Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne zaboravite da Zen nema IGP, i da CPU iste konfiguracije sa istim/sličnim performansama mora biti ~50€ jeftiniji. Jasno je da gameri svakako imaju dGPU, ali ima mnogo slučajeva u kojima ljudima treba jak CPU a ne treba im GPU (programeri, CPU rendering, audio/video obrada....). Plus, to je AMD, niko ga neće kupiti ako nije jeftiniji a bolji od konkurencije :d Zato sam ubeđen da će 4c/8t Ryzen imati bar jedan SKU ispod 250€, a zapravo se nadam da će biti i ispod 200€

Hehe
Mogu samo i7 da ubacim na tamo nemam nameru da se jebavam sa novim komponentama trenutno.
Samo me zanima cene kakve ce da budu za intel kada ovo sve izadje i u praksi se pikaze [emoji3] [emoji3]

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока
Pa izbacice novi procesor 1% brzi i zadrzat iste cijene :D tako to oni rade.

Nego impresivno je da Ryzen sa 95w oduva ovog teskasa koji trosi 140w, strasna najava nema sta brzi 10% na manjem taktu + drasticno manja potrosnja.

To su deklarisane TDP vrednosti. Koliko sam video Ryzen je trošio 13 W manje (93 W vs 106 W)

Inače, i7-4790 renderuje onu sliku za 1:54 :) Što me i ne čudi, ali mi je čudno što grafičkoj (R9 380) treba isto toliko :|

Poslednja izmena:
To su deklarisane TDP vrednosti, koliko sam video Ryzen trošio 13 W manje (93 W vs 106 W)

Inače, i7-4790 renderuje onu sliku za 1:54 :)
Ti si to stavio nesto na nizem kloku?[emoji4]

Stock vrednosti. Zaključan procesor na B85 ploči, ni gore ni dole. Njemu su taktovi 3.6/4 GHz, na koliko radi za render, to ne znam. Znam da je plaćen 300€ pre pola godine, i drago mi je ako uskoro dobijemo isto to (možda i bolje) za 200€ :)

Edit: Sad vidim da sam i drugi put renderovao sa CPU-om, tako da je rezultat potvrđen. Doduše, bio je 1s manje :) A GPU render je zapravo još gori, ne znam zbog čega. Nije moja struka pa mi nije jasno kako je u nekim situacijama bolji/brži CPU (ovaj primer), a u nekim GPU render (onaj BMW)

Edit2: Sad sam ispratio, tokom renderovanja i7-4790 drži sva jezgra na 3.6 GHz. Sudeći po ovom benchmarku, Ryzen IPC je iznad Haswell-a :D

Poslednja izmena:
I meni je isto drago bar ovaj intel da spusti te cene vise da i7 6700 kosta 150e nov [emoji2] [emoji2] [emoji2] [emoji2]

Ce' bidne nesto od AMD. ;)

Nego, mene interesuje, kao sto verovatno i vecinu, kakva ce situacion biti u gamingu. Sta znam, sigurno ce amd sa ovim procevima znatno popraviti situaciju, ali, koliko pitanje je.

Recimo, 8350 proc je u ovim programima bolji od I5 6600K.
http://www.guru3d.com/articles_pages/core_i5_6600k_processor_review_desktop_skylake,10.html

Medjutim, u igrama ova intel petica je mnogo bolja od amd osam proca.

Mislim, da ce dosta zavisiti od cena ovih novih Zen proceva. Ali, s obzirom da kartice 1070 i 980Ti vec mogu da guraju dosta igara i na 1440p rezi, gde je uticaj snage proceva nesto manji, uz dobru i prihvatljivu cenu ovih amd proceva , mogu ovi zenici :smoke: biti i dobra kupovina ......mozda, cak i za gaming :type:.....kao neka low cost varijanta ......ako budu cene manje od intel pandana, uz vrlo dobre i priblizne perfomanse kao neki I5 i I7 procevi.

IPC na nivou skylake-a trebalo bi da i u Gamingu budu slicni, puno ce zavisiti od boost-a koliko ce procesor moci da ide visoko zna se da igre ne koriste toliki broj jezgri.
Modeli od 4c 8t sigurno imaju prostora za veci radni takt, koliko ce moci povuci u konacnici to ce se vjerovatno cuvati kao tajna do samog izlaska procesora.

Najveci faktor za visoke taktove predstavlja proizvodni proces koji ce vjerovatno biti kocnic-a mada uhodace se i to pa me ne bi cudilo neki Zen na 4+ghz, mozda 125w TDP ali u konacnici sigurno ce izlaziti revizije sa vecim dometima.

Ono sto su sad pokazali puno je vise nego sto je iko ocekivao.

pa 3.4 je boost

Ne, fiksna frekvencija.

To su deklarisane TDP vrednosti. Koliko sam video Ryzen je trošio 13 W manje (93 W vs 106 W)

Ne, to je u idle. U load-u, slična situacija, oko 180-190 W.

[YOUTUBE]7yxSFmEOkrA[/YOUTUBE]

Auuu.. mene sramota da okacim rezultat mog i5 6600t procesora :)

8214267e3abe722641770ed7722bbefa.jpg
Evo ga rezultat 1;44:08 [emoji2] [emoji2] [emoji2]

Inače, i7-4790 renderuje onu sliku za 1:54 :)

Probajte ovo, biće bolje:

https://forums.anandtech.com/thread...zen-benchmarks.2482739/page-114#post-38629328

Što me i ne čudi, ali mi je čudno što grafičkoj (R9 380) treba isto toliko :|

Na 270X 887/1200, treba 10 minuta. :|

Poslednja izmena:
Kratak je ovo test da bi se nesto moglo konkretnije zakljuciti, cinjenica da u full loadu u ovome testu slicno trose, ali ono sto je zanimljivo AMD radi na 3.4ghz a intel na 3.2, ali opet AMD je brzi 10% kad se sve sabere i oduzme na istom taktu bi slican bio rezultat, ali bi vjerovatno intel malo vise trosio.

U konacnici samo je jedno bitno kakvi su krajnji dometi zen-a, za Intel se zna.

Bez obzira na sve zen je pokazao nevjerovatno dobar rezultat, rezultat koji obecava zestoku borbu i u nizim segmentima, do jucer to je bilo nezamislivo, a sada potpuno realno i ocekivano. Naravno presudice cijena.

Ljudi, sto svi mislimo d ce cene biti (relativno) vrlo jeftine????? Ako je zen stvarno toliko dobar, msm da ce vrlo tesko biti toliko jeftiniji od plavih, ovi u amd nisu toliko blesavi???!?

S jedne strane, nadajmo se da jesu. S druge, nadajmo se da nisu. :D

Ja sam već rekao da segment koji nas zanima (150-300€) mora imati konkurentne cene. Pri tom, tu nema ni potrebe gurati ovakav MT procesor među običan narod. Ako intel prodaje i7-6700 za ~320€, a verovatno i 7700, onda AMD-ov ekvivalent teško da može biti više od 250€, tj. u rangu i5-6600K. Verovatno i manje, s obzirom na to da nemaju podlogu (imidž) za visoke cene, jer FX više niko i ne uzima za ozbiljno i da im je veoma bitno da što pre povećaju udeo na tržištu.

Kod (desktop) procesora je situacija mnogo jednostavnija, pošto je jedini trošak koji imaju, trošak proizvodnje samog procesora (plus još ukupno 10€ za kuler i pakovanje). S obzirom na to da 230mm^2 polaris 10 može da se proda za manje od 200€, a tu je i trošak štampane ploče (~30€), memorije (~20€), ozbiljnijeg hlađenja (~20€), većeg pakovanja (+5€) i zarada AIB partnera, jasno je da ih sam procesor košta možda 50€, ako ne i manje, bar ovaj 4c/8t. Npr. A8-7600 od 245mm^2 i 2,4 milijarde tranzistora se prodaje za 75€. Ryzen je verovatno manji, ali je rađen u novom (skupljem) procesu. Tako da AMD može da ga prodaje i za 150€ i opet ima mnogo veću zaradu nego na RX 470/480 kartama. Kolika će cena zaista biti, to određuje tržište, tj. prodaja. Ne znači ti mnogo da spustiš cenu (i zaradu po jedinici proizvoda) ako ti to neće doneti značajnije povećanje prodaje i ukupan profit.

Poslednja izmena:
To su prazne price da nemaju podlogu za visoke cijene. Nek oni ponude performanse i7 6700K ispod 300e pa ces vidit hoce li se prodavat ili nece. Kupce interesuju performanse iste ili slicne za manje para, a to da li ga proizvodi intel ili amd 90% ljudi zaboli k...

Ne baš.

U kategoriji prenosnih računara, tu je isključivo intel.

Tako nekako. A Zen za laptopove će tek za godinu dana.

Kupci su navikli na intel inside, a AMD im je tu kao nužno zlo. Svakako da će ovo biti bolji izbor od FX-a, ali ako je razlika u ceni mala u odnosu na i7, velika većina će dodati još malo i ići na intel jer im je to "sigurnije"

Tako ce razmisljati ne upuceni, ove procesore sto AMD sad najavljuje uzimaju ljudi zbog potreba i ljudi koji se razumiju, a oni gledaju performanse/price, mozda je intel na dobrom glasu, ali kvalitet vrlo brzo stekne popularnost.

Upravo to, ali ni amd po meni nije lud da dobre procesore prodaje za dzabe *u odnoau na intel* . vrv ce dati 15 -20 posto jeftinije za iste perf. Sumnjam da ce prodavati cpu 4/8(ako je priblizno jak kao 4/8 i7) za 150 dolara ( inf na netu).

Ti koji se razumeju su 5% tržišta. Evo, npr. od 100 ljudi koje znam da koriste računar (skoro) svaki dan, možda se troje, četvoro njih razume. A dosta njih zarađuje platu zahvaljujući performansama svog računara. Uglavnom je ono - ima procesor sa 4 jezgra na 3 GHz, to je znači procesor na 12 GHz :d

Za 150€ sad prodaju najjači APU, tako da očekujem da "najlošiji" Ryzen krene iznad toga. Mislim da će se 4c/8t poklopiti sa cenama sa i5, tj. 180-250€

Poslednja izmena:
90% ljudi kod nas ne zna sta je racunar jos misle da je unutra neko covjek i da radi nesto, neki su culi u skoli sta je centralna jedinica sta periferija, mozda se neko prisjeti magnetni traka i to je to, a na osnovu takvog okruzenja tesko je donositi neki sud.

Pa naravno da je 12GHz, jezgra su redno vezana :d

Tako ce razmisljati ne upuceni, ove procesore sto AMD sad najavljuje uzimaju ljudi zbog potreba i ljudi koji se razumiju, a oni gledaju performanse/price, mozda je intel na dobrom glasu, ali kvalitet vrlo brzo stekne popularnost.
Oni koji se razumeju prvo će sačekati da vide da li zen može da postigne intel frekfencije pri oc-u. Bez toga sličan ipc ne znači ništa :)

Tesko da ce biti na nivou Skylake ali blizu to je moguce.
U jednacinu se mora ubaciti i overclock potencijal.

Cini mi se da je neko vec pomenuo, ako recimo koristeci taj boost malte ne iskoristi sav potencijal vec na stock vrednostima tu ce ga Intel sigurno dobiti sa vecom razlikom.
Nije bez razloga Kabylake takav, kakav je. Mnogo toga je jos nepoznato ali sada ovako posmatrajuci bice interesantno uporediti njihov 4/4c processor sa i7 6700k.
I naravno cena kao odlucujuci faktor u svemu. Istog sam misljenja kao i kolege da AMD nema mnogo prostora za neke jake cene.

Dosta dugo ga uopste nije bilo na trzistu. Treba povratiti bazu ljudi i povuci nove pristalice. Ukoliko bude dobar, ne vidim razlog da ga izbegavaju ni oni koji su bili na Intelu. Bice tu cista racunica.

Poslednja izmena:
Misliš 3.2 base klok za npr. i5-6500 Boost na 3.6 za jedno ili na 3.3 za sva? Ili i7-6700 na 3.4 base, Boost na 4 Ghz za jedno, odnosno 3.6 za sva jezgra. Doduše, KL će imati nešto više klokove, ali sve je ovo sprdnja. Mislim, ako na istom TDP-u Ryzen ima base klok 3.4 GHz, a Boradwell-E 3.2GHz, ne vidim da je takt problem. Verovatno će biti teško naći primerak koji će ići preko 4.5 GHz, ali ako ti je konkurencija zaključan i5 ili i7, onda to nije problem

Samo da ga otključaju i puste OC na B350, a ja ću da brinem o potrošnji i hlađenju.

Poslednja izmena:
Oni koji se razumeju prvo će sačekati da vide da li zen može da postigne intel frekfencije pri oc-u. Bez toga sličan ipc ne znači ništa :)

Tacno, ali je kolega posao od pretpostavke da bude isti kao i7 6700K, kao sto se moze vidjeti iz diskusije i u tom slucaju ja smatram da bi sve ispod 300e privuklo ogroman broj kupaca...mada pretpostavka je jedno, a da li ce zen biti brzi ili sporiji to je drugo nesto sto se mora sacekat i vidjeti. Prvi testovi su impresivni, mada dok ne izadju rezultati neutralni testera treba sve drzat sa rezervom, sigurno je da su prikazali idealan scenario da zapale malo potencijalne kupce.

Ja sam već rekao da segment koji nas zanima (150-300€) mora imati konkurentne cene. Pri tom, tu nema ni potrebe gurati ovakav MT procesor među običan narod. Ako intel prodaje i7-6700 za ~320€, a verovatno i 7700, onda AMD-ov ekvivalent teško da može biti više od 250€, tj. u rangu i5-6600K. Verovatno i manje, s obzirom na to da nemaju podlogu (imidž) za visoke cene, jer FX više niko i ne uzima za ozbiljno i da im je veoma bitno da što pre povećaju udeo na tržištu.

Kod (desktop) procesora je situacija mnogo jednostavnija, pošto je jedini trošak koji imaju, trošak proizvodnje samog procesora (plus još ukupno 10€ za kuler i pakovanje). S obzirom na to da 230mm^2 polaris 10 može da se proda za manje od 200€, a tu je i trošak štampane ploče (~30€), memorije (~20€), ozbiljnijeg hlađenja (~20€), većeg pakovanja (+5€) i zarada AIB partnera, jasno je da ih sam procesor košta možda 50€, ako ne i manje, bar ovaj 4c/8t. Npr. A8-7600 od 245mm^2 i 2,4 milijarde tranzistora se prodaje za 75€. Ryzen je verovatno manji, ali je rađen u novom (skupljem) procesu. Tako da AMD može da ga prodaje i za 150€ i opet ima mnogo veću zaradu nego na RX 470/480 kartama. Kolika će cena zaista biti, to određuje tržište, tj. prodaja. Ne znači ti mnogo da spustiš cenu (i zaradu po jedinici proizvoda) ako ti to neće doneti značajnije povećanje prodaje i ukupan profit.

Jel ti mozda imasa neki inside info kada znas sve te cene? :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno