Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koga briga u kojem ga dx-u igraju Nvidijasi jer su kupovali karte koje nisu future-proof?

Dx12 je buducnost gamiga i samo ce da se stancuju igre koje ce moci da iskoriste vise od 4 threada.

Edt:

Mozda ode neki nisu shvatili najbolje.
Ne mora da bude isto zauzece na svim threadovima preko 4 da bi igra bila efikasna.
Ako se rasterete prva 4 threada i na druga 4 ode 25-30% zauzeca sa prvih, to opet znaci da igra lepo korisi te threadove i da ce bolje raditi/imati vise headroom na 4/8 nego na 4/4.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Kako nisam ja jedini koji je pogresno razumeo, nesto sumnjam da je u meni problem.

Apsolutno se slazem, svako svoj novac trosi na nacin koji misli da treba, ukoliko donese informisanu odluku.

Kao sto znas, nikada se nisam mesao u stavove drugih i ubedjivao u nesto. Nekada sam imao i insajderske informacije (zbog prirode posla), danas to nije slucaj ali i dalje pratim hardver cisto jer me interesuje. Nisam prilagodjavao svoja shvatanja i prioritete u zavisnosti od situacije na trzistu.

Imao sam problem sa tvojim postom zato sto je jednostavno bio "misleading" - mladje i neiskusnije posetioce foruma stav jednog iskusnog OCera moze baciti na potpuno pogresan put, pa da donese losu odluku cisto zbog toga sto je napisao neko ko se u hardver razume bolje od njega.

Back to topic...
Pojavile su se informacije da je memory controller u Zenu daleko najefikasniji od svih aktuelnih procesorskih arhitektura (99+ %), i da mu realno i nije potrebna brza i skupa memorija za veliki bandwidth. Ako se ne varam, Intel je na oko ~75% bio sa Skylakeom.

Da ne citiram odvojeno. Odgovoricu ti sveukupno.

Ja benchmark nikad nisam posmatrao kao amaterski forum niti sam umanjivao vrednost ekipe koja tu dolazi, pogotovu starijih clanova koje sve postujem.
Ako sam se vec ogradio nisam znao da se uz tu ogradu moram dodatno ogradjivati da neko ne razume pogresno.

U ovoj temi nisam rekao ni jednu ruznu rec niti sam vrsio nekakve insinuacije da ce Ryzen biti los. Pomenuo sam samo overclock potencijal i ono sto bih ja kao buduci kupac zeleo.
Dakle dalja polemika je bila potpuno besmislena. Prozivanje i osudjivanje apsolutno nije na mestu.

Nazalost neki korisnici i dalje posle toliko godina nisu sazreli i nisu prevazisli decije bubice te ljude i dalje dele prema hardverskom opredeljenju sto je strahovito. Opasne osude.

Mnogo nervoze u temi i ako razumem mnoge, posle 10 godina od pojave Core 2 Duo AMD pravi istorijski preokret ali da li je to razlog da ne polemisemo o svim detaljima i razlikama? Nije.

Kao sto si sam pomenuo, mene kao nekog koga taj overclock zanima kao i promena citave platforme jer sam dugo na X79 interesuju ti detalji sto bi mi pomoglo u daljem opredeljenju.

Jednostavno nisam zadovoljan sa postupcima koje Intel vec godinama cini pored toga sto je cene cak i podigao.

U tom slucaju, citava ova prica sa AMD-om je veoma zanimljiva a meni primamljiva kao jedno lepo osvezenje i promena. Ko voli hardver zna dobro o cemu govorim.

To sa memorijom, je jos jedan plus. Hero + provereni G.Skill, milina..

P.S. Pojavile se cene kod komsija. Slicno kao u Nemackoj recimo.

R7 1700 - 350 €
R7 1700X - 435 €
R7 1800X - 540 €

Po MT nece da ga sije sigurno, osim ako ne racunas stock fx.
Kloknut na 4.5ghz uz hladjenje od 20e ima da pregazi phenoma.

Nisam rekao da quad core nije dovoljan za igranje, vec je covek pitao "koja to igra danas koristi vise od 4 threada".

Bf1 zauzece na i7 6700k preko 80% na svakom jezgru, nekad i vise(ukljucujuci i virtualna).
Ima jos takvih igara

Tako da @Villy_da_man bas kao sto si rekao, ne treba bulazniti i pricati bajke. Vazi i za tebe i za Nevis-a.

Hard feelingsa naravno nema [emoji14]

Edit:

Cinjenica je da ce sa Zenom 4/8 biti dostupan po ceni za koju sad ide 4/4.
Pokazano je da SMT bolje skalira od HT.

Ovde je opravdanje nekih za kupovinu 7600k po istoj ceni kao 4/8 zen zbog losijih single core perf kod Zena, a u multi core ostavlja u prasini.

Bf1 je jedna igra, možda ima još 3 max.

Ti pričaš bajke čim tvrdiš da je klok za klok FX brži :D Evo sad prodajem ovaj 1700x i 7700k što sam pazario i uzimam fx6100 :d

Buldožer je bio toliki fail, da su 2010 i 2011 skoro svi menadžeri dali otkaz u AMD, pre njegovog izlaska.

Klok za klok je gubio i bio spori od Thubana,prevenstveno zbog deljenog FPU.

Likovi za edukaciju:

http://www.hardocp.com/article/2011/10/11/amd_bulldozer_fx8150_desktop_performance_review/4

https://www.extremetech.com/computi...ulldozers-scaling-single-thread-performance/3

http://www.tomshardware.com/forum/350222-28-1100t-8150
user expirience

P.S. Pojavile se cene kod komsija. Slicno kao u Nemackoj recimo.

R7 1700 - 350 €
R7 1700X - 435 €
R7 1800X - 540 €

LOL još uvek sam jeftiniji 50e :D

Poslednja izmena:
@Villy_da_man

Hvala, ovo je Vishera koja je revizija buldozera sa osetno boljim single-thread performansama koje su iz nekog razloga bile ocajne na Bulldozer-u(nisu na Visheri blizu intela, ali su bolje od Bulldozera).

To sto sto si linkovao 8150 govori da si ti taj kome trebaju linkovi za edukaciju
Link za edukaciju:

Google.com i u search Vishera vs Bulldozer.

Broj 2:
U celoj ovoj prici je FX najmanje bitna stvar, u vecini igara koje vide 8 threada lepo se raspodeli procesorsko opterecenje Bf1,The Division,AotS,Tomb Raider da ne nabrajam dalje na i7, ne na fx.

Ne mora biti fps veci, nek se rasterete prva 4 jezgra i kada dodje igra koja bi ih iskoristila na 100% zbog cega bi nastali dropovi i seckanja, onda ce to biti lepse rasporedjeno, ne mora idealno, alj svakako je dobro imati 8 threada.

Hvala puno na razumevanju.

Edit: takodje, Vishera se lakse klokuje i lakse dostize visi klok od Bulldozera.

E d u k a c i j a.

Poslednja izmena:
Razlika je max 10℅ izmedju Vishere i Bulldozera, u igrama kada opalis visoku rezoluciju frejm-dva.. Bolja je svakako, pogotvo iz serije 8xxx sa TDPom o 95W ali...

@Villy_da_man

Hvala, ovo je Vishera koja je revizija buldozera sa osetno boljim single-thread performansama koje su iz nekog razloga bile ocajne na Bulldozer-u(nisu na Visheri blizu intela, ali su bolje od Bulldozera).

To sto sto si linkovao 8150 govori da si ti taj kome trebaju linkovi za edukaciju
Link za edukaciju:

Google.com i u search Vishera vd Bulldozer.

Broj 2:
U celoj ovoj prici je FX najmanje bitna stvar, u vecini igara koje vide 8 threada lepo se raspodeli procesorsko opterecenje Bf1,The Division,AotS,Tomb Raider da ne nabrajam dalje na i7, ne na fx.

Ne mora biti fps veci, nek se rasterete prva 4 jezgra i kada dodje igra koja bi ih iskoristila na 100% zbog cega bi nastali dropovi i seckanja, onda ce to biti lepse rasporedjeno, ne mora idealno, alj svakako je dobro imati 8 threada.

Hvala puno na razumevanju.

Samim tim sto si linkovao 8150, sve govori.

Potato-Potato.... Sad se vadi. ;) Ja sam pričao u Buldožeru, koji je najveći fail u arhitekturi posle P4... I da, to su te 4 igre koje si naveo... Svakako je Thuban bolji cpu od triple i quad FX-a klok za klok...

No, ne moraš da se zahvaljueš na rauzmevanju, je te ništa ne razumem u ovom drugom boldovanom delu...sad pričaš da je dovoljno 4/8 a pre da nije. Brkaš jezgra i niti...

Poenta je da nikome ne treba 8/16 za gaming. Best buy gaming ryzen će biti ili 6/12 ili taj 4/8..svakako ne 8/16... Deal with it...

Poslednja izmena:
@Villy_Da_Man

Pa brate mili ja nisam rekao da treba da se kupi 8/16, nego 4/8 za gaming.

Gde sam ja napisao da treba 8/16 za gaming?????

Boldovan deo, opet:

Ako na i7, koji ima 8 threada bude rasporedjenje tako da prve 4 niti rade 70% posla, a poslednje 30, to je super.
I to ce da se desi na svakoj dx12 igri najverovatnije.

Na i5 ce u istoj situaciji prva 4, i jedina, raditi 100% posla i kada naidje neka igra za koju tih 100% nisu dovoljni, bice dropova.

A i7 ima dobrih 30% slobodno jer je ta vrednost preneta na druge *threadove.

Edit:

Klok per klok mozda, ali phenom x6 ne verujem da sa hladjenjem od 20e i plocom od 80 moze na 4.5-4.7ghz pa se tu nadoknadje i klok per klok postaje nevazan.

Edit2:

be64980040ac43dbb528e1aa448852a1.jpg

Obrati paznju na cpu zauzece na slici, to sam pokusao reci.
Poenta price je fps je isti na i5 i i7, a cpu zauzece na pravim jezgrima i7 je daleko manje od cpu zauzeca na i5.

Poslednja izmena:
Evo linka za sliku, pojeo je TT :D
https://ibb.co/daY5Dv

Znam da je 4690k i 6700k, to sto je haswell jezgro po kloku mu nece doneti ni par% prednosti, a vidi se da je zauzece po JEZGRIMA dosta manje, i pravim i virtualnim, a fps isti.

Dakle taj i5 bi udario u zid a i7 bi imao jos dosta headrooma nakon toga.

Edit:

I tako je za skoro svaku noviju igru, nije fps jedino merilo..

Poslednja izmena:
To je radio reviewsrb i njemu apsolutno nista ne verujem (jeste u pravu ponekad), covek insistira na taktovima od 5 Ghz, milion frejmova inace "ne moze da se igra". To sto 5-6 AAA igara delimicno koristi (nikako nema skaliranja u zavisnosti od resursa - neces dobiti duple performanse) to nije "koristi se vise od x threada". Bilo kakav Intelov quad-core Sandy ili novije generacije je savrseno dovoljan za normalno igranje, a u 80% slucajeva i i3 ostvaruje savrseno dovoljne performanse.

Sto ne verujes ?

Sve postavljeno, crno na belo. Uporedio sam moje rezultate i sa rezultatima testova na drugim sajtovima u istim igrama, da bi se videlo da postoji slican napredak u perfomansama sa HT ON.

Ako imas neke primedbe da nisam objektivan, posto si izneo javno da sumnjas u tacnost mojih rezultata, javno te i pozivam da das svoje primedbe ( u temi za HT ), pa, da raspravimo stvar. U slucaju da neces da postavis svoje primedbe, smatracu da kleveces bez nekih cvrstih argumenata.

Predlazem za test AMD proceva igru WD 2, koja zna skoro maximalno da optereti sva jezgra na 6700K procu , cak i na 5960X procu ( voznja kroz grad ) :
http://gamegpu.com/action-/-fps-/-tps/watch-dogs-2-test-gpu

I , na ovom sajtu se mogu videti zauzeca procesora 4930K u mnogim igrama. WD 2 na sest jezgara 99% zauzece :
http://www.dsogaming.com/pc-performance-analyses/watch_dogs-2-pc-performance-analysis/

Poslednja izmena:
A da mi lepo sacekamo jos ovo malo dana pacemo lepo videti kako igre rade na Rayzen. Ova rasprava me podseca na ovu iz vrtica "Moj tata je jaci od tvog tate"

Jao majko!, sad smo ga ugasili, kakav danak neiskustvu...
"skaliranja u zavisnosti od resursa"...pa to se nikada ali nikada ne stavlja u istu recenicu.
Vidimo se na 214-stoj strani...dok ovo ne prodje.

238fdd6271cef849403e54e314b90f8c.jpg

Vreme da se nastavi serija sa Ryzen procesorom [emoji1]

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Imao sam athlona 631 pre ovog fx-a, sledeci je R5 neki, nemam slike :(

Ja jos uvek athlon II x2 ...:S:

Malo je falilo da uzmem i5 i kao ajde sacekacu AMD, kad ono obecava. I ja cekam R5.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Thuban je slabiji od fx6300 cak i u single thread igrama clock per clock uz OC. Thuban ne ume ssse3/sse4.1/4.2 i avx. Thuban je teze klokovati, i zahtevniji je za plocu (ja sam jednu spalio).
Dzabe gledate samo obican fps. Postoji trenutni, koji na i3 i i5 seta ko blesav kad se opterete na 100%, pa kad ti za ms sa 200 padne na 50 pa opet skoci na 160 pa opet padne na 60 - oseti se istog trena okom kao neko micro seckanje, a na fps ti pokazuje stabilnih 70-80, na oc fx 63/83 toga nema, iako ce fps biti tu negde ili cak manji. Pa uzmite i3 i gta5 ili ac syndicate pa se provozajte malo/potrcite po gradu - mozete primetiti da kasni reakcija na kontrolu, tog nema na i7 i oc fx.
Za igre trenutno je dovoljan 4/8 (ima par naslova gde se oseti 6/12), dok 4/4 je vec malo, a 2/4 - nemam reci koliko je to smece za mene jos od kad se pojavili fx63/83.
Ryzen 8/16 je best buy za one kojima treba veca snaga cpu i gejmere koji kupuju komp jednom u 5+ godina i moze se porediti samo sa 2011-3 8/16 cpu, a to poredjenje dobija izbog cene i zbog duzeg zivotnog veka platforme (AM4 zivece minimum jos 3+ godine, a potpuno masovno iskoriscenje igrama 8/16 nece biti narednih 2-3 godine sigurno, a i osetljivo jaci ipc najverpvatnije nece biti pre 2020).
6/12 kompromis izmedju cene i snage.
4/8 ce da kotrlja nista gore od non k i7.

Poslednja izmena:
Thuban je slabiji od fx6300 cak i u single thread igrama clock per clock uz OC. Thuban ne ume ssse3/sse4.1/4.2 i avx. Thuban je teze klokovati, i zahtevniji je za plocu (ja sam jednu spalio).

Niko ne spori da se više klokuje, ali na istom kloku Phenom II X6 kida FX 6300 u single core testovima, dok na mt dobija dosta više. 6300 je valjda na 3.5/4.1, dok je X6 na 3.2/3.6 i X6 dominira u svakom CADu u odnosu na fx sa 600MHz manje. TO smeće od FX nikad nije trebalo ni da ugleda svetlost dana. 1055 sam vozio 2010 i 2011, neke od prvih primeraka malo više od godinu dana. FX sam koristio nedelju dana i prodao ga odmah i vratio se 1090 BE. Ryzen, koliko god da je dobar, kasni 6 godina. Da je sreće da se tad pojavio, intel nas ne bi drao ovo celo vreme.

Pričajte sa činjenicama, ne sa egom...Bez ljutnje. poz

http://www.anandtech.com/bench/Product/699?vs=146&_ga=1.144257077.1495535978.1486559447

P.S. A to što si spalio ploču... ***.. na greškama se uči

P.P.S.Pogledaj koje instrukcije ima Thuban ;)

Prilozi

• 1055.png
    1055.png
    308.3 KB · Pregleda: 158
Poslednja izmena:
Nemoj zasmejavati ljude i sramotiti se sa ovim linkom, fx 6300 ide na 4.1 sva jezgra sa fabrickim hladnjakom bez prolema, a stock bez ikakvih podesavanja daje prelose performanse, ima previsok napon,throtluje, pregreva se, takt je nestabilan itd.

Kod phenoma za 4.2 Noctua..

Ko ovde fantazira i prica bajke? :D

U cpu-z multi core fx 6300 na 4.5ghz vs stock 6500 u odnosu na manje od 5000 koliko je bilo na stock, single core oko 1000 na 1300, a klokovanje sa 20e hladnjakom..

Ostavi se price u kojoj ocigledno nisi u pravu i teras svoje, a koristio si fx 7 dana.

Kakav fx 6300, to jede i G4650 sa dva jezgra za večeru :d

Nemoj zasmejavati ljude i sramotiti se sa ovim linkom, fx 6300 ide na 4.1 sva jezgra sa fabrickim hladnjakom bez prolema, a stock bez ikakvih podesavanja daje prelose performanse, ima previsok napon,throtluje, pregreva se, takt je nestabilan itd.

Kod phenoma za 4.2 Noctua..

Ko ovde fantazira i prica bajke? :D

U cpu-z multi core fx 6300 na 4.5ghz vs stock 6500 u odnosu na manje od 5000 koliko je bilo na stock, single core oko 1000 na 1300, a klokovanje sa 20e hladnjakom..

Ostavi se price u kojoj ocigledno nisi u pravu i teras svoje, a koristio si fx 7 dana.

Ko priča o oc-u i o grejanju? Je l ti razumeš srpski? Vidiš li rezultate? Stavi oba na isti takt i Thuban će biti bolji. Znam da boli, ali ***... Istina.. FX je korak nazad za amd.
FX 4.1 sva jezgra vs X6 3.6 sva jezgra. ST razlika mizerna, MT Thuban rastura...A Thuban je 45nm dok je fx 32nm, pa će normalno da se bolje klokuje i manje greje... Misliš da uzemš 1700x i da ga hladiš boxom? Odličan oc savet...

Imali ste 2 proceosora u životu i sad svaki ciga svoga konja hvali... Ja imam 7700K i uzeo sam 1700x (da probam) preko preordea. Ne patim od brenda i svakako ću zadržati bolji. Što se tiče X6 (vrha P2 arhitekture) vs fx 6300 (sa tvojim vishera jezgrima :p ), razlika u perfomansama je sramotna...

Prilozi

• test.png
    test.png
    66.5 KB · Pregleda: 119
Ja dobro znam koje instrukcije ima Thuban. Ssse3 nema (bas ssse3 - sa tri s). Sse4a ne menja cinjenicu da se nigde ne koristi, dok ssse3, sse4.1 i sse4.2 se koriste.
U starom WoT je tesrirano davno, a to tad je to bila igra koja ni 2 thread nije koristila kako treba. Thuban 4070/3000/1866 je ipak ostao slabiji od fx 63** 4000/2600/1866 (cpu/cpunb/ram). x264/x265 takodje nisu na strani thuban (fx83** ga dere). Ponavljam za igre je bolji fx 63**.

Poslednja izmena:
amd je najbolji prelazim na fx seriju, ne mogu da čekam više ryzena.
Dok dodje ryzen u prodavnioce , pa kod se cene stabilizuju na mikro tržištu, pa dok se ustedi novac u kasicu, pa dok se ja istegnem, protegnem, izdužim i novčano produžim eto meni nobog fx procesora, nema nepoznanica a i cena će da mu padne.

u singl thred-u
http://valid.x86.fr/bench/wc149w/1

i u multi
http://valid.x86.fr/bench/wc149w/8
http://valid.x86.fr/bench/wc149w/16

Ma nek je bal.....cheers

Naravno, samo FX , ali samo ovaj primerak od ivana da kupiš, ako ti dozvoli naravno :p

Kakav fx 6300, to jede i G4650 sa dva jezgra za večeru :d

Lol :D Nemoj rAAMo molim te stavljaš te "lažne" klipove. Vishera 6300 je najbolji cpu za gaming, pitanje da li će 1700X moći da mu priđe :p

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno