 kontrolisem V-Sync ili AA i AF?

Dobro ako si vec odlucio HD3850, nema jare i pare, to sto platis to i dobijas, s tim Sapphire 3850 512mb, bi profiitirao na siroko, taj Gigabyte, je jeftinija, ali i losija kartica, i nema sanse da bih ja licno uzeo sada graficku sa 256mb memorije, pa to i drugima ne preporucujem, ako nemas para za propisnu HD3850 512, onda pokusaj da isprobas ili da se dogovoris pri kupovini da uzmes ovu 2900PRO, pa ako nesto ne radi kako treba zbog napajanja da mozes da je zamenis za HD3850.

Ono sto sam ja primetio jeste da u Unreal Enginu - Bioshock igri overklokovana ova 2900 PRO daje bolje rezultate od HD3870 na defaultu, zatim u COD4, i HL2EP2 radi odlicno, znaci to su igre i engini koji joj leze, sto nije zanemarljivo, uzmi ovu ako nemas vise para pa uvek ce ti dozvoliti da je posle 2-3 dana zamenis za HD3850, ako ti je toliko bitan taj UVD uzmi onda 3850 sa 256mb, ali ces se dobro zeznuti, sto je do mene dao sam ti objasnjenje i resenje, izbor je na tebi, pozdrav!

Upravo sam video kod nase omiljene firme Gigabyte HD3870 za 162 eura, ako imas te pare Dule onda ti je to najbolji izbor, ako oni nisu nesto pogresili u cenovniku.

Poslednja izmena:
Da, kartica ima samo jedan osmopinski konektor za napajanje, ali je isti princip - ako ubodes setopinski konektor - nema overdrive opcije u CCC, ako ubodes osmopinski - overdrive se pojavljuje. Doduse to ti i ne treba, posto si u CCC-u ogranicen na 700 za jezgro i 850 (1700) za memoriju, sto je malo. Rivatuner, kao sto flight rece radi bez problema.
Osim toga ta dva pina na osmopinskom konektoru su samo masa, bilo je vec reci o tome na forumu.

Kriza u drustvu - Kriza na testu!

Evo ljudi, svi vikaju Krajsis, Krajsis, pa se posle cude kada do iste dodje! :D

Kao sto svi znate Crysis, igra sa izuzetnom fizikom, detaljima, mogucnostima, itd... Igra koja uspeva da iskoristi DUAL CORE procesore doduse ne bas 100% ;)

Igra je bez dodatih patcheva ili fiksova, znaci cista instalacija.

Idemo:

Crysis - Crytek engine
Prva mapa iskrcavanje na ostrvo.

Min frames 29-32
max frames 65+

Prilozi

• CRYSIS_OC_SETUP1b.jpg
    CRYSIS_OC_SETUP1b.jpg
    86.9 KB · Pregleda: 84
  • CRYSIS_OC_SETUP2b.jpg
    CRYSIS_OC_SETUP2b.jpg
    79.2 KB · Pregleda: 99
  • CRYSIS_default_tex_high5.jpg
    CRYSIS_default_tex_high5.jpg
    72.2 KB · Pregleda: 63
  • CRYSIS_OC_tex_high5.jpg
    CRYSIS_OC_tex_high5.jpg
    78.1 KB · Pregleda: 67
Poslednja izmena:
Kriza se nastavlja...

Ako imate neke zelje na kojim podesavanjima da se igra isproba slobodno kazite.

Prilozi

• CRYSIS_default_tex_high6.jpg
    CRYSIS_default_tex_high6.jpg
    133.3 KB · Pregleda: 50
  • CRYSIS_OC_tex_high6.jpg
    CRYSIS_OC_tex_high6.jpg
    131.7 KB · Pregleda: 44
  • CRYSIS_default_tex_high7.jpg
    CRYSIS_default_tex_high7.jpg
    90.4 KB · Pregleda: 68
  • CRYSIS_OC_tex_high7.jpg
    CRYSIS_OC_tex_high7.jpg
    89.3 KB · Pregleda: 75
  • CRYSIS_OC_tex_high3.jpg
    CRYSIS_OC_tex_high3.jpg
    94.3 KB · Pregleda: 63
Poslednja izmena:
Kako mislis nema podrsku za dual core? (da se nisi zahebao i mislio na quad procesore? meni je razlika izmedju single core-a i c2d oko 10-15fps sa istom grafickom)
Ajde ako mozes daj onaj benchmark u 1280*1024 sve na high,zanima me zbog procesora.

Poslednja izmena:
Evo ljudi, svi vikaju Krajsis, Krajsis, pa se posle cude kada do iste dodje! :D

Jeste tako ali je bolje optimizovana nego što sam očekivao :)Naime ortak ima ploču kao tvoju,CPU kao moj samo je G1 revizija default na 2,3Ghz i Palit 8600Gt,2x1gb kingston DDR2(Elpida)na 800mhz I verovao ili ne igra leti na korigovanim High podešavanjima naravno AA nije uključen jedino gde je do sada zaštucalo je bila mapa sa tenkovima ali tu ima botova za medalju:DNe da mi da kloknem grafiku ali polako ja sam jako uporan:-devil-: Taj TestDrive je bajat naslov ne uzimaj ga kao merodavnu igru za ocenu igrivosti,Race je igra koja je optimizovana za šire tržište u poredjenju sa njom Life For Speed je tetris:D Ne znam puno detalja o enginu koji koristi jedino me je ovako na prvu loptu oduševio DIRT ali samo grafikom igra kao igra je bleda slika Mcrae05 misliiim **** ih Travis Pastrana i oni bagiji nema snega u reliju?!:zgran: Otišao sam u off ako sam smorio brišite ovo!:-devil-: BTW Flight srećan lov;) E da kada dodješ do mape na kojoj se pojavljuju specijalci sa nano odelima snimi neki dobar screenshot da bi znao o kojoj se mapi radi reći ću ti da je na groblju i ti trebaš da ih središ da bi sleteo avion koji te vodi na sledeću mapu značii mrak ti si sam i ...UŽIVAJ MALO U IGRI BRE sačekaćemo za toliko:D

Poslednja izmena:
Evo rezultata u 3Dmarku05, kartica nije overklokovana = 15K.

Kazi mi CC13, kako da pokrenem taj benchmark?

@Northwood, pa nemam trenutno vise para sve sam ovo sam isfinansirao ako neko moze da mi pozajmi Flight Simulator X i sve ostale igre koje zeli da isprobam dobrodosao je:)

Prilozi

• default05.jpg
    default05.jpg
    104.5 KB · Pregleda: 85
Poslednja izmena:
C:\Program Files\Electronic Arts\Crytek\Crysis\Bin32

Pa pokrenes Benchmark_GPU,pre toga stavis u igri sve na high.

Bez AA, sve ostalo high dogovoreno!

Evo za sta je kadra, nisam gledao druge rezultate, ali evo mojih:

Crysis GPU_Benchmark
Rezolucija je 1440x900

Prilozi

• CRYSIS_gamDemo.jpg
    CRYSIS_gamDemo.jpg
    96.5 KB · Pregleda: 111
Poslednja izmena:
1280x1024 NO AA ALL HIGH!

Evo stize i ono sto ste trazili, 1280x1024 no AA, sve na HIGH:
Crysis GPU_Benchmark (kartica u oba testa OC na 750/2106 everyday)!

Prilozi

• 1280x1024demo.jpg
    1280x1024demo.jpg
    57.3 KB · Pregleda: 96
Poslednja izmena:
C:\Program Files\Electronic Arts\Crytek\Crysis\Bin32

Pa pokrenes Benchmark_GPU,pre toga stavis u igri sve na high.

Nisam nikada kacio slike ali benchmark Gpu mi pokazuje average fps =24,78 okacio bih da znam kako inace terao sam 4puta kao i flight, CC koji je tebi rez???Uz napomenu da je meni i grafika a i cPU NA DEFAULT ispada da je ovo solidan rez s obzirom da mi Flight bezi sa OC grafikom ida ima ipak 512mb rama i šije me za skoro 600mhz sa Cpu:) Imam utisak da bi kada bi ja OC ovu moju grafu i Cpu imao priblizan rez ako ne i isti?Ali za to ćete morati duuugo da me sačekate *** usko grlo ploča :trust: Inače CC da ti se pohvalim nakon 3sata igranja Crysisa temperatura mi je bila 65 stepeni inače fan sam ostavio na 60% navikao sam da se čuje tako da mi je ok sasvim kako se tebi ponaša?I posle Core šeme koliko imam da guslam do kraja ukrali su malo fazon od "Pray-a"mislim da ćeš se složiti;)

Poslednja izmena:
kod mene je avg bio slican kao kod Gorana 29.?? na 740-2100 i e4600@3200 nije mi instaliran crysis pa ne mogu da okacim sliku.
na 65% ide 75c-80c (kada je karta oc-ovana,kada je na defaultu temp su 10tak c nize)posle core-a ima jos dosta,(jos 1/3 otprilike) ali meni je taj ceo deo sa elienima malo smor u odnosu na koreance.

Poslednja izmena:
kod mene je avg bio slican kao kod Gorana 29.?? na 740-2100 i e4600@3200 nije mi instaliran crysis pa ne mogu da okacim sliku.

Pa imas dosta bolji Cpu a i ako imas ovoliko memorije koliko ti stoji u profilu mislim da i to utiče ili grešim? Sada ću da pokušam sa klokom koji si ti naveo za grafiku pa ću javiti mada sumnjam da će se osetiti bitnija razlika ja nisam gurao više od 700/2000 i sa tim klokom sam prešao ceo Dirt bez ikakvih problema i pucanja slike nisam testirao detaljnije iskreno slabo imam i vremena *** smenski rad :wall:

Moja graficka nije stabilna na 2100 (moze da istera 3dmark i crysis benchmark ali puca cesto u igrama)740-1040 je stabilno kod mene.
Kolicina memorije uopste ne utice na skor,postoji i cpu benchmark,i ne znam koliko cpu utice na gpu benchmark :)

Poslednja izmena:
Moja graficka nije stabilna na 2100 (moze da istera 3dmark i crysis benchmark ali puca cesto u igrama)740-1040 je stabilno kod mene.
Kolicina memorije uopste ne utice na skor,postoji i cpu benchmark,i ne znam koliko cpu utice na gpu benchmark :)

Krivo mi je sto ne umem ovo da postavim ali rez kaze sledece:Max Fps-33,27 at frame 990,Average fps 25,83 s tim sto sam je kloknuo na 730/2100 nisam testirao ni u jednoj aplikaciji i realnom koriscenju tako da nemojte ovo uzimati kao realan rez ipak laički gledano ovo obecava dobar OC potencijal sa malo ozbiljnijim klokom Cpu :banana:

Evo stize i ono sto ste trazili, 1280x1024 no AA, sve na HIGH:
Crysis GPU_Benchmark (kartica u oba testa OC na 750/2106 everyday)!

Au, pa to je dosta slab rezultat.
Avg 31, max 37 fps.
St oce reci jedva igrivo na tim podesavanjima.

Ne znam zasto, ali istripovao sam da ce biti blizu ove moje GTS 320MB. Ona ima dakle manje memorije 320 naspram 512MB, ali ima tu ocigledno jos necega, a nisu biti (jer je 8800GT 256, a ova moja 320bita), dakle u pitanju je broj sp-a, moja ima 96, koliko ima taj 2900Pro ?

Verovatno sam ja i mnogo ocekivao, ipak je njena cena od 130-140e realna :type:.
Znaci po peformansama je tu negde sa 3850 256MB, a malo je jeftinija od nje, a trazi malo bolje napajanje, tako da se moze reci da su jednake graficke ;).

Pa imas "kacenje atacmenta" samo uradi print screen u jpg format.

Avg 31, max 37 fps.

Ne znam zasto, ali istripovao sam da ce biti blizu ove moje GTS 320MB. Ona ima dakle manje memorije 320 naspram 512MB, ali ima tu ocigledno jos necega, a nisu biti (jer je 8800GT 256, a ova moja 320bita), dakle u pitanju je broj sp-a, moja ima 96, koliko ima taj 2900Pro ?

Verovatno sam ja i mnogo ocekivao, ipak je njena cena od 130-140e realna :type:.
Znaci po peformansama je tu negde sa 3850 256MB, a malo je jeftinija od nje, a trazi malo bolje napajanje, tako da se moze reci da su jednake graficke ;).

Ima 320 shader procesora kao i 3850 i 3870,ali ne mogu se merirti 1 za 1 sa nvidiom,nije bitna ni magistrala ni memorija,crysisu kao i velikoj vecini igara bolje lezi taj matori gts od 3850 i sl. to jest brzi je.

Avg 31, max 37 fps.

Crysis je Nvidia "čedo" tako da mislim da je tu ima dovoljno "nečega" i kako misliš da ima 320bita da nisi malo pomešao lončiće brate?Da nisi mislio na megabajte:D Ups lupio sam sorry :(a opet whatever:D A evo i ovo da potkrepim CC-ovu tvrdnju:# Unified Superscalar Shader Architecture

* 320 stream processing units i ovo http://www.sapphiretech.com/us/products/products_overview.php?gpid=200

Poslednja izmena:
Vrh Dno