Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nadam se da ce i Vega da krene istim stopama, da i Nvidia konacno sidje sa one planine para.
Svi ce imati koristi od toga.

Win10 je u pitanju. It can run crysis :D
Villy, mislim da cemo imati samo 1 za cad. Ako ti znaci neki specific bench baci pm.
Gaming testovi cekaju, jos uvek se vrte poslovni testovi, sintetika i traze OC limiti. Ucimo i mi :D

Koliko stavki u BIOS-u treba promeniti za neki ozbiljniji OC, tj. koliko je komplikovaniji od poznatog nam Intel OC-a?

Villy, mislim da cemo imati samo 1 za cad. Ako ti znaci neki specific bench baci pm.
Gaming testovi cekaju, jos uvek se vrte poslovni testovi, sintetika i traze OC limiti. Ucimo i mi :D

E pa to mi kazi...sad moze ono.
"bolje malo pivo nego veliko hvala"
@Crazy Serb nemoj da se pravis blesav, otvori jedno za mene i instaliraj win10.

Koliko stavki u BIOS-u treba promeniti za neki ozbiljniji OC, tj. koliko je komplikovaniji od poznatog nam Intel OC-a?

Ako uopste radimo kako treba, a nadam se da da :D lakse od x99, teze od kaby. Dosta ima opcija u biosu koje su nrobjasnjene jer je beta. Tako da i mi kopamo i provaljujemo u hodu.

Rekoh ja lepo....nista bez pive ;)

Stice se utisak bez obzira sta AMD napravi, mrzoljubci ce reci da ne valja, mada je to jasno odavno ko god prati pisanje doticni clanova...
A to je uvijek tako kod ljudi koji naginju ka jednom bendu (Apple, Coca-Cola, Intel, AMD,...).
Znaš u koliku bananu je morao da upadne sam AMD da bi otjerao dio svojih sljedbenika.

Mi "preletači", koji u trenutku kupovine uzimamo po kriterijumu uloženo/dobijeno, smo najgora sorta :)

Nekoj sa 480A snage pri 125C radne temperature :D
ASUS VI Crosshair Hero :)

40A po fazi? Besno!

Jel ista prikazuje realne napone za CPU? Video sam neke nebuloze tipa 0.675V za stock clock (preko 3GHz), to nesto ne verujem da je izvodjlivo, prenisko je...

AMD je uglavno kriv za to ako hocemo posteno.
Dozvolili su da se konkurencija odlepi i svi smo platili ceh i AMD I korisnici.
Ako se na kraju ne isostavi da je i ovaj "iznenadni uspeh" deo dogovora..."a sad malo vi".

Znaci tamo do 2-og imacemo sve testove moguce? :D

Pa ne bas, 20-ak testova puta 3 platforme puta 2 (stock i oc) = mnoogo vremena :D
Tu ne racunam vreme za setup svega, testiranje oc-a... a i svima nam je ovo hobi te ne mozemo sve vreme da cepamo nazalost.

Ostoja, daje normalne napone, to 0.6v je nrki bag. Temp doduse je veci problem, aisuite jedini cita i to pitanje jel dobro, deluje validno, ali hwmonitor itd ne citaju nista jos uvek. Cekamo update.

Otprilike sve iz posledjjih godinu dana.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Ne, nije mizeran.

Koriste igre po 6 threada bez problema, skoro sve dx12 igre.

Da li je mizeran ili ne na i5 vs i7 ne znam, znam da meni na fx 6300 rade sve novije igre bez problema i da, koriste sva jezgra lepo.

Edit:

To sto nema benefit od i5 na i7 je druga prica.

Poslednja izmena:
Ne, nije mizeran.

Da li je mizeran ili ne na i5 vs i7 ne znam, znam da meni na fx 6300 rade sve novije igre bez problema i da, koriste sva jezgra lepo.

Edit:

Ti na FX-6300, pre svega, nemas jezgra kao kod Intela, tako da nije ni moguce porediti njihovu iskoriscenost (1 FPU jedinica na dva modula). Tim pre sto sve radi kako treba govori u prilog mojoj tvrdnji. Pojavljuju se sve cesce ali jos uvek smo daleko od toga.

Ne moras da mi pricas o jezgrima :D

Ne, nismo daleko od toga, novije igre mogu da iskoriste vise od 4 threada, vremenom ce ih biti sve vise i vise.

Imas i testove, kolega s foruma je testirao i7 sa HT i bez HT i videlo se da u odredjenim igrama dosta bolje performanse idu uz HT.

Drugo sto SMT izgleda dosta bolje skalira od HT, pa ce to dodatno doprineti performansama 4/8 Zen-a za gaming.

Onaj komentar sa overclock.net foruma vezano za ST performanse OC Ryzen-a u pređenju sa stock i7-7700K je izgleda stigao sa bratskog nam Donanım Haber-a :)

Ko je gledao Sulejmana dovoljno dugo da može da prevede? :D

http://wccftech.com/amd-ryzen-7-1800x-overclocking-performance/

"Overclock is no problem at all. Though we can not say a certain frequency due to NDA, I can say that it is impressive. Overclockers will be happy."
"I have friends from AMD Engineering department due to my experience in the hardware industry. Zen 2 or Zen B will be even more competitive. So we can say that Intel shall brood on the future"
"With our overclocked 1800x sample,under Noctua cooler given by AMD, we have passed beyond the stock single thread performance of 7700k, in a specific bench, and the temps were great. We had no concern about temps during our run which passes the ST performance of 7700k."
"In some benchmarks AMD(!). It seems ironical yes but AMD is presenting a CPU performance that Intel can not keep up with even with their 10 core 6950x!"
"Breaking NDA won't be a problem since the scores are beyond fantastic. But we will stick with the tradition."
"With one click I can reach great OC's. So I won't really bother with the manual OC no more."
"Single thread score will be so great. According to this performance we can say that 7700K will be history, even for gaming, from now on" he said.
"Intel shall shake themself. Because Ryzen will be a great choice for Overclock enthusiast."

Poslednja izmena:

Ne, nismo daleko od toga, novije igre mogu da iskoriste vise od 4 threada, vremenom ce ih biti sve vise i vise.

Imas i testove, kolega s foruma je testirao i7 sa HT i bez HT i videlo se da u odredjenim igrama dosta bolje performanse idu uz HT.

Drugo sto SMT izgleda dosta bolje skalira od HT, pa ce to dodatno doprineti performansama 4/8 Zen-a za gaming.

Verujemo svi! nemoj molim te prizivati kolegu inace naredne 2-3 strane ima da gledamo Rumunske sajtove, skaliranja, % i 300 cuda.

Ne, nije mizeran.

Edit:

Ivane, svi smo se nappal'li :D

...ali treba biti realan ;)

Tvoj CPU nije 6core nego triple core, zbog toga imaš iskorišćenja jezgara. Moj pra-pra-ra...pra thuban 1055T na 4GHz šije po pitanju MT svaki fx 6XXX ili 8xxx uzduž i popreko, a i po pitanju IMC-a debelo ;)

Tako da...ne treba bulazniti i pričati bajke. Ima jako malo igara koje "troše" više od 6 niti...Možda tek sa next gen konzolama dobijemo bolju optimizaciju, a do tad svi ćemo jo 2 konfe da promenimo...

Po ovakim komentarim ispada da quad core nije više dovoljan za igre, pa će se neko stvarno da se iz3puje..

No hard feeling. Poz

To je radio reviewsrb i njemu apsolutno nista ne verujem (jeste u pravu ponekad), covek insistira na taktovima od 5 Ghz, milion frejmova inace "ne moze da se igra". To sto 5-6 AAA igara delimicno koristi (nikako nema skaliranja u zavisnosti od resursa - neces dobiti duple performanse) to nije "koristi se vise od x threada". Bilo kakav Intelov quad-core Sandy ili novije generacije je savrseno dovoljan za normalno igranje, a u 80% slucajeva i i3 ostvaruje savrseno dovoljne performanse.

Po MT nece da ga sije sigurno, osim ako ne racunas stock fx.
Kloknut na 4.5ghz uz hladjenje od 20e ima da pregazi phenoma.

Nisam rekao da quad core nije dovoljan za igranje, vec je covek pitao "koja to igra danas koristi vise od 4 threada".

Bf1 zauzece na i7 6700k preko 80% na svakom jezgru, nekad i vise(ukljucujuci i virtualna).
Ima jos takvih igara

Tako da @Villy_da_man bas kao sto si rekao, ne treba bulazniti i pricati bajke. Vazi i za tebe i za Nevis-a.

Hard feelingsa naravno nema [emoji14]

Edit:

Cinjenica je da ce sa Zenom 4/8 biti dostupan po ceni za koju sad ide 4/4.
Pokazano je da SMT bolje skalira od HT.

Ovde je opravdanje nekih za kupovinu 7600k po istoj ceni kao 4/8 zen zbog losijih single core perf kod Zena, a u multi core ostavlja u prasini.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno