Šta je novo?

AMD 7970 Ghz Edition

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
LOL ahaha nemoj tako bice nekog boosta 2-3% taman da stigne ovu gigashit edition 😀

Situacija ce vrlo brzo da se promeni i nVidia-i uopste nisu potrebni ovakvi ispadi sa nekim overklokovanim edicijama.
Driveri ce itekako da promene trenutno stanje pa cak i sad vecina sajtova koji su radili testove Ghz Edition su radjeni na novijim AMD driverima dok je kod nV koriscen stari.
Zasto?Pa da bi se osetila koliko toliko razlika.Vec sa sledecom serijom drivera eto GTX680 opet na tronu.

Ja sam se samo iz jednog razloga nadao da ce Ghz imati malo vise klokove i da ce ucvrstiti vodjstvo,ovo su sad igrarije koje se za cas promene u korist jednih ili drugih.
nVidia u ovakvoj situaciji ne mora ama bas nista da preduzima.Niti da izbacuje jacu kartu a niti da obara cene!

Poslednja izmena:
7970 Ghz OC Roundup

2v8sm4p.jpg

Pogledajte prilog 90639

Šta sam ja rekao u temi 7970 da će biti sa novijim drajverima...

Nemoj da si partibrejker, otkud sad to da se pojavljuje neki boost kod HD7970 sa novim drajverima, to je rezervisano samo za nV, AMD ima da stoji i ceka dok zeleni peglaju drajvere:d
Btw jesi provukao ovo, ja ni ne videh da je izasla beta 12.7, vidim da je lik dobio oko 150 poena vise u 3DM11 a meni taman toliko fali da zaokruzim na P10k, trenutno sa 13.6 imam oko P9850, nocas moram da probam ovo.

On topic-vidim da se opet provlaci prica o "istom" chipu koji je samo klokovan i podignut mu napon, a vidim da je u kartama implementirana PowerTune Boost tehnologija sa extra P-state-om pa mi najiskrenije nije jasno da li ekipa koja linkuje review-e ovih kartica uopste cita to sto komentarise?

Koji je default napon ovih kartica, koliko ja vidim uopste nema egzaktnog podatka, a zbog extra P-state je isti sada komplikovanije i ustanoviti.

Licno sam ocekivao, a na bazi najava prethodnih dana, chipove sa nizim def naponom za istu frekvenciju, ali cak i da to ne bude slucaj(ili ne bude odmah), opet prosto nije istina da je XT2 potpuno ista karta kao XT1, jer-nije, donosi osim visih klokova i makar tu jednu tehnolosku novinu.

Naravo, obzirom da je nvidia već odmah izbacila OC edition kao standardnu a AMD imao konzervativne klokove - samo 925!
A kao što kaže Uruk, nema tu ništa posebnog osim novog biosa jer svaka ide na 1050! Baš kao i 680 što je stavljena na +/- 1100!! A domet kloka je na referentnim kod obe skoro isti 1200+

@magny_cours Ima u catalist temi za beta drajver 12.7, i bios je taj koji donosi boost, ostalo je isto samo su sa većim ASIC-om (kao moj) i odmah niža voltaža-veći klok..

Bože bože, što ni ATI-jevci ni Nvidia-evci nisu realni niti objektivni...
Ja samo nabavljam ono što je tada najbolje za mene i briga me čije je, taman i mali perica da ih pravi! :d

Poslednja izmena:
Umesto da skidaju cenu oni klokuju karte sad jos da nvidia 1.2giga edition izbaci pa da placemo zajedno 😀

To je default napon samo u 2D i 3D sa boost-om!
Ima negde, on je 1.0250V ustvari, baš kao i za visok ASIC inače...

AMD's mechanism is really basic, in high-performance 3D, the card runs at a single fixed clock speed of 1050 MHz, just like any other AMD card did in the past. Only when AMD's PowerTune algorithm detects an overload situation, it will reduce the clock speed to a fixed value of 1000 MHz, that's it.

Each of these two clocks (1050 MHz and 1000 MHz) has one voltage associated with it. You can see two additional faint points at the other clock's voltage, but these are measurement artifacts from the switching of clock and voltage, which does not happen at the same time. For example, when going to 1000 MHz to 1050 MHz, the voltage will also change to 1.219 V from 1.163 V. But since either the clock change or the voltage change will be finished first, it will create a "new" combination of clock and voltage, which is displayed in the plot.

u ovom podvucenom misle na promene i nove kombinacije kod klokovanja i dizanja napona, ili misle na nesto drugo?

Poslednja izmena:
Da može dići napon pa voltažu i obrnuto.
Ali nisu rekli da napon varira toliko brzo (1-2ms - mnogo brže nego kod Nvidia 100ms) da je teško reći koji je "stvaran" trenutni napon. Ali se min i max napon znaju, dok je realnost bilo gde između...

Meni se jedino ne sviđa cena, pogotovu zato što mi je vreme za novu grafičku. Nadao sam se da će GHZ edicija da cenovno zazume mesto obične, te da će cena obične da ide dole. Inače rekao bih da je poenta ovog izdanja da se više ne vrte recenzije na formalnih 925mhz za GPU jezgro, i iz toga izvlače (pogrešni) zaključci.

Čudi me da niko nije pomenuo do sada ove testove:

Sniper Elite V2 uses supersampling plus DirectCompute accelerated antialiasing. DirectCompute is also used for high-dynamic-range ambient occlusion shadow effects and depth-of-field calculations. DiRT Showdown is the first game shipped to use global illumination, plus other advanced lighting techniques.

sniper-elite-1.png
sniper-elite-2.jpg
sniper-elite-3.png
showdown-1.png
showdown-2.jpg

http://www.pcworld.com/article/258168/amd_radeon_hd_7970_ghz_edition_review.html
http://www.techradar.com/reviews/pc...-edition-1086601/review/page:2#articleContent
http://www.guru3d.com/article/radeon-hd-7970-ghz-edition-review/23

"supersampling plus DirectCompute accelerated antialiasing", ovo mi definitivno golica radoznalost, šteta što mi je Drugi svetski rat kao tematika skroz nezanimljiv. U svakom slučaju, rekao bih da ovi testovi nisu mala stvar.

Meni je oduvek bilo jasno koliko je jača (sirovom snagom) od 680, ali 680 ima pregršt optimizovanih igara zbog bolje saradnje sa developerima (ko je kriv ATI-ju što on nema) te pokazuje bolje rezultate... Do sada! :smoke:

Čim počnu prve igre koje ne rade samo na PhysX već i na DirectCompute i nisu optimizovane samo za Nvidia, 7970 ima da pokaže svoje prave zube!! :-devil-:
Naravno i kad još malo (koji mesec) dopeglaju svoje drajvere..

Poslednja izmena:
Ja se apsolutno ne bih zalio ni sa GTX680 ni sa HD7970 GHz or non edition.

Doduse, da mogu da biram, uzeo bih Keplera, pre svega jer mi je lepsi referentni dizajn i jer mi je nVidia ipak nekako bliza.

No, koliko ja vidim - nema ovde neke velike razlike, koja je recimo postojala izmedju HD5870 i GTX480, ili HD6970 i GTX580. Sa ovom "GHz" edicijom su kartice zaista tu negde.

Realno gledaju karte su tu negde razlike su u par procenata od igre do igre tako da ko bude jeftiniji taj nosi pobedu ne onaj sa 2% jacom kartom :d

If you prefer AMD over NVIDIA you would be better off purchasing a custom Radeon HD 7970 that is equipped with a factory overclock and custom cooling. Until companies start releasing custom Radeon HD 7970 GHz Edition video cards with higher factory overclocks and custom cooling the extra cost is not justified. If you already own an AMD Radeon HD 7970 or an NVIDIA GeForce GTX 680 you are not missing anything special, so do not bother spending your money on the AMD Radeon HD 7970 GHz Edition. It is simply not that impressive. AMD's first attempt at a GPU Boost, is also less than impressive.

Nije bas da je spektakularno brza od gtx 680.

Sad ce nvidija da izda nesto na brzaka sto je 2% brze od 7970Ghz... Spice must flow.

Sve ovo je samo pravdanje cena karti i ništa više.Amd počeo,a Nvidia nastavlja.Onda opet Amd.Da je Nvidia mogla lupila bi Amd-u jak šamar,ali teško je to jednim čipom koji je slabo dostupan.Došlo je dotle da kupiš dve konzole za jednu krštenu kartu.

Ma ovo samo dokazuje što se već znalo, na istom kloku su skoro iste a AMD i brži u visokim rezolucijama. I da je domet kloka tu negde kod obe.
A poenta je da već preduga tvrdnja da je 680 brža i bolja ne stoji niti je ikad stajala - osim sa fabričkim klokovima kod obe a i tada kako gde... A najvažnije je da je ovaj klok trebao biti fabrički od početka za AMD - zeznuli su se. A Nvidia je imala vremena da podigne klok blizu limita od početka kako bi premašila AMD, ovaj ih je samo stigao i ništa više. Te je sada brži upravo onoliko koliko su to svi tvrdili za 680, jeste akademski ali je brže 😀

I nemojte grešiti kao ovo je "slabiji" model GK104, a tek će biti "pravi" GK110... :d Ma dajte zar stvarno neko naseda na takav očigledan marketing!!? :smash: Kao nisu stigli ili šta već, pa nije gotov čip i to je sve..
Pa to je ustvari karta SLEDEĆE generacije, i po datumu i po svemu, a to da je bazirana na Kepleru pa naravno, na čemu drugom? Uvek karta iduće ima neke veze sa prethodnom čak i kada je tranzicija radikalnija, pa ko bi išao od nule?! Evo i tik-tok kod Intela je isti..
Naravno i AMD ima razne prevare, ali mislim da je Nvidia tu ipak car za malu prednost. :d I jasno je samo to da imaju dil i apsolutan monopol na tržištu i NAMERNO ne izbacuju u isto vreme da bi više prodali, to i porast cena tokom generacija lepo pokazuje, iako je manji proizvodni proces... Đubrad i jedni i drugi. 😡

Ma ovo samo dokazuje što se već znalo, na istom kloku su skoro iste a AMD i brži u visokim rezolucijama. I da je domet kloka tu negde kod obe. .

Od kad se karte porede na istom kloku?
Od kad je AMD bio uopste overall brzi?Non stop pominjes te visoke rezoluciju a nikako da pogledas malo tabele.
U retko kojoj igri je AMD brzi u 25x16 i to igrama koje su bas naklonjene njihovim karticama koje su generalno meni licno (ogradjujem se) nezanimljive.
A poenta je da već preduga tvrdnja da je 680 brža i bolja ne stoji niti je ikad stajala - osim sa fabričkim klokovima kod obe a i tada kako gde... A najvažnije je da je ovaj klok trebao biti fabrički od početka za AMD - zeznuli su se. A Nvidia je imala vremena da podigne klok blizu limita od početka kako bi premašila AMD, ovaj ih je samo stigao i ništa više. Te je sada brži upravo onoliko koliko su to svi tvrdili za 680, jeste akademski ali je brže .

Nije bila brza niti je bolja?Izgleda da si prespavao celokupno desavanje.
Prvo da te podsetima na ogroman skok (napredak),GK104 je chip srednje klase,derivat,mainstream karta koja je postala Hi End upravo iz razloga jer konkurencija nema sta da ponudi,
bukvalno se sa njima igraju jer njihov chip visoke klase do pojave ove Ghz Edicije nije mogao da isprati performanse jednog G104.
Druga stvar ,sve sto je Kepler doneo (features) itekako ga cini naprednijim cak i ako izuzmemo to sto je mainstream chip!
I nemojte grešiti kao ovo je "slabiji" model GK104, a tek će biti "pravi" GK110... :d Ma dajte zar stvarno neko naseda na takav očigledan marketing!!? :smash: Kao nisu stigli ili šta već, pa nije gotov čip i to je sve...

Niko ne gresi vec je to tako a to znaju cak i oni (vrapci) koji nemaju adekvatan i pouzdan inffo.
Pre svega da GK110 ne postoji nebi sad bile izbacene Tesla karte bazirane na tom chipu.
Chip je spreman ,ja to znam licno,ali postoje dva scenarija,jedan da kartu izbace u avgustu ,mozda u septembru i drugi da je ostave za sledecu generaciju
obzirom da konkurencija kasni velikim koracima nema potrebe da prave megalomanske razlike kad ovako mogu da cekaju i da pune kese 😉
Pa to je ustvari karta SLEDEĆE generacije, i po datumu i po svemu, a to da je bazirana na Kepleru pa naravno, na čemu drugom? Uvek karta iduće ima neke veze sa prethodnom čak i kada je tranzicija radikalnija, pa ko bi išao od nule?! Evo i tik-tok kod Intela je isti...

Oh da..Jos kad bi bas znao pravi istorijat nVidia.
Za ovo ces mozda jedino biti u pravu ako AMD ne bude imao sta da ponudi novo sto ce biti najverovatnije.
Za svaku novu generaciju nVidia je izbacila novu seriju karti sa novom arhitekturom.Maxwell bi trebao da bude sledeci chip,koliko ce to biti izvodljivo
(obzirom na nanometarski proces) i da li ce na njega ici ce biti odluka i procena tima.A vec sad sam siguran da mogu da ga izbace u sledecoj generaciji karti 😉
Naravno i AMD ima razne prevare, ali mislim da je Nvidia tu ipak car za malu prednost. I jasno je samo to da imaju dil i apsolutan monopol na tržištu i NAMERNO ne izbacuju u isto vreme da bi više prodali, to i porast cena tokom generacija lepo pokazuje, iako je manji proizvodni proces... Đubrad i jedni i drugi. 😡

Oh da,prevare,kako mi je ovo poznato stim sto si ubacio nVidia-u u taj kontekst gde joj uopste nije mesto.
AMD nije uradio nista radikalno od serije 5xxx.Rekonstruise postojecu arhitekturu,koristi se prednostima nm procesa i menja kodna imena svojih chipova.
Marketingom pokriva sve nedostatke i tako plasira proizvod.
nVidia je sa svakom generacijom karti donela i novu arhitekturu sa ocekivajucim nVidia skokom a sa svakom sledecom pravi sve vece korake (Fermi/Kepler primer)
I Fermi je bio revolucionaran chip stim sto su napravili gresku u proceni u razvijanju kroz nm proces pa je GTX4xx nasilno izbacena takva kakva je bila da bi kasnije usledio chip onakav kakav je trebao da bude i cela
fantasticna serija 5xx!Za to vreme AMD je promenio opet dve arhitekture i posle dobre serije 5xxx ,(Cypress) napravio losiju i sve trceci da sustignu nV.
I tad je bio ogroman skok ako uporedimo GT200 i Fermi i Fermi prema Cypress ali nema veze,meni nije ni vazno,nek se racuna i prvi Fermi mada opet kazem Fermi je jedan te isti chip a opet je bio nedostizan za AMD Cayman koji je tek kasnije izbacen.

E iz istog razloga je sada na sceni GK104 ,nVidia nema za sta da se breca jer su nedostizni za konkurenciju.
Obicnim driverom moze da se promeni stanje,pa ako i nekim cudom bude nVidia ugrozena (sto je malo verovatno jer se karte prodaju u ogromnim kolicinama,TSMC ne moze da isporuci dovoljan broj chipova) mogu opet
da spuste cene i opet ce biti u boljoj poziciji!

Ovo su cinjenice,ovo je realnost..Fanbojizam postoji samo za one koji ne zele da prigrle istinu i koji pored ociglednih neoborivih dokaza
plasiraju neku drugu pricu koja je instrument za menjanje svoje podsvesti ili skraceno autosugestija.
Ovo sam rekao zbog toga sto ce neki usled nedostatka argumenata da se vade na ove price i pricice..

P.S.Samo polemisemo,nemoj i ti kao i ovi ostali da to shvatas i prebacujes na licnoj osnovi,bar te ja nisam tako doziveo.

Nisam zaboravio na onaj rucak/rostilj,whatever ..

Poslednja izmena:
Pa ti sam sebe pobijaš u komentarima, suvišno je nastaviti! 😀 :d

Ali najbolje je: da AMD nema ništa novo od serije 5xxx?!!!!?? :lupko:
Hahahaha, a 6 i 7 su potpuno nove i radikalno drugačije... Ti stvarno ne znaš šta govoriš!! :laugh:
A TSMC nema leba da izbaci GK110 koji radi te MORAJU da ga ostave za iduću, a ne da ne moraju; ATI ih uši u GGPU snazi...

Neću dalje, vidim da moja objektivnost nekima nema svhrhe, a ko je shvatio shvatio je več od ranije... 😉

I bez brige ja nikada ne shvatam lično 🙂
Kod mene je samo logika i činjenice - Možeš me zvati Spok! 😀

Poslednja izmena:
Svaka cast mdm na oba posta. Jedini problem je sto ne vredi objasnjavati nekome logiku i cinjenice kada on ima svoje 🙂

Neki (ovde prisutni) jednostavno ne podnose AMD, sta god da AMD uradi to ce biti losije od Intela/Nvidie, njihova misija je da svet upozore na drugorazrednog proizvodjaca CPU/GPU resenja i njegove podle prevare.

AMD je imao promene arhitekture i za 6 i za 7 seriju - 69xx su koristili VLIW 4-way, a 7 serija kompletno koristi GCN. Trenutno, Kepler je brži i manje energetski zahtevan -da. Postoje argumenti - i to validni - i za drugu stranu i mislim da nijedna ne nudi spas, kao što neki misle. Ako izgubite objektivnost - nemate ništa sem svoje zaluđenosti.

Ne smem sebe u oci da pogledam od kako je obr objavio ovu istinu 🙁

normalno... zasto bi probirali po cipovima, i gubili vreme i novac, kada svaki ide na 1050MHz. Da je to 1.3GHz-edition pa da biraju, ali ovako nema potrebe.

Procitah nekoliko testova u 25x16 rezoluciji Ghz edition bolji od gtx680, moze se reci da je ovo uspjeh za amd s obzirom koliko je gtx580 bila jaca od HD6970.

Ne smem sebe u oci da pogledam od kako je obr objavio ovu istinu 🙁

Čemu tuga, gledaj to sa strane "NV/Apple/AMD/Intel/you name it" fanboy marketinga: čipovi su inicijalno bili toliko užasno dobri da ih nije trebalo binovati, kamoli još nešto više prčkati po njima 🙂. Pobjeda čista ko suza :vomit:

Poslednja izmena:
Čemu tuga, gledaj to sa strane "NV/Apple/AMD/Intel/you name it" fanboy marketinga: čipovi su inicijalno bili toliko užasno dobri da ih nije trebalo binovati, kamoli još nešto više prčkati po njima 🙂. Pobjeda čista ko suza :vomit:

^ moze to da se gleda i sa trece strane: ako su ghz-ediciju izbacili po ceni obicne 7970, onda ce cena obicne da ide barem 30-50e dole... sto i nije tako lose.
[YOUTUBE]vhVF3ea--gQ[/YOUTUBE]
😀

Pa ko ce onda da uzima ghz verziju, kad se isto klokuju ,)...

Pa ti sam sebe pobijaš u komentarima, suvišno je nastaviti! 😀 :d

Ali najbolje je: da AMD nema ništa novo od serije 5xxx?!!!!?? :lupko:
Hahahaha, a 6 i 7 su potpuno nove i radikalno drugačije... Ti stvarno ne znaš šta govoriš!! :laugh:
A TSMC nema leba da izbaci GK110 koji radi te MORAJU da ga ostave za iduću, a ne da ne moraju; ATI ih uši u GGPU snazi...

Neću dalje, vidim da moja objektivnost nekima nema svhrhe, a ko je shvatio shvatio je več od ranije... 😉

I bez brige ja nikada ne shvatam lično 🙂
Kod mene je samo logika i činjenice - Možeš me zvati Spok! 😀

Svaka cast mdm na oba posta. Jedini problem je sto ne vredi objasnjavati nekome logiku i cinjenice kada on ima svoje 🙂

Neki (ovde prisutni) jednostavno ne podnose AMD, sta god da AMD uradi to ce biti losije od Intela/Nvidie, njihova misija je da svet upozore na drugorazrednog proizvodjaca CPU/GPU resenja i njegove podle prevare.

Da, pojedine postove ovde ne mozes procitati, a da se bukvalno ne *upisas* od smeha... koliko sve to samo vrca od objektivnosti, znanja i samouverenosti, prosto je neverovatno 😉

Logika... cinjenice... sta je to? 🙂

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno