Šta je novo?

amd athlon 2500+ barton box

a kakvo je misljenje starih overklokera: jel bolje imati 205x10.5 (2150, fsb i memorija 205), ili 200x11 (2200, ali fsb i memorija 200)? Dakle, sta vise doprinosi performansama (prije svega, za gaming i video encoding)?

Za video encoding mislim da ti je bolje 200x11 (ceni se sirova brzina), a za gaming 205x10.5 (ceni se i memorijski transfer). Mada, kako god da namestis, mislim da neces videti neku opipljivu razliku (+-2%)...

ja mislim da ipak vecu ulogu tu igra fsb tj veca vrijednost frekvencije

Probas oba pa vidis kako ti odgovara: 2.32% brzi proc ili 2.5% brza memorija. Mislim da mu dodje svejedno.

a recite mi jel ovo do napajanja..
digao sam malo vishe proc ne znam sad tacno
i upalih winamp operu mirc msn mbm5 i jos po nesto i restartovao mi se comp..
kad je na manju frekv radi super..

Lici na napajanje... ali:

-Da li si probao sa laganim dizanjem napona na procu? Koje su brzine/voltaza u pitanju?
-Ne verujem da je do memorije; mislim da bi se komp samo zakucao, ali moze biti i do nje.

Setuj latencije memorije na 3-4-4-11 i namesti mem:fsb=3:3 (tako je kod abit-a), a procesor na 200x10, pa vidi da li se baguje? Ako se ne baguje, probaj 200x10.5. Trebalo bi da mozes da izmeris razliku u odnosu na sadasnje stanje.

Za ovo ti je najbolje da koristis 3DMark2001, on dosta dobro pokaze kad nesto promenis u setovanjima memorije...

Poslednja izmena od urednika:
a recite mi jel ovo do napajanja..
digao sam malo vishe proc ne znam sad tacno
i upalih winamp operu mirc msn mbm5 i jos po nesto i restartovao mi se comp..
kad je na manju frekv radi super..

Da li ti prolazi Prime95 pre nego sto si palio ove programe?

al ostoja vidi ovamo sta su mi rekli na forum

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=117872&highlight=ram+frekv

ne znam ko je rekao da stavim 2.5 3 3 11 al po sandri sam bolje rezultate dobio sa 7 nego sa 11

To sam ti ja rekao ;). Ali to vazi ako mislis da vozis memoriju kao DDR333, a probaj i ovo sto sam ti napisao malo iznad ako hoces da probas kako ce raditi kao DDR400.

A SANDRA malo laze u memorijskim testovima, bolje probaj da meris sa Everest-om .

Mislim da si se definitivno oprostio od Bartona. Imam ga ali nisam zadovoljan clockom, kada podignem FSB na 200 cim udje u WIN odmah plav ekran i kraj. Dosta se greje ili ploca lose cita temperaturu, mada se oseca i pod ruku kada se dodirne da je bas vruc. ali nije mi jasno zasto kada je Whisper Rock 4 na njemu, a pored toga imam jos 6 kulera od 8cm na kucistu (Chieftec BX). Tako da sada FSB radi na 190. Isto mu bude olabio ili ne setovanja za memoriju na 200 nece pa nece iako su oba modul DDR400 sa CL2.5 i oba brend.

Imao sam ja Wisper rock 4 i nisam bio zadovoljan. To je bilo samo da mogu da kazem da imam cooler. Kada sam stavio TT 7+ svanulo mi je. Neverovatna razlika.

Vidi ako mozes da nadjes TT 7+ polovan ovde na oglasima, izuzetan cooler za socket A. Nema ga vise u prodaji.

U properties ti se menja default naziv cim ga malo kloknes!
Ovaj CPU se i po L2 kesu vidi da nije Barton. Bas su ispali smrde:trust:

Barton ima 512kb kes memorije
Tm ima 256kb kes memorije

hm...a jel bolji burton ili ovaj tm

cccc...
moguce da su mi u servisu dje su mi mijenjali plocu i prikljucivali stavili drugi proc...

evo jos jedan dokaz

aaaaaaaaa nece im ovo ovako proc...

...e to je moguce.....

a nije moguce da dvije ploce razlicito pokazuju procesore?!

kakvo pitanje..al eto

Ne, ploca pokazuje ono sto stavis u nju. Jednostavno sam proc da do znanja ploci koji naziv ima.

A i sve se vidi u L2 kesu!

Poslednja izmena:
tihomire evo malog predloga:
ti imas Athlon XP Thoroughbred B procesor, model verovatno 1700+ ili 1800+, na osnovu toga na kojem naponu radi. ovo je prilicno dobar procesor (bio za svoje vreme) i klokuje se prilicno dobro, pogotovo na ploci koju ti imas. ako si imao bartona i zamenili su ti ga, nisi izgubio mnogo, a mozda si cak i na dobitku: jedina razlika izmedju bartona i thoroughbred B procesora je u kolicini L2 cache memorije (barton ima 512KB, a TBred B 256KB), sto se u performansama izrazava sa samo par procenata - zanemarljivo ;) i dok se vecina bartona klokuje do 2.2ghz, od ovog procesora mozes ocekivati i vise, a uz to je i otkljucan :)

uradi sledece:
udji u BIOS i postavi FSB na 200MHz, mnozilac stavi na 11x, napon na 1.6V, RAM postavi na 1:1 ili 100%, tajminge za RAM postavi na 3-4-4-8 i snimi podesavanja, izadji i nista vise ne diraj, sve bi trebalo da radi kao podmazano :)
to su ti podesavanja koja mozes ocekivati da ce 110% raditi (uh sto volim da preterujem :d), ako budes hteo vise moraces da obezbedis bolje hladjenje i napajanje.

prikacio sam ti slicicu u prilogu sta taj CPU moze - ploca je malo gora, ali ima bolje napajanje i bolje vazdusno hladjenje - imaj na umu da mu je standardna brzina 1466Mhz, a evo ga na 2555Mhz :d

Prilozi

• 2555mhz.JPG
    2555mhz.JPG
    42.8 KB · Pregleda: 93
ok probacu pa vam javljam..
mada mi se do sad desavalo da na 190 mhz i ne znam na koliko mnozilac nece da se digne sistem
nego mi se pojavi ono start windows normaly..safe mode...safe mode with networking.. itd...
sta je to?zbog cega?!

opusteno samo idi start windows normaly

al nece
ja izaberem to i samo se restart i sve tako...

kazi mi fsb na koliko i mnozioc i naravno voltaza na procu kolika ti je

11 200 ~1.5 sam probao i desilo mi se ...

pa digni voltazu na 1.6 ili 1.65 i kazi mi temperaturu proca

ok ocu...javljam..a da nije mnogo 1.65

nije zato sto ja drzim bartona na 1.65 fsb 200x11
kazi mi temperaturu obavezno

evo uradjeno sve kako si mi rekao 200 11 1.6v 3 4 4 8 a temp nije prelazila preko 43...
javicu koja je max na ovom kloku... ;)

heh vidi jos neko da ne spava, kao i ja :d
ajde pa javi jel valja i jel stabilno to sto sam ti predlozio :wave:

@qQq:
ja mogu na 1.2V da drzim procesor na 200x6 :d

Poslednja izmena:
probaj pa javi ja sa 1.65V mogu proc da drzim na 200x11.5:type:

max do sad je 45 °c a dosta mi je i ovo
jer za sad radi odlicno!!!!!!!!!
al kazhem za sad
vidjecu jos malo ...da vidim koliko je stabilan i to tako...
velika je razlika izmedju predjashnjeg 12*170 i ovoga sad...

ma 2.2Ghz ti je dovoljno za svaki dan samo vidi ako budes mogao da kupis bolji kuler, jer pretpostavljam da imas box varijantu.Gledaj na benchu mozda neko bude prodavao Jet 7+ ja bi ti njega preporucio, jer i ja furam isti tako da leti mi temp ne prelazi 55 pod opterecenjem.
Sad mi je trenutno 43 mada moram ovih dana da odem da kupim pastu pa ce biti i manja.Aj pozz

7+ je extra cooler, samo pri 7000 obrtaja ne cujes samog sebe.
Ja sam njega stavio i sto se temp, nisam imao problema.

Vrh Dno