Šta je novo?

AMD Athlon X2 7750 BE stigao u Srbiju!

Da li je neko probao ovaj proc na ASUS M3A ploci i da li ga je neko klokovao na istoj?

Da li je neko probao ovaj proc na ASUS M3A ploci i da li ga je neko klokovao na istoj?

ASUS M3A
- AMD® AM2+ Quad-Core CPU/AM2 CPU Support
- AMD 770 / SB600 chipset
- HyperTransport 3.0 and PCIe 2.0 Ready
- Dual Channel DDR2 1066
- ASUS Q-Shield

Ako je to ova ploca http://usa.asus.com/products.aspx?l1=3&l2=149&l3=592&l4=0&model=1934&modelmenu=1 onda ne bi trebalo da imas problema...
Meni je lik nudio Gigabyte GA-MA770-UD3 uz ovaj procesor,sto se tice klokovanja uvek bolje noviji chipset...:wave:

Koliko ja znam, naponska na M3A je 95W, shto je TDP ovog procesora na def, tako da je OC veeeeoma ogranichen. A i tranzistori se greju ko blesavi, treba im hladjenje.

Poslednja izmena:
@Lo0odak Znam da nebi trebalo da imam problema. Mene interesuje da li je neko sa bencha koristio ovaj proc na ovoj ploci i kakav je overklok.

@jozza To koliko je naponska jaka nebih mnogo da raspravljam jer ova ploca je u par navrata (citaj BIOS-a) podrzavala 125W CPU a i sam sam je uzeo zato sto je podrzavala 125W CPU. Zasto su poslije izbacili podrsku za te proceve ne znam, znam samo da su me zahebali.
A i to da se naponska grije ko blesava ne znam koliko je tacno jer sam provjeravao na dodir i nesto nisam osjetio da je vrela.

Ima likova na ASUS forumu koji tvrde da koriste PII 940 i 720 na ovoj ploci i da su.

Jesam, mada nisam dizao napone. Stavio sam NB na 2.2GHz (nisam probao vise, probacu kad stignem i 2.4), a sto se tice jezgara na def naponu je stabilan na x17 (3.4GHz), ali na x17.5 (3.5) puca linx (verovatno zbog temperature jer sa boxom temperature idu na ~60)

Za sad se ploca ponasa dobro osim problema sa memorijom (izgleda da je neispravan primerak).

Pustas Linx procesoru 940 sa boxom, pa jel' si ti sasav?
Taj box ne moze da ohladi doticni procesor na defaultu ni u klasicnom radu, ako se malo napregne masina.

Poslednja izmena:
Pustas Linx procesoru 940 sa boxom, pa jel' si ti sasav?
Taj box ne moze da ohladi doticni procesor na defaultu ni u klasicnom radu, ako se malo napregne masina.

U pitanju je box sa hitpajpovima i hladi ga srednje zalosno do 3.4 (sa def naponom). Vise ne moze, jer tu temperature idu oko ~60...
Planiram da zamenim kuler, ali ne zbog boljeg hladjenja (mada i to ce biti) vec zbog tisine.

posto sam n00b za o/c,jedino sto sam o/c proc je ono za 10% u biosu :p da li neko moze da mi kaze sta tacno da dignem u biosu da bi radio na npr 3.4 ?:) (nije me sramota da pitam :p)

@Lo0odak Znam da nebi trebalo da imam problema. Mene interesuje da li je neko sa bencha koristio ovaj proc na ovoj ploci i kakav je overklok.

@jozza To koliko je naponska jaka nebih mnogo da raspravljam jer ova ploca je u par navrata (citaj BIOS-a) podrzavala 125W CPU a i sam sam je uzeo zato sto je podrzavala 125W CPU. Zasto su poslije izbacili podrsku za te proceve ne znam, znam samo da su me zahebali.
A i to da se naponska grije ko blesava ne znam koliko je tacno jer sam provjeravao na dodir i nesto nisam osjetio da je vrela.

Ima likova na ASUS forumu koji tvrde da koriste PII 940 i 720 na ovoj ploci i da su.

Pa probaj onda, ne znam shta da ti kazem. Ali to shto si pipao sa sadashnjim procesorom(65W) nije isto, jer nisi stigao ni do 100W, a ako bi da OC-ujesh 95W proc, bice mnogo veca potroshnja nego sad.

@jozza
Pa drugar stvarno te ne razumijem. Ja sam samo pitao da li je neko probao ovaj proc na M3A ploci a ti mi govoris o potrosnji i jos mi kazes da sam probam proc.
Da imam 7750BE nebih ovdje ni pitao kako doticni radi na ovoj ploci jer bih se sam uvjerio. Znaci trebaju mi iskustva onih koji imaju ili su imali ovaj proc i plocu ;)

Bolje sacekaj nove phenom-e x2 koji bi trebalo da se pojave pocetkom juna, misliim da ce na ovoj ploci da pasuju odlicno.

Pa u pocetku sam to i planirao ali imam mogucnost da utopim ovaj moj X2 4000+ i uz minimalnu doplatu uzmem 7750BE. Najgore je sto ne mogu puno da cekam inace necu moci da prodam moj proc a da budem 20-ak dana bez proca ne dolazi u obzir :D

Poslednja izmena:
Koliki je def napon za ovaj proc? Meni stoji 1.325V a temp za CPU je oko 50C dok je za jezgra 27. Nesto mi je velika temp a proc radi na def podesavanjima.

Uzimam ga sutra, nadam se samo da će lepo da radi na ECS 6100 intergusi dok se ne skupe pare za neku ploču kao iz konfigurcije sa foruma, koja je inače otišla u večna lovišta :(

Ocigledno ti je los kuler za proc, moze to dosta manje.

Ako mu je Freezer 64 PRO slab za taj CPU, onda ne znam!?
Mislim, nema sanse, dobar je otprilike kao TX2 (mozda malo bolji).
Ja cu istestirati TX2 vs Freezer 64 (non pro) kada konacno sklopim makinu... To me odavno kopka ;)

Poslednja izmena:
Ako mu je Freezer 64 PRO slab za taj CPU, onda ne znam!?
Mislim, nema sanse, dobar je otprilike kao TX2 (mozda malo bolji).
Ja cu istestirati TX2 vs Freezer 64 (non pro) kada konacno sklopim makinu... To me odavno kopka ;)

Pa ne znam da li u letnje dane TX2 moze da ohladi Kumu? Ja sam sa Titan TTC nk32 imao velike (prevelike) tempreature na tom procesoru, a koliko znam TX2 nije nesto bolji od ovog Titana, cak po testovima Superstarra jos je i ispao losiji.

Pa ne znam da li u letnje dane TX2 moze da ohladi Kumu? Ja sam sa Titan TTC nk32 imao velike (prevelike) tempreature na tom procesoru, a koliko znam TX2 nije nesto bolji od ovog Titana, cak po testovima Superstarra jos je i ispao losiji.

E j***s tu Kumu.
Moj drug drzi taj CPU na 3.2GHz, hladi ga sa TX2 i uopste se ne zali.
Temperature jedva vise nego sa 5000+ [email protected] :trust:
Dobro provjetreno kuciste ili sta vec?

Poslednja izmena:
Ponavljam se iz druge teme ali je ovde releventno. Kod mene je na [email protected] sa TX2 idle 44 ful load sa orthos-ok posle pola sata 53. Soba bez klime. Meni ovo ne deluje previsoko ali nisam bas siguran.

Kada je vec pocela prica o kulerima i temperaturi, koji bi kuler bio dobar da ohladi kumu na ovim temperaturama(i predstojecim vecim) na recimo kloku od 3.1 do 3.4?

Nesto sto bi mozda i bilo overkill za ovaj proc a moglo bi kasnije da se zakaci na neki phenom II i takodje ga uspesno hladi.

I jos jedno pitanje:)
Da li am3 ima isti sistem kacenja kulera kao am2/+

Poz

EDIT:
Sada sam malo listao wikipediu i skapirao odgovor na poslednje pitanje..

Poz

Poslednja izmena:
Ponavljam se iz druge teme ali je ovde releventno. Kod mene je na [email protected] sa TX2 idle 44 ful load sa orthos-ok posle pola sata 53. Soba bez klime. Meni ovo ne deluje previsoko ali nisam bas siguran.

Ok su ti temperature, ali to je samo dokaz da je TX2 prdalo od kulera za neki 3x ili 4x jezgarac ili za neke ozbiljnije poduhvate sa dvojezgarcima...

Ma gdje da bude los cooler i jos sam polirao bazu pa je temp za oko 3C manja nego sto je bila prije poliranja. Ocigledno BIOS brljavi sa temp za CPU jer je nemoguce da temp CPU bude 50C a za jezgra samo 27C. Koliko znam CPU temp treba da bude manji od temp za jezgra a ne obrnuto.

@crossfire ajde bas testiraj ta dva coolera i mene interesuje.

Sto se tice OC-a na ovoj mojoj ploci iz nekog razloga ne mogu da natjeram CPU na 3,1GHz stalno mi puca orthos nakon par minuta. Ne pomaze ni dizanje napona za CPU jedino nisam pokusavao da spustim HT mada ne vjerujem da je on problem jer klokujem preko mnozioca. Za sada ga drzim na 3GHz ali me kopka to sto je proc Black Edition a klokovao sam ga samo za 300 Mhz.

Ma gdje da bude los cooler i jos sam polirao bazu pa je temp za oko 3C manja nego sto je bila prije poliranja. Ocigledno BIOS brljavi sa temp za CPU jer je nemoguce da temp CPU bude 50C a za jezgra samo 27C. Koliko znam CPU temp treba da bude manji od temp za jezgra a ne obrnuto.

Sto se tice OC-a na ovoj mojoj ploci iz nekog razloga ne mogu da natjeram CPU na 3,1GHz stalno mi puca orthos nakon par minuta. Ne pomaze ni dizanje napona za CPU jedino nisam pokusavao da spustim HT mada ne vjerujem da je on problem jer klokujem preko mnozioca. Za sada ga drzim na 3GHz ali me kopka to sto je proc Black Edition a klokovao sam ga samo za 300 Mhz.

Мени исто, 3GHz је максимум, али после сам извалио са овеклок нортбриџа прави огромну разлику, мени ради на 2400 и баш се осети убрзање, тако да то не треба прескочити.

Testiracu, al' ces malo da se strpis posto cekam rezultat reklamacije ploce pa cu tada odluciti da li ostajem na DDR2 ili idem na DDR3...

shoma druze, ja sam tebi jednom rekao da je ta ploca shit!
Pogledaj joj samo naponsku i sve ce ti biti jasno. Ta ploca ima SB600 tj. nema ACC koji je bitan za Phenom ("kec"). Mislim da bi dobio tih 100-200MHz na nekoj ploci tipa 790FX (GX,X)/SB750 ili cak SB710.

Skoro svaki X2 7750+ BE ide na 3.2GHz.
Bolji primjerci na default voltazi, a losiji traze povecanje napona.

Znaci, 3GHz-ostavi ne diraj! ;)

:wave:

edit: @Dule13: Ni ti nemas ACC mada imas bolju naponsku. I tebi :wave:

Poslednja izmena:
E moram da se umešam možda čovek ima primerak procesora kao što je moj , znači na GA MA 770 DS3 ver 2 po meni skroz ok budžet ploča procesor nije hteo preći 3,08 GHz nebitno koliko napona dajem ( nisam išao preko 1,48 za cpu i 1,4 za cpu nb ) , na DFI dk 790GX mr2s stabilno 3.12 sa uključenim acc + 0.100 v za cpu i 1,35 v cpu nb . Znači primerci cpu-a se razlikuju , ako na Gigabajtu nije išlo na 3,2 a ponavljam ploča upšte nije loša da može sa tim cpu-om išlo bi na dfi-u ali neće , nije ortos stabilno . Što se temperatura tiče ja sa ovih 3,12 jedva dotičem 50 Hyper 212 sa dva kulera u sendviču znači furuna ali je držim pod kontrolom idle oko 30 .

Poslednja izmena:
Мени исто, 3GHz је максимум, али после сам извалио са овеклок нортбриџа прави огромну разлику, мени ради на 2400 и баш се осети убрзање, тако да то не треба прескочити.

Ja drzim NB na 2200 jer sam cuo da za 2400 treba da se dize napon a nisam bas siguran da bi mi tih 200MHz vise donijelo neku vidljivu razliku. Koliko si ti digao napon za NB da bi ti radio na 2400?

Testiracu, al' ces malo da se strpis posto cekam rezultat reklamacije ploce pa cu tada odluciti da li ostajem na DDR2 ili idem na DDR3...

shoma druze, ja sam tebi jednom rekao da je ta ploca shit!
Pogledaj joj samo naponsku i sve ce ti biti jasno. Ta ploca ima SB600 tj. nema ACC koji je bitan za Phenom ("kec"). Mislim da bi dobio tih 100-200MHz na nekoj ploci tipa 790FX (GX,X)/SB750 ili cak SB710.

Skoro svaki X2 7750+ BE ide na 3.2GHz.
Bolji primjerci na default voltazi, a losiji traze povecanje napona.

Znaci, 3GHz-ostavi ne diraj! ;)

:wave:

edit: @Dule13: Ni ti nemas ACC mada imas bolju naponsku. I tebi :wave:

Ok, cekam :type:
Ma znam da je ploca shit samo mi zao sto to nisam saznao prije. Ali sta da radim kad 790FX ploca kosta 200 KM a nesto mi se ne baca tolika lova da bih dobio 200MHz vise. Mozda jos probam da dignem NB na 2400 mada iskreno ja sam i ovako prezadovoljan sa ovim procom jer se pokazao mnogo boljim nego moj stari 4000+. Ma izguracu 1-2 god sa ovom konfom taman da padne cijena DDR3 platforme pa predjem na nju.

Koji je def napon za NB i koliko bi mi trebalo napona da mi NB radi na 2400?

@crossfire

Значи могу спржити процесор са до 1.6 волти :D, ал ми ништа не вреди.

@shoma

Асус-ове биосе вероватно пишу крилати мајмуни, па ми на дифалту плоча пишта 1.31 у нортбриџ и то је довољно да ради на 2400. Срећа па имам неки бета биос који дозвољава повећање напона изнад 1.3 за процесор иначе не бим могао да навијем процесор, и то све са плочом са 5о фазним напајањем који је са старим биосом мога да иде до 1.7 волти :bottle:.

Nazad
Vrh Dno