Da znaš da mi je to bio prvi izbor na prvi pogled, ali mi je nekako ružnjikava. Lepša Asusova. Znam kako zvuči, ali matična ploča će biti u stolu i sve će se videti kroz staklo, tako da mi je i taj aspekt na neki način bitan. 😀
B350M Bazooka je ista, samo malo lepša ako voliš crno-belo
🙂 B350M Moratar i Moratar Arctic su malo bolje - imaju još jedan PCI-e slot, UCB type C i 4 (1+3) konektora za ventilatore (jedan više). Među ATX pločama, sve MSI 350 od PC Mate do Tomahawak Arctic su iste, razlikuje se boja. U stvari PC mate ima drugačije kondenzatore za koje se i ne može reći da su nešto lošiji. Sve MSI ATX B350 ploče imaju 1+4+1 (za pumpu) konektora za ventilatore
Što se Asusa tiče, od µATX (B350M), nijedna nema hladnjak na naponskoj (nije dobro za OC, mada ako ideš na Ryzen 5, imao bi prostora), imaju samo 1+1 konektor za ventilatore i B350M-A ima 4 slota za RAM, dok ostale imaju po 2. Kada je Prime B350-Plus u pitanju, ona je dobar izbor. Prednost u odnosu na MSI je u broju USB portova pozadi (8 vs 6) i broju SATA konektora (6 vs 4, iako 5 i 6 dele protok sa M.2 slotom, ali bar imaš izbor ako popuniš prva 4). Prednost MSI-a je u broju fan konektora (1+4+1 vs 1+3), jedan od 6 USB portova je Type C (to ne znam da li je dobro ili loše :d ) i možda bolja zvučna. Razlika je i lokacija M.2 slota. Kod Asusa je iznad prvog PCI-E, tako da gafička zakljanja jedan PCI. Kod MSI-a je ispod, tako da je grafička iznad M.2 diska, pa pri ubacivanju i uklanjanju mora da se vadi grafička. To nije problem, pošto se generalno disk i ne menja, ali ne znam koje je rešenje bolje za hlađenje. U oba slčučaja topao vazduh ide na SSD, pri čemu kod Asusa zavisi od hlađenja u kućištu ( i možda CPU-a), a kod MSI-a od (hlađenja) grafičke.
Ovo su te ploče, pri čemu ja lično ne bih razmatrao Asus µATX modele. Moji favoriti su MSI B350M Pro-VDH, B350M Mortar i B350 PC Mate. Ti vidi šta ti odgovara
🙂
https://geizhals.at/?cmp=1606903&cm...p=1615280&cmp=1582183&cmp=1580868&cmp=1589800