Šta je novo?

AMD 2007 Tech Analyst Day

Nisam bas sve ispratio - znaci zakljucak je da je Brasa clock for clock brza od K8 za 35%?
Pa toliko je otprilike i C2D,zar ne?

Nisam bas sve ispratio - znaci zakljucak je da je Brasa clock for clock brza od K8 za 35%?
Pa toliko je otprilike i C2D,zar ne?

Ne ,radi se o cifri za VMware.
Conroe je brzi od K8 za oko 15-20% u proseku,a negde mnogo vise(SSE na primer)
U poslednjem videu koji je AMD dozvolio da se snimi,u spec fp rate testu,"side-by-side",K10 na 2Ghz(95W sa sve IMCom) Vs Clower na 2.33Ghz(80W) ,Barcelona je dobila sa 78 prema 60 u pomenutom testu,sa potrosnjom od 309W za sistem prema 360W za sistem sa Clowertonom.

http://www.vnunet.com/tv/?channel=vnunet.com+TV&clipid=1386_vnunet_0096

Po ovome je IPC razlika oko 50% :d u korist Barcelona u ovom testu,ali u pitanju je samo jedan test koji se vise oslanja na mem.bandwidth izmedju ostalog.BTW,K10 ima duplo vise jezgara sa istim mem. bandwidth-om u odnosu na K8(2x64 bit konfiguracija za IMC kod K10, naspram 1x128 bit za K8).Znaci Barcelona je "malo" u losijem polozaju jer ima da deli isti bandwidth na 2x vise jezgara.
Integer perf. bi trebalo da su oko 15-20% bolje nego na K8(tu i nema nesto previse mesta za poboljsanje).Medjutim kod aplikacija koje podrzavaju SSE,prednost K10 u odnosu na K8 bi trebalo da bude poprilicno velika(jezgro/jezgro i clock/clock),daleko veca od 50%

Poslednja izmena:
Sad prvi put vidim da najavljuju 32nm jezgra :d,pa oni su tako jadni da je to neopisivo,nisu ovladali 65nm procesom,a vec idu napred u svetlosnim godinama.Priznajem,nekada sam gotivio AMD mnogo vise,sto zbog tada jacih procesora u odnosu na konkurenciju,sto zbog pouzdanosti koja ih je tada krasila,dobro i sad ih krasi ali sad su pukli u odnosu na Intel totalno.Ako vi mislite da ce se AMD vratiti na trziste u velikom stilu sa Barcelonom i to momentalno po njenom izbacivanju,grdno se varate,samo da bi se vratili na trziste i da ponovo pridobiju one koji su se vec uveliko privoleli Intelu ima da prodaju ATI bud zasta,da bi mogli da vrate silne dugove i uopste ostanu i igri kako tako.Najiskrenije se nadam da ce puci sto pre,da im Intel satre seme i da nestanu zauvek,pa makar nas Intel monopolski drao,do cege licno ne verujem da bi doslo,jer evo i sad vec Intela na monopolskoj poziciji.Hocete da kazete da AMD nudi jeftinije procesore trenutno,moguce,ali su kesa nad kesama.vuna nad vunama i klokovani Intel sisa AMD-ove procesore skuplje za ~100e u svim segmentima.Samo neka oni mastaju dok ih Intel dere i realno se primice 45nm procesu,dok oni sanjaju svoje "piko metre".Budite uvereni da ce ovo sve da kasni kvartal-dva,osim Barce mozda koja ce puci u startu jer ce biti preskupa 100%,i tako ce da kaskaju za Intelom jos godinu-dve i umirace u najtezim mukama,sto im najiskrenije i zelim.Srecno AMD!Bice ti potrebna.
p.s. Porucujem gospodi iz AMD-a da prestanu da lazu i da loze vas koji ih i dalje postujete i da realno sagledaju situaciju i kojoj su se nasli[deep shit].I da,nek' nadju brate neku Baba Vangu da im kaze sta im je ciniti da ne pocrkaju od gladi :d.

Sad bash gledam zasto sam pomislio da pricas o Barceloni, kad je rec o Buldozheru... i onda primetim da si ti postovao o Barceloni!
Sta sam pogresio?
Ozbiljno, Nedjo, ja okam Barsu zbog VMWare-a, i firma ce garant uzeti Barsa konfu od Dell-a, ako je zaista toliko brza. Ali, uopste nam ne dajete nadu da jeste tako.
A o Barsi i dalje se zna isto koliko o Nehalemu (+ spec_rate). PAPER TALK.
pfff i onda ti meni prebacujes da sam neobjektivan!!

pa gde si ti video specs za Nehalem?

Znam vishe o njemu nego u Buldozheru (ako cemo precino: zam vishe o Nehalemu sto mi nesto znaci (layman terms) nego o grabulji). Odakle? sa istog mesta o kom i o Buldozheru.

Alfaunits,po tebi je ~35% poboljsanje za virtuelizaciju ,po jezgru i klok za klok, sa Barcelonom(u donosu na RevF K8 koji ima jacu virtuelizaciju od Conroe-a) malo ?

Poslednja izmena:
Sad prvi put vidim da najavljuju 32nm jezgra :d,pa oni su tako jadni da je to neopisivo,nisu ovladali 65nm procesom,a vec idu napred u svetlosnim godinama.Priznajem,nekada sam gotivio AMD mnogo vise,sto zbog tada jacih procesora u odnosu na konkurenciju,sto zbog pouzdanosti koja ih je tada krasila,dobro i sad ih krasi ali sad su pukli u odnosu na Intel totalno.Ako vi mislite da ce se AMD vratiti na trziste u velikom stilu sa Barcelonom i to momentalno po njenom izbacivanju,grdno se varate,samo da bi se vratili na trziste i da ponovo pridobiju one koji su se vec uveliko privoleli Intelu ima da prodaju ATI bud zasta,da bi mogli da vrate silne dugove i uopste ostanu i igri kako tako.Najiskrenije se nadam da ce puci sto pre,da im Intel satre seme i da nestanu zauvek,pa makar nas Intel monopolski drao,do cege licno ne verujem da bi doslo,jer evo i sad vec Intela na monopolskoj poziciji.Hocete da kazete da AMD nudi jeftinije procesore trenutno,moguce,ali su kesa nad kesama.vuna nad vunama i klokovani Intel sisa AMD-ove procesore skuplje za ~100e u svim segmentima.Samo neka oni mastaju dok ih Intel dere i realno se primice 45nm procesu,dok oni sanjaju svoje "piko metre".Budite uvereni da ce ovo sve da kasni kvartal-dva,osim Barce mozda koja ce puci u startu jer ce biti preskupa 100%,i tako ce da kaskaju za Intelom jos godinu-dve i umirace u najtezim mukama,sto im najiskrenije i zelim.Srecno AMD!Bice ti potrebna.
p.s. Porucujem gospodi iz AMD-a da prestanu da lazu i da loze vas koji ih i dalje postujete i da realno sagledaju situaciju i kojoj su se nasli[deep shit].I da,nek' nadju brate neku Baba Vangu da im kaze sta im je ciniti da ne pocrkaju od gladi :d.
Hahahaha ! :d Koji si ti car! :smoke:

Kao prvo, AMD je ovladao 65nm procesom, Brisbane mozes vec odavno da kupis u nasim radnjama.
Kao drugo, Brisbane je poslednji izdanak K8 jezgara i pilot verzija 65nm procesa, a racunaj da uvek AMD kasni za Intelom godinu dana pri prelasku na novi proizvodni proces, a razlog za to najvise lezi u ogromnim Intelovim proizvodnim kapacitetima.
Ovog puta je situacija takva da se Intel prizvao pameti i da su batalili nesrecnu Netburst mikroarhitekturu, pa ti se cini kako je AMD prso'.
Kao trece, gospoda iz AMD-a daleko bolje znaju od tebe sta rade sa svojom kompanijom i njihovi planovi ne sezu samo godinu dve unapred, nego malo vise od toga.
Ne treba njima "Baba Vanga" i slicni da bi preziveli. :d :D

P.S. Probaj da se ukljucis u disqsiju o virtuelizaciji i prednostima koje donose novititeti iz AMD-ove ponude umesto sto zagadjujes thread sa proklinjanjem i lelekanjem. :)

Poslednja izmena:
Ne. Odakle ti ta ideja? Rekao sam "Nije loshe", bez smajlija i uzvicnika, znaci ozbiljno sam mislio.
Samo je pitanje STA tih 35% predstavlja! Vrlo verovatno znaci 35% ubrzanja privileged instruction izvrsavanja. Sto jeste velika stvar za mene (posto ~90% stvari koje testiram koriste privleged instrukcije kao ludi - file I/O). Ali za servere, na kojima to nije toliko veliki broj, uzevsi u obzor da je vec Opteron bolji po tom pitanju, to mozhe biti neprimetno.
E, sad, ako je 35% ubrzanje celokupnog testa (recimo kako radi web server ili DB server unutar VMWare-a), onda je to MNOGO - ozbiljno sumnjam da tako nesto mogu da izvedu, ali bi to bilo WOW.
Znaci, nije 35% malo meni, ma sta ono predstavljalo.

Alfaunits,po tebi je ~35% poboljsanje za virtuelizaciju ,po jezgru i klok za klok, sa Barcelonom(u donosu na RevF K8 koji ima jacu virtuelizaciju od Conroe-a) malo ?

AMD Tech Day at "Develop 2007"

logo.png

Zanimljiv clanak o stvarima koje ce stizati iz AMD-a u buducnosti i o viziji iste:

http://www.beyond3d.com/content/articles/89/1

Samo neki najinteresantniji delovi:

"Richard Huddy talking about how important multi-GPU is going to be going forward. At this point it's one of those quietly whispered secrets that AMD's next generation graphics architecture is going to centre around a dual-chip offering for the high-end, with R700 likely comprising two discrete GPU dice.

Huddy says that AMD simply aren't interested in building large monolithic GPUs any more, instead preferring to scale their offerings via multi-GPU. Speaking about a future where GPUs are built on process nodes approaching 22nm and beyond, limitations because of the process start to encroach on how the IHVs build their chips. Huddy argues that chip size and pad count and one of the biggest things the GPG architects are considering going forward, with no real chance of 512-bit external memory buses on tiny chips.

Richard made mention that the software to drive it gets more complex, both at the application level and at the driver level, but AMD will ensure their part of the software stack works and ISVs should be prepared to do the same.

A da i u 'vidiji dele viziju ove buducnosti, nagovestava i ovaj projekat:

http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2204&Itemid=1

LM, dalje od zanimljivosti sa "Develop 2007 show-a:

"Justin Boggs said that Fusion was all about increasing the minimum PC spec. AMD will ensure that Fusion isn't integration for the sake of cost, and Boggs emphasised that the available compute power from a Fusion product would help lift the baseline of performance for systems that use it as their central processing devices.

AMD's fabs were up next, with Boggs talking about their in-progress 32nm fab in New York, the migration of Fab36 to 300/45 (mm/nm) from 300/65, and Fab30 getting a wafer size boost to 300/45 as AMD sells off the current 200mm equipment currently producing 65nm devices.

Boggs mentioned overclocking potential of K10 due to the split power plane, while keeping the CPU within its defined TDP. He mentioned the more efficient memory controller (~85% efficiency apparently), the float IPC rate (four 64-bit IEEE754 ops per clock, eight single precision, split 50:50 ADD:MUL) and the fact that AMD have tweaked the memory controller to better feed four processor cores.

Boggs talked about the AMD Performance Library, which will ship with Barcelona microarchitecture support for the performance-critical code sections on launch. APL 1.1 will support updated SSE routines for Barcelona processors, and the library is increasingly popular with game developers according to Boggs, with its support for image and signal processing functions at high speed on the processor.

Looking forward to compilers supporting Barcelona microarchitecture enhancements, Microsoft will have support for Barcelona (in terms of SSE4a, 128-bit SSE operations and knowledge of the cache heirarchy in particular) in their CLR (and presumably C) compiler due to ship with Visual Studio 2008.

For cross-platform developers using GCC, that compiler has had support for the new architecture for a little while now, thanks to AMD's engineers, so use a recent GCC4 build to get that.

So software support at the compiler level should be good for AMD going forward and the architecture improvements hint at increased performance in gaming workloads, especially those that make heavy use of the FPU and SSE.

:wave:

Posto je tema 'Tech Analyst Day' , a verujem da nas sve interesuje (vecinu), jel moze neko da analizira i da pretpostavke makar, sta ce, i da li ce uopste, novi K10 doneti igrackoj sceni, 3dmarkovima i tako tim nebitnim stvarima. Ako smem da se usudim da kazem, a da ne dobijem neki vid opomene (ne pokusavam da budem duhovit ovoga puta), u Srbiji ima mnogo mnogo vise gaming masina i potrosaca koji kupuju (novi, jak) cpu zbog igara, nego zbog obsluzivanja client racunara i web servisa.

Dakle jos jednom: k10 (150e, pretpostavljam neki "cartwheel" kad vec ne smem da kazem tocak od... :D) vs c2d (150e, e6420) ? Eto, ako moze odgovor za gamere i geekove koje ne interesuje mambo-jumbo kolicine i funkcije l2, l3, ln2, odvojeno klokovanje itd.

Hvala :wave:

Poslednja izmena:
Ako se ide po pretpostavci da je game code osetljiv na latency, Barcelona donosi:
Unapredjen core prefetcher, unapredjen IMC prefetcher, sto bi trebalo znacajno da smanji latency glavne memorije. Zatim Load reordering koji bi trebalo da amortizuje L2 i L3 kes i effektivno smanji njihov latency.

Ako se ide po pretpostavci da GPU driveri odavno koriste SSE kod: 128-bit SSE, need I say more? (trebalo bi dosta da znaci pri manjim rezolucijama gde je CPU usko grlo)

Ako se ide po pretpostavci da je pri visim rezolucijama najbitniji GPU: nije bas ni bitno koliko ce K10 biti dobar za igre :) (cast izuzecima od igara koje su pretezno CPU ogranicene bez obzira na rezoluciju, ali ipak je mnogo vise GPU zavisno - mozda ove multithreaded igre u najavi promene situaciju)

@DeanXP:

Hvala puno. Iskreno, mislim da je jako malo game code-ova nesto bitno osetljivo na latency memorije. C2D nikakav poseban mem latency, nema ni IMC, bandwidth je nista posebno (na 2<3ghz), ali leti sve. (i to bez IMC-a sto mi je i bilo uvek prilicno zadivljujuce kod njega). A64 (K8 generalno) i brdo memory bandwidtha recimo u SPi testu nista posebno ne donose (po mojim nekim testovima, memorija na 225mhz SPi 1M 31.750ms (memory R/W ~6800), na 280mhz - SPi 1M 31.175ms (memory R/W ~8300). Ni 3Dmark skorovi se nisu nesto znacajnije promenuli, 350 poena u marku05, 800 u marku03, 2000 u marku01...

svejedno, ova druga stavka deluje obecavajuce, samo me interesuje da li ce sa time svime da stigne ili da prestigne C2D, ali kanda cemo morati da sacekamo da se pojave k!0-tke.

C2D ima sjajan mem latency i bez IMC-a (negde cak i bolji nego K8) i to pre svega zahvaljujuci odlicnim prefetch-erima. K8 je poprilicno los po pitanju prefetching-a, sto bi K10 trebalo da ispravi.
K8 u dual channel (S939, a pogotovo AM2) ima mnogo vise bandwidth-a nego sto moze da iskoristi. Obzirom da, grubo govoreci, prefetching "pretvara" bandwidth u nizi latency, K10 bi tako imao nacin da iskoristi sav bandwidth.

Za Pi kalkulacije probaj PiFast :) Racuna 1M za ~2 sekunde :)

Valjda nece biti jos mnogo odlaganja, da vidimo K10 na testu konkretno, bez nagadjanja.

Ako smem da se usudim da kazem, a da ne dobijem neki vid opomene (ne pokusavam da budem duhovit ovoga puta), u Srbiji ima mnogo mnogo vise gaming masina i potrosaca koji kupuju (novi, jak) cpu zbog igara, nego zbog obsluzivanja client racunara i web servisa.
1. slobodno se usudi, opemen se dobijaju za glupiranje u 85% postova koje napises!
2. U Srbijici ljudi i dalje najvise kupuju Semprone i Celerone i te masine koje se prodaju su sve samo ne gaming masine.
3. Firme koje prodaju :masine za obsluzivanje client racunara i web servisa", kolicinski ih prodaju u MNOGOSTRUKO manjim kolicinama u odnosu na one sto prodaju "gaming" masine i MNOGOSTRUKO bolje stoje. Tako da nije sve u kvantitetu, sve je u parama ;)
Dakle jos jednom: k10 (150e, pretpostavljam neki "cartwheel" kad vec ne smem da kazem tocak od... :D) vs c2d (150e, e6420) ? Eto, ako moze odgovor za gamere i geekove koje ne interesuje mambo-jumbo kolicine i funkcije l2, l3, ln2, odvojeno klokovanje itd.
Hvala :wave:

1. Trenutna DILERSKA cena i to na AKCIJI za E6420 je 142€ (kod zvanicnog uvoznika)
2. Trenutna DILERSKA cena X2 6000+ je 147€ (kod zvanicnog uvoznika)
3. u ovom cenovnom rangu, X2 6000+ je bolji gaming CPU
4. nevidim razlog zasto bi se to izmenilo sa K10-kom
:wave:

@DeanXP:

Hvala puno. Iskreno, mislim da je jako malo game code-ova nesto bitno osetljivo na latency memorije. C2D nikakav poseban mem latency, nema ni IMC, bandwidth je nista posebno (na 2<3ghz), ali leti sve. (i to bez IMC-a sto mi je i bilo uvek prilicno zadivljujuce kod njega). A64 (K8 generalno) i brdo memory bandwidtha recimo u SPi testu nista posebno ne donose (po mojim nekim testovima, memorija na 225mhz SPi 1M 31.750ms (memory R/W ~6800), na 280mhz - SPi 1M 31.175ms (memory R/W ~8300). Ni 3Dmark skorovi se nisu nesto znacajnije promenuli, 350 poena u marku05, 800 u marku03, 2000 u marku01...

svejedno, ova druga stavka deluje obecavajuce, samo me interesuje da li ce sa time svime da stigne ili da prestigne C2D, ali kanda cemo morati da sacekamo da se pojave k!0-tke.

C2D bas zbog prefetchinga i dobro radi sa memorijom. Tacnije, Core2 ima tzv. linear latency manji i to dosta nego K8 sa IMC-om. Uzrok toga je koriscenje prefetching mehanizma. K8 se jednostavno oslanja na superioran memorijski podsistem i integrisani northbridge.
"Linear latency" je jako bitan za bilo kakav "streaming", a u to spadaju i igre. Pored toga, nedostatak IMC-a kod C2D nadopunjuje ogroman L2 kesh i inkluzivna low latency kesh arhitektura, a "memory disambiguation" jos dodatno pomaze da se smanji kesh latency.

S druge strane, "random" latency je nesto veci, ali ne mnogo, pa na kraju ispada da Core2 sve ukupno ima efikasniji memorijski podsistem od K8. To sve naravno, utice na brzinu i FPS u igrama, kao i naravno, 128-bit Floating Point Engine.

Sve to ce imati i K10 + IMC + L3 keš, pa će tako biti izbegnut "trashing", koji je najveći problem C2D procesora.

Ako posmatramo samo ALU sekciju, tu je K8 cak u blagoj prednosti. Branch prediktor je s' druge strane prilicno rudimentaran na K8, za razliku od Core 2, sto predstavlja jos jednu prednost C2 arhitekture.

@drfedja:

Hvala ! Ovo me je interesovalo. Dakle k10 bi trebalo da je u najgorem slucaju na nivou sa c2d zbog poboljsanog prefetching-a i tih stvari.

@Nedjo:

Napisao sam konkretno na sta sam mislio. :) Nema potrebe da mi objasnjavas ko sta prodaje i kako ko prolazi. Moja greska je sto sam napisao gaming masine, umesto masine za gaming. Pored toga sam pitao za c2d vs k10, a ne k8 cpu. k8 me ne interesuje uopste, posto me default poredjenje ne interesuje uopste. Da ne bi skretali temu, za svaki slucaj X2 procesore i C2D nemoj vise porediti :)

Pored toga sam pitao za c2d vs k10, a ne k8 cpu. k8 me ne interesuje uopste, posto me default poredjenje ne interesuje uopste. Da ne bi skretali temu, za svaki slucaj X2 procesore i C2D nemoj vise porediti :)

evo sta si ti pitao:

Dakle jos jednom: k10 (150e, pretpostavljam neki "cartwheel" kad vec ne smem da kazem tocak od... ) vs c2d (150e, e6420) ? Eto, ako moze odgovor za gamere i geekove koje ne interesuje mambo-jumbo kolicine i funkcije l2, l3, ln2, odvojeno klokovanje itd

A ja ti lepo kazem da ako je danas K8 u klasi od 150 evra brzi gamerski CPU u odnosu na C2D za te pare, ne vidim razlog zasto to ne bi bio slucaj i sa K10 u odnosu na taj E6420.

Jesi li lepo trazio pitanje u kontekstu gamera i gikova koje ne interesuje klokovanje?

Naravno da cu nastaviti dalje da poredim X2 i C2D procesore, jer se oni itekako mogu porediti, ukoliko se stvari ne stavljaju u kontekst sintetike tipa superPi ili overklokinga. A ti si se bas precizno u svom pitanju usmerio na ljude koje interesuje gaming experience,a ne sintetika i klokovanje. I pri tome si zacrtao i cenovne limite. :wave:

...Ti kazes da je x2 6000 brzi, ja kazem da nije. Teras na off-topic, a namerno sam pitao za k10 u poredjenju da sad ne bi imali ovu raspravu. Pre 3 dana smo drugar i ja montirali masinu bas sa e6420, pre toga je u masini bio opteron DC klokovan + sa brzom memorijom (vidi 'moja masina') i C2D je brzi u svemu sto smo probali, a na 3.6ghz onaj opteron moze samo da ga gleda i place... Decko ima 8800gts u masini koji je davao (*** sintetika za pocetak) 18500 markova u 2003-jci, sad daje 32000, tj 25000 kad je e6420 na default 2.13ghz. Sto se samog igranja tice, sa novim CPU-om je dobio 4xAA i bolji framerate, naspram prethodnih 2xAA sa opteronom i malko losijim frameratom naspram ovoga. Lost Planet sad moze da se stavi sve na high sa 2xAA i da se igra bez padanja ispod 30fps, pre toga je bio na medium/high setovanjima (senke su bile na medium) i padao je i na 25fps (i manje ali to su jako retki momenti i traju beznacajno kratko). I sad ti meni reci koliko x2 6000+ mora da bude znacajno bolji od Toledo opterona da bi sad mogao da mi nabijas njega na nos ? :trust: ...Right...trebalo bi mu jedno 5ghz kloka da stigne c2d na 3.6 u igrama, u sintetici ga i dalje ne bi stigao...Default sam vec prokomentarisao....(ah da, kad smo testirali igre i markove, c2d je bio na 3.2ghz, kasnije smo tek trazili max klok posto nismo puno ni ocekivali sa box kulerom)

PS. I nemoj sad da mi dajes warn, bukvalno si sam trazio da ovo napisem :) :p

Poz.. :wave:

Poslednja izmena:
E, sad loopash! :d ;)

Kakav mu je to Opteron bio ? Pa ja sam sa 7800 GTX imao vise 3D Markova 03 na mom DC Opteronu na 2.8 Ghz. Mark03 nije CPU zahtevan, a razlike izmedju najsporijeg i najbrzeg CPU-a se krecu za po 1000-2000 poena.

Evo poredjenja radi, sa Opteronom na 3 Ghz i 2x7950GT u SLi sam imao 36713 markova, dok je C2D E6600 sa istom kombinacijom samo na 4.0 Ghz imao oko 42000.

Usput, ni na jednoj masini nije padao framerate ispod 30 FPS. Na brzinu renderovanja sa AA ne utice CPU ni 1%.

Poslednja izmena:
Dobio 4xAA promenom CPU-a :eyebrows:

Salu na stranu,pomalo deluje neverovatno ono sto je qx-x napisao,pogotovu sto nije SLI u pitanju.

PS. I nemoj sad da mi dajes warn, bukvalno si sam trazio da ovo napisem :) :p

Poz.. :wave:

Lepo sam ti rekao zasto si dobio warn. A u vezi ovoga sta ja kazem i sta ti kazes, evo konkretnih brojki:

OK,Nedjo,malore si rekao da je manji broj prodatih procesora koji su u ovom cenovnom rangu a da je najveci broj Celeroni i Semproni i to je sve ok.
Ali slozices se dobar deo onih koji kupe ove gejmerske procesore hoce da ih i overklokuje.Uostalom koliki je procenat overklokovanih procesora iz ove klase na nasem forumu?

OK,Nedjo,malore si rekao da je manji broj prodatih procesora koji su u ovom cenovnom rangu a da je najveci broj Celeroni i Semproni i to je sve ok.
Ali slozices se dobar deo onih koji kupe ove gejmerske procesore hoce da ih i overklokuje.Uostalom koliki je procenat overklokovanih procesora iz ove klase na nasem forumu?

Problem je samo u definiciji "dobar deo onih". Koliki je taj deo? uzimajuci u obzir informacije od strane prodavaca o "realnim ljudima" koji kupuju masine, tesko bi se moglo reci da su oni poznavaoci materije u onoj meri koja bi dala nagovestiti da ti ljudi znaju da udju u BIO, a kamoli da overklokuju.

U svakom slucaju, nemam egzaktne informacije, ali sam klon da verujem onima koji tvrde da je overklokera najmanje medju kupcima "skupljih" procesora.

Sto se tice nase zajednice, pogledaj samo ukupan broj clanova, pa pogledaj koliko ljudi je aktivno u overklokerskoj sobi i bice ti jasno da je i ovde vecina onih koji nisu overklokeri...

No, sad vec debelo odlazimo u offtopic, tako da predlazem da se vratimo na temu :wave:

Problem je samo u definiciji "dobar deo onih". Koliki je taj deo? uzimajuci u obzir informacije od strane prodavaca o "realnim ljudima" koji kupuju masine, tesko bi se moglo reci da su oni poznavaoci materije u onoj meri koja bi dala nagovestiti da ti ljudi znaju da udju u BIO, a kamoli da overklokuju.

U svakom slucaju, nemam egzaktne informacije, ali sam klon da verujem onima koji tvrde da je overklokera najmanje medju kupcima "skupljih" procesora.

Sto se tice nase zajednice, pogledaj samo ukupan broj clanova, pa pogledaj koliko ljudi je aktivno u overklokerskoj sobi i bice ti jasno da je i ovde vecina onih koji nisu overklokeri...

No, sad vec debelo odlazimo u offtopic, tako da predlazem da se vratimo na temu :wave:

Opservacija ti je na mestu, ali bih dodao da ovi što overklokuju svojim overklokerskim jevanđelizmom često opredele tim potencijalnim mogućnostima ove što im to zapravo ne treba niti će to ikad iskoristiti.

Dobio 4xAA promenom CPU-a :eyebrows:

Salu na stranu,pomalo deluje neverovatno ono sto je qx-x napisao,pogotovu sto nije SLI u pitanju.

Pa 24K markova03 sam imao sa Opteronom @2.8 Ghz i 7900GTO! :d Mislim, sta reci. :)

Inace, overklokeri kupuju jeftine procesore da bi ih overklokovali na nivo skupih. Jos ako je extra primerak, eto veselja. :d

Poslednja izmena:
Lepo sam ti rekao zasto si dobio warn. A u vezi ovoga sta ja kazem i sta ti kazes, evo konkretnih brojki:

Prijatelju, mozes ti meni da das warnova kolko oces, ali je cinjenica da ljudi kupuju c2d "in all sizes and shapes" i da niko ne kupuje ovde x2 6000+. to je sigurno zato sto je to bolji CPU od c2d. Na stranu to, ne trebaju mi strani testovi da bi testirao ono sto sam testirao i dosao do rezultata do kojih sam dosao. Zasto bih lagao ? Pa i sam imam AMD i imao sa ga oduvek. Znaci nisam "fanboy".

@drfedja & Nedjo: ja ne znam da li ste vi pokretali ista osim sintetike, ali u igrama c2d ubija svaki sadasnji amd. do duse, ja nisam (kao ni ti Fedja) pobornik "default-a. U sintetici c2d pogotovo ubija. Number crunching i rezultati u nekim testovima koje mi ni ne padaju na pamet da ih skidam sa neta me apsolutno ne zanimaju. Zanima me samo da li sa 8800gts 320mb u npr overlordu pada fps ispod capped 30 (kao sto pada na opteronu 170 @2.4) ili ne pada uopste (c2d @3.2ghz). To je sve. (za iste pare)

Poslednja izmena:
E, sad loopash! :d ;)

Kakav mu je to Opteron bio ? Pa ja sam sa 7800 GTX imao vise 3D Markova 03 na mom DC Opteronu na 2.8 Ghz. Mark03 nije CPU zahtevan, a razlike izmedju najsporijeg i najbrzeg CPU-a se krecu za po 1000-2000 poena.

Evo poredjenja radi, sa Opteronom na 3 Ghz i 2x7950GT u SLi sam imao 36713 markova, dok je C2D E6600 sa istom kombinacijom samo na 4.0 Ghz imao oko 42000.

Usput, ni na jednoj masini nije padao framerate ispod 30 FPS. Na brzinu renderovanja sa AA ne utice CPU ni 1%.

izvini, ali SLI je nesto sasvim drugo. 2x7300gt SLI (naravno) na San Diego single core u marku 2003 daju oko 21000. Al to j e "S L I" Moja konfa iz potpisa daje vise markova (18600 u 2003-jci i 11100 u 2005-ici) nego opteron DC @2.4 sa istom tom meorijom (iz moja masina) i istom grafickom (imao sam obe masine na raspolaganju, obe water cooled itd itd.). Moja karta na c2de6420 @ default (sinoc testirano) daje 22000 markova u 2003 i 13200 u 2005. (u svim slucajevima je karta na 665/1750, dakle isti o/c karte). Dajem kartu i 100e ko tvrdi da lazem, FUD-ujem isl. Pa nisam lud, probao sam, imao sam prilike iha-haaj.

PS. I nemojte da tovarite bzvz, nisam dobio "4xAA" vec sam dobio isti framerate samo sa 4xAA umesto 2xAA sa povisenim kvalitetom ostalih setinga u igri... I ono sto je nedjo postovao nema veze sa realnom upotrebom i performansama. Da ne pominjem da je to tabe sa TOMS HADWARE-a !!! Toje cak nisko i za njega ! ;) Mislim da bi Nedjo mogao nesto i sam da proba pre nego sto krene u ovakve diskusije i prica na osnovu rezultata koje bi on voleo i koje tomin hardwer aka "asus rulez" dobija i postuje. 90% testova na netu pokazuje da je c2d bolji, a Nedjo kaci rezultate sa tom's hardware....Jeste, sledece je kacenje rezultata u kojima je HD2900xt bolji od 8800gtx...standard

Poslednja izmena:
Cuj, 6420 na default taktu nije nikako brzi u igrama od x2 6000+ , prema tome tvoja prica nema osnove.
Na istom tom Opteronu 7900 GTO izvlaci 24000 markova03, naravno, bez SLi tako da ne znam o cemu pricas.

Nazad
Vrh Dno