Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
http://wccftech.com/amd-ryzen-7-1700-gaming-performance-benchmarks-leak/

Razocarenje sto se tice GTA V, mada se poredi sa procesorom koji ima dosta vise MHz na 2x manje jezgara. Ako ne moze da se nategne nece ovo biti procesor za igrace, ali za obiljniju upotrebu moze da postane bestbaj.
Cudno
ea298609e0b6f72e185dceea9c937fc3.jpg

Ovde su 6700k i 6900k egal iako je 4.2/3.7 u korist 6700k. Doduse 6900 ima single core turbo do 4.0, nisam ni znao do pre par sati.
Mozda ima veze sa nacinom testiranja.

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока

Niko ne spori da je Ryzen djavolski brz, samo ko bude hteo da cedi poslednji atom sto se FPSa tice, mozda nece biti bas najsrecnije resenje u igrama koje ne skaliraju sa brojem jezgara (a bio sam ubedjen da ce bas GTA V da pokaze snagu). Ryzen "vata" na kvantitet jezgara, Intel na kvanitet megaherca. Overall je bolji Ryzen jer je cenovno ispod, ali ne us vim primenama.

A sve na osnovu raznih leakova za koje ne znamo koliko su istiniti. NDA lift ce pokazati vec kako stvari stoje.

Poslednja izmena:
Pa za slicnu cenu on kida i7 tamo gde treba, a ko hoce da igra gta V neka saceka dosta jeftiniji 4/8 model - pa opet i7 gubi..

Jos je to sve svjeze sto se tice OC-a dok se biosi popeglaju bice to Ok, a i ovaj rezultat u GTA V avg fps odlican s obzirom da se poredi protiv najjaceg procesora za gaming u ovoj igri.
U GTA V ne vjerujem da ista izvlaci veci fps od i7 7700k, a minimalni fps moze vrlo lako biti da nije uzrok CPU jer ako izvlaci ovaka avg fps ne logicno da toliko podbaca u min fps.
AMD-Ryzen-7-1700-vs-Core-i7-7700K-DinoPC_GTA-V.png

G@W je u pravu, nije trebalo da otvarmo novi thread u procesorima pre zvanicnih rezultata. otkljucao sam ovaj thread pa nastavite ovde a u procesore se selimo 2.3.

hvala

Hoces da kazes ni intel ne moze da izgura igre na 4GHz? Znaci intel koji ne moze da se OC je totalno "djubre" kao i svaki AMD CPU do sada? Ne treba svakome 100+ fps kao min/prosecno za svaku igru...

Mom 144Hz monitoru svaki fps dobro dođe.

Doduše u pitanju je gsync monitor tako da se može preživeti i sa manje :p

Jos je to sve svjeze sto se tice OC-a dok se biosi popeglaju bice to Ok, a i ovaj rezultat u GTA V avg fps odlican s obzirom da se poredi protiv najjaceg procesora za gaming u ovoj igri.
U GTA V ne vjerujem da ista izvlaci veci fps od i7 7700k, a minimalni fps moze vrlo lako biti da nije uzrok CPU jer ako izvlaci ovaka avg fps ne logicno da toliko podbaca u min fps.
AMD-Ryzen-7-1700-vs-Core-i7-7700K-DinoPC_GTA-V.png

Meni je ovaj test sumnjiv,kako moze i7 7700k na 5ghz da daje veci min i max fps (i to poprilicno) od stock-a a manji average??? Nesto tu nije kako treba.

http://wccftech.com/amd-ryzen-7-1700-gaming-performance-benchmarks-leak/

Razocarenje sto se tice GTA V, mada se poredi sa procesorom koji ima dosta vise MHz na 2x manje jezgara. Ako ne moze da se nategne nece ovo biti procesor za igrace, ali za obiljniju upotrebu moze da postane bestbaj.

Ni prvo ni poslednje razocarenje sto se tice AMD-a.. Meni ovaj Ryzen izgleda na malo poboljsani bulldozer. Napucali broj jezgara, dodali HT, smanjili malo potrosnju I to je to. Ako ovaj Ryzen 8/16 ne moze da se nosi sa i7 koji je 4/8, sta ocekivati od jefitnijih 4/4 I 4/8 modela, da ih tuce i3, ili jos crnje, Pentium!?

I meni je bio mnogo sumnjiv pa sam obrisao link iako postoji re uploadovan ceo test. Na "testu" se ni ne vidi ovaj Ryzen cpu niti bilo kakav hardver. Lik je verovatno sve izmislio.

Čast za otvaranje nove teme treba da pripadne onom ko prvi kupi novi CPU :)

Ovi "procureli" klikni na link testovi su sprdnja, čeka se prava stvar nekog ozbiljnijeg sajta.

Propašće AMD zbog ovog rezultata!
Svi znamo da je MIN FPS u ovoj igri najvažniji parametar za uspeh/neuspeh svakog 8/16 procesora.

Pa za slicnu cenu on kida i7 tamo gde treba, a ko hoce da igra gta V neka saceka dosta jeftiniji 4/8 model - pa opet i7 gubi..

Gubi sa aspekta cene, ali performanse ce biti upitne za gaming I programe gde je sirovi (M)IPS bitan. Naravno, dobices AMD 4/8 po istoj ili nizoj ceni od Intel 4/4 i/ili AMD 6/12 po istoj ili nizoj ceni od Intel 4/8 i tu je pobeda, ali nije za svaku primenu jedan ili drugi najbolji. Prelamace se po nameni racunara koji procesor uzeti. Za bilo sta sto profitira od multitredinga (blender, encoding, paralelizovane obrade podataka, virtuelizacije itd) bice bolji onaj koji ima vise jezgara, ali za neke singltred namene dzaba sva jezgra i L3 kes kad program ne zna to da koristi.
Takodje, niko nije bas objasnio kako turbo (boost) radi kod AMD-a. Kod intela se zna: (npr) imas 4 jezgra na 3.4GHz, dozvoljen je boost na 4.2GHz ako je samo jedan core opterecen, 4GHz sa dva core-a, 3.8GHz sa 3 itd.
Za AMD jos ne znamo, nigde ne nadjoh objasnjenje. Obzirom da ima vise jezgara, da li ima vise tih medjubrzina, da li je realno videti vise od osnovnog kloka kad svih 4/6/8 jezgara uposlis?
Takodje, AMD je prilicno agresivno nagazio TDP, Ryzen u najjacoj varijanti je predvidjen za 95W, Intel za 140W. A ovo je direktno vezano za turbo i koliko dugo procesor moze da provede na turbo klokovima. Koliko ce ovo smetati AMDu kod korisnika koji nisu okoreli overklokeri i ne mogu/ne znaju da dignu te limite (ako UEFI uopste dozvoljava)?

edit: A XFR da ne pominjem, tek to nemam pojma sta radi sem sturog objasnjenja da overklokuje preko maksimalnog kloka kad temperatura dozvoljava... Koliko - ne znamo. Da li gasi jezgra kad ovo radi, ni to ne znamo. Da li XFR radi kad su sva jezgra u upotrebi, TDP iskoricen a temperature i dalje dobre - ne znamo? Sta je toliko razlicito izmedju X i neX procesora pa ga neX nemaju? Itd...

Ima tu jos dosta nepoznanica, sve ce valjda biti dosta jasnije kad sa svih strana krenu rivjui. Zivi bili pa videli. Bice ovo odlican procesor svejedno.

edit2:
Nema sanse da AMD sad propadne, ima da se odvale od prodaje Ryzen-a.

Poslednja izmena:
Ako je ovakva situacija u igrama generalno (4.7% brzi Intel od AMDa u tom GTA V testu), kakvo crno razocaranje...bice to vrh, posebno ako ih usije u ozbiljnim aplikacijama, i kad se cena uzme u obzir i modeli sa manje jezgara a vecim taktom.

AMD je i do sada imao problem sa slabim min fps u odnosu na Intel. Mada nesto ne vjerujem ovim testovima. Tek kad se procesor nadje u prodaji vidjecemo sta je od svega ovog istina.

Sent from my Mi-4c using Tapatalk

Poslednja izmena:
4.7% average, ali min i max drasticno veci. A min najvise smeta kod igranja...

Spajanje teme iz 2014 i teme iz 2017 godine!?? Cestitam moderatoru na do sada, za mene ovih 17 godina, nevidjenoj gluposti na Bench forumu!
Zamisljam samo na sta bi forum licio da se ta logika primeni i na ostatak foruma. Genijalno!

Hvala moderatoru @Chinaski sto je vratio poruke ovde dok procesori ne postanu dostupni :)

Sto se GTAV youtube testa tice, video sam to jos danas ali nisam hteo da kacim. Valjda je svima jasno da trenutno ne postoji nijedan relevantan rezultat testiranja. Sa jedne strane imamo AMD promo materijale (za koje je i sam Peca rekao da jedva ceka da proveru jesu li tacni) a sa druge kojekakve Hasane Mujtabe sa wccftech, videcardz i slicnih "IT tabloid" sajtova. Mada moram priznati da im je fina tema za wordpress, pregledna.

IPC je praktično isti za 6700k i 7700k, razlika je samo u oc potencijalu, tako da ovih 0.01 razlike na istom kloku se mogu pripisati statističkoj grešci. Prosečan 7700k izvlači 200Mhz više od prosečnog 6700k.

Poslednja izmena:
Hvala moderatoru @Chinaski sto je vratio poruke ovde dok procesori ne postanu dostupni :)

Sto se GTAV youtube testa tice, video sam to jos danas ali nisam hteo da kacim. Valjda je svima jasno da trenutno ne postoji nijedan relevantan rezultat testiranja. Sa jedne strane imamo AMD promo materijale (za koje je i sam Peca rekao da jedva ceka da proveru jesu li tacni) a sa druge kojekakve Hasane Mujtabe sa wccftech, videcardz i slicnih "IT tabloid" sajtova. Mada moram priznati da im je fina tema za wordpress, pregledna.

oplakah

Spajanje teme iz 2014 i teme iz 2017 godine!?? Cestitam moderatoru na do sada, za mene ovih 17 godina, nevidjenoj gluposti na Bench forumu!
Zamisljam samo na sta bi forum licio da se ta logika primeni i na ostatak foruma. Genijalno!

Ova tema je zakljucana pre 2-3 dana, a diskusija nastavljena na novoj, "oficijelnoj". Posto je oficijelna jos bila neoficijelna (nije launch prosao), samo je spojeno nazad u ovu temu odakle se I splitovalo u oficijelnu. Tako da je ipak savrseno logicno.

edit:
meh, mogao sam i da preskocim ovaj post.

Poslednja izmena:
Preporučenu cenu formira proizvođač, ona je projekcija u koju je pored troškova razvoja, proizvodnje, transporta, zarade proizvođača ugrađena i zarada trgovca.

Ukoliko trgovac misli da će ostvariti veću zaradu tako što će prodati veću količinu proizvoda po nižoj ceni umesto manje količine po višoj ceni, ima svako pravo da snizi cenu ispod MSRP + TAX. Intel očigledno u MSRP računa veću zaradu za trgovca u osnosu na AMD, a uz to naši trgovci veruju da mogu prodati Pentium u dovoljno velikim količinama da im se isplati iako odu ispod MSRP + TAX (konkretno ovaj model ima slabu konkurenciju u svom cenovnom rangu, prilagođen je kupovnoj moći našeg stanovništva itd.). Dok za AMD R7 verovarno ne veruju da mogu prodati ogroman broj procesora, što je i logično jer je teško prodati veću količinu robe čija cena prevazilazi realnu prosečnu platu, te su rešili da idu na MSRP + TAX + par hiljada.

Potraži na netu više o temi elastičnost potražnje i krive tražnje, kad to shvatiš, shvatićeš i kako je cena formirana.

Prostije od ovog samo učiteljica u vrtiću voštanim bojama da nacrta.

Činjenica je da skoro nije bilo ovako realne cene procesora na launchu kod nas.

Sve ja to znam, dakle postavlja se pitanje kolika je onda marza na, recimo, i7 7700k? :) Par hiljada dinara kazes? Ravno 10k, i to ako uzmemo ovu cenu od $350 sto stoji na sajtu. Dakle, uzeli smo okvir istog proizvodjaca, ista generacija, isti uslovi, ovih $65 ostaje $65, tih $350 postaje $450. Toliko o tome.

Sve ja to znam, dakle postavlja se pitanje kolika je onda marza na, recimo, i7 7700k? :) Par hiljada dinara kazes? Ravno 10k, i to ako uzmemo ovu cenu od $350 sto stoji na sajtu. Dakle, uzeli smo okvir istog proizvodjaca, ista generacija, isti uslovi, ovih $65 ostaje $65, tih $350 postaje $450. Toliko o tome.

Pa tih pentium-u će biti prodato ko zna koliko puta više od pomenute i7-ice. A pentium se negde ceni i preko 9000 din.

Propašće AMD zbog ovog rezultata!
Svi znamo da je MIN FPS u ovoj igri najvažniji parametar za uspeh/neuspeh svakog 8/16 procesora.

Naravno da neće propasti, niti je čovek to rekao, zašto svi ovde imaju potrebu da iskrivljuju i preuveličavaju tuđe poruke.

Ali je u pravu za značaj min fps-a u gamingu.

Najtačniji način da se testira je ovaj.

I dok oni ili neki ozbiljniji likovi ne izbace testove, besmisleno je ozbiljno diskutovati.

Koga briga za maržu 7700k i ko pominje to uopšte? Dobio si nacrtan odgovor zašto su cene Pentiuma i R7, takve kakve su.

Marža je uključena u MSRP, to je zarada trgovca. WinWin na R7 zarađuje taj deo + par hiljada. Kakav 7700k, kakva marža na njemu, kakve ti stvari mešaš.

Neka ti neko drugi crta voštanim bojama, za to nemam vremena.

Poslednja izmena:
Ajd nateraj Ryzen na 5GHz. Sve vidjene cifre do sad se vrte oko ili malo iznad 4GHz. Da su mogli, nategli bi ga preko. Plus sto za sada jedino Crosshair lepo klokuje i memoriju i boost (sa overclock foruma pre nekoliko strana link). To moze biti i do ranih verzija UEFI-a na plocama, naravno.

Ili npr. da su stavili i7 6700 (non K) umesto 7700K. Isti base clock kao kod R7 1700. ;)

Poslednja izmena:
Uopšte.. porediti base 8/16 i top 4/8 cpu, 2017 god. u gaming okruženju, nema smisla.

Poslednja izmena:
A poredjenje FX 8 sa i3/i5/i7 je prethodnih 5+ godina imalo smisla... :d

Na tom linku je i single core score, pa eto smisla da su stavili i7 6700 sa istim base clockom.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno