Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazalost, tako je. Zato me nervira ta prica o slobodnom formiranju cena, slobodnom trzistu, kako bi Intel prodavao Pentium za $500 da nema AMD. Intelu je trebao AMD, ali tu ulogu mogu i drugi da obavljaju.

AMD utice na cene procesora koliko Idea utice na Maxijeve cene. Cene svuda iste jer se radi dogovoreno, kao kod nas sto je u 100% slucajeva slucaj.

Sve te inovacije finansira vojska SAD. Dok to stigne u masovnu proizvodnju apsolutno je nebitno koja firma potpisuje inovaciju jer to zapravo nije njihova inovacija vec od jedno 10-15-20 godina ranije od nekog tima koji je radio za vojsku pa odlucila vojska da to pusti kao civilni proizvod. To je kao one strane u SK o novim tehnologijama. Taj i taj univerzitet razvio to i to (placeno istrazivanje iz vojnog budzeta razume se). Stize na trziste i testira se u SK 20 godina kasnije...

Edit: Moze da se razbije dominacija i Kina to upravo pokusava. Zabrana Windowsa, razvoj sopstvene mikroprocesorske arhitekture, uzgoj inzenjera i programera kao i trzista koje njih podrzava. Ko sve te uslove ispuni i pljune po globalizaciji tj. iskulira americke patentne zakone i njihovo sprovodjenje sirom sveta, taj moze da se nada boljoj buducnosti. x86 svakim danom sve manje ima znacaja.

Poslednja izmena:
Pa dobro sad nije bas toliko crno :d

Ko je nama kriv da nam se ni cackalice ne isplate da proizvodimo, tako i njima, sve to klizi u consumer segment kao i sto treba, sta tek da akzu rusi pa tamo kad nesto naprave sutra dan kao u severnoj koreju obese naucnike da ne procuri :smoke:

Intel i amd su ista firma. X86 duopol gde niko ni iz jedne zemlje ne sme da prismrdi. Američka apsolutna dominacija komercijalnim it tržištem.

Ja koliko se secam intel je "dao" x86 licencu samo AMD-u i ne daje ostalim a siguran sam da bi kinezi/rusi/japanci vec istrebili ove amere da imaju x86 licencu. Vidi se na mobilnom trzistu gde su intel/AMD gde se x86 ne koristi.

A u bre o čemu vi pričate. Pa Via proizvodi x86 multi core procesor i prodaje milione komada. Doduše u Kini, pošto je nama samo bitno da vidimo performanse u BF1 sa GTX 1080. Ljudima je bitno što više jezgara, što više MHz-a i rezultati u programima za koje nisu ni čuli, iako 90% vremena koriste računar za web i office, za koje je dovoljan i Celeron od 35€.

Koga briga cena i7-6900K i sličnih modela? To je mašina koja se koristi za zarađivanje novca i koja će sebe otplatiti za mesec dana ako znate da je upotrebite. Za sprdnju, zaj3banciju i trange frange dovoljan je i Pentium ili i3 od 70-110 €. A i sa njima se ozbiljan posao može odraditi

Poslednja izmena:
Tacniji komentar odavno nisam procitao. Naravno razumem ljude koji uzimaju pc zbog igrica, ima svako pravo na hobi i da ga prilagodi svojim preferencijama i finansijama.

Ово је послао 6п!

Sada sam se malo zamislio [emoji4]
Koj su ti kineski procesori ja ne znam za to?

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Baš sam gledao na YT pre sat dva. Igra lik BF3, BF1, cepa GTAV sve sa tim via quad corom. Na ovom kanalu na YouTube možeš da vidiš kako cepa igre, traži: Juraj Tralalak

Poslednja izmena:
Sada sam se malo zamislio [emoji4]
Koj su ti kineski procesori ja ne znam za to?

imali su zanimljiva low power resenja jos dok je pocetkom 2000 divljao amd i intel , medjutim u zadnje vreme via (tajvan) ne radi nista znacajno ....

uglavnom su imali resenja za SFF ...

zbox-vd01.JPG

asrock-pv530-via-cpu-equipped-motherboard.jpg

Nama zaista treba treci jak igrac ... cene bi se spustile ... nebi intel divljao tako lako.

@PanonskiNS to mora da je ovaj C4650 :d

http://wccftech.com/via-28nm-c4650-x86-quad-core-processor-benchmarks/

VIA-Nano-C4650-Firestrike.png

Poslednja izmena:
Zadnji put sam uzeo VIA-u pre jedno 6 godina, integrisano resenje je toliko bilo smesno da je to tuzno... i to sve zbog 10-15e razlike u ceni, zato ih vise ni nema na trzistu... mozda neki kinezi ugradjuju isto djuvre u neka resenja, ali ni po cemu tada nisu bili rentabilni

Jeste, to je kineski RISC procesor koji pokrece najbrzi superkompjuter na svetu. Sunway SW26010 je poprilicno brzi od Intel Knights Landing (Xeon Phi) sto je najnoviji Intelov CPU namenjen superkompjuterima.

Kineska vlada je pre pet godina pokrenula nacionalni program izbora nacionalne CPU arhitekture na kojoj ce se bazirati svi kineski procesori buducnosti. Ne znam kako se to zavrsilo, valjda je MIPS bio favorit. U svakom slucaju ti procesori nisu namenjeni desktop operativnom sistemu Windows i softveru koji na njemu radi, odatle i zelja Kineza da zamene Windows.

Ima jos kineski proizvodjaca procesora, Loongson je pravio CPU koji je isao u neke Lemote laptope pre deceniju i kusur. To je bila otvorena arhitektura. Tu je naravno Huawei Kirin koji je drugi najjaci SoC za mobilne na svetu (iza Apple A10).

Poslednja izmena:
Zadnji put sam uzeo VIA-u pre jedno 6 godina, integrisano resenje je toliko bilo smesno da je to tuzno... i to sve zbog 10-15e razlike u ceni, zato ih vise ni nema na trzistu... mozda neki kinezi ugradjuju isto djuvre u neka resenja, ali ni po cemu tada nisu bili rentabilni

Za Office su itekako dobri , to sto ih nema kod nas to ne znaci da je lose, Kina je itekako veliko trziste.

Jeste, to je kineski RISC procesor koji pokrece najbrzi superkompjuter na svetu. Sunway SW26010 je poprilicno brzi od Intel Knights Landing (Xeon Phi) sto je najnoviji Intelov CPU namenjen superkompjuterima.

Kineska vlada je pre pet godina pokrenula nacionalni program izbora nacionalne CPU arhitekture na kojoj ce se bazirati svi kineski procesori buducnosti. Ne znam kako se to zavrsilo, valjda je MIPS bio favorit. U svakom slucaju ti procesori nisu namenjeni desktop operativnom sistemu Windows i softveru koji na njemu radi, odatle i zelja Kineza da zamene Windows.

Ima jos kineski proizvodjaca procesora, Loongson je pravio CPU koji je isao u neke Lemote laptope pre deceniju i kusur. To je bila otvorena arhitektura. Tu je naravno Huawei Kirin koji je drugi najjaci SoC za mobilne na svetu (iza Apple A10).
Stvarno zanimljivo nisam ja za ovo znao evo malo sam naucio veceras nesto od tebe [emoji4]

Poenta cele ove moje price koja ukljucuje i te kineske procesore jeste da pravljenje procesora nije magija, ali je nemoguce doci do x86 licence iz razloga koje je Kokan naveo. Nije AMD nekakav trailblazer (tu se ne slazem sa Kokanom) vec firma koja sluzi Intelu od pocetka da izigrava fiktivnog konkurenta. Samim tim nikako ne opravdam sepurenje sa cenama iako gotivim AMD procesore (lepse se osecam kada mi u masini kuca AMD CPU). Jer ma koliko ja njih gotivio oni nisu i nikada nece biti premium brand ma sta napravili, to se vec pokazalo kroz istoriju kada su ljudi kulirali njihove CPU iako su bili znacajno brzi. Zbog toga ne treba da lupaju cene kao Intel, da glume parnjaka jer to nisu niti ce ikada biti dok postoje. Uloga im je predodredjena od starta.

Zato lepo neka lupe 500 dolara za najjaci octa, 350 dolara za sporiji, 6-core za 250 a quad za 150-180 i svi cemo biti srecni i zadovoljni. Samo tako mogu da naprave neki pozitivni pomak. Dizanje cena ce im se sigurno obiti u glavu. Tako su i za one grejalice (FX-9xxx serija) nabili cene da bi se posle par meseci blamirali kresajuci launch cene nekoliko puta na dole.

Cene se jos ne znaju ali vredi prodiskutovati pa cu izneti neko svoje vidjenje.

AMD jednostavno nije u takvoj poziciji da visoko zacenjuje CPU-e pogotovu sto ih na trzistu fakticki nije ni bilo vec 6 godina (iz perspektive potrosaca i krajnjih kupaca to je otpisana firma) niti im to sada u ovom trenutku uopste potrebno a treba im fresh start sa tendencijom vracanja na trziste uz progresivnije sirenje i cist profit.

Postoji odredjen problem koji se zasniva na psiholoskom pristupu.

Niko nece da kupi skup AMD ali ce svako dati 100-200$ preko za Intel koji ce biti u istoj performans klasi. U tome je problem. Nemaju oni takvu klijentelu.

Intel se percipira kao elitni brend pa uz takvo stanje izmenjene svesti a i licne sigurnosti i iskustva, kao i samih afiniteta a po malo i navike, korisnici lagano gutaju sve sto im se servira pa i cifre za Xtreme varijante od po 1500$.
To AMD nikad vise nece postici. Moze da pokusa ali ce rezultat biti porazavajuc.

AMD je bio i ostao budzet varijanta (takav su stekli imidz) ili u blazoj formi neka nuzna alternativa za korisnike sa ogranicenim finansijskim sredstvima.

Ja bih licno voleo da vidim najjaci AMD ne vise od 400$ = 400 evra pa redom slabije modele i to ukoliko zaista dostignu performanse kakve su najavljivali.
500$ = 500 evra je i dalje jaka cena i to ce odbiti veliki broj kupaca a siguran sam da bi bilo onih koji bi presli na AMD platformu upravo zbog razlike u ceni a neki verovatno cisto iz inata zbog Intelovog dugogodisnjeg pilicarenja.

AMD-u je preko neophodno da povrati poverenje i da ponovo obnovi bazu ljudi koju je izgubio. Mora se ici sigurnim koracima.

Ako se budu ugledali na Intel, bice kontraproduktivno.

Poslednja izmena:
G@w, naravno da amd nije trailblazer, kad su već ista komercijalna ispostava američke dominacije (koja je korporativna despotija). To je samo gluma, i kao što beast kaže "igra sa ljudskom percepcijom".
Bio sam samo sarkastičan...ponekad se tako iznerviram pa istrtljam svašta :)
Inače se apsolutno slažem sa tvojim iznetim stavovima. Bravo.

Poslednja izmena:
Ja kad prvi put rece da su Intel i Amd u dogovoru odnosno da isti ljudi stoje iza obe firme, prozivase me za teoriju zavere!
I sada sam ubedjeniji nego ikad, takodje isto vazi i za nvidia-radeon rivalitet!

Poslednja izmena:
Oglipol, nista cudno. Kako je intel spasio amd od bankrota pre par godina jer mu je eu naredila da plati neke ozbiljne milione zbog monopola. Dok je ovakva konstalacija snaga nece niko propasti. E sad win na arm-u i sve to sa njim sto donosi, to vec ne znam. Nista cudno da x86 u nekoj (ne skoroj) buducnosti zastari i prestane da se upotrebljava, ma koliko to sad bilo neverovatno.

Ово је послао 6п!

Cene se jos ne znaju ali vredi prodiskutovati pa cu izneti neko svoje vidjenje.

AMD jednostavno nije u takvoj poziciji da visoko zacenjuje CPU-e pogotovu sto ih na trzistu fakticki nije ni bilo vec 6 godina (iz perspektive potrosaca i krajnjih kupaca to je otpisana firma) niti im to sada u ovom trenutku uopste potrebno a treba im fresh start sa tendencijom vracanja na trziste uz progresivnije sirenje i cist profit.

Samo bih dodao da AMD-a samo nije bilo u višem segmentu tih šest godina dok je svuda i te kako zastupljen. Daleko manje nego Intel ali ih ima svuda, od kozola preko laptopova gde su zapravo imali i porast prodaje u prethodna dva kvartala do desktop i serverskim rešenjima. Bore se sa time što imaju, tehnološki inferiornijim proizvodom ali inoviraju.

Postoji odredjen problem koji se zasniva na psiholoskom pristupu.

Niko nece da kupi skup AMD ali ce svako dati 100-200$ preko za Intel koji ce biti u istoj performans klasi. U tome je problem. Nemaju oni takvu klijentelu.

Intel se percipira kao elitni brend pa uz takvo stanje izmenjene svesti a i licne sigurnosti i iskustva, kao i samih afiniteta a po malo i navike, korisnici lagano gutaju sve sto im se servira pa i cifre za Xtreme varijante od po 1500$.
To AMD nikad vise nece postici. Moze da pokusa ali ce rezultat biti porazavajuc.

AMD je bio i ostao budzet varijanta (takav su stekli imidz) ili u blazoj formi neka nuzna alternativa za korisnike sa ogranicenim finansijskim sredstvima.

AMD je pre svega postao budžet varijanta onog trenutka kada je ostao bez fabrika. Pre toga su znali, kao i svaka druga tech firma, da naprave vrhunski proizvod i tako ga i zacene. Svi procesori su im OK ali imaju generacijski procep koji traje već godinama najviše zbog razlike u proizvodnim procesima. Usporavanje smanjenj proizvodnog procesa zapravo sada ide na ruku AMD-u- Zen je prvi procesor u istom (sličnom) proizvodnom procesu kao konkurencija. Poslednji put se to desilo upravo pre 6 godina.

Ja bih licno voleo da vidim najjaci AMD ne vise od 400$ = 400 evra pa redom slabije modele i to ukoliko zaista dostignu performanse kakve su najavljivali.
500$ = 500 evra je i dalje jaka cena i to ce odbiti veliki broj kupaca a siguran sam da bi bilo onih koji bi presli na AMD platformu upravo zbog razlike u ceni a neki verovatno cisto iz inata zbog Intelovog dugogodisnjeg pilicarenja.

AMD-u je preko neophodno da povrati poverenje i da ponovo obnovi bazu ljudi koju je izgubio. Mora se ici sigurnim koracima.

Ako se budu ugledali na Intel, bice kontraproduktivno.

Lav Tolstoj je rekao: “Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način”. Ali se slažem da pristup treba da bude u potpunosti okrenut korisniku.

Poenta cele ove moje price koja ukljucuje i te kineske procesore jeste da pravljenje procesora nije magija, ali je nemoguce doci do x86 licence iz razloga koje je Kokan naveo. Nije AMD nekakav trailblazer (tu se ne slazem sa Kokanom) vec firma koja sluzi Intelu od pocetka da izigrava fiktivnog konkurenta. Samim tim nikako ne opravdam sepurenje sa cenama iako gotivim AMD procesore (lepse se osecam kada mi u masini kuca AMD CPU). Jer ma koliko ja njih gotivio oni nisu i nikada nece biti premium brand ma sta napravili, to se vec pokazalo kroz istoriju kada su ljudi kulirali njihove CPU iako su bili znacajno brzi. Zbog toga ne treba da lupaju cene kao Intel, da glume parnjaka jer to nisu niti ce ikada biti dok postoje. Uloga im je predodredjena od starta.

Zato lepo neka lupe 500 dolara za najjaci octa, 350 dolara za sporiji, 6-core za 250 a quad za 150-180 i svi cemo biti srecni i zadovoljni. Samo tako mogu da naprave neki pozitivni pomak. Dizanje cena ce im se sigurno obiti u glavu. Tako su i za one grejalice (FX-9xxx serija) nabili cene da bi se posle par meseci blamirali kresajuci launch cene nekoliko puta na dole.

bicu slobodan da kazem da AMD nije u poziciji da poklanja proizvode, postebno ako su napravili konkurentan. nije to nikakva mudrolija, ako su napravili dobar CPU sigurno ga nece davati mnogo jeftinije od Intel pandana. ne poklanja ni Intel a mogao bi da spusti cene ali nisu ludi. a ako se ispostavi da je AMD konkurentan Intel parnjaku za 10-20% manje novca, to je sasvim dobar znak nekome ko nije obojen u plavo da treba da kupi AMD. a ko je navijac, neka placa za isto 10-20% skuplje.

Nama zaista treba treci jak igrac ... cene bi se spustile ... nebi intel divljao tako lako.

Imali smo nekada (relativno) davno i vise od 3 igraca u ovom segmentu (desktop i serverski CPU), samo da spomenem jednu Motorolu ciji su procesori kucali u milionima Apple Macintosha, Amiga i Atarija, pa su svi oni nestali kao da ih nikada i nije bilo. 'ajde sto su "zapalili" nego mi se cini da im ne pada na pamet da se vracaju vise na ovo trziste.

Pošto sam trenutno u procesu nabavke opreme i pripreme za novi build, za slučaj da imate hladnjake se prethodnih build-ova moguće je da nećete moći lako da ih koristite na ZEN-u:
Coolers using a latch locking mechanism without the need to replace the stock backplate will still be compatible. This includes coolers such as AMD’s Wraith series since the distance to each built-in plastic latch is still the same as it is on FM2+ and AM3+. The mounting holes themselves are further apart however due to more pins required for Ryzen CPUs so the holes are spaced to accommodate more PCB traces connected to the CPU.

Ili za Cooler Master:
Some CPU coolers from Cooler Master with an earlier version will require a replacement part from their local retailer such as the Hyper D92, Hyper 612 ver.2 and the Nepton series, etc. Newer models released recently are already compatible with AMD AM4 Ryzen such as the MasterLiquid 240 and 120 coolers as well as the Hyper 212 LED Turbo. Some older budget units such as the Hyper 212 LED, Hyper 212 EVO and Hyper 212 X will be compatible with Ryzen AM4 on the latest production model but users who have the older versions will unfortunately not be eligible for an upgrade kit.

Ja sam slao Lc-poweru email kad sam saznao da nece biti kompatibilni kuleri sa am4 plocom(konkretno lc cc 120) i odgovorili su mi da ce slati upgrade kitove.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Imali smo nekada (relativno) davno i vise od 3 igraca u ovom segmentu (desktop i serverski CPU), samo da spomenem jednu Motorolu ciji su procesori kucali u milionima Apple Macintosha, Amiga i Atarija, pa su svi oni nestali kao da ih nikada i nije bilo. 'ajde sto su "zapalili" nego mi se cini da im ne pada na pamet da se vracaju vise na ovo trziste.

Intel kompatibilne procesore su ranije pravili mnogi. Simens, Cyrix, Nec, IBM, Sovjetski savez a onda je iznenada sve prestalo i na nasem trzistu su ostali samo AMD i Intel. A sto je najgore izgleda da se monopol poslednjih godina od kada je NVIDIA napustila trziste prosirio i na cipsete.

Ja sam slao Lc-poweru email kad sam saznao da nece biti kompatibilni kuleri sa am4 plocom(konkretno lc cc 120) i odgovorili su mi da ce slati upgrade kitove.

ozb? odlicna vest :) kapiram ja ove jace igrace ali ako i LC ispostuje onda im zaista svaka cast:)

Bilo pre nekoliko meseci, videcemo sta ce biti od toga. Svakako mogu da iskopam mail ako treba :D

Nije mi jasno??? Zar nije najavljeno da am4 socket zadrzava kompatibilnost sa am3 i am2 socketima u pogledu kulera???

Nije mi jasno??? Zar nije najavljeno da am4 socket zadrzava kompatibilnost sa am3 i am2 socketima u pogledu kulera???

Ako imas neku informaciju onda nam daj link ako nemas pogledaj ovo...

The new socket will be incompatible with some previous generation coolers for AM2, AM3, AM3+, FM2, and FM2+,[6] despite initial reports.[7] However, some manufacturers are reported to be offering brackets allowing previously manufactured coolers to work with AM4,[8] while other coolers will be redesigned.[9][10]

https://en.wikipedia.org/wiki/Socket_AM4

cinjenice su na stranicama wikipedije :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno