Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako mislis na gaming, razlika koju dobijas u igrama sa 1.0ghz visim klokom i 980Ti OC karticom je u proseku oko 10 - 15% u zahtevnim cpu igrama. ( odradio neke testove , a postoje i testovi na net- u ). I, da bi se dobila takva razlika, potrebna je bas jaka grafa, tipa 980Ti OC , 1070 OC i dalje.

Sa slabijim grafama dobijali bi se i slabiji rezulati.

Videcemo, po nekoj intuiciji, trebalo bi da bude vrlo izjednaceno u igrama koje koriste 6c\12t jezgre,... VS.... I7 4c\8t sa dosta visim klokom. Koliko visim, pa, po mom misljenju , minimum oko 1.0ghz

Sad, mozda ce i IMC igrati ulogu i te FPU jedinice ili kesiranje, sve to utice na perfomanse u gamingu. Jedva cekam rezultate, bice vrlo zanimljivo, mozda i taj neki 6c\12t bude vrlo dobar procesor za gaming sa dobrom cenom.

Ne mislim na gaming uopšte. Pisao sam na par pređašnjih strana šta mi treba. Što viši ST (sim) i dodatna jezgra (ne HT ili SMT) kad zatrebaju (cad render) što je jako retko. Za gaming furam isključivo AMD Jaguar u PS 4 Pro ;) Poneki AAA na pc-u i to je to... Taj 6/12 možda bole najbolji za over-all use na kraju.

Mislim da se odnosilo za 4GHz cap na 4/8 i 6/12 modelima...

Poslednja izmena:
Ja mislim da je u pitanju velika kolicina FX-a, APU-a koju nisu prodali. Cekaju da se smanji njihov broj pa onda nastupa R5 i R3

Pa valjda ce svi ti stari procesori ici za ispod 100 dolara. Dok ne ociste zalihe. APU je na desktopu fejl od pocetka, ne znam zasto to furaju. Vec sam napisao sta je najbolji nacin za pruzanje slike bez diskretne kartice a to nije APU. Za konzole i slicne uredjaje zatvorenog tipa je druga prica, razume se.

Ne znam ni zasto rade nove APU, jer se ni to nece prodavati. Zrtvovace CPU performanse zbog glupavog grafickog cipa koji tera LoL u 60 fps, totalna glupost. Ko hoce da se igra, taj kesira 200 evrica minimum za graficku. Kome treba kancelarijska masina, njemu je dobra svaka graficka koja baca sliku na ekran. Performanse apsolutno nebitne. Kome treba workstation, njemu su bitne performanse procesora a GPU kao deo SoC samo "krade" tranzistore od CPU jezgara.

Lepo naprave konektor na ploci da se ubaci neki ARM chip koji ce da baca sliku i radi jos po nesto, tipa neki kao sto je u Rasberry Pi. Da kosta do 20-30 dolara. Naprave da moze da se skida i menja. Nek rasterete CPU te gluposti.

Ja to racunam i da jeste. Ako nesto bude previse da se plati, necu prihvatiti.

Ово је послао 6п!

Poslacu im i ja danas podatke :) ne znam ko je ovlascen uvoznik za LC kod nas, zar nije logicnije da preko njih ide isporuka tih kit-ova.

Poslao i ja mail Lc-u, ako stvarno dzabe budu slali mountove za hladnjak od 20e, kapa dole!

Planiram na jesen, mozda i ranije, da prelazim na 4/8 Ryzen, a ne kupuje mi se novi hladnjak kad je ovaj odlican.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Pogledao sam nekoliko ploča, izgleda da sve imaju back plate za socket.

Jesi li nabavio ovo za Predator?

Jok, jos nisam siguran da cu zadrzati cpu. Imam original wraith za pocetak. I ostale 1700x cu da sa wraithom dovucem u Srbiju. Lepo sam se povezao ovde sa lokalcem, pa su mi ti kuleri od 1700 (non x) izasli jako jeftino.

Hoce li biti box verzije Ryzen-a,nisam pratio?

Box verzije idu sa hladnjakom, na njih mislis?

Ili na tray verzije bez garancije?

Bice box naravno, ima tri razlicita hladnjaka u zavisnosti od tdp-a procesora.

I meni LC poslao dodatak za AM4 :)

Ne mislim na gaming uopšte. Pisao sam na par pređašnjih strana šta mi treba. Što viši ST (sim) i dodatna jezgra (ne HT ili SMT) kad zatrebaju (cad render) što je jako retko. Za gaming furam isključivo AMD Jaguar u PS 4 Pro ;) Poneki AAA na pc-u i to je to... Taj 6/12 možda bole najbolji za over-all use na kraju.

Mislim da se odnosilo za 4GHz cap na 4/8 i 6/12 modelima...

Za ozbiljne simulacije i analize ST ne znači mnogo, MT je mnogo bitniji. Ne znam koliko HT/SMT utiče, ali za te potrebe svako jezgo je plus. Ja sam radio u kancelariji sa 10 umreženih radnih stanica sa Opteronima, pri čemu je svako mogao da uzme "tuđe" resurse za složenije proračune. Mada kad ti trebaju svi, uglavnom pustiš da radi preko noći ili tokom vikenda.

Progami kao što su SolidWorks ili Inventor su dobri za povremene analize i njih ne treba uzimati kao reper za performase, za ozbiljne stvari se koristi i ozbiljniji softver i ozbljniji hardver (Xeona nikad dosta :) )

Sad razmišljam, kako je Ryzen zapravo namenjen Windows 10 hejterima. Instaliraš Win 10 zbog neophodnog softvera i Linux u VMWare plejeru kom ćeš dodeliti bar 8 logičkih jezgara (4c/8t) i odatle obavljaš svakodnevne poslova - mail, office, programiranje... a po potrebi pređeš na windozu da odigraš partiju BF1 :d

chemu vmware pored hyper-v ?

I meni LC poslao dodatak za AM4 :)

Za ozbiljne simulacije i analize ST ne znači mnogo, MT je mnogo bitniji. Ne znam koliko HT/SMT utiče, ali za te potrebe svako jezgo je plus. Ja sam radio u kancelariji sa 10 umreženih radnih stanica sa Opteronima, pri čemu je svako mogao da uzme "tuđe" resurse za složenije proračune. Mada kad ti trebaju svi, uglavnom pustiš da radi preko noći ili tokom vikenda.

Progami kao što su SolidWorks ili Inventor su dobri za povremene analize i njih ne treba uzimati kao reper za performase, za ozbiljne stvari se koristi i ozbiljniji softver i ozbljniji hardver (Xeona nikad dosta :) )

Sad razmišljam, kako je Ryzen zapravo namenjen Windows 10 hejterima. Instaliraš Win 10 zbog neophodnog softvera i Linux u VMWare plejeru kom ćeš dodeliti bar 8 logičkih jezgara (4c/8t) i odatle obavljaš svakodnevne poslova - mail, office, programiranje... a po potrebi pređeš na windozu da odigraš partiju BF1 :d

Pa za ozbiljnije simulacije imamo server u firmi, naravno, ali ovde se ne govori od deljenju resursa servera.

Meni
treba za SW i malo Kaće :D tako da je meni to bitno...Dizajn, ponekad padne neki render (ali retko), i uglavnom FEA, tako da je ST za to mama. Inače, optimizacija kod skoro svih cadova je tužna, osim za render. Možda tek ako napišu nešto od 0 može da se očekuje bolja iskorišćenost, ovo je sve do sada pachovanje.

Virtuelizaciju ne koristim, tako da nisam kompetentan. Verujem da će 8/16 da kida u tom delu,kao i video obradi i full renderu. Za matematiku, solidan mt i gaming, vrv će 6/8 biti mnogo bolji izbor, samo da može da se roka na tih 4,5/4,6..

Sve je to lepo, ali džaba ako 7700 nasviraš na 5icu a ovog držiš na 4-4.2. Tu se prednost zena anulira kod ljudi kojima ne treba toliko jezgara, već klok. Zbog toga kažem, mora makar 4.5 da izvlači.

Koliko će moći r5 6jezgraši u 4jezgraši da idu? Nije valjda i tamo 4 cap?

Sa cime tacno poredis 7700k? Sa osmojezgarnim Zen-om? U koje svhre, namene? Tesko da ce 4/8 Intel moci da dostigne Zen na nekom clock-u od 4.2 Ghz-4.3 Ghz ukoliko je IPC slican kao kod Intel-a.
Eno u onoj temi kod mene su ti stvari jasne kako se to odrazava u igrama. Jedino sto je nepoznanica kakve rezultate Zen ima u igrama i zbog cega pa je sada bilo kakvo poredjenje nezahvalno.

Sa cime tacno poredis 7700k? Sa osmojezgarnim Zen-om? U koje svhre, namene? Tesko da ce 4/8 Intel moci da dostigne Zen na nekom clock-u od 4.2 Ghz-4.3 Ghz ukoliko je IPC slican kao kod Intel-a.
Eno u onoj temi kod mene su ti stvari jasne kako se to odrazava u igrama. Jedino sto je nepoznanica kakve rezultate Zen ima u igrama i zbog cega pa je sada bilo kakvo poredjenje nezahvalno.

U *** zverim nemoj i ti! :D

Ja 5 puta ponavljam 5 likova u zadnjih 5 postova da me igre ne zanimaju toliko. Za ono što meni treba, treba mi vrhunski ST i solidan mt. Po onome što se šuška, ryzen na 4.3 neće moći da dobije KL u st. Zbog toga sam očekivao tih 4.5-4.6. Možda 6/12 bude optimalniji, ali mora mnogo, mnogo bolje da se ocuje.

A kako je krenula priča po onim forumima pre par nedelja, ispadalo je da je ryzen 8/16 na 3.5 bolji nego Intel na 4, što vidimo da nije.

Svakako imam i7 7700k na 5ici, imaću sada i 1700x. Bolji cpu ću zadržati, drugi ide na doboš.

Conclusion
One thing we want to make sure is very clear is that the majority of tasks (including creating/editing/rotating/viewing models) in Solidworks are single-threaded so there is no performance gain by having a higher core count CPU. The purpose of this article is not to examine those common tasks at all, but to look at the tasks that are often claimed to be multi-threaded. Overall, we can come to four conclusions:

1) Opening and saving files (both assembly and drawings) is multi-threaded, but is limited to the point that there is no actual benefit to having more than a single CPU core. Simply put, something else (whether it is hardware or software) is the bottleneck in our test system, not the CPU. Considering that the CPU we tested with only has an operating frequency of 3.1GHz and we are using a fast SSD storage drive, we can fairly confidently state that unless you have a very low-end CPU your processor is not going to be the limiting factor when it comes to opening and saving files.

2) Running simulations only sees a very moderate benefit to having more CPU cores, but there is a drop in performance with multiple physical CPUs. For a single CPU, we saw about a 70% multi core efficiency for FEA simulations and about a 75% multi core efficiency for flow simulations which is bad enough that a high frequency quad core CPU will match the performance of even the most expensive Xeon E5 CPU. In addition, for all three simulations we saw a significant drop in performance with multiple physical CPUs so a dual Xeon system will actually be slower than a system with a single CPU.

3) Mesh creation sees a small benefit to having more CPU cores, but is extremely limited. At worse we saw no benefit to having more than a single CPU core and at best we saw a 60% multi core efficiency for the first 8 cores. In two of the three tests we saw a point where more cores actually reduced performance, while the third simply showed no benefit to having more cores.

4) Rendering is extremely good at utilizing multiple CPU cores. Rendering is really the one place in Solidworks where a higher core count CPU (or multiple physical CPUs) would actually show a significant improvement in performance. For a single CPU, the efficiency is pretty much perfect with a ~100% multi core efficiency. The efficiency did drop when using multiple physical CPUs (down to about 95.5%), but that is somewhat to be expected given the overhead associated with multiple CPUs.

What all this means is that the choice of CPU for Solidworks is actually fairly easy:

Even for the multi-threaded portions of Solidworks (including simulations), we would recommend getting the latest generation, highest frequency quad core CPU you can. At the time of this article, this would be the Intel Core i7 6700K 4.0Ghz Quad Core.

EDIT:

Poslušaj lika u narednih 10ak minuta

https://www.youtube.com/watch?v=FbJV3u4TxPE&feature=youtu.be&t=28m24s

Poslednja izmena:
Na azotu, bilo je to vec.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Vidi se po naponu. ***e skoro dva volta, jos malo pa ko unapredjeni model Pentium II koji je izradjivan u 250 nanometarskoj litografiji. Danas se proizvode u 14 nanometarskoj litografiji, skoro 18 puta sitnije komponente, samim tim ne mogu izdrze napon kao nekadasnji procesori.

Edit: Vidi ga ovaj iznad sto mi cita misli :D

Poslednja izmena:
Ih, to je 8/16 chip, na sta ce drugo preko 5ghz ako ne azot :D

Ne vidim da se ovi inteli klokuju na 5ghz sa tim brojem jezgra, a na stock imaju vecu potrosnju od Zena, kad bi se nasvirali ode to :D

U svakom slucaju intelovci dobijaju, em nize cene im polovnjaka ce biti u bescenje.
Oni sa I3 ce moci da priuste I7 itd itd..

Ih, to je 8/16 chip, na sta ce drugo preko 5ghz ako ne azot :D

Ne vidim da se ovi inteli klokuju na 5ghz sa tim brojem jezgra, a na stock imaju vecu potrosnju od Zena, kad bi se nasvirali ode to :D

Intel mozda vise trosi ali radi na manjem naponu. Bar mi je tako ostalo u secanju.

Recimo..

image_id_1721646.jpeg

Poslednja izmena:
Jel zapravo neko kupuje te proceve i klokuje ih toliko?

Dosta je ovo nizi napon od Zena. Nece niko Zen terati na 5ghz, ovo je radjeno ssmo da bi se reklo da MOZE NA 5GHZ! :D

Kao ono, 7700k dostigo 7ghz!!!(a zapravo ugasena 2 jezgra i hyper threading)
Ali to ne bi bio podjednako dobar naslov da pise Celeron dostigao 7ghz :D

Pa i Zen ja na LN2 na 5.2 Ghz. A ne smes nista da gasis za validaciju. Sve mora da bude po defaultu, doduse mislim da CPU-Z ne bi ni prosao kada nesto ne bi bilo regularno.

P.S. To je posebna dimenzija, overclock-eri su to. Nekada sam i ja bio jedan od tih aktivnih. Sad samo 24h/7 i kucna varijanta. ;)

Jel zapravo neko kupuje te proceve i klokuje ih toliko?

Dosta je ovo nizi napon od Zena. Nece niko Zen terati na 5ghz, ovo je radjeno ssmo da bi se reklo da MOZE NA 5GHZ! :D

Kao ono, 7700k dostigo 7ghz!!!(a zapravo ugasena 2 jezgra i hyper threading)
Ali to ne bi bio podjednako dobar naslov da pise Celeron dostigao 7ghz :D

7700k rekorder je ubrzo potom dostigao 7ghz i na svim jezgrima [emoji14]

http://www.tweaktown.com/news/55790/core-i7-7700k-hits-7ghz-cores-enabled-time/index.html

Sent from my MI MAX using Tapatalk

Poslednja izmena:
Power management im je fascinantan, osnovni model 8c/16t na 65W ... i to od AMD-a, a IPC barem u razini s Intelom.
Takođe, velika je šteta što neće odmah u startu biti serije 3 sa 4c/4t. To bi sasvim potuklo niži segment. (pa zapravo i nebi, jer tu već fali iGPU :)).

No drago mi je da je AMD konačno posložio patkice u liniju, u smislu da ostvaruju ono što su najavili.

Poslednja izmena:
Jel ima neko link ka memory throughput testu Ryzena (mislim da je u SiSoft Sandri), gde se navodno pokazuje efikasnost IMCa od ~98% naspram Haswell-E od nekih ~80%?
Tesko je snaci se u silnim postovima ovde i na drugim sajtovima.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno