Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prvo je bilo receno da ce biti kompatibilni, pa je posle demantovano i receno da nece.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Nadam se da CM nece ostati mutav

Ako imas neku informaciju onda nam daj link ako nemas pogledaj ovo...

The new socket will be incompatible with some previous generation coolers for AM2, AM3, AM3+, FM2, and FM2+,[6] despite initial reports.[7] However, some manufacturers are reported to be offering brackets allowing previously manufactured coolers to work with AM4,[8] while other coolers will be redesigned.[9][10]

https://en.wikipedia.org/wiki/Socket_AM4

cinjenice su na stranicama wikipedije :)

Ja oko toga nisam nikada brinuo ni kada sam odlucio da kupim D15

Noctua ce svakako davati mountove :)

Intel kompatibilne procesore su ranije pravili mnogi. Simens, Cyrix, Nec, IBM, Sovjetski savez a onda je iznenada sve prestalo i na nasem trzistu su ostali samo AMD i Intel. A sto je najgore izgleda da se monopol poslednjih godina od kada je NVIDIA napustila trziste prosirio i na cipsete.
Kakv monopol za čipsetove, kad su isti skoro nebitni, jer je sve u procesoru (SoC). To što ih je intel podelio to je druga stvar. Pre 15-ak godina sam platio 120€ ploču sa nForce čipsetom, sad za 80€ mogu da nađem sve što mi treba. A ko ne želi OC, za 50€ može da bira.

I VIA je i dalje tu. Pri tom i Intel i AMD znaju da x86 u ovom obliku neće živeti večno, i da ako Apple pored Google-a odluči da ubaci ARM na desktop/laptop, biće im još teže. Chrome OS je dovoljno napredovao da zameni polovinu PC-eva, imajuću i vidu za šta se koriste. Full Windows na ARM-u nam govori da MS i Qualcomm imaju neke druge ideje. Mnoge Linux distribucije imaju i ARM verzije. O serverima da i ne govorimo. Za HPC im je nVidia daleko odmakla. Tako da ne bih rekao da Intel i AMD kontrolišu tržište, pre bih rekao da pokušavaju da održe x86 još malo živim kako bi uhvatili priključak i razmestili jaja i u druge korpe (Radeon i Xeon Phi za HPC, Opteron ARM i Xeon D za low-power servere, i sl.). AMD je odustao od ARM-x86 čipa ne zbog toga što misle da je besmisleno, već zbog toga što nemaju para. Ako im krene, možda ga izvuku iz fioke. Intel je kupio Alteru, Soft machines i ostale, ne da bi ih ugasio, već da bi se prilagodio tržištu kada potreba za x86 bude manja. Osim ako nema specifične zahteve, izbor je bolji nego ikad, jer se za 150€ mogu kupiti procesor i ploča dovoljno dobri da se sa njima zaradi ogroman novac. Ako čovek zna šta da radi.

Kakv monopol za čipsetove, kad su isti skoro nebitni, jer je sve u procesoru (SoC). To što ih je intel podelio to je druga stvar. Pre 15-ak godina sam platio 120€ ploču sa nForce čipsetom, sad za 80€ mogu da nađem sve što mi treba. A ko ne želi OC, za 50€ može da bira.

I VIA je i dalje tu. Pri tom i Intel i AMD znaju da x86 u ovom obliku neće živeti večno, i da ako Apple pored Google-a odluči da ubaci ARM na desktop/laptop, biće im još teže. Chrome OS je dovoljno napredovao da zameni polovinu PC-eva, imajuću i vidu za šta se koriste. Full Windows na ARM-u nam govori da MS i Qualcomm imaju neke druge ideje. Mnoge Linux distribucije imaju i ARM verzije. O serverima da i ne govorimo. Za HPC im je nVidia daleko odmakla. Tako da ne bih rekao da Intel i AMD kontrolišu tržište, pre bih rekao da pokušavaju da održe x86 još malo živim kako bi uhvatili priključak i razmestili jaja i u druge korpe (Radeon i Xeon Phi za HPC, Opteron ARM i Xeon D za low-power servere, i sl.). AMD je odustao od ARM-x86 čipa ne zbog toga što misle da je besmisleno, već zbog toga što nemaju para. Ako im krene, možda ga izvuku iz fioke. Intel je kupio Alteru, Soft machines i ostale, ne da bi ih ugasio, već da bi se prilagodio tržištu kada potreba za x86 bude manja. Osim ako nema specifične zahteve, izbor je bolji nego ikad, jer se za 150€ mogu kupiti procesor i ploča dovoljno dobri da se sa njima zaradi ogroman novac. Ako čovek zna šta da radi.

Kako znas da je odustao ? Ima neki info?

Evo ga februar kuca na vrata. Kada ćemo saznati već te cene i konkretne detalje? Neće valjda tek kada dođe u radnju?

Pa krajem Februara-početkom Marta.
Nemoraju ranije pa da bude fail kao sa Buldožerom...

Izgleda da će memorija teško preko 3000MHz
http://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2017/01/Biostar-AM4-Motherboard_X370GT7-840x622.jpg
Što za Ryzen i nema mnogo veze, ali za Raven Ridge bi bilo korisno zbog IGP-a. Mada je i ovo sasvim dovoljno ako im je kontroler bolji od dosadašnjeg. Ono što je bitno je da B350 ploče sigurno podržavaju RAM do 2666MHz, nadamo se i više (OC), iako je prvobitno najavljeno da je max 2400 za ovaj čipset.
http://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2017/01/Biostar-AM4-Motherboard_B350GT5-840x622.jpg

Izgleda da će memorija teško preko 3000MHz
http://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2017/01/Biostar-AM4-Motherboard_X370GT7-840x622.jpg
Što za Ryzen i nema mnogo veze, ali za Raven Ridge bi bilo korisno zbog IGP-a. Mada je i ovo sasvim dovoljno ako im je kontroler bolji od dosadašnjeg. Ono što je bitno je da B350 ploče sigurno podržavaju RAM do 2666MHz, nadamo se i više (OC), iako je prvobitno najavljeno da je max 2400 za ovaj čipset.
http://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2017/01/Biostar-AM4-Motherboard_B350GT5-840x622.jpg

Ovo na slici apsolutno ništa ne znači, jer se zna da, tradicionalno, Asus i još jedan proizvođač matičnih ploča, UVEK podrže brže memorije od nekih drugih proizvođača.

Još jedna u nizu špekulacija... Sve je već viđeno i nepotvrđeno...

Sent from mTalk@Lumia 950

Neka malo i spekulacija, glad za bilo kakvim informacijama iako nisu baš sigurne je velika. Bitno je da je izvor neko ko se dobro razume

Ti si se bas opteretio :d

Nema, dobar marketing AMD-a kad ljudi pocnu da sanjaju njihove procesore XD
Zanima me da li ce amd imati dobar odgovor na g4560, bice veselo.

Nece odmah na startu imati odgovor na g4560 ja mislim.

Taj procesor je obesmislio celokupnu trenutnu amd ponudu, cekamo Ryzen za konkurentnost!

koja ludnica :D:D:D :banana::banana::banana::banana:

Ogromna.

Ja kolko se secam od ranih dana i prvih fotki arhitekture, L3 je objedinjavao 4 jezgra i da je bilo logicno da ne da se deli, vec da ce ici u iteracijama od po 4C.

Tja.
Zaboravili da stave 4c/4t
:)

Ne razumem potrebu za 8c/8t?! Pa isključiš HT na 8c/16t :p

Mogu one losije primerke da prodaju kao 8c/8t i da i dalje ulete u isti TDP, iako bi ga sa SMT(ht) probili.

ma bice to sve ok

Poenta svih tih varijacija 8/16 8/8 4/8 4/4 jeste da se nista ne baca.
Pride ce pokriti ceo cenovni spektar.

To isto kao koja je poenta i5, kada imaš i7. Pa prilično jeftinije, a performanse samo malo slabije.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno